10/2007
התחדשות ארגונית או דלת נסגרת – חלון נפתח
דלת נסגרת – חלון נפתח
ליאת פלד
כמה מחשבות בקשר להתחדשות ארגונית, אך לא מנקודת המבט הארגונית,
אלא מנקודת המבט של האנשים, הפרטים...
עובדים שכתוצאה מהתחדשות ארגונית נדרשו להתחדשות אישית.
אנשים אלה פגשתי במסגרת סדנא של 3 ימים שהארגון מספק לעובדיו הפורשים כחודש לפני הפרישה.
מדובר על אנשים הפורשים מארגון גדול במשק הישראלי, רובם ככולם בני 45+ בעלי ותק של מעל 15 שנה באותו ארגון, עבור חלקם זהו מקום העבודה הראשון לאחר הצבא. עבור כולם זו התחדשות, התחדשות כפויה שלא מרצון. זו התחדשות טוטאלית, לא רק של האדם שפורש אלא של כל המשפחה שצריכה להתרגל למצב החדש ביחד איתו..
הסדנא כוללת עיבוד תהליכים רגשיים, התמודדות עם שינוייים, תקשורת, הכנה לשינוי בחיי המשפחה והכנה לעולם העבודה.
המטרה שלי בהעברת הסדנא, מעבר לעיבוד הרגשי וההכנה להתמודדות עם השינוי, היא לראות את ההזדמנות שבשינוי, את היכולת להתחדש, להתחיל דברים שתמיד רצינו אבל לא היה זמן. ומצד שני להבין שזה דורש עבודה, שהדרך לא תהיה קלה ונדרשת תמיכה מהסביבה וכוחות פנימיים.
עוד קבוצה ועוד קבוצה, ואני רואה כל פעם מחדש איך מתחולל השינוי, נכנסים אנשים זרים אחד לשני, כואבים, כועסים, חלקם שמחים, חלקם מדחיקים רגשות, מבוגרים, צעירים, נשים, גברים, נשואים, רווקים – הכי הטרוגני שאפשר. העבר שונה, העתיד שונה, ולנקודת זמן אחת בהווה הם דומים – כולם פורשים, שלא מרצון, מאותו ארגון. בסוף הסדנא הם יותר מפויסים, יותר חזקים עם יותר כלים להתמודד עם השינוי והחידוש בחייהם.
במסגרת הסדנא אני עושה שימוש באנלוגיה הלקוחה מתורת הפנג שוואי (אנלוגיה, לטעמי, היא אחד הכלים המוצלחים להעברת מסרים, במיוחד כשהמסר הוא קשה לעיכול).
על פי הפנג שוואי,הדלת לבית ולכל חדר בנפרד מכונה אצל הסינים "צ'י קואו", כלומר, פי הצ'י – המקור דרכו נכנסת האנרגיה אל אותו בית או אל אותו חדר.
הצ'י נע בקוים ישרים, עד אשר הוא נתקל באובייקט מוצק החוסם את דרכו. לפיכך, לא נכון יהיה למקם דלת מול חלון, היות שהצ'י הנכנס בעד הדלת ינוע בקו ישר וייצא ישירות מן החלון. דיירי אותו בית (אם זו הדלת הראשית) או אותו חדר יסבלו מחסך בצ'י.
מעבר לסממנים של חולשה ועייפות שהדבר יגרום, הם ימצאו שהזדמנויות והצלחה חומקות מידיהם שוב ושוב ומשאירות אותם מתוסכלים.
כמו אנרגית הצ'י על פי תורת הפנג שוואי, כך עומדים אותם הפורשים, בין הדלת לחלון. מצד אחד הם יצאו מהדלת של הארגון, אבל היא עדיין פתוחה, הם מביטים לאחור, הם עוד לא נפרדו, עוד לא עיכלו את השינוי, את הכעס. מצד שני נפתח להם חלון להזדמנויות ולהתחלות חדשות.
הסדנא עוזרת להם להכיר בחלון, בהזדמנויות מחד גיסא, ומאידך, עוזרת להם להפוך את הדלת הראשית לדלת צדדית. כלומר להבין שלארגון היה מקום מרכזי בחייהם עד עתה, וימשיך להיות לו מקום, אך יש לעשות עבודה אישית וליצור לארגון מקום קטן יותר, צדדי. כך, האנרגיות הנכנסות מדלת זו, לא יפריעו לפתוח את החלון ולמצוא הזדמנויות חדשות.
וכמו שכתב הרב עדין שטיינזלץ:
"שנה חדשה היא פתח חדש שער הנפתח לעולם שונה מזה של שנה שעברה. שנה חדשה היא תקווה חדשה , אפשרות למציאות אחרת. אין לצפות לניסים שיתרחשו נגד עינינו: עצי האורן לא יצמיחו תפוחים וקורות הבקתה לא יפריחו שושנים. אבל מכלול הפרטים, הקשרים והיחסים בין הדברים הם יכולים ל השתנות. יתכן שהכל ישאר כמו שהיה , אבל שנה חדשה משמעה שהדברים נקשרים זה בזה , זורמים זה אל זה בדרכים חדשות. ומשום כך אנו צריכים להתפלל שיהיו לנו העיניים לראות ולב להבין את האפשרויות הנפתחות לפנינו. ולהתפלל שיהיה בנו הכח והאומץ לעשות את השינויים בתוך עצמנו ובתוך העולם"
שתהיה שנה של התחדשות, שנה מלאת אפשרויות והזדמנויות, שיהיו לנו העיניים לראות ולב להבין את האפשרויות הנפתחות לפנינו, שנדע לנצל אותן ולהנות מהן.
|