לדף הכניסה של ישרא-בלוג
לדף הראשי של nana10
לחצו לחיפוש
חפש שם בלוג/בלוגר
חפש בכל הבלוגים
חפש בבלוג זה

קו ישר


איך נהיה למדינה העשירה בעולם? המכשול: אופי המשטר הכלכלי-פוליטי ותפיסת העולם הסוציאליסטית, סקטור ציבורי ופוליטי ענק, פעילויות מיותרות ומימון מאות אלפי "אוכלי חינם". הבלוג ידון במבנה חלופי למדינת ישראל: כלכלה חופשית ופרטית. הדרך היחידה לשגשוג.


מלאו כאן את כתובת האימייל
שלכם ותקבלו עדכון בכל פעם שיעודכן הבלוג שלי:

הצטרף כמנוי
בטל מנוי
שלח

RSS: לקטעים  לתגובות 
ארכיון:


2/2010

כיצד חוק גרוע אחד יכול לגרום לעומס בבתי המשפט


כפי שהבטחתי, אסביר כיצד חוק פיצויי פיטורים סותם את בתי הדין לעבודה. להזכיר, הכלל שבחוק פשוט ביותר: מפוטר מקבל פיצויי פיטורין, מתפטר - לא. אלא מה? מסתבר כי אין די בכלל הפשוט כדי להגיע לתוצאה צודקת. עובד עבד 30 שנה באותו מפעל ופרש לגימלאות. עובדת ילדה ונאלצה להתפטר כי אין מי שיטפל בתינוק. תושבת חיפה התחתנה עם תושב אילת, ואחד מהם צריך להתפטר כדי שיוכלו לחיות יחד. עובד חלה ואינו מסוגל לעבוד עוד בעבודה פיזית קשה. כך, בשאיפה להגיע לצדק מושלם הולכים מתרבים היוצאים מהכלל כדי לתת מענה צודק לכל מקרה ומקרה. אך המכשול העיקרי לעשיית הצדק עוד לפנינו. מה יקרה אם מעסיק ערמומי, במטרה להתחמק מתשלום עשרות אלפי שקלים לעובד מיותר, יעמיד אותו במצב שהעובד יתפטר בעצמו: יתחיל להציק לו, יעביר אותו ממקום למקום, יכניס לחדרו עובד אחר שאינו ביחסים משופרים איתו, יכוון מזגן כך שיהיה קר מדי או חם מדי באופן קבוע? ויכול לקרות (וקורה חדשות לבקרים) גם ההיפך - עובד שאינו רוצה להפסיד את זכותו לפיצויי פיטורין מתחיל לעבוד פחות טוב בתקוה שהמעסיק יישבר ויפטר אותו וייאלץ לשלם פיצויים. יכול להיווצר מצב שבכלל לא ברור אם הייתה התפטרות או היו פיטורין. למשל, עובד נשלח לחופשה ללא תשלום ולא חזר לעבודתו - האם פוטר או התפטר?

המחוקק נענה לאתגר וקבע עוד יוצאים מהכלל.  ראשית, מי שיתפטר עקב הרעה מוחשית בתנאי העבודה - יהיה זכאי לפיצויים. שנית, לבית הדין לעבודה ניתנה סמכות לשלול את הזכאות לפיצויי פיטורין, באופן מלא או חלקי,  בנסיבות מתאימות. והשיא - יהיה זכאי לפיצוים גם מי שיתפטר "בנסיבות שבהן אין לדרוש ממנו להמשיך בעבודתו".

והינה, כל שנה נפתחים אלפי תיקים, מבוזבזות עשרות אלפי שעות שיפוט בשאלות, אם הכינוי "טמבל" שהמעסיק העניק עובד מהווה עילה מספקת להתפטרות בדין מפוטר, אם שבירת מכונה (ללא כוונה תחילה) משמע פיטורין תוך שלילת פיצויים. האם נזילה מהתקרה במקום העבודה מעניקה לעובד זכות להתפטר ולקבל פיצויים? ואם כן, כמה זמן צריכה להימשך הנזילה: יום, שבוע, חודש? האם ירידת תפוקת העובד ב- 10% מאפשרת לפטרו ולשלול את הפיצויים, או רק הירידה של 20%, 30% או 50%? 

והפתרון הינו כה פשוט. אם כבר נקבע שלעובד יש זכות לפיצויים, מדוע שלא יקבל אותם גם אם יתפטר, הרי בכל מקרה המעסיק חייב בדרך זו או אחרת לבטח את עצמו בפני האפשרות שייאלץ  לשלמם? שייקבע כי חלק משכר העובד יופרש לקרן מיוחדת שתעבור לרשותו בכל מקרה של הפסקת יחסי עובד-מעביד, ותהיה הסיבה אשר תהיה! בתי הדין לעבודה יהיו נטולי שיקול דעת, ובכל מקרה של אי-תשלום הפיצוי יוכלו לתת פסק דין לטובת העובד ללא דיון מעמיק, ללא צורך בהוכחת נסיבות הפיטורין (ההתפטרות) וללא טיעונים משפטיים ארוכים. וסביר להניח שברוב המקרים הפיצויים ישולמו  מבלי שיהיה צורך לפנות לבתי הדין. 

שמעון דיסקין

נכתב על ידי , 19/2/2010 08:33   בקטגוריות משפט  
הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט



כינוי: 

בן: 73

תמונה




78,822
הבלוג משוייך לקטגוריות: אקטואליה ופוליטיקה , כלכלה וצרכנות
© הזכויות לתכנים בעמוד זה שייכות למוטי היינריך אלא אם צויין אחרת
האחריות לתכנים בעמוד זה חלה על מוטי היינריך ועליו/ה בלבד
כל הזכויות שמורות 2024 © עמותת ישראבלוג (ע"ר)