לדף הכניסה של ישרא-בלוג
לדף הראשי של nana10
לחצו לחיפוש
חפש שם בלוג/בלוגר
חפש בכל הבלוגים
חפש בבלוג זה

קו ישר


איך נהיה למדינה העשירה בעולם? המכשול: אופי המשטר הכלכלי-פוליטי ותפיסת העולם הסוציאליסטית, סקטור ציבורי ופוליטי ענק, פעילויות מיותרות ומימון מאות אלפי "אוכלי חינם". הבלוג ידון במבנה חלופי למדינת ישראל: כלכלה חופשית ופרטית. הדרך היחידה לשגשוג.


מלאו כאן את כתובת האימייל
שלכם ותקבלו עדכון בכל פעם שיעודכן הבלוג שלי:

הצטרף כמנוי
בטל מנוי
שלח

RSS: לקטעים  לתגובות 
ארכיון:


8/2008

הסיבה למחירי הנפט הגבוהים


הרבה אנשים תוהים מה הסיבה למחירי הנפט. תשובה נפוצה אחת הייתה: בגלל הספקולציות. (לא רציני). נסיון אחר היה להסביר שהגענו ל peak oil - לשיא התפוקה, וכעת פשוט אין אפשרות להגדיל את התפוקה, בעוד הביקוש ממשיך וגדל. מומחי נפט דחו גם הסבר זה.
היום כותב הניו יורק טיימס מאמר תחת הכותרת "ענקי הנפט מאבדים השפעתם", וזה מוביל אותי להשערה חדשה: הסיבה לעלית מחירי הנפט היא פוליטית - היא נובעת ממעשיהן ומחדליהן של ממשלות שונות בעולם.
כבר כתבנו כיצד ממשלת ארה"ב (וממשלות אחרות) מונעות חיפושי נפט. אין ספק שזה תורם חלק נכבד מעליית המחיר. (ראה "סגפנות נפט")
אך סיבה חשובה נוספת מתבררת במאמר שלעיל. מסתבר שבעבר מרבית המדינות העשירות בנפט (ומפגרות בכל הדברים האחרים), נתנו לחברות הנפט הגדולות לפעול בחופשיות (על פי חוזים), לפתח, להפיק ולשווק את הנפט, בעוד הממשלות מסתפקות בקבלת תמלוגים בגובה מוסכם. כך למשל נוהגת סעודיה. אמנם היא הלאימה את  Aramco מתישהו בשנות ה 50, ומאז חברת הנפט הלאומית הסעודית היא בעלת השדות. אבל החברות הזרות פועלות כקבלני חיפוש, הפקה ושיווק. אפילו לסעודים אין את הידע הטכני הדרוש לעשות הכל לבד.

לאחרונה שתף גל לאומני-סוציאליסטי את חלק ממפיקות הנפט. צ'אבז בוונצואלה הוא הדוגמה הקלאסית. הוא הפר את חוזיו עם חברות הנפט וזרק אותן מארצו ממניעים "אידיאולוגיים" (קרי טימטום). הרוסים מציקים לחברות הזרות ומגרשים אותן מאדמתם מסיבות לאומניות (חכמים כמו צ'אבז). הם הפרו, למשל, חוזים עם BP, ואילצו את מנהלה האנגלי של BP לברוח מרוסיה. מקרים דומים היו בניגריה ובבוליביה. בזו האחרונה ביטל הנשיא מורלס את חוזי הפקת הגז, וגירש את החברות שפעלו בתחום בוליביה. הוא אמר: "הם מנצלים אותנו. הגז שייך לעם הבוליביאני", ומאז הגז של העם הבוליביאני נשאר קבור במעמקי האדמה, כי אין מי שיוציא אותו משם, והעם הבוליביאני אוכל קש.
ממשלות ארצות אלו, וחברות הנפט שלהן, אין להם את הידע הטכני המסובך מאד, הנחוץ כדי למצוא ולהפיק נפט כיום, בייחוד נוכח הצורך לחפש ולהפיק ממקורות קשים ועמוקים יותר. גם אין להם את המימון הנחוץ. התוצאה, הצפויה מאד, של ההתערבות השרירותית, אידיאולוגית זו היא - ירידה בתפוקת הנפט.
כאשר הממשלה ממונה על אספקת סחורה או שירות - מיד נוצר מחסור באותו פריט. לא כל שכן אם מדובר בממשלות העולם השני והשלישי.
יעקב
נכתב על ידי , 19/8/2008 23:46   בקטגוריות אנרגיה, כלכלה, ממשלה  
2 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
תגובה אחרונה של יעקב ב-20/8/2008 21:27



כינוי: 

בן: 73

תמונה




78,822
הבלוג משוייך לקטגוריות: אקטואליה ופוליטיקה , כלכלה וצרכנות
© הזכויות לתכנים בעמוד זה שייכות למוטי היינריך אלא אם צויין אחרת
האחריות לתכנים בעמוד זה חלה על מוטי היינריך ועליו/ה בלבד
כל הזכויות שמורות 2024 © עמותת ישראבלוג (ע"ר)