כלכלת סין היא בועה. בועה גדולה.
דנו כבר בנושא קודם. מצורף (בקישור) מצגת מעניינת המסבירה היטב את הבועה.
בכלכלת סין יש עודף גדול בכושר ייצור. הם בנו בתי חרושת כמו משוגעים, למשל מפעלי פלדה גדולים. אין מי שיצורך את כול הפלדה והמלט שהם מייצרים. הם בנו, בפקודת הממשלה, כבישים, גשרים, בנייני מגורים, משרדים, קניונים - הרבה מעבר לצרכים שלהם. אחת הסיבות הייתה - כדי לספק ביקושים למפעלי המלט והפלדה. חלק גדול מהנדל"ן הנ"ל עומד ריק כולל שכונות מגורים שלמות. הכול ניבנה בכספי אשראי שניתן בהשראת הממשלה ובפקודתה, בלי קשר לצרכי השוק. הממשלה פוקדת על ראשי הערים ומושלי המחוזות להתפתח בקצב גדול, אז הם בונים, עוד ועוד, בלי קשר לביקושים.
כלכלת סין בנוייה על 2/3 ייצוא ורק 1/3 לצריכה מקומית. אין לאזרחי סין כוח קניה כדי לקנות את כול הדירות, החנויות והמשרדים שניבנו, או לצרוך את כול הפלדה והמוצרים שהתעשייה מסוגלת לייצר. ירידה בכלכלה העולמית תביא לירידה בביקוש עולמי למוצרים סיניים, וזה יביא לקריסת הכלכלה הסינית.
כול זה (ועוד) מפורט במצגת עם ציטוט מקורות ותמונות.
אני הבעתי דעה כאן בעבר שלמרות הבועה, ההישג של הכלכלה הסינית ב 30 השנים האחרונות הוא אדיר. שמעתי הערכות שאומרות שאולי כ 300 מיליון סינים הם היום "מעמד בינוני" שמרוויחים בסביבות 800-1000 דולר בחודש (משכורת יפה עם כוח קנייה הרבה יותר גדול מאשר במערב), עוד אולי 600 מיליון הם "מעמד הפועלים" - מרוויחים 250-500 דולר, וחיים יפה עם זה. רק כ 500 מיליון נותרו מאחור בכפרים, ומתקיימים מהיד לפה (אולי 50 דולר לחודש).
אם נזכור שלפני כ 30 שנה כול האוכלוסייה הייתה בקטגוריה האחרונה - הרי מה שהתרחש ב 30 השנים האחרונות הוא ללא ספק נס כלכלי גדול.
יחד עם זאת, סין אכן, כנראה, בבועה כעת. הפיתוח צפוי לקטון בהרבה, כושר הייצור העודף והצימצום בייצוא חייבים לגרום להאטה בהתפתחות. העובדה שסין צמחה מעל ל 10% לשנה במשך עשור לא אומר שהקצב הזה יכול להימשך. הוא יואט. עושה רושם שסין צפויה ל"תיקון" כלכלי - קרי משבר.
יש לנו אם כן תחזית להאטה גדולה בסין, ובעיות עמוקות בכול המערב. ההאטות תחזקנה אחת את השנייה - האטה במערב (הצרכנים של סין) תעמיק את המשבר בסין וההיפך.
זמנים מעניינים...
יעקב