לדף הכניסה של ישרא-בלוג
לדף הראשי של nana10
לחצו לחיפוש
חפש שם בלוג/בלוגר
חפש בכל הבלוגים
חפש בבלוג זה
 

מחשבות פוליטיות

מבט לחברה הישראלית, ביקורת תקשורת, ועוד כמה דברים
Avatarכינוי: 

בן: 49

תמונה





מלאו כאן את כתובת האימייל
שלכם ותקבלו עדכון בכל פעם שיעודכן הבלוג שלי:

הצטרף כמנוי
בטל מנוי
שלח

RSS: לקטעים  לתגובות 
ארכיון:


<<    ספטמבר 2008    >>
אבגדהוש
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

 
הבלוג חבר בטבעות:
 
9/2008

עמוד "אודות" חדש לשקוף


 פתוח לעריכה.

 

http://www.shakoof.org.il/about/

 

שקוף היא עמותה ללא מטרות רווח שהוקמה כדי לעשות עיתונות לשם עיתונות, ולא כעסק כלכלי גרידא. עמותת שקוף תקים אתר חדשות גדול במטרה לשנות את החברה הישראלית. אנו מציעים החל מימים אלה שיח ציבורי אחר.

למה שקוף?

הצידוק להקמת שקוף נובע קודם לכל מרשימת הבעיות הארוכה של העיתונות הישראלית. אנו רוצים להקים אתר שיתעלה מעל הבעיות הבאות: 

 

א. הצהבה, הפחדה, התלהמות וסחטנות רגשית - מנועי הרייטינג של כלי התקשורת המסחריים הגדולים משרתים אינטרסים צרים, עסקיים ואחרים, ולא את טובת הכלל.

 

ב. קידום הטפל ודחיקת העיקר - העיקר מורכב, הטפל קליט ופופי. רוב נפח הדיווח נוגע במיידי. הדיון על המקורות והדרכים לתקן לא מגיע לכותרות הראשיות.

 

ג. הוצאת אירועים מהקשרם הרחב - קשה לסקר תהליכים, וסיפורים פשוטים שניתן להעביר בשתי מילים נמכרים כדרמות עתירות רגשות.

 

ד. היעדר מחויבות לשיפור המציאות - שיקולי העריכה בכלי התקשורת הגדולים אינם קשורים במרבית המקרים בשאיפה לשפר את המציאות, כי אם באינטרסים אחרים.

 

ה. קונפורמיזם - ריבוי כלי התקשורת לא יוצר מספיק גיוון בנקודות המבט. זיפזופ בין חדשות 10 ל-2, יגלה שהן כמעט זהות - אותם אייטמים באותו סדר דברים.

 

ו. אג'נדה כלכלית שמרנית - 2% מאוכלוסיית העולם מחזיקים מ-50% מהעושר. כלי התקשורת, המצויים בידיהם של אותם 2%, משמרים את המצב.

 

ז. היעדר התייחסות מספקת למצב הדמוקרטיה בישראל - מדד הדמוקרטיה מספק מדי שנה נתונים מדאיגים, אך להוציא הדיווח על כך, כמעט שלא מתקיים דיון בנושא בתקשורת.

 

ח. ייצוג מועט מדי לשכבות חלשות ולמעמד הביניים - מחקרים מלמדים כי העניים והמיעוטים מקופחים בסיקור התקשורתי, בין השאר משום שאינם בעלי כוח קניה.

 

ט. התעלמות כמעט גורפת מסוגיות של זכויות עובדים - מחקר שפורסם לאחרונה מגלה שהתקשורת נוטה להתעלם משביתות, או לדווח עליהן מנקודת המבט של המעסיקים.

 

י. היגררות אחר ספינים ומניפולציות של בעלי עניין - בעשור האחרון התעצמה דריסת הרגל של יח"צנים בתקשורת. בין 40% ל-70% מבוססות על מידע יחצ"ני והודעות לעיתונות.

 

יא. צנזורה חיצונית ועצמית בהקשר לאינטרסים של המו"לים והמפרסמים - עיתונאים בכירים מספרים על הריכוזיות, על היעדר החופש ועל מה שלעתים הופך שלטון פחד

 

יג. הפיכת עבריינים לגיבורי תרבות - דרור אלפרון זכה לכותרות מרגשות כש"רק רצה להגן על אבא". את זאב רוזנשטיין יש מי שמכנה בספק חיבה ספק הערצה "הזאב".

 

יד. מודל עסקי לקוי - התקשורת המסחרית תלויה בפרסומות, אבל תרבות הצריכה הרסנית לסביבה, לדמוקרטיה ולתודעה החופשית. הדיון בנושא כמעט ולא מתקיים.

 

טו. זלזול באתיקה העיתונאית - התקשורת לוקה בפרסום תוכן שיווקי, בטעויות עובדתיות רבות בדיווח, ובהתעלמות גוברת מתקנון האתיקה העיתונאית.

 

טז. ריכוזיות יתר - כפי שכבר הובהר, התקשורת מצויה בידיהם של מעטים. הדרך הפשוטה ביותר לשנות מצב זה היא ליצור כלי תקשורת בבעלות מלאה של הציבור.

 

יז. הערצת עשירים והתבטלות בפניהם - עורך "ידיעות אחרונות" לשעבר, דב יודקובסקי: "משגעים פה אנשים עם הכסף. כותבים על כסף וקוראים על כסף ומתחילים להאמין באמת שהכסף הוא הכל. זה שיגעון. כל המדינה משוגעת. והעיתונות מעצימה את השיגעון".

 

יח. הידרדרות קשה במעמדם התעסוקתי של מרבית העיתונאים - "חלשים, מבוהלים, חסרי הגנה". ענת באלינט מספרת על חוויותיה ככתבת התקשורת של "הארץ".

 

 למידע נוסף: לא עיתונות ולא חופשית: מצב התקשורת הישראלית

ללא מידע מדויק אין דמוקרטיה מלאה

על פי נתוני המכון הישראלי לדמוקרטיה, רק שליש מן הציבור סבור כי התקשורת ממלאת את התפקידים המוטלים עליה.

 

תפקידה של תקשורת בדמוקרטיה הוא למסור לאזרחים מידע מהימן על פעולות השלטון והשלכותיהן. בהעדר מידע מדויק, יורדת איכותו של הפיקוח האזרחי על נציגי הציבור והדמוקרטיה נחלשת. למרבה הצער, זהו המצב בישראל.

בבעלות הציבור, למען הציבור

שקוף מחויב לעודד שיח ציבורי מאוזן, ביקורתי במידה אך גם חיובי ובונה, בין האוכלוסיות השונות בישראל, על בסיס האינטרס הדמוקרטי המשותף וערכים של קיימות, סובלנות, אהבת אדם, פתיחות וסקרנות. אנו מאמינים כי שיח כזה הכרחי לקידום שינוי חברתי וחוששים כי בהיעדרו ימשיך מצבה של הדמוקרטיה הישראלית להידרדר.

 

הצטרפות ותרומות

 

שאלות ותשובות

נכתב על ידי , 27/9/2008 15:57   בקטגוריות שקוף  
הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
 



קורס מבית "שקוף" - יסודות הדיווח העיתונאי


במידה שיירשמו 30 איש לפחות, נפתח קורס בן 12 שיעורים, שיתקיים בתל אביב פעם בשבוע בשעות הערב. את השיעורים יעבירו עיתונאים המעורבים ביוזמה. עלות כל שיעור 30 ש"ח וכל ההכנסות קודש לשקוף.

 

אם יתגבשו קבוצות גדולות מספיק בצפון ובדרום אין מניעה לקיים קורסים נוספים. המועד המתוכנן לפתיחת הקורס במרכז: סוף אוקטובר/תחילת נובמבר.

 

נושאי השיעורים:

  1. מהו סיפור? מה הופך אירוע למעניין? מה זה ניוז?
  2. אתיקה עיתונאית - מה מותר ומה אסור בעבודה העיתונאית?
  3. הידיעה החדשותית - 5 המ"מים, הפתיח, מבנה הידיעה
  4. הידיעה החדשותית - תרגול וניתוח תרגילים
  5. מקורות המידע של העיתונאי - איסוף ובדיקת עובדות
  6. הראיון החדשותי - איך מתכוננים לראיון? מה מטרת הראיון? את מי מראיינים? מה המטרה?
  7. ראיון - תרגול. טכניקה, יחסי מראיין-מרואיין, שימוש בראיון ככלי עיתונאי
  8. עולם העיתונאי - מושגים, כלים, דרישות, תפקידים שונים במערכת, עבודה עם צלמים וכד'
  9. עבודה עם מקורות אנושיים
  10. התחקיר העיתונאי
  11. הפקה - תיאום ראיון, השגת מרואיין, כלים להשגת מידע גם כאשר הדלתות סגורות
  12. יום בחייו של הריפורטר - איך לא ליפול בפח? למי להאמין? קביעת לו"ז

להרשמה

 

להצטרפות למערכת שקוף

 

אתם מוזמנים להעביר את הלינק לפוסט הזה לחברים ובני משפחה שעשויים להתעניין בתוכנו.

 

למקרה שלא אכתוב כאן עד לתחילת השנה העברית, זה זמן טוב לאחל שנה טובה, עם ביטחון פיזי וכלכלי, הרבה אהבה, סיפוק, פעילות גופנית, חוויות חושניות ואמנותיות, וכמה שיותר גירויים אינטלקטואליים:)

נכתב על ידי , 24/9/2008 13:50   בקטגוריות שקוף, סיקור ועריכה  
4 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   1 הפניות לכאן   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
תגובה אחרונה של נתי ב-28/9/2008 11:01
 



אין עיתונות אחרת


(פורסם לראשונה בשקוף)

 

עמנואל רוזן יצא לבדוק אם יש פוליטיקה אחרת בקדימה של ציפי לבני, אך עשה זאת על סמך הנחות יסוד שגויות, המעבירות לציבור מסר שלפיו מעורבות פוליטית תהיה תמיד שלילית

 

כוונות טובות, רק כוונות טובות. לא היינו חושדים בחדשות ערוץ 2 בעבודה עיתונאית ממניעים שוליים אחרים, כמו העצמת הרייטינג באמצעות דרמטיזציה, או שימוש בפופוליזם זול כדי להחניף לרגשות הקהל המוסת זה מכבר. גם לא היינו מעלים על הדעת לחשוד במהדורה של המדינה בעצלות, אי דיוקים וציניות. כאמור, רק כוונות טובות, ואם לנסות לדייק, אולי שאיפה לתקן את ההעדפה שהעניקה התקשורת לכאורה או לא לכאורה לציפי לבני מול שאול מופז.

הגרו או תפסו ככל יכולתכם

"שלשום, ב-6:00 בבוקר", הקריא עודד בן עמי מהטלפרומטר ביום שישי האחרון, "יצאה ציפי לבני לאחר לילה בלא שינה אל העיתונאים שהמתינו ליד ביתה בצפון תל אביב, והכריזה שקדימה בראשותה תציג פוליטיקה אחרת. פחות מ-12 שעות לאחר מכן פרש המתמודד שאול מופז מהפוליטיקה, מתוסכל מהדרך שבה השיגו אנשיה של לבני את הניצחון".

 

(הנחת יסוד ראשונה: שאול מופז נהג בהגינות בפריימריז ולא היה יכול לשאת את העובדה שיריבתו נהגה אחרת)

 

בן עמי: "עמנואל, מצאת (פאוזה) פוליטיקה אחרת?"

 

עמנואל רוזן: "וואלה, חיפשתי ממש ממש טוב, אבל תשמע.. אני חושב שמופז בלכתו, קבר את האשליה של מפלגה נקייה… אין יותר דיבורים על קדימה אחרת וציפי לבני שעושה את זה בפרחים… כולם אותו הדבר".

 

(הנחת יסוד שנייה: אל תקוו אף פעם לפוליטיקה טובה יותר. אין תקווה. כולם אותו דבר)

 

רוזן ממשיך ומספר על יומו בקלפי באשקלון, שבה, לדבריו, התברר שהטריקים של לבני דומים לאלה המוכרים לנו מהליכוד והעבודה. רוזן חוזר שוב על המסר שלו, עם תוספת מעודדת: כולם אותו דבר, ואולי אנחנו לא צריכים לצפות ליותר.

 

(סיכום ביניים וסאב-טקסט: ימשיך להיות כאן מחורבן, אז כדאי לכם להגר למקום נורמאלי יותר, או לפחות לנהוג כמו כולם, לתפוס כפי יכולתכם ולהתבצר בבועה)

אסור להתמודד על ראשות העירייה

עוברים מהאולפן לכתבה. רוזן, המתמחה בסרקזם, מציג את אמירתה של לבני לאחר הניצחון על פוליטיקה אחרת, ואומר: "רגע לפני שהמנצחת מביאה לנו את הפוליטיקה האחרת, החדשה, הנקייה, באנו לראות את זה עובד בעיר אחת, בקלפי אחת… כיצד אנשים טובים באים להצביע מרצונם החופשי, על פי דעתם ומצפונם, ומבלי שחלילה יונחו או יובלו לקלפיות".

 

מכאן מדברות תמונות פעיליה של לבני מחוץ לקלפי: "ליזה בדרך", ו"אחר כך נביא את שלמה וסילביה". "כנס להצביע". רוזן מציג מועמד לראשות עיריית אשקלון בשם איתמר שמעוני, ומדבר איתו על מספר המתפקדים בעיר ועל אלה מהם הנתונים להשפעתו.

 

הכתבה חוזרת שוב לדבריה של לבני לאחר הניצחון. המצביעים, אמרה, הגיעו לקלפיות מאינטרס אחד ויחיד: טובתה של המדינה.

 

"שיעור ראשון בפוליטיקה נקייה", מכריז רוזן, והתמונה קופצת שוב לשיחה עם המועמד, במטרה להגחיך את אמירתה של לבני. לדברי שמעוני, מטרתו היא להיבחר ולהצעיד את אשקלון לעתיד חדש. רוזן, וכמוהו הצופים, לא יודעים אם המועמד הוא עוד אופורטוניסט, או באמת איש עשייה שרוצה לפעול למען הקהילה. מבחינת רוזן, חטאו הוא בעצם עשיית הפוליטיקה ובניית בסיס תמיכה, ועל כן ברור שהסיפור מלוכלך.

 

(הנחת יסוד שלישית: צבירת כוח פוליטי הוא עניין משולל לגיטימיות בכל תנאי, וכמובן שכל מועמד לתפקיד ציבורי הוא חשוד כל עוד לא הוכחה חפותו או כנותו)

לקדם נציג מהקהילה שלך זה מלוכלך!

ההוכחה הבאה לתיזה של רוזן - "שיעור שני בפוליטיקה נקייה" - עוברת אצל ח"כ שלמה מולא, שגייס "לא פחות מ-4,000 מבני העדה האתיופית שהצביעו כולם ציפי לבני, כי מולא ואנשיו ביקשו מהם, ביקשו יפה".

 

אחד הפעילים העובדים עם מולא, אבי גלאי, מסביר שהתגייסות בני העדה לטובת לבני נובעת מבריתו של מולא איתה. "באשקלון אני פקדתי 60 איש. הצביעו לבני כולם. ליוויתי אותם מהבית. כולם במחנה של ציפי, פה אחד". "איך זה יכול להיות?", שואל רוזן, וגלאי מסביר: היא תיתן בעזרת ה' למולא להיות שר.

 

(הנחת יסוד רביעית: לא לגיטימי שקבוצת אינטרס תנסה לקדם מועמד מטעמה לתפקיד ביצועי בכיר, ואפילו היא קהילה כמו עולי אתיופיה, שלה צרכים רבים שחבר ממשלה עשוי לקדם. ניסיונות לקידום ענייניהן של קהילות שונות ייחשב מעתה "פוליטיקה מלוכלכת")

 

ומסכם רוזן: לבני ומופז, ברק ונתניהו, כולם אנשים טובים שמנסים לפלס את הדרך ללבנו, באמצעות מערכת פוליטית שיש בה הכל, חוץ מתמימות וניקיון.

אז איזו פוליטיקה כן אפשרית?

במסווה של הגנה על השיטה הדמוקרטית וככל הנראה מתוך כוונה טובה אמיתית, יצא עמנואל רוזן לעוד אחד ממסעות הדה-לגיטימציה לפוליטיקה הישראלית. ההנחות העומדות מאחורי הכתבה הן שלא ניתן לעשות פוליטיקה בישראל של 2008: אסור לבנות בסיסי כוח פוליטיים, אסור לקהילות לקדם את האינטרסים שלהן, אין בכלל טעם לבחור בין פוליטיקאים כי כולם אותו דבר (מי, אם כן, יבוא לקלפי לבחור את רה"מ הבא, 20 האנשים הטהורים היחידים במדינה, שגם החליטו להיות מעורבים פוליטית?), ופוליטיקאי פורש הוא תמיד אמין יותר מפוליטיקאי מכהן.

 

רוזן לא הוכיח שאיש מפעילי לבני קיבל הבטחות המנוגדות לחוק; הוא השתמש בכתבה באמצעים ויזואליים ומוזיקליים שאמורים להעצים רשמים לכדי עובדות; הוא שיטח את הדיון לכדי אמירה שכולם אותו דבר; הוא הפיח ייאוש בטענה שעדיף שנפסיק לצפות לשיפור; ובעיקר, בצירוף של כל המסרים הללו, הוא עירער עוד קצת את אמון הציבור בשיטה הפוליטית, כך שגם עם פרסום מדד הדמוקרטיה הבא נזכה לעוד קצת דרמה ורייטינג.

 

כדי שהפוליטיקה הישראלית תשתפר, כפי שרוזן רוצה, על התקשורת לעשות שינוי: לא רק לדווח על בעיות אמיתיות ומדומיינות, כי אם להתחיל להעביר את המסר שללא השתתפות הציבור בתהליך, דבר חיובי לא יקרה. אם האזרחים לא יצטרפו למרכזי המפלגות וינסו להשפיע מבפנים על ידי בחירת נציגים ראויים, את נציגינו בכנסת ימשיכו לבחור קבלני קולות וגוזרי קופונים אחרים.

 

כתבה בעיתוי הנוכחי על חוסר הנכונות של הציבור להצטרף לעשייה הפוליטית, ועל הפוטנציאל לפוליטיקה אחרת הגלום באפיק של התפקדות למפלגות, היתה יכולה להיות גם מעניינת ומחדשת, וגם מועילה יותר. אלא שבשביל שזה יקרה, התקשורת צריכה להתחיל לקחת על עצמה מחויבות לשינוי עומק חברתי, ונראה שלנקודה זאת לא הגענו עדיין.

נכתב על ידי , 22/9/2008 20:16   בקטגוריות סיקור ועריכה, מאבק על התודעה  
15 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
תגובה אחרונה של שרהלה ב-27/9/2008 16:19
 



מכתב מרות לובין לרגינה קרוצ'קוב


http://www.shakoof.org.il/2008/09/09/1155/
נכתב על ידי , 9/9/2008 19:47  
הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
 



ציוניים ותומכים בחנין? כנסו כנסו


אתר עבודה שחורה יוזם רשימת מצביעי חנין שמגדירים את עצמם ציוניים, כקונטרה למתקפה של שלי יחימוביץ' עליו, שגררה הסכמה רחבה למדי בקרב תומכיה כי מניעי הח"כית הם פוליטיים גרידא (שלא לומר ציניים).

 

כדי לעשות צדק עם חנין - ויותר מכך עם תושבי ת"א שראויים לראש עיר שישים בראש מעיניו תחבורה ציבורית יעילה ומהירה, איכות סביבה, ורווחה לכל במובנה הרחב - קורא "עבודה שחורה" לתל אביבים ציוניים מצביעי חנין להזדהות בשמם כדי להוות משקל נגד לטענות החלולות, הלא מדויקות (חנין כן עומד ב"התקווה", למשל) והמזיקות של יחימוביץ'.

 

פרדוקסלית אני לא מרגיש בנוח לחתום שם כעיתונאי פעיל, אבל הפוסט הזה כאן אומר הכל: פוליטיקה כמו של חנין היא זו שאני מאמין בה והיא גם התגלמות הדמוקרטיה, משום שהוא מחובר לשכבות רחבות הרבה יותר בציבור מפוליטיקאים אחרים; חנין לא ממומן ותלוי בתרומות בעלי הון - ש"קונים" בשבילו גם קבלני קולות מסוגים שונים - או בקומבינות פנים מרכז-מפלגתיות לא ראויות, כי אם מישהו שהתמיכה בו עולה וצומחת ממעמד ביניים אותנטי, שברובו לא מבקש שום טובת הנאה למעט ההנאה מיכולותיה של הדמוקרטיה להיטיב עמם כאזרחים.

 

הביעו את עצמכם..

נכתב על ידי , 9/9/2008 12:51   בקטגוריות דב חנין, משבר מנהיגות, מאבק עובדים, מוניציפלי  
9 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
תגובה אחרונה של שרון.מה ב-22/9/2008 23:07
 



יומולדת


מוזיקה, אלכוהול והרבה שמח, ואי אפשר כמובן בלי שקוף - כל ההכנסות קודש ליוזמה:

 

http://www.new.facebook.com/event.php?eid=29763626155&ref=share

 

 

 

נכתב על ידי , 3/9/2008 13:30  
6 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
תגובה אחרונה של שרה (הקודמת) ב-11/9/2008 08:31
 





הבלוג משוייך לקטגוריות: תרשו לי להעיר , אקטואליה ופוליטיקה , 30 פלוס
© הזכויות לתכנים בעמוד זה שייכות לנתי יפת אלא אם צויין אחרת
האחריות לתכנים בעמוד זה חלה על נתי יפת ועליו/ה בלבד
כל הזכויות שמורות 2024 © עמותת ישראבלוג (ע"ר)