|
קטעים בקטגוריה: .
לקטעים בבלוגים אחרים בקטגוריה זו לחצו .
ליברמן טועה, דרוויש בגלי צהל
'ליברמן נפגש עם מפקד גל"צ: "דרוויש אינו יכול להיות חלק מהנרטיב של הישראליות"' אומר דיווח בוואינט.
אני חולק לחולטיון על ליברמן. דרוויש הוא חלק בלתי נפרד ב"הנרטיב של הישראליות". המהות של הישראליות היא שאנו חיים באמצע של העולם הערבי, והערבים הם לא רק מסביבנו אלא גם בתוך תוכנו. מה שנקרא "ערבים ישראלים" ו"ערבים פלשטינים" (שאין שום הבדל ביניהם) הם בהחלט חלק מהמציאות הישראלית שלנו. ישראל לא נמצאת בירח, וגם לא בפולין, אלא במזרח התיכון הערבי. דרוויש נולד בא"י ב1941, התחנך בישראל, והיה חי פעלי כאן. דרוויש הוא חלק מה"נרטיב של הישראליות".
דרוויש, למיטב הבנתי, מייצג באופן טיפוסי ונכון דעתם של 99% מהערבים (אולי רק 98%), והוא הביאליק שלהם (המשורר הלאומי), כך הם הכריזו. מחמוד דרוויש קרא בשיריו (לפי הציטוט בקטע) להסתלקותו של העם היהודי מארץ ישראל, וכתב ש"בשרו של הכובש יהיה לי למאכל'. הוא מתכוון, כמו כול הערבים שמדברים על כיבוש, לכובש מ 1948, בניגוד לשמאל הישראלי, שבשבילו המילה "כיבוש" נולדה ב 1967. דרוויש החל את כתיבתו ופעילותו לפני 1967. שירות גדול עשו ירון דקל וגלי צהל בכך שתרמו לחינוך הציבור הישראלי על מהות המציאות בה אנו חיים, ואופי וקו המחשבה של בני דודנו הערבים. (אני מודה ומתוודה שראיתי רק קטע מהתכנית וגם לא קראתי את שירתו של דרוויש, רק קטעים שמתפרסמים פה ושם, אני מניח שהציטוטים למעלה אופייניים, ומכיר דעה זו כי היא אכן הדעה הרווחת). להתעלם מדרוויש, ומהערבים, לטמון את הראש בחול ולהתפס לאשליות וורודות, מנותקות מהמציאות - איננו הדבר הנכון לעשות.
שימו לב - לא דיברתי על חופש הביטוי (של גלי צהל) - שהוא כשלעצמו ערך חשוב גם כן. השאלה היסודית היא בשביל מה קיים "גלי צהל" - בשביל מה צריכים אותו - במסגרת צהל? תפקידו של צהל הוא להגן על המדינה מפני אויבים חיצוניים - האם ניהול תחנת שידור תורמת למשימה? גלי צהל הוא כנראה העתק אווילי של כלי תקשורת צבאיים דומים בחו"ל. צבא ארה"ב, למשל, מנהל גם עיתון וגם תחנות רדיו וטלוויזיה, שנועדו להביא תכנים אמריקאיים, באנגלית, לחיילים המוצבים בארצות נכר. הדבר היה נחוץ בימים שלא הייתה תקשורת לוויינית וערוצים אזרחיים לא הגיעו לחיילים אמריקאים ששירתו בכול רחבי העולם - הוא לא נחוץ כעת, אבל ממשיכים להתקיים מכוח האינרציה. חיילי צהל חשופים לכול התקשורת האזרחית, וההתעסקות של הצבא בתחנת שידור הוא מיותר לגמרה.
יגידו חכמים: מלחמה מנהלים לא רק עם רובים - יש גם צד רוחני-פסיכולוגי-מורלי. גלי צהל, שנוסד ב 1950, נועד לרומם את רוחם של החיילים, לחנך אותם ולהגביר את המוטיבציה שלהם. התחנה היא חלק מחיל החינוך והנוער של צהל. נניח שזו המטרה - אז מדוע היועץ המשפטי של הממשלה קובע שאסור לשר הבטחון להתערב בתכנים המשודרים? בשם "חופש הביטוי" כביכול? חופש הביטוי של מי? של ירון דקל? האם הוא ירש את התחנה מאבא שלו? אם התחנה נועדה "לחזק את רוחם של החיילים" אז בעלי התחנה, משרד הבטחון וצהל, חייבים לדאוג שהיא ומנהלה, שהם מינו, יעשו מה שנועדה לעשות. אבסורדי לקבוע שאסור להם להתערב בתכנים.
בכול אופן - לירון דקל מגיע צל"ש על העלאת התכנית על המשורר מחמוד דרוויש - לתכנית ערך חינוכי רב.
יעקב
| |
3.9 מיליון חתמו על עצומה למשחק חוזר
אחרי משאל העם שבן ניצחו אלה הדורשים שבריטניה תעזוב את האיחוד האירופי, פירסם ה BBC שהתוצאה לא הגיונית ולא קבילה, ו 4 מיליון איש חתמו על עצומה לעריכת משאל חוזר. (אח"כ מסתבר שלא היה ולא נבא, כלומר הטענה על 4 מיליון חתימות הוא מזויפת, אך ה BBC לא תיקנה את הידיעה).
בעיקבות זאת חתמו 3.9 מיליון אוהדי כדורגל על עצומה לעריכת משחק חוזר בין אנגליה לאיסלנד. כזכור - אנגליה הפסידה 1:2 לאיסלנד הקטנה, ועפה מאליפות אירופה.
האוהדים טוענים שהמשחק היה לא הוגן, השחקנים האנגלים לא היו מודעים לבעיה, אף אחד לא הסביר להם את חשיבות הניצחון. חוץ מזה, מי האידיוט שהרכיב את רוני במרכז השדה, ואת ורדי על הספסל? בנוסף, הם דורשים שמעתה יחשב ניצחון רק ניצחון ברור בהפרש של יותר משער אחד.
יעקב
| |
למה מייצרים את דגלי חג העצמאות בסין?
ח"כ שלי יחימוביץ' (עבודה) כותבת בכעס במעריב (2.5.08) על הזמנת דגלי המדינה לכבוד יום העצמאות בסין במקום לספק עבודה למתפרות מקומיות בישראל שהולכות ונסגרות לטובת מפעלים בסין. היא אפילו תומכת בהצעת חוק שתחייב משרדי ממשלה לקנות מוצרי טקסטיל אך ורק במפעלים כחול-לבן.
אם ח"כ יחימוביץ' צודקת, וצריך לחסום יבוא כדי "להציל" מקומות עבודה בישראל, מדוע מייבאים לישראל מחשבים זולים שמיוצרים באסיה? נטיל מכס גבוה על יבוא מחשבים, ונקים בישראל מפעלים לייצור מחשבים – מוגנים מתחרות של יבוא זול. בכלל, מדוע שלא נחסום לחלוטין ייבוא של מוצרים שניתן לייצר או לגדל בישראל... לפי תיאוריית יחימוביץ' ייווצרו המון מקומות עבודה וישראל תשגשג.
תרומת מגבלות על יבוא לעוני
הבעיה – כולנו נהיה עניים יותר. הפועל במפעל הטקסטיל שייצר דגלים בשדרות, יקנה מחשב לילד במחיר גבוה פי שלושה, והפועל במפעל המחשבים בהרצליה יקנה חולצה ודגל ליום העצמאות במחיר גבוה פי חמישה. לשניהם יוותר פחות כסף לקנות אוכל שגם הוא יתייקר כי את הבקר יגדלו בדגניה במקום בארגנטינה. ככל שמדינה מגבילה יבוא היא גוזרת עוני על אזרחיה. אין תחליף לסחר חופשי. התעשיין יכול להמשיך לייצר בארץ דגלי כחול-לבן, תחתונים וגופיות, אלא שהם יהיו יקרים מאד. כדי לאפשר לתעשיין להישאר בישראל ו"לשמור על מקומות העבודה", צריכים כל יפי הנפש הצבועים להתאחד ולקנות מאותו תעשיין תחתונים וגופיות במחיר מרקיע שחקים – כך תמנע התמוטטותו. הם לא נוהגים כך, הם מחפשים את החנות בה מוכרים תחתונים זולים. גם ח"כ שלי יחימוביץ'.
אם יוטל מכס גבוה על תחתונים וגופיות כדי להגן על אותו תעשיין ומקומות העבודה במפעליו, ינהרו יפי הנפש ללונדון ויחזרו עם מזוודות מלאות תחתונים זולים. בליל שישי, על כוס קפה ופיצוחים, יתפארו על ה"דיל" המבריק ויקטרו על יוקר החיים בישראל...
גם הפועלים המפוטרים ממפעל התחתונים שהועבר לירדן נהנים מתחתונים זולים, וגם מפלדה זולה שהפסיקו לייצר בחיפה, ממזגנים סינים זולים ומריהוט זול שאיקאה מייצרת בחו"ל. כך עולה גם רמת החיים של ה"פועלים שפוטרו". המשק צומח ויוצר מקומות עבודה חדשים. כאשר הנרי פורד הקים את פס הייצור של מכוניות זולות פוטרו מאות אלפי עובדים במפעלים שייצרו כרכרות שנגררו על ידי סוסים. גם אז היו שדרשו את הגבלת ייצור המכוניות, מתוך דאגה לעובדים בסדנאות הכרכרות...
נהנים מהמכס: פוליטיקאים ואנשי עסקים מקורבים
בישראל צריך לייצר ולייצא מוצרים ושירותים שאפשר למכור לישראלים ולזרים, ללא חסמים ואיסורים מיותרים. לא רק מוצרי היי-טק, גם זרעי עגבניות, ואפילו תוכניות טלוויזיה מקוריות. מטרת הכסף שמרוויחים מהיצוא היא לשלם עבור הייבוא.
חלק מהפוליטיקאים שתומכים ב"הגנת ייצור מקומי" פשוט בורים בעניין ואינם מבינים שדבקותם בסיסמאות ה"חברתיות" הקליטות תוביל לעוני המוני. כנראה שח"כ יחימוביץ' נמנית עם קבוצה זו.
האחרים, כנראה רוב הפוליטיקאים, הם אינטרסנטים שדואגים לקדנציה הבאה וכל היתר לא חשוב. סחר חופשי ללא מגבלות מזיק בטווח הקצר לתעשיינים הפחות מוצלחים – שקשה להם להתחרות ביבוא. אלה מגייסים לובי של איגודי עובדים, וארגונים "חברתיים". יחד מופעל לחץ של מקל וגזר על הפוליטיקאים: הגזר מופק מייחסי "הון ושלטון". המקל שמאיים פוליטית הם הארגונים ה"חברתיים". סחר חופשי נוטל מהפוליטיקאים כלי נוח שמאפשר הענקת הטבות לתעשיינים שחפצים ביקרם – הטבה שאינה נחשבת לעבירה – הגנה מיבוא מתחרה. הטלת מכס מאפשרת ליצרן הישראלי לגבות מחיר גבוה עבור המוצר. את מחיר ה"הגנה" משלם תמיד האזרח.
ישראל – מדינת סחר חופשי ללא מכס
אין זה מתפקידה של מדינה "להגן על מקומות עבודה" וכמובן גם לא ביכולתה. במדינה חופשית נוצרים ללא הרף מקומות עבודה חדשים, אחרים נמוגים כתוצאה מהמצאות חדשות ומשינויים בעלויות הייצור (טכנולוגיה חדשה, עובדים זולים ויעילים יותר במדינות אחרות ועוד).
הצעד שיתרום להעלאת רמת החיים בישראל הוא דווקא ביטול כל המכסים והפיכת ישראל לאזור סחר חופשי ממכס ומגבלות יבוא. לא יהיה צורך בפטורים ממכס לקבוצות מועדפות. מיליוני שעות עבודה מבוזבזות על הביורוקרטיה של המכס: אזרחים, תעשיינים, מומחים למכס, שוטרים, בתי משפט, עורכי דין ואחרים ייחסכו ויופנו לעיסוקים יצרניים. עבריינים המתמחים בהברחות יישארו מחוסרי פרנסה... מיליוני "עבריינים" קטנים החוזרים מטורקיה עם חפיסת סיגריות נוספת מעל למותר יוכלו לנשום לרווחה. סוף למסלול האדום – הכול ירוק. חנויות הדיוטי-פרי בנתב"ג תאלצנה להסגר בהעדר "דיוטי" (מכס)... או לחפש איזשהו יתרון אחר שיצדיק את קיומן. רוב המוצרים בחנויות בתל אביב יהיו זולים מאשר בחו"ל.
ישראל כאזור חופשי ממכס, בצרוף אוכלוסייה משכילה ויזמים מוכשרים, תהיה מקור משיכה למשקיעים מכל העולם. המהפכה המסחררת שעברו הונג קונג וסינגפור בעשורים שחלפו, מדינות שהיו מקום מקלט לפליטים עניים, תתגמד לעומת השגשוג הצפוי לישראל.
הרחבה בנושא בפרק תעשייה ועסקים באתר קו ישר – איך נהיה למדינה העשירה בעולם.
| |
הבעיה אינה בשוק המשכנתאות – אלא בבנקים המרכזיים ובממשלות המשבר בכלכלת ארצות הברית (ובמערב כולו) אינו במשכנתאות הסאב-פריים שניתנו ללווים "לא ראויים" בעלי כושר החזר נמוך. המקור למשבר: כמות המוצרים והשירותים שהמשק האמריקאי מוכר אינם מספיקים כדי לתמוך ברמת החיים הנוכחית בארצות הברית. הגירעון המסחרי העצום מזה מספר שנים הוא הביטוי לכך. כדי למנוע ירידה ברמת החיים (שאינה נוחה מבחינה פוליטית) יצרו הבנק המרכזי וממשלת ארה"ב הכנסות פיקטיביות שהן למעשה הדפסת כסף. דר' שמואל גולדמן מסביר זאת בקטע הבא:
אילו "הבעיה" במשק בארה"ב הייתה "פיננסית", אז הבנק המרכזי (ביחד עם הממשלה) היה יכול לטפל בה, שהרי הוא אמון לטפל בבעיות "פיננסיות". הבנק המרכזי יכול "לטפל" רק בבעיה "פיננסית", כיוון שהכלים בהם הוא משתמש הם כלים "פיננסיים". הבנק המרכזי אינו יכול "לטפל", לא במישרין ולא בעקיפין, בשום בעיה "ריאלית". הוא אינו יכול לגדל ולו עגבנייה אחת, להפיק ולו חבית נפט אחת. הוא יכול, באמצעות "מתווכים פיננסיים" לתת "כסף" לאלו שיגדלו עגבניות, שיפיקו נפט וכדומה. כדי שיקרה כך צריכים להיות "מתווכים פיננסיים" שיסכימו להלוות ולווים שיסכימו ללוות. ואכן יש תקופות שבהן אין קושי למצוא גם כאלו וגם כאלו. כך היה בשנים 2002-2007.
אולם בסופו של יום, כל פעילות ריאלית שמבוססת על הלוואה, צריכה להצדיק את עצמה מבחינה כלכלית, אחרת נגרם הפסד גם למלווה וגם ללווה. כאשר קורה כך בממדים לאומיים, יש קושי למצוא מתנדבים "פרטיים" שיסכימו להלוות וללוות. אז נקראת הממשלה להגדיל את הוצאותיה על ידי לקיחת הלוואות [מהבנק המרכזי] ויצירת פיקציה של פעילות ריאלית בעלת "ערך כלכלי". כך יקרה ככל הנראה בהמשך 2008.
הצורך ליצור פיקציה של פעילות כלכלית, בין על ידי מתן אשראים באמצעות הסקטור הפרטי ובין על ידי הגדלת הוצאות הממשלה, נובע מהצורך של פוליטיקאים ואינטרסנטים כלכליים, לקיים את רמת ההכנסות של אוכלוסיה מסוימת. זאת בגלל חששם לאבד את השליטה הפוליטית/כלכלית באזור מסוים (במדינה). הצורך הזה נוצר, כאשר שנויים כלכליים כלל עולמיים גורמים לשנוי בחלוקת ההכנסות בין מדינות שונות והאוכלוסיות שלהן. כאשר יש אפשרות לעליה ברמת ההכנסה במדינה "מתפתחת" בלי שזה יפגע ברמת ההכנסה במדינה "מפותחת", לא קיים צורך כזה. אולם כאשר עלייה משמעותית ברמת ההכנסה במדינה/מדינות מסוימות אינה יכולה לקרות בלי ירידה ברמת ההכנסה במדינה "מפותחת" גדולה (בגלל מגבלות על כמות גורמי ייצור), חשים הפוליטיקאים במדינה זו צורך לשמור על רמת ההכנסה של האוכלוסייה שלהם (למעשה של האינטרסנטים שהם משרתים אותם). אז נקרא הבנק המרכזי לפעולה עם/בלי פעילות ממשלתית.
מה שעשה הבנק המרכזי בארה"ב (ולמעשה גם אלו באירופה וביפן) היה ליצור פעילות כלכלית פיקטיבית, על ידי מתן אשראים לפעילות שאין לה ערך כלכלי בטווח הארוך. זאת על ידי הפחתת שער הריבית ומתן "יד חופשית" למוסדות פיננסיים להגדיל את כמות האשראי במשק בממדים עצומים ולמעשה ללא שום מגבלות מצד השלטונות. פעילות זו יצרה בארה"ב "הכנסות" אשר פיצו על ירידה אפשרית בהכנסות בה, בגלל הגדלת ההיצע של מוצרים תעשייתיים בייחוד ממדינות אסיה. העובדה שחלק גדול מאשראים אלו ניתנו כ"משכנתאות" לא הייתה אלא ביטוי לטכניקה שבה מוסדות פיננסיים הצדיקו מתן אשראים ללווים, אשר מראש לא הייתה להם יכולת לפרוע את ההלוואות. באותה מידה בנקים היו יכולים גם לתת אשראים למיליוני לווים אשר הבטיחו כי ילמדו חזירים לעוף. אולם, זה כנראה היה מוגזם עבור הדירקטוריונים של מוסדות אלו. "המשכנתאות" לא היו אלא "תירוץ" להגדלת אשראים בצורה "אחראית", דהיינו על ידי קבלת "בטחונות", אשר אפילו החברות לדירוג אשראי טענו שהם שופרא דשופרא.
אז מדוע כל מה שעושה הבנק המרכזי כעת אינו "פותר את הבעיה"? כיוון ש"הבעיה" אינה באי היכולת של לווים שהבטיחו ללמד חזירים לעוף לפרוע את הלוואותיהם. הבעיה היא שלארה"ב יש גירעון מסחרי של כשמונה מאות מיליוני דולרים בשנה וזהו ביטוי לכך שיש סכנה מוחשית ומידית לירידה גדולה בהכנסות בארה"ב, אלא אם נמצאת הדרך לשלם עבור הגירעון העצום הזה. בשנים 2002-2007, התשלום נעשה בעיקרו על ידי מתן אשראים ללווים שהבטיחו ללמד חזירים לעוף (משכנתאות, קרנות גידור, קרנות להשתלטויות על חברות, יזמים להקמת מגדלי בבל, מימון הפלגות לאלסקה ולקריביים וכדומה). כיוון שחזירים אינם יודעים לעוף והלווים לא יכלו/אינם יכולים/ לעולם לא יוכלו לפרוע את ההלוואות שמטרתן ללמד חזירים לעוף, נותרה "הבעיה" כיצד לממן את הגירעון המסחרי העצום של ארה"ב. במילים אחרות, כיצד לקיים את רמת ההכנסה של מיליוני אנשים שעסקו בללמד חזירים לעוף.
אם תקטן רמת ההכנסה שלהם, יקטן הגירעון המסחרי של ארה"ב במאות מיליארדי דולרים בשנה! זה יגרום למשבר פיננסי הן בארה"ב והן במדינות אחרות. משבר פיננסי פירושו משבר במוסדות הפיננסים הגדולים, כיוון שהם היו המקור העיקרי למתן אשראים עצומים מזה 5-6 שנים. כפי שהסברנו מקודם, היכולת של הבנק המרכזי בארה"ב (ובאירופה) לקיים את רמת ההכנסות על ידי הגדלת אשראים בסקטור הפרטי כנראה הגיעה למבוי סתום ולכן תדרושנה כעת הממשלות לעשות זאת על ידי הגדלה עצומה בהוצאותיהן (הגדלת הגירעון בתקציב). באיחוד האירופי קיים מכשול בירוקראטי לעשות זאת, בגלל המחויבות לקיים גירעון תקציבי מוגבל. זאת כדי לאפשר את המשך קיומו של היורו כמטבע יחיד במדינות אלו. בארה"ב לכאורה אין ממגבלה כזו. אולם יתכן שקיימת המגבלה של השוק החופשי, דהיינו כל ניסיון של הממשלה לקיים רמת הכנסה, רק יגרום לעליה באינפלציה ביחד עם ירידה ברמת ההכנסה.
...הגענו למבוי סתום הן מבחינת היכולת של בנק מרכזי והן מבחינת היכולת של הממשלה לקיים רמת הכנסה, שמאפשרת קיומו של גירעון מסחרי בסכום של כשמונה מאות מיליארדי דולרים בשנה! כלומר, אין מנוס משינוי בחלוקת ההכנסות בין המדינות "המפותחות" והמדינות "המתפתחות". התופעה של צמיחה סימולטאנית בהכנסות כפי שהייתה עד 2007, אינה אפשרית יותר בעתיד הנראה לעין. הגדלת שיעור האינפלציה במדינות "מפותחות" כדי למנוע קריסה של מוסדות פיננסיים, לא תמנע ירידה בהכנסות בהן, שתגרום לירידה באיכות הלווים, שתגרום להגדלת ההפסדים של מוסדות פיננסיים, שתגרום לצורך להגדיל את מס האינפלציה, שתגרום...
במילים אחרות, כאשר השלטונות החליטו להטיל את מס האינפלציה, זו שטות לנסות לנחש את משך התהליך ו/או את עוצמתו. לכן, זו שטות לנסות לנחש את עוצמת השנויים שיהיו במחירי סחורות, מניות ואג"ח כביטוי לשנוי הנדרש בחלוקת ההכנסות בין מדינות ובין סקטורים. חלק משנויים אלו אינו אלא שנוי נומינלי בגלל ההתעקשות של שלטונות לקיים רמת הכנסה במדינה מסוימת.... השנוי המשמעותי הוא השנוי הריאלי במחירים, שמבטא את השנוי בחלוקת ההכנסות.
כל מי שאין לו תבן בין האוזניים יכול להבין שהבנק המרכזי בארה"ב (בחסות הממשלה) החליט להטיל את מס האינפלציה... השנוי בהכנסות אינו רק בין מדינות, אלא גם בין סקטורים במשק. בייחוד יבלוט השנוי בין הכנסות הסקטור הפיננסי ונספחיו (כולל נדל"ן במקומות מסוימים) וסקטורים יצרניים (ריאליים) שיש ביקוש כלל עולמי למוצריהם. זה יתבטא וכבר מתבטא בשנוי הערך היחסי של מניות בסקטורים אלו.
מפורסם באדיבות דר' שמואל גולדמן, כלכלן, עורך החוברת "למשקיע".
| |
טירוף מערכות 2: תשבו בחושך.
"המועצה הארצית לתכנון ובניה אישרה תוספת יחידת כוח של 375 מגה-ואט בתחנת הכוח חגית, ליד אליקים. המועצה לא אישרה בשלב זה תחנת כוח חדשה בקיסריה, ותחנות נוספות." מדווח ynet; זה הפך לאופנתי היום. פשוט לא מאפשרים להקים תחנות כוח חדשות. הירוקים לוחצים, התקשורת לוחצת, וכולם הולכים לפי האופנה. לא מאפשרים הקמת תחנות כוח. תחנות כוח זה "איכס" זה ,"פויה" - זה ליכלוך, זה זיהום, זה "התחממות כדור הארץ". הפתרון: לא מאפשרים הקמת תחנות כוח. פשוט וקל. לא מאפשרים ודי. פתרנו את הבעיה. לא חותמים על אישור.
שר התשתיות בן אליעזר אמר:
"האלטרנטיבה היא שהמדינה תהיה בעלטה. משק החשמל נמצא במשבר, עקב חוסר היכולת של חברת החשמל לעמוד בביקושים הצפויים לחשמל. משמעות אי אישורן של שתי תחנות אלו היא שחברת החשמל לא תוכל לעמוד בביקושים של שנת 2010, דבר שיעלה מיליארדי שקלים למשק".
לירוקים לא איכפת. שעם ישראל יישב בחושך.
הפסקות חשמל פירושן, כמו שכל אחד מבין, הפסקה של כמעט כל הפעילות האנושית. מפעלים מושבתים, תחבורה מושבתת, כלכלה מושבתת. בסופו של דבר: רעב ומוות. אין חיים ללא חשמל. אבל ל"ירוקים" לא איכפת. שלא יבנו תחנות כוח כי זה "איכס".
זה לא ייחודי לישראל. בכל העולם מצליחים הירוקים להכשיל בנית תחנות כוח. את תחנות הכוח הגרעיניות (אלה שלא פולטות פחם לאטמוספירה, כלומר - התחנות ה"ירוקות" ביותר שיש) הכשילו-קברו הירוקים לחלוטין לפני כ 30 שנה, מאז לא הוקמה אף תחנת כוח גרעינית חדשה במערב. אך גם תחנות רגילות אין נותנים להקים. מחסור בחשמל, שפירושו ניתוקים ועלטה צפוי להיות מנת חלקנו בעתיד.
מטורפים משתלטים על חיינו !
יעקב
| |
למה לא כיביתי את האור ביום חמישי האחרון? אני גר בתל אביב. שכני היקר פליקס טרח להזכיר לי כבר יומיים לפני ליל כיבוי האורות ההפגנתי "לא לשכוח לכבות בשעה 8 בערב". בשעה היעודה, ביום חמישי האחרון, הדלקתי בהפגנתיות (שלא כמנהגי החסכני) את כל האורות בבית. זכיתי ביושר לתואר "יצור אנטי חברתי".
כאשר אני נובר בזיכרוני העמוס, עשרות שנים אחורה, נזכרתי שמאז ומתמיד הייתה קיימת "התנועה להפחדת הציבור". כבר כילד קראתי שהניצול המואץ של משאבי החקלאות המוגבלים יביא רעב על כל העולם "כמו בסין". אז, עדיין לא הבנתי שהרעב בסין היה תוצאה ישירה של "הקומוניזם המתקדם" של מאו. המחנכת, בבית הספר, שוחחה איתנו על "התפוצצות אוכלוסין" שצפויה בעולם. קיבלנו דפי קריאה עם ציטוטים "מדעיים". נחרדתי. בתחילת שנות השבעים קשה היה להירדם מרוב דאגה כי "מדענים" מכובדים הודיעו שזיהום האוויר עומד או-טו-טו בימינו, להסתיר את עין השמש ולהביא עלינו עידן קרח חדש. נשיא ארצות הברית (ג'ימי קרטר כמדומני) אפילו קיבל דו"ח רשמי על עידן הקרח הצפוי. בשנת 1973 שכנעו אותי עשרות מאמרים מלומדים כי תוך 20 שנה יאזל לחלוטין הנפט בעולם (כלומר, בערך באמצע שנות ה-90). במו עיני קראתי את ה"הוכחות". חלפו 20 ומשהו שנים ובשנת 1999 שברתי את הראש איך להתכונן לבאג 2000. בשעה היעודה הבטתי לשמים וחיכיתי לראות מטוסים מתרסקים, שריפות, ועשן מיתמר מעל מחשבים. בטרם הספקתי להתאושש התחיל כדור הארץ להתחמם.
לינקים קשורים : סרט דוקומנטרי מערוץ יס-דוקו מתאר את הבלוף שהתחממות כדור הארץ היא מעשה ידי אדם
מתי הירוקים מלכלכים?
המשך בפוסט הבא של יעקב
| |
מה באמת קרה במשבר של 1929 ולמה זה חשוב ב- 2008 ? המשבר הכלכלי הגדול בארצות הברית שפרץ ב- 1929 מוזכר לאחרונה כמעט מידי יום. "המשבר הגדול" בישר לכאורה את קיצו של הקפיטליזם החופשי והפגין לעין כל את כישלונו. המיתוסים שדאגו לפמפם למוחנו (ובהצלחה) מאז המשבר, מצדיקים את ההכרח במעורבות ממשלות בכלכלה באמצעות רגולציה כבדה, קביעת שערי ריבית וערכי מטבע, השקעות ישירות במשק באמצעות תקציב המדינה, גירעונות תקציביים ועוד. ה"קפיטליזם החזירי" גרם לקריסה הגדולה ואילו הממשל האמריקאי בראשותו של הנשיא רוזוולט החזיר את המשק לצמיחה. התערבותו הייתה הכרחית להצלת העם מ"כוחות השוק" האכזריים.
מה באמת קרה בסוף שנת 1929, ולמה זה חשוב ב- 2008 ?
ב- 8 השנים שקדמו למשבר, הגדיל הבנק המרכזי (הפדראל רזרב) את כמות הכסף במשק בלמעלה מ- 60% וגרם לירידת הריבית. כבר אז סברו נגידים וממשלות כי בכוחם ליצור פריחה כלכלית. שפע הכסף והריבית הנמוכה דחפו את הבורסה לגבהים חסרי תקדים. נשמע מוכר. למזלם של הפוליטיקאים היו אלה שנים של בום טכנולוגי: תעשיית התעופה והרכב שפרצו את שלב הינקות, תעשיית החשמל והטלפון שהמריאו – כל אלה יצרו שפע של מוצרים חדשים שהעלו את פריון התעשייה והוזילו מוצרים. השיפורים הטכנולוגיים ספגו חלק ניכר מהזינוק הפוטנציאלי במחירים. נשמע מוכר.
בתחילת 1928 נבהל הפד מכמויות הכסף בהם הציף לאורך שנים את המשק, העלה את הריבית באגרסיביות ותרם תרומה נכבדה לחנק הכלכלה. השגשוג המלאכותי החזיק מעמד עד לאוקטובר 1929. בורסת ניו יורק קרסה, משקיעים התאבדו, ובמשך 4 שנים עד 1933 התכווצה תפוקת המשק האמריקאי ביותר מחצי, ההכנסה הפנויה קטנה בכמעט שליש. רבע מהעובדים היו מובטלים והתור בבתי תמחוי התארך.
תקופות של מיתון כלכלי מלוות את ההיסטוריה הכלכלית מאז ומעולם. מיתונים קודמים בארצות הברית, גם החריפים, הסתיימו תוך שנתיים עד ארבע שנים. הקריסה של 1929 נמשכה למעשה עד סוף מלחמת העולם השנייה. דהיינו, מיתון שארך פי חמישה מאלה שקדמו לו. המיוחד במשבר זה לעומת קודמיו הייתה המעורבות המסיבית של הממשל. התרופה שרקחו הפוליטיקאים בהשראת כלכלנים "מתקדמים" היא שגרמה לסיבוכים במחלה ולהעמקתה. הפוליטיקאים שיבשו באופן חסר תקדים בהיסטוריה הכלכלית את מנגנוני השוק ובכך האריכו את ייסורי ההבראה.
נשיא ארצות הברית בזמן המשבר היה הרברט הובר, רפובליקאי שהעדיף להיות נשיא ש"מטיב עם העם" ולנקוט בצעדים שיזכו לתשואות באקדמיה ובקרב מצביעים דמוקרטים לקראת בחירות 1933. סיפור מוכר. כאז כן עתה, "הכוחות המתקדמים" בחברה האמריקאית דרשו להגן על אובדן מקומות עבודה באמריקה בגלל "יבוא פרוע", להגן על תעשיינים ולסייע לבעלי החוות שנתקעו עם עודפי כושר ייצור. הובר זיהה הזדמנות פוליטית להילחם בגלובליזציה (אז עדיין לא השתמשו במינוח זה) ולעודד רכישת מוצרים כחול-לבן (סליחה... כחול-אדום) והעביר את חוק מכס דרקוני: חומות מכס גבוה הוטלו על למעלה מ- 20,000 מוצרי יבוא. הפופוליזם הפוליטי גבר על עצומה של 1,028 הכלכלנים הבכירים בארצות הברית שהזהירו מהמהלך ההרסני. ממשלות אירופה וקנדה הגיבו במהירות והטילו מכס גבוה על סחורות יצוא אמריקאיות. הסחר העולמי שותק והתכווץ. ה"גלובליזציה" הפסידה... אך יחד עם שיתוק הסחר נבלו גם ניצני היציאה הטבעית מהמיתון שניתן היה לזהות כבר באביב של 1930. המצב התדרדר במהירות: מחירי המוצרים בשוק שצנחו בעקבות המשבר של 1929, זינקו עקב בלימת היבוא, כוח הקנייה של האזרח האמריקאי התכווץ, רמת הייצור התעשייתי והחקלאי התדרדרה ומיליוני אמריקאים נוספים מצאו עצמם ללא תעסוקה. הבורסה שאך החלה להתאושש ממשבר 1929 צנחה ב- 20 אחוזים ביום בו חתם הנשיא על חוק המכס החדש. התדרדרות הבורסה נמשכה גם בשנתיים שלאחר מכן.
הובר גם תמך באיגודים המקצועיים בדרישתם לשמור באופן מלאכותי על שכר גבוה בתעשייה. כך גדלו הוצאות על שכר עבודה בעוד הרווחים הלכו והתכווצו. התוצאה הלא-מפתיעה הייתה שרשרת של פשיטות רגל בתעשייה, בחקלאות ובבנקאות.
הובר הגביר את מעורבותה של הממשלה בכלכלה בשיעור חסר תקדים. במהלך שנה אחת (1930-1931), גדל חלקה של הממשלה בתוצר (תמ"ג) מ- 16.4 אחוז ל- 21.5 אחוז. סובסידיות נדיבות חולקו, במסגרת "תוכניות הבראה", לאנשי עסקים ולחוואים שכלל לא נמצאו קונים למוצריהם. במקביל קוצצו מסים ללא קיצוץ מקביל בהוצאות הממשל. שנה לאחר מכן (1932) העלה הפד את הריבית בשיעור חד; והממשל הגביר שוב את מעורבותו במשק: מיסים הועלו חדות, מס ההכנסה ל"עשירים" הוכפל (המס השולי הגיע ל- 63 אחוזים) ושורה של מיסים חדשים נולדו. המשק האמריקאי נחנק משילוב קטלני של מגבלות יבוא ויצוא, ריבית גבוהה, הוצאות ממשלתיות גבוהות ומיסוי מעיק. התוצאות לא אחרו: שיעור האבטלה הממוצע בשנת 1930 עמד על 8.9 אחוז, אך הגיע לשיא כל הזמנים בתחילת 1933: כ- 25 אחוזי אבטלה, כאשר במספר ערים גדולות דווח על שיעור אבטלה שנושק ל- 50 אחוז.
הנשיא הובר היה רחוק מלהיות "איש הכלכלה הקפיטליסטית החופשית..." – מיתוס חסר בסיס שהודבק אליו. למרות צעדיו הפופוליסטים של הנשיא "החברתי" הראשון הוא הפסיד בבחירות.
המשך בפוסט הבא.
| |
המשך: מה באמת קרה במשבר של 1929 ולמה זה חשוב ב- 2008? פרקלין רוזוולט הדמוקרט נבחר לנשיאות ב- 1932. רוזוולט קרא במסע הבחירות
שלו להחזיר את אמריקה לשורשים: איזון התקציב, קיצוץ בהוצאות הממשלה, הפסקת
מעורבות המדינה בכלכלה ועוד. מייד לאחר היבחרו נקט בצעדים הפוכים וזנח את
מצעו... עם כניסתו של רוזוולט לבית הלבן העמיק המשבר בבורסה
ובבנקאות. כצעד מנע הוחלט לסגור את כל הבנקים באופן זמני במסגרת "חופשה
מאורגנת", תרופה שהייתה גרועה מהמחלה, וכאשר נסתיימה "החופשה" כ- 2,000
בנקים כלל לא חזרו לפעול... חוק חדש אסר על אחזקת זהב וחייב את מכירתו
לממשלה במחיר קבוע – הדולר פוחת בכ- 40 אחוז. רוזוולט החליט
להוציא את אמריקה מהבוץ בעיקר באמצעות הזרמת תקציבי עתק לעבודות ציבוריות.
במקביל, אושרו חוקים "חברתיים" כגון שכר מינימום שמייד עם הנהגתו הגדיל את
האבטלה בקרב השחורים. מצעדי הטרוף שהונהגו, ראוי לציין את הניסיון ל"התאמת
היקף הייצור החקלאי": יבולים הושמדו, ועדרי בקר נשחטו במטרה לצמצם את
ההיצע בשוק ולהעלות את מחיר מוצרי החקלאות. במקביל, מיליוני אמריקאים רעבו
ללחם... חקלאים גם קיבלו שכר כדי שכלל לא יעבדו. החוואים הגדולים פיטרו
עובדים וכך זכו לסובסידיות על ויתור גידול תוצרת חקלאית.
ביורוקרטיה ממשלתית ענפה הוקמה במסגרת רשויות וסוכנויות פדראליות. הרשות
להבראה כלכלית לאומית (NRA) קבעה חוקי מסחר, פיקחה על מחירים, הגבילה שעות
עבודה, אסרה עבודת לילה, כפתה העלאות שכר ואפילו את שיעור הרווח המותר.
למעשה, רוב ענפי התעשייה חויבו להפוך לחלק מקרטלים מפוקחים. הביורוקרטיה
ירדה לרמה של תקני ייצור לחזיות ולרצועות לכלבים, שיטות הפצה ועוד...
המטרה הייתה "כלכלה מתוכננת" – הפיכת התעשייה האמריקאית לרשת של קרטלים
ומונופולים בפיקוח פקידי המדינה. אלפי שוטרים רדפו סוחרים ויצרנים שמכרו
מתחת למחיר המינימום, או העסיקו עובדים במשמרות לילה. חברות הענק
האמריקאיות שיתפו פעולה מתוך תקווה לשלוט בקרטלים שהממשל מקים. המס השולי
הועלה עד ל- 90% ועלויות ניהול עסק צמחו בכ- 40 אחוז. החבל התהדק על צוואר
הכלכלה המקרטעת והתפוקה התעשייתית צנחה ב- 25 אחוזים נוספים.
רשות העבודות הציבוריות (CWA) עסקה בעבודות יזומות ולמעשה חילקה כסף
למיליוני אמריקאים תמורת "תפוקה" הזויה ומיותרת, כאשר רוב התקציבים בכלל
מימנו את שכר עובדי הרשות... "רשות עמק טנסי" מקובלת כדוגמה
לפרויקט תשתית ממשלתי "חיובי". מטרתו הייתה למנוע שיטפונות, לייצר חשמל
הידרו-אלקטרי ולפתח את השיט המסחרי בנהר. וכמובן, ליצור מקומות עבודה
באזור מוכה אבטלה. הפרויקט זכה ליחסי ציבור שקיבעו אותו בתודעה העולמית
כמופת להתערבות ממשלתית ראויה. עשרות תחנות כוח הידרו-אלקטריות פרטיות פעלו על נהר הטנסי מאז המצאת החשמל. החשמל הממשלתי של רשות עמק טנסי היה כמובן יקר והפיתרון הפוליטי
המקובל היה הפיכתו למונופול. לפיכך, נדרשה הממשלה להשקעה נוספת לרכישת כל
חברות החשמל הפרטיות שעל הטנסי. ליתר ביטחון, גם נאסרה תחרות על ייצור
חשמל על ידי יצרנים פרטיים... הסתבר ש- 85% מהחשמל של הרשות יוצר מפחם
ומיעוטו מסכרים הידרו-אלקטריים. נתיב השיט שנוצר שימש בעיקר את דוברות
הפחם שמזין את תחנות הכוח... גם עניין מניעת השיטפונות היה מבדח למדי.
מהנדסי הצבא שתכננו את הפרויקט טענו שאחת ל-500 שנה צפויה הצפה של כ- 2.5
מיליון דונם סביב הנהר. הם פתרו את הבעיה... על ידי הצפה קבועה של
כ- 4 מיליון דונם בצורה של אגמים מלאכותיים... אבל הריבית השנתית על חובות
רשות עמק טנסי הייתה גדולה פי חמישה מנזקי השיטפונות שרצו למנוע... כמעט עשור חלף מאז תחילת צעדי "ההבראה" של הובר ורוזוולט ובשנת 1938 שוב קרסה הבורסה
בכ- 50 אחוז ושיעור האבטלה עמד על כ- 20%. רוזוולט יצר למעשה מיתון כלכלי
בתוך משבר קיים. הוקמה "הרשות ליחסי עבודה" שהגדילה את כוחם של איגודי
העובדים. שביתות, מצור על מפעלים, אלימות נגד מפרי שביתה, וכפיית חברות
באיגוד המקצועי. פריון הייצור של העובד האמריקאי הוכה קשות דווקא בימים
קריטיים. הנושא הפחות מדובר על תקופת כהונתו הארוכה של רוזוולט
היה אווירת העוינות לעסקים שאותה ליבה בארצות הברית. אנשי עסקים היו
בעיניו כמעמד מלוכה מודרני והואשמו תכופות במשבר הכלכלי המתמשך וכמכשול
בדרך להתאוששות. העוינות נקלטה היטב בחוגים רבים על רקע השמש הקומוניסטית
שזהרה ממזרח (פשעי סטאלין ומיליוני האזרחים הרוסיים שקיפחו חייהם בניסוי
החברתי החדש, עדיין לא נודעו), הסוציאליזם קסם לאינטלקטואלים. העמקת
הרגולציה, הגדלת מיסוי על חברות ותמיכה באיגודים מקצועיים – התקבלו בברכה.
המס השולי הועלה ל- 90 אחוז. וכך הולאמה למעשה כל ההכנסה למי שהרוויח מעל
100,000 דולר לשנה. התקציבים שהממשל החרים מהמערכת הכלכלית
"הושקעו" בעבודות חסרות ערך כלכלי ומוטות פוליטית. הביורוקרטיה החדשה
הכבדה הקיזה מהיזמים, באמצעות מיסוי כבד, את ההון הנדרש להשקעות חדשות,
ליצירת מקומות עבודה ולהתנעה מחדש של הכלכלה. התקציבים הציבוריים הענקיים
נתנו בידי הממשל כלי אדיר לצבירת כוח פוליטי. רוב התקציבים חולקו למדינות
מפתח שהתנודדו בתמיכתם במפלגה הדמוקרטית. כאשר התערער אמון הציבור
במדיניותו הכלכלית פרצה מלחמת העולם, ובצדק, לא הוחלפו הסוסים. 12 שנים לאחר פרוץ המשבר של 1929 האבטלה עמדה עדיין על 19 אחוזים. המשבר הכלכלי הסתיים למעשה רק לאחר מלחמת העולם השנייה כאשר אנשי עסקים שוב חשו בנוח ליזום השקעות. המלחמה לא "הוציאה" את אמריקה מהמשבר
כפי שנוטים לחשוב. כל ההון הזמין במשק גויס לייצור המלחמתי במקום להרחבת
ייצור מוצרי צריכה ותשתית. המלחמה הקטינה את האבטלה כי עשרות מיליוני
אמריקאים גויסו לטובת המערכה ב"שכר עבודה" זעום... סיגריות לאקי סטרייק
ומנות קרב... כך גם מיליוני העובדים שגויסו בעורף לייצור הצבאי. מלחמה לא
עוזרת לכלכלה כפי שרעידת אדמה או שריפה לא מייצרים צמיחה. המלחמה כילתה
משאבים. תוכניותיו הכלכליות של רוזוולט נכשלו – למזלו של העולם
החופשי. נראה ש"טראסט המוחות" שגייס רוזוולט כלל לא התכוון "להוציא את
אמריקה מהמיתון", אלא מטרתו הראשונית הייתה לבנות כלכלה מתוכננת לפי הדגם
שנראה אז כמוצלח ומתקדם – הדגם הסובייטי והדגם של מוסוליני באיטליה
הפאשיסטית. הם כמובן חשבו שאידיאולוגיה זו תפתור את בעיית המשבר הכלכלי. רוב ההיסטוריונים באקדמיה האמריקאית חשים עוינות, כמעט אינסטינקטיבית, לקפיטליזם ולשוק החופשי. לכן, טופח במשך דורות המיתוס
שרוזוולט "הוציא" את אמריקה מהמשבר הכבד אליו נקלע בגלל קפיטליזם
"שלוח-רסן". מיתוס חסר בסיס זה מצוטט לאחרונה גם בתקשורת הישראלית עשרות
פעמים. לא הקפיטליזם והשוק החופשי גרמו לקריסה של 1929 ולמשבר
העמוק שנמשך 12 שנים לאחר מכן. ולא הבחישה הממשלתית והפוליטיקאים הביאו את
הישועה. המשבר צריך להיות תמרור אזהרה וציון דרך בהיסטוריה הכלכלית של
העולם ככשל הטראגי הבולט ביותר של מעורבות פוליטיקאים. ממשלה או בנק מרכזי לא יכולים "להבריא" כלכלה – הם הבעיה. המיתוסים של 1929 שניטעו באקדמיה ובפוליטיקה על ידי הזרם הסוציאליסטי בכלכלה ממשיכים להניב מדיניות ממשלתית הרסנית גם ב- 2008. קרא עוד על הניו דיל של רוזוולט: קרא על תעשייה ועסקים חופשיים מפוליטיקה באתר קו ישר.
| |
מה אמר המנהל הסיני של חברת הספנות צים המנהל הסיני של חברת הספנות צים-סין, קסיאנג קיואן הו, מנהל את אחת מחברות הבת החשובות של צים אמר בראיון עם סבר פלוצקר (ידיעות אחרונות 7.3.08): ''...כל עוד הייתה צים בשותפות עם ממשלת ישראל, העסקים שלנו היו רדומים, החלטות חשובות נסחבו חודשים ושנים. לא היה מי שייקח אחריות. הכול התנהל כמו במשפחה עייפה. עבדתי כבר אז בצים ולא הבנתי איך זה שאצלכם בממשלה לא רואים את הפוטנציאל של השוק הסיני. מאז ההפרטה הכול השתנה. אנחנו שועטים קדימה.'' ואכן צים מתרחבת בשיעורים דו-ספרתיים מידי שנה.
סיפור הפרטת חברת צים הוא סיפורה של התעשייה הישראלית. במשך כ-40 שנים הייתה רובה של התעשייה נתונה בעניבת חנק של בעלות ממשלתית, בעלות ההסתדרות או בבעלות ''קפיטליסטים'' מוגנים שמקורבים לשלטון. כך אבדו לנו שנים יקרות של בזבוז משווע שבלם שגשוג ועלייה ברמת החיים.
פוליטיקאים אינם יוצרים עושר אלא מכלים אותו, שורפים כסף! ממשלה אינה יכולה ליזום, להקים ולנהל עסק אמיתי משום שאין לה כישורים להתחרות ביזם פרטי. ממשלות לא מסוגלות לייצר ולמכור (לקונה שירכוש מרצונו החופשי), לא שרוך נעל ולא מחשב. ראשית, המיזם הממשלתי אינו נדרש לעבור את מסננת השוק, אינו נדרש לגייס משקיעים ולשכנעם ברעיון. שנית – הכסף המושקע אינו פרטי ולכן אין ''משקיע מודאג'' שחושש לאובדן כספו. שלישית – אף אחד לא מסתכן. אם המיזם ייכשל, איש מ ''היוזמים'' לא יפסיד כסף מכיסו ושום פקיד ממשלתי לא יאבד את מקום עבודתו. ולבסוף התפעול השוטף – גם כאן סיכויי ההצלחה מזעריים – שיקוליו של השר במינוי מנכ''ל שונים (איזה ביטוי עדין...) משיקולי משקיע פרטי שבוחר מנהל למפעלו.
ממשלה שמקימה מיזם עסקי או תומכת בו פוגעת בכלכלה. הכסף המושקע במפעל מופקע מהאזרחים באמצעות מסים, מקטין את כוח הקניה שלהם וכך פוגע ברכישותיהם מעסקים מקומיים. הכסף שחסר בכיסיהם של היזמים מקטין את כמות ההון הפנוי להשקעות פרטיות בתעשייה. במפעל הכושל צריך לתמוך – שוב נקרא האזרח לשלם מכיסו את הכישלון השוטף. ולבסוף, המיסוי והביורוקרטיה, ההכרחיים ליישום אידיאולוגיה זו, הבריחו מישראל משקיעים אמיתיים. עשרות מפעלי העבר בדימונה, בירוחם ובנתיבות , ומאות אחרים בכל הארץ שלא שרדו, הם עדות לכישלון. התעשייה בברית המועצות ובארצות מזרח אירופה, שהוקמה תחת שלטון הקומוניסטי, היא המצבה הבינלאומית ל ''תעשייה הממשלתית''.
האידיאולוגיה המרכסיסטית, הייתה קו המחשבה המוביל בהנהגת היישוב היהודי. לפיה, עדיף מפעל בבעלות ממשלתית שהוא כאילו ב ''בעלות הפועל'', או ''נציגי הפועלים'' (שקראו לעצמם ''מפלגות הפועלים'') על פני מפעל בבעלות ''קפיטליסט נצלן'' פרטי. בעלות ''ציבורית '' כזו אמורה הייתה להבטיח תנאי עבודה משופרים לפועל ומניעת ניצולו. מהר מאד עברה הבעלות המעשית לידי הפוליטיקאים ומקורביהם שהתמנו למשרות בכירות. הפועלים, בייחוד בתאגידים שבכוחם לשתק את המדינה, אכן זכו לתנאי שכר ועבודה פנטסטיים (שכר גבוה תמורת עבודה מועטה) אך את המחיר משלמים יתר האזרחים. ''ניצול הפועל'' נמנע במחיר של ניצול העם כולו.
כך נוצרה מערכת שבה הכישרון הוחלף בקשרים. הסיכון העסקי הוחלף במערכת טפסים שמוגשת לפקידים. רוחו של היזם הוחלפה בכישרון מסוג אחר – הכישרון לנצל את המערכת הפוליטית, ובתירוץ של הקמת ''מפעל תעשייתי'' – להוציא כסף קל מהקופה הציבורית. רק לחלק קטן מהיזמים האמיתיים יש כישרון וגם יכולת לנצל את המערכת הפוליטית – חלקם הצליחו למרות השיטה הקלוקלת ולא בזכותה. היתר הרימו ידיים.
הממסד הפוליטי נבנה מהשיטה שהעניקה לו את הכוח לחלק הטבות, להחליט מי יהיה תעשיין ומי מלונאי, מי יקבל רישיונות יבוא ומי יוגן מתחרות ע''י מכס גבוה. הכוח נועד לביצור שלטון המפלגה, ובלא מעט מקרים – לחשבון הבנק הפרטי.
הזיכרון קצר ומידי פעם קוראים פוליטיקאים לממשלה לחזור ל ''הקים'', ''לסייע'' ו''לעודד''. כל ניסיון כזה כגון הזרמת כסף לחברת אינטל, הקמת חברה ממשלתית להולכת גז, סיוע ממשלתי למיזם המכונית החשמלית, או הרעיון להתערב בשוק הדיור למגורים בערים הגדולות – נדון לרוב לכישלון תוך גרימת נזק כלכלי לאזרח. צים החלה לפרוח לאחר שהופרטה ואלמלא פרחה לא היה לה זכות קיום לא כחברה ממשלתית ולא כחברה פרטית.
עוד על התעשייה הישראלית – עבר ועתיד, בפרק תעשייה ועסקים באתר "קו ישר".
| |
הדמוקרטיה הישראלית מצמיחה מנהיגות כושלת ומושחתת – אפשר אחרת פרופ' רות גביזון (מועדת וינוגרד) אמרה לאחרונה כי "...הדרג המדיני חלש, עסוק בהישרדות והאופק שלו קצר..." בהמשך טענה כי "מנגנון הבחירה שלנו אינו מניב פוליטיקאים שיודעים להכריע"... וכי "לדרג המדיני אין כלים לבצע פעולות"... דבריה מאירים כשלים עיקריים, אך לא היחידים, של הדמוקרטיה הישראלית.
אכן, עיקר זמנם ומרצם של הפוליטיקאים מוקדש למאבקי הישרדות אישית ולביצור מעמדם בעזרת מעגלי תמיכה שהם בונים סביבם – הפוליטיקאי נמצא במוקד המעגל – במרכזו. ככל שהוא מרבה להקיף עצמו במעגלי תמיכה כן גדל כושר ההישרדות שלו. גדלה רווחתו. הפוליטיקאי שבמוקד דואג להעברת כספי מדינה למעגלים הסובבים אותו באופן שהם תלויים בו כדי לזכות בכסף ומקווים להמשך פועלו המבורך. כך מובטח המשך תמיכתם בו. כמובן, קיים גם מעגל תומכים אידיאולוגים שמאמין ברטוריקה האידיאולוגית שהפוליטיקאי משמיע או משתכנע מתדמיתו.
הדמוקרטיה הישראלית מבוססת על ביורוקרטיה ריכוזית המעניקה לממסד הפוליטי ומקורביו סמכויות רחבות למעורבות בכל תחומי חיינו ועוצמה כספית אדירה לחלוקת כסף ושווה-כסף. משניתן כוח זה – אין דרך מעשית להגבילו רק ל"מעשים טובים". הנחת הבסיס היא שה"מדינה" מיטיבה לדעת מה טוב לאזרח. לפיכך, מוענקות לה סמכויות רחבות לבחוש, להתערב כמעט בכל תחום, להגביל, לפקח, להעדיף, לתמוך, להעניק. "המדינה" זה בעצם הממסד הפוליטי והצעה כלשהי בשם "טובת המדינה" פירושה המעשי הוא בדרך כלל: "ההצעה טובה לשרידותי הפוליטית...". מי שמצדד באידיאולוגיית "מדינת הרווחה" הסוציאליסטית חייב לתת בידי הממסד כלים אלה. אי אפשר למנוע מהפוליטיקאים לנצל את אותם הכלים גם לביצור המעמד הפוליטי. לכן, אי אפשר ב"מדינת רווחה" לקבל פוליטיקאים מזן אחר וגם אי אפשר "לבער את השחיתות" או את הקשר שבין "הון לשלטון".
פרופ' גביזון גורסת כי "לדרג המדיני אין כלים לבצע פעולות...". נהפוך הוא, כלים מגוונים לרשותו: תקציבי עתק לחלוקה וכלים ליישום רגולציה מסועפת... לדרג הפוליטי בישראל יש יותר מידי כלים, אבל אלה מחולקים בין כל השותפים לשלטון שמשתמשים בהם לשיתוק פעולותיו של היריב, אלא אם ישלם תמורה. אפילו צעדים מדיניים מוכרעים לעיתים על חודה של מתן הטבה כלכלית כלשהי ליריב פוליטי. לאחר שהכנסת אישרה את הסכם אוסלו ב', בשנת 1995, על חודו של קול, בעקבות לחץ ופיתוי שהופעלו על ח"כ אלכס גולדפרב, אמר על כך עזר וייצמן המנוח: "... אם ח"כ אחד לא היה מקבל מיצובישי – ההסכם לא היה עובר..." המאבקים הפוליטיים שמתלווים לקרבות על ברזי הקופה הם שמנטרלים אחד את השני וכך נוצר השיתוק שנראה לכאורה כנובע מהעדר "כלים לביצוע פעולות"...
מנגנון הבחירה בדמוקרטיה הישראלית חייב להצמיח מנהיגים שתכונתם העיקרית היא ה"קומבינה", ה"תחמון" וכושר התמרון. פוליטיקאים מזן אחר פשוט לא יכולים לטפס במעלה הסולם, הם לא שורדים. לכן, לא רק "מנגנון הבחירה" אשם אלא כל תפישת העולם שביסוד הדמוקרטיה הישראלית: מי שמקבל את "מדינת הרווחה" ו"מדינת הרגולציה" חייב גם להעניק כוח-יתר לממסד.
שינוי המערכת הדמוקרטית בישראל מחייב מהפך בבסיס הפילוסופי עליו מושתת מדינת ישראל: מעורבות הרשויות בחיי האזרח תוגבל לאספקת "מוצרים ציבוריים" מובהקים (ובראשם – ביטחון) שהם הכרחיים בחברה מודרנית, יש להם ביקוש אך השוק אינו יכול לספקם.
החוקה בעידן החדש תעניק סמכות לממשלה לגבות מיסים במידה הדרושה למימון אותם שירותים בלבד – שירותים שהם "מוצרים ציבוריים" מובהקים. למדינה לא תהיה סמכות ליטול כספו או רכושו של אזרח שהרוויח ביושר ובדין על מנת לסייע לאזרח אחר. אין הצדקה מוסרית (או אחרת) להחרים מרכושו של אדם ולהעבירו לאחרים. אין הצדקה לכפיה. אין צידוק לעונש המוטל על אזרחים שמרוויחים יותר מאחרים.
העברת כספים למגזרי אוכלוסיה מוגדרים עדיין תהיה אפשרית, אך תחייב משאל-עם ואישור ברוב מיוחס. דמוקרטיה מכונה לעיתים "עריצות הרוב", אך בשיטה הישראלית נדרש רוב זעום כדי ליצור "עריצות". במקרים רבים מדובר ב"רוב" של עסקנים פוליטיים ולא רוב בעם.
המבנה הדמוקרטי האופטימאלי היחיד שיכול ליצור מנגנון שיתגבר על כשלים שמציינת פרופ' גביזון הוא דגם משופר משולב של השיטה האמריקאית והשוויצרית. דהיינו משטר נשיאותי שמרוסן על ידי משאלי עם. מערכת שתצמצם למינימום את כוחם של הפוליטיקאים ותעביר סמכויות החלטה אל משאלי עם, שתאפשר שלטון נשיאותי יציב לתקופה ארוכה (6 שנים) ללא אילוץ לעסוק רוב הזמן במאבקי הישרדות פוליטיים. הכנסת תהפוך מרשות מחוקקת – בעיקר לרשות שמבקרת את הממשלה. במערכת החדשה כמעט ולא יהיה לפוליטיקאים סמכות ואפשרות להתערב בכלכלה ובחיי האזרח. לכן, הצורך ב"חקיקה" יהיה מצומצם יחסית לקיים.
מנגנון משאלי-העם יהווה את הנדבך הבסיסי והסמכותי ביותר למעט בנושאים ביטחוניים מובהקים. משאל-עם יוכל לאשר חוקים, לשנותם, או לבטלם, להדיח נשיא ולפזר כנסת. היוזמה למשאל-עם תוכל לנבוע מהנשיא, הכנסת, או עצומה עליה חתום אחוז מסוים מהאזרחים. רוב מיוחס יידרש לשינוי חוקה, להטלת מס לצורך העברת כסף למגזר מסוים באוכלוסייה, או להדחה של נשיא מכהן.
חשיבותו של חבר הכנסת כמייצג של קבוצות-לחץ להשגת יתרונות בחקיקה כלכלית או חברתית תעלם. עקב כך יחדלו חברי כנסת מלהיות אובייקט לחיזור על ידי שדולות ובעלי הון. כוחם המוגבל מאד של הפוליטיקאים לחוקק או לבצע העברות כספים בין קבוצות אזרחים, ומיעוט הנושאים שהמדינה תעסוק בהם תצמצם את האטרקטיביות והחשיבות הכלכלית של המוסד. ייצוג "נאות" של דתיים, ערבים, נשים, או נהגי מוניות יהיה חסר חשיבות – לכנסת לא יהיה כוח לחלק הטבות או העדפות. המדינה לא תתמוך כלכלית בדת, לא תידרש "לתקן" אפליה נגד ערבים, ולא תחלק הטבות לעולים חדשים.
לשיטת הבחירות לכנסת תהיה חשיבות מועטה יחסית. ח"כ לא יוכל לדאוג ל"אינטרסים" של אזור הבחירה שלו או של לובי שולחיו כי המדינה לא תוכל להעביר משאבים "לאזור" מסוים, וגם לא לחלק סובסידיות או כספים "לסקטור" מוגדר. המדינה לא תוכל לדוגמה, לחלק מיליוני דולרים לתעשיין מקורב – לא בגלל שהפוליטיקאים יהיו צדיקים, אלא פשוט משום שהמדינה לא תתערב בתעשייה, לא יעמדו לרשותה קרקעות, והחוקה תאסור על העברות כספים כפויות בין קבוצות אזרחים.
תקופת נשיאות ארוכה תאפשר לנשיא לפעול כמעט ללא חשש מאימת בחירות מתקרבות, מאינטריגות ומלחמות הישרדות תמידיות המאפיינות את הדמוקרטיה הנוכחית. 6 שנים הם תקופה די ארוכה שתאפשר לנשיא להנהיג רפורמות וגם לקצור את התוצאות. כיום, פוליטיקאים בדרך כלל נמנעים מיישום תוכניות לטווח ארוך מהחשש שבתקופת המעבר, עד שתוצאות נראות בשטח, הם יאבדו פופולאריות. לכן קיימת העדפה לחלוקת מתנות מיידית לציבור כדי לצבור אהדה לטווח קצר. פרופ' גביזון רואה רק את סימפטום המחלה: "האופק הקצר ומלחמת השרידות". יהיה קשה להדיח נשיא באמצע קדנציה – העם ישתף פעולה רק במקרים של כישלון נשיאותי מובהק וברור. אם נשיא שסרח לא יורשע על ידי בית משפט (כי לא הוכחו היסוד הנפשי והכוונה הפלילית...) – יוכל הציבור להיפטר מהנשיא באמצעות משאל עם. רוב האנרגיה של הנשיא תופנה להנהגת המדינה והעם במקום לתככים מפלגתיים. הדמוקרטיה המוצעת תשפיע חיובית על השקעות וצמיחה כלכלית. השחיתות תצטמצם. כללי המשחק החדשים יצמיחו זן חדש של פוליטיקאים.
פרוט של המבנה הדמוקרטי החדש בפרק הדמוקרטיה באתר קו ישר
| |
ראש העיר רוכש נדל"ן בכספנו הדמוקרטיה הישראלית מעניקה כוח רב מידי לשלטון ולנציגיו, ובין היתר: הקלות (הנסבלת...) לבזבוז כספי האזרח. לאחרונה פורסמה ידיעה "לא-מעניינת": ראש עיריית נס ציונה, יוסי שבו, פועל לקניית חוף ים (את חוף פלמחים) עבור תושבי נס ציונה ב- 8 מיליון שקל...
העלות לכל משפחה בנס ציונה היא כ- 850 שקל. אילו היה קיים מנגנון משאלי-עם ותושבי נס ציונה היו נשאלים אם כל משפחה מוכנה לתרום לעניין 850 שקל, ספק אם היה נמצא לכך רוב. כידוע, אף אחד לא מונע מתושבי ירושלים, כפר סבא או נס ציונה להתרחץ בים. משאל בזק בין ידידים, תושבי נס ציונה, העלה שלא איכפת להם לאיזו עירייה שייך חוף הים כל עוד יש חוף רחצה...
החוק הקיים מאפשר לראש עיר "להשקיע" כראות עיניו הפוליטיות במוצרים שאינם מוצרים ציבוריים מובהקים על חשבון משלם הארנונה המקומי.
ראוי לשנות את החוק, ולחייב ראש עיר שרוצה "להשקיע" את כספי התושבים במוצר שאינו מוצר ציבורי מובהק – לקבל אישור במשאל-עם עירוני. כלל לא בטוח שתושבי העיר יאשרו מימון תזמורת מקומית, מימון קבוצת כדורגל, הקמת בריכת שחייה עירונית, או מימון מקווה. תושבי העיר לא צריכים לממן מכיסם את הבידור האהוב על חלק קטן אחר של התושבים. רשות מקומית לא צריכה לספק שרותי בידור, או בילוי לשעות הפנאי. המיעוט הקטן שחובב קונצרטים – שיממן את האורקסטרה מכיסו (בתוספת תרומות). חשבון הארנונה יצטמק, הגירעונות ייעלמו.
הנטייה הטבעית של "שליחי ציבור", היא ל"עודד" השקעות שמניבות את התשואה הפוליטית הגבוהה ביותר. הם אינם מסכנים אגורה מכיסם, המשכורת והפנסיה מובטחים. הבלמים המעשיים היחידים הם היריבים הפוליטיים, אך לעיתים תכופות משתיקים אותם באמצעות הזרמת תקציבים מקבילה וחלוקת ג'ובים נחשקים.
אם ראש עיריית נס ציונה "יקנה" את חוף פלמחים, קרוב לוודאי שתוקם חברה עירונית לניהול החוף... מי יישב בדירקטוריון? מי ימונה למנכ"ל? הרי אי אפשר להגיע לחוף פלמחים ברגל מנס ציונה... הוא יצטרך רכב צמוד, לשכה וסגן כבר אמרנו? האם ייתכן חוף ים בלי שירותים צמודים? מי יקבל את הזיכיון לחניון, לקיוסק, למסעדה, ולשמשיות? מי יהיו הזכיינים מוכרי הארטיקים? וכמובן, שבעתיד, ייבנה גם כפר נופש בחוף, אולי בקדנציה של ראש העיר הבא... והפעם באמצעות קבלן שייתרום למסע הבחירות. שיטת התנהלות השלטון המקומי הפכה אותו לאחת מזרועות השלטון המושחתות ביותר. הדרך לביעור השחיתות והבזבוז עוברת דרך צמצום דרסטי של מעורבותו בחיי האזרח ויכולתו "להשקיע" את כספי התושבים.
אין לנו כמובן תלונות אישיות אל ראש עיריית נס ציונה, הוא נוהג לפי כללי המשחק של המערכת הקיימת. הוא מחויב "לעשייה", כמו עמיתיו, כדי להבטיח את שרידותו הפוליטית.
המשך באתר קו ישר בפרק שלטון מקומי – (כנראה) הרובד השלטוני המושחת ביותר בישראל.
| |
ושוב, משלם המיסים הישראלי מסבסד את אינטל p { margin: 0px; } ושוב, חברת אינטל מקבלת מתנות על חשבון משלם המיסים הישראלי. 150 מיליון דולר בהטבות מס.
לאורך עשרות שנות קיומו של החוק לעידוד השקעות הון, הופיעו בעיתונות תיאורים של כישלונות והונאות שנעשו במסגרת החוק האווילי, נזק של מיליארדי דולרים נגרם למשלם המיסים על ידי מפעלי ''ישראבלוף''. עשרות ''משקיעים'' עשו סיבוב על החוק, קיבלו מענקים ונעלמו יחד עם מפעליהם בנבכי ההיסטוריה הכלכלית של מדינת ישראל.
בחרנו להשתמש כדוגמה דווקא בחברת אינטל, משום שאינטל אינה ''ישראבלוף'' אלא חברה בינלאומית מכובדת שמייצרת את רוב מעבדי המחשבים בעולם. חברת אינטל הקימה שלושה מפעלים בישראל וקיבלה למעלה ממיליארד דולר במענקים ישירים מלבד הטבות רבות נוספות. החברה מעסיקה מספר אלפי עובדים בישראל והיא אחד מהמעסיקים הפרטיים הגדולים במשק.
מענק של מיליארד דולר (שניתן בעבר) לאינטל משמעותו מס של מיליארד דולר על אזרחי ישראל. הון של מיליארד דולר שחסר בכיסיהם של יזמים...לקטע המלא...
| |
ניפוץ מיתוס: "רצועת עזה – מהאזורים הצפופים בעולם"
כמעט לכל שיח ציבורי על רצועת עזה מתלווה התואר "מהאזורים הצפופים בעולם". ממש בעיית יסוד המשליכה על יתר הבעיות. מיתוס "הצפיפות האיומה ברצועת עזה", מטעה מזה עשרות שנים פוליטיקאים, פובליציסטים ועמך כאחד.
מפתיע שאף עיתונאי לא טרח לקחת מחשבון ולבדוק את המספרים. רצועת עזה המשתרעת על שטח של - 363 קמ"ר קלטה במקור (1948) כ- 300,000 פליטים לכל היותר ומונה כיום לפי ה"סקר הפלסטיני" האחרון כ- 1.4 מיליון נפש – 3,860 נפש לקמ"ר (לא נתפלא אם בעתיד יסתבר שגרים שם פחות ממיליון תושבים...). אכן צפיפות לכאורה.
אם נשווה את הרצועה למקומות אחרים בעולם נגלה למשל שבהונג קונג (כ- 7 מיליון תושבים), בחלקה הוותיק (האי והעיר קואלון), השטח הראוי למגורים הוא כ- 1/3 מרצועת עזה ומתגוררים בו כ- 4 מליון תושבים בצפיפות ממוצעת של כ- 28,000 נפש לקמ"ר (פי 7 צפוף מאשר ברצועה). שטחה "ברוטו" של הונג קונג עומד על כאלף קילומטרים ריבועיים, מתוכם רק כשליש ראוי למגורים. גם על פי תחשיב נדיב זה הצפיפות שם כפולה מאשר ברצועה.
אך מדוע להרחיק להונג קונג… אפילו בגבעתיים הצפיפות גדולה פי 4 לערך מאשר בעזה כ- 15,000 נפש לקמ"ר! או בני ברק הצפופה פי 5 ויותר מעזה (כ- 20,000 אנשים לקמ"ר). אילו כל תושבי בני ברק היו גרים בבתים בני קומה אחת הייתה בני ברק גרועה מעזה.
נחזור להונג קונג: האי קלט מאז 1948 כ- 4 מליון פליטים ומונה כיום כ- 7 מליון נפש. הפליטים הגיעו להונג קונג, רובם מיבשת סין, כאשר בקושי בגדים לגופם - "החושות" בעזה הן וילות מרווחות יחסית לרפסודות עליהן התגוררו פליטי הונג קונג. למזלם של פליטי הונג קונג, לא נכפה על האי שלטון ריכוזי מושחת, אלא אחת מהמערכות הקפיטליסטיות החופשיות והפתוחות בעולם עם מעורבות ממשלתית אפסית בחיי האזרח. אונר"א, סוכנות הסעד והתעסוקה לפליטים, לא פתחה למזלם סניפים בהונג קונג, הפליטים הסינים לא קיבלו סיוע מארצות הנפט או מהקהילה האירופאית, ולכן לא הייתה להם ברירה אלא לעבוד, ליזום ולהצליח. כך עלה התוצר לנפש בהונג קונג לאחד הגבוהים בעולם כ- 42,000$ לנפש (מתואם לכוח הקניה). בזכות הקפיטליזם חיים עניי הונג קונג (קו העוני מוערך בכ- 1,600 דולר ארה"ב למשפחה) ברמת חיים העולה זו של העשירון העליון ברצועת עזה.
החטא הקדום שגרם ל"סיר הלחץ העזתי" אינה ה"צפיפות", אלא אופי המשטר הכלכלי שנכפה עליהם ע"י המצרים, הישראלים, והמנהיגות המקומית – כל זאת בסיוע האדיב של האו"ם. משטר של תלות בפקידים, במנהיגי דת, ובראשי ארגונים צבאיים. השלטון המצרי וכמובן הישראלי העתיקו לרצועה את מנגנוני הרגולציה הידועים להם והגבילו את החופש והיוזמה המקומית כמקובל במשטר ה"נאור" בישראל: רגולציה כבדה של חוקי מסחר, בניה ואפילו רוכלות. כקצין מילואים באינתיפאדה הראשונה נאלצתי לא פעם לסייר ולבדוק אם חלילה אין חריגות בניה בשטחים חקלאיים ברצועת עזה - שמא נבנתה "חושה" לא חוקית על קרקע חקלאית… פעמים אחרות הוטל עלי לוודא שבמחסום "סופה" לא חולפות משאיות עם חומרי בנייה ללא תעודות משלוח. ממש כך.
ולסיום, למי שעדיין לא השתכנע מהבל "הצפיפות" בעזה נציין שבאזור פי גלילות בצפון ת"א מתוכננת שכונה חדשה, פאר התכנון האורבאני. בשכונה מתוכננות 14,000 דירות יוקרה מרווחות. צפויים להתגורר שם כ- 50,000 תושבים מאושרים על שטח של כ- 1.6 קמ"ר בצפיפות "איומה" של כ- 30,000 נפש לקמ"ר (פי 8 מאשר בעזה) ואף אחד לא יתלונן… תוכנית המתאר שהתווה האדריכל אדם מזור כוללת פארק, נחל מלאכותי אגם גדול, שדרה, אזור תעסוקה, קריית היי-טק ותחנת רכבת - 60% משטח התוכנית מיועדים לצורכי ציבור !
האתר קו ישר www.kav.org.il מנפץ מאות מיתוסים בתחומים שונים.
| |
האם אפשר להגביל תחרות ?
תחרות בשוק חופשי קובעת את מחיר המוצר. לעיתים, המחיר שהשוק קובע אינו נוח לקבוצה מסוימת באוכלוסייה: מחיר הדולר "נמוך מידי" כפי שהחליטו התעשיינים. או, עמלות הבנקים "גבוהות מידי" כפי שהחליטו בכנסת.
פוליטיקאים בישראל (וגם בעולם) מנסים, לעיתים תכופות, לשריין לעצמם את הקדנציה הבאה על ידי הבטחה לפתור מצוקה כלשהי בציבור באמצעות חקיקה שתגביל את התחרות ותבטיח את המוצר שבמצוקה לכל האזרחים ובמחיר נמוך (או גבוה) שייקבע על ידי הממשלה. לפעמים הם מבטיחים לחלק מוצר במחיר אפס, כמו שירותי "חינוך חינם". לפעמים מופנית היוזמה הפוליטית סתם אל נושאים סקסיים מבחינה תקשורתית שבצידם רווח פוליטי – גם אם אין בהם מצוקה ציבורית אמיתית. לדוגמה: חקיקה שמקבעת את עמלות הבנקים, או חוק שיקבע כיצד מחייבים עבור שעת חנייה בחניון רכב. סוגיות שנפתרות על ידי התחרות החופשית בין ספקי השרות. כמעט לכל חקיקה ש"מסדירה" תחרות יש השלכות הרסניות שנסתרות מעיני הציבור (למזלם של הפוליטיקאים היוזמים). אך התחרות לעולם אינה נעלמת ואת הכלכלה אי אפשר לרמות. גם אם החוק מנסה לשבש אותה, היא רק מוצאת אפיקים אחרים. הבנקים יפצו עצמם בחיובים אחרים, בעלי החניונים יעלו את מחיר שעת החניה הבסיסית, וכאשר איכות ה"חינוך חינם" תתדרדר למקום ה-100 בעולם תיווצר מערכת חינוך מקבילה לעשירים. גם הניסיון של ההסתדרות והתעשיינים "להסדיר" את שער הדולר (אם יצליח) יסתיים בהשלכות כלכליות הרסניות, אם כי תמיד יש קומץ שמרוויח מצעדים אלה. לא צריך להאשים רק פוליטיקאים, הם זוכים בדרך כלל לרוח גבית משכבה של אינטלקטואלים באקדמיה ובציבור.
הנתון הטבעי בחברה האנושית (ולא רק בחברה אנושית) הוא המחסור. אף פעם אין די משאבים כדי להשביע את רצון כולם. כולנו שואפים ליותר – כל אחד לפי סדרי העדיפויות שלו. ככל שהמשאב מוגבל יותר ומבוקש יותר – עולה מחירו. כמעט כל אחד היה מעדיף דירת גג עם נוף כחול לים פתוח. מספרן של דירות אלה מוגבל מאד, לכן מחירן גבוה מאד. כל מוצר שבן אנוש זקוק לו – מוגבל בכמותו ונדרש מאמץ כלשהו כדי להשיגו: החל משרוך נעל וכלה במכונית. נתון בסיסי זה יוצר את התחרות על המשאבים המוגבלים. משתמע מכך שהתחרות היא נתון קבוע וקיומה אינו נתון להחלטתנו.
במשטר קפיטליסטי-חופשי התחרות על המשאבים המוגבלים קובעת את מחירם. המחיר שהשוק קובע מאפשר לאנשים להחליט איזה מוצר לקנות ועל מה לוותר. איש איש לפי סדר העדיפות שלו. יכולתנו לקנות נקבעת על ידי כושרנו למכור לאחרים את פרי עמלנו ולזכות בתגמול על כך מהזולת.
משטרים שדוגלים בעליונות של קבוצת עילית על פני ההמונים (מלוכה, דיקטטורה, סוציאליזם) אינם מבטלים את התחרות. כאמור, היא נתון קבוע. הם רק משנים את כללי המשחק של התחרות. כאשר פוליטיקאים מחליטים על חלוקת המשאבים במקום כוחות השוק – יכולת הקנייה שלך מוגבלת על ידי כוחו הפוליטי של הזולת, קרבתו לצלחת, קרבתו לממסד.
כאשר פוליטיקאים מחליטים על חלוקת המשאבים התחרות עוברת למגרש אחר – התחרות על פרוטקציה, חקיקה מפלה שמטיבה עם קבוצות מועדפות בעלות כוח פוליטי, לוביסטים שפועלים להשגת העדפות לשולחיהם. במצב זה, שחיתות המונית, הופכת לחלק בלתי נפרד מחיי היום יום. ברוסיה הקומוניסטית ביטלו את התחרות אפילו בין הסופרמרקטים (שהיו בבעלות ממשלתית כמו כל המשק), התוצאה הייתה מחסור תמידי, וכדי להשיג מוצר היה צריך לשלם שוחד או לקנות בשוק השחור.
מנגנון המחירים והתחרות החופשית הם כלים אובייקטיבים שקובעים את חלוקת המשאבים – לאף אחד לא יכולות להיות טענות אל קבוצה אחרת. כל שיטת משטר שמעבירה את ההחלטה על חלוקת המשאבים לשלטונות יוצרת מלחמה תמידית של הכול בכול. התוצאה המיידית היא בזבוז של משאבים, אי-ניצול אופטימאלי שלהם, רמת חיים נמוכה לכלל האוכלוסייה. עוני. המאפייה שמייצרת לחם אינה זו היעילה ביותר, האיכותית והזולה; אלה המאפיה שקיבלה את הזיכיון לייצור לחם מהפוליטיקאי אליו היא מקושרת.
המשך בפרק תעשייה ועסקים באתר קו ישר
| |
ושוב מספרים לנו: "צהל מפיק לקחים" אל תאמינו כל כך מהר. כתבים צבאיים "מעידים" על כך כיודעי סוד... אנשי צבא לשעבר מסיימים את ביקורתם במשפט אחיד: "ידוע שעכשיו דברים זזים...". עשרות קצינים בדימוס ורמטכ"לים לשעבר מתראיינים בתקשורת ומביעים פליאה על "השבר הגדול". מדברי כולם משתמע שבתקופתם צה"ל היה צבא טוב... זיכרונם בוגד בהם... אל תאמינו. עוד משפט ששגור לאחרונה בפי הדוברים הוא "אין לנו צה"ל אחר". כלומר: בינינו, אנחנו יודעים שהצבא בעייתי , אבל אסור לבקר יותר מידי... זה מה יש.
תחקירים של קרבות ושל סתם "פאשלות" מתבצעים מאז ומעולם על ידי הצבא עצמו. יש להניח שמירב התחקירים תויקו עמוק בקלסרים ונחים על משכבם. עצם כתיבת התחקיר והדיון בעקבותיו, מספיקים מבחינת הצבא כדי להכריז ש"צהל ביצע תחקיר והפיק לקחים". הודעה זו "סוגרת" לרוב את העניין סופית... כך היה בעבר. מה גורם לנו לשער שהפעם יהיה שונה? אין ספק שהרמטכ"ל חדור מוטיבציה לשנות, לתקן, לאמן – אך גם אלה שלפניו, הרמטכ"לים שמונו אחרי הפישולים הקודמים – רצו בכך מאד.
תשאלו חיילים מן השורה לשעבר, בני 70 ובני 30 – כל אחד בטוח שהברדק מאז מלחמת סיני ב-1956 היה רק "ביחידה שלו" ושאי-שם מסתתר צה"ל אחר, מצויד ומאומן, שנכון ליום פקודה ויכה את האויב מכה ניצחת. ובכן, החדשות הן שאף פעם לא היה "צבא אחר". מאז 1967 צה"ל היה מעורב בלחימה לפחות 8 פעמים, מהן 4 מלחמות "גדולות" (ששת הימים, כיפורים, לבנון הראשונה והשנייה). תמיד "הלקחים נלמדו" ותמיד הפאשלות חזרו. תמיד חלה קפיצת מדרגה בתקציב הביטחון. כושרו של צה"ל לנצח הלך ופחת כמגמה לאורך התקופה. היו כמובן מבצעי איכות של יחידות מובחרות כגון תקיפת הכור בעיראק, אנטבה ועוד – אבל עם סיירת מטכ"ל ושלדג לא מכריעים מלחמה.
לצה"ל יש מעט מאד מבקרים אמיתיים. כתבים צבאיים משתדלים שלא להרגיז את מקורותיהם ואילו רוב הפוליטיקאים עוברים לדום במחיצת אנשי צבא. מתי גולן מהעיתון גלובס נמנה עם מיעוט מהעיתונאים הבכירים (ואולי היחיד מביניהם) שמעז להתריע, ללא מורא ובעקביות, שהמלך עירום: "...צה"ל בסדר כשלא יורים. ברגע שהוא צריך להלחם מתחילות הפאשלות. כך זה היה בלבנון, כך זה היום בשטחים. מאז שהחלה האינתיפאדה החדשה, כמעט כל דבר שצה"ל היה מעורב בו נגוע במחדל... כנראה שסאת הפאשלות של הציבור הישראלי עדיין לא מלאה, ויצטרכו להיות עוד אבדות מיותרות כדי שנבין שצה"ל זקוק לבדק בית יסודי, לשיפוץ כללי, ושזה לא יבוא מידיהם של אלה שבעצמם גרמו לצורך הזה." (מתי גולן, גלובס 15.11.00).
כשל מתמשך כזה, קשה להסביר רק על ידי "מחסור באימונים", קיצוצי תקציב, או רמטכ"ל ושר-ביטחון לא מוכשרים. הכשל נובע מעצם מבנה הצבא שמתבסס על גיוס חובה. התוצאות: צבא חובבני לא מקצועי – סדיר ומילואים כאחד; הכשרה ושרות קצרצרים שאינם מאפשרים רכישת מיומנות אמיתית; הסתגרות מחשבתית אנטי אינטלקטואלית, שיטות הקידום והצמחת המפקדים לא מוצלחות, שיטות ההדרכה והאימון שרחוקות מדימוי שדה קרב, נוהלי לימוד והטמעת לקחים ללא תוצאות; מחשבה ביקורתית חלושה והסקת מסקנות אפסית. עצם המבנה ודרך ההתנהלות של הצבא בזמני "הרגיעה" הארוכים שבין מלחמות אינו מאפשר תוצאות אחרות בזמן מלחמה. כאשר זה הכשל לא תעזור גם דוקטרינה "נכונה". כאשר ההיגיון נעצר בשער הבסיס אצל הש.ג. (אמרה צה"לית שמדקלמים לכל טירון) – מקבלים צבא טיפש ומסורבל. וכדי למנוע עלבון גורף, נציין שכלל לא משנה אם בגוף המסורבל והטיפש יש יחידים מוכשרים, נבונים, ולוחמים חדורי מוטיבציה. כך הצבא כגוף. מלחמת יום הכיפורים הסתיימה בקילומטר ה- 101 לקהיר ובפאתי דמשק בעיקר בזכות החיילים והמפקדים הזוטרים ולא בזכות הצבא כגוף לוחם מאורגן.
הרמטכ"ל הנוכחי, אשכנזי, לא יותר ולא פחות חכם או מוכשר אישית מקודמיו. כולם אכלו מאותו מסטינג, הוכשרו במסלולים דומים ושרדו את מסננת הפוליטיקה הצבאית הפנימית. כולם היו מוכשרים ונבונים באופן אישי. לכן, אין סיבה להניח שהתוצאות יהיו שונות. ושוב, גם אשכנזי "מפיק לקחים" וכולנו מאמינים לו בדיוק כפי שהאמנו לקודמיו. הבעיה אינה ברמטכ"ל זה או אחר. הבעיה נעוצה בחוסר הכרה וההבנה שהצבא צריך לעבור שינוי מבני יסודי במסגרתו יבוטל שירות החובה וצה"ל יהפוך לצבא קבע מקצועי. לדעה זו לצערנו אין שותפים רבים: לא בצבא, לא בהנהגה הפוליטית וגם לא בציבור ששבוי במיתוסים חסרי בסיס זה עשרות שנים. אל תצפו להרבה מ"הפקת הלקחים".
מי שמעוניין לברר על מה מבוססות ה"השמצות", מוזמן להמשיך ולגלוש... (הפרק המלא נמצא באתר קו ישר)
ההמשך ב- 5 כתבות קצרות...
| |
ניפוץ מיתוס: "קפיטליזם הוא שלטון הכסף ובעלי ההון" הקפיטליזם הוא שלטון השוק, שלטון התחרות החופשית. השיטה הקפיטליסטית יוצרת איום מתמיד ומתמשך דווקא על בעלי ההון. בעלי הון חרדים בדרך כלל מתחרות, משום שהיא מציבה מולם "כרישים" אחרים. בתנאים של תחרות צריכים היצרנים והמשווקים לעבוד קשה יותר – עליהם להילחם יום-יום על ארנקם של מיליוני הצרכנים, לשמור על איכות, להוזיל את המחיר, להקפיד על שירות. אם לא יעשו כך – הצרכן יפנה להם עורף וגורלם ייחרץ. בעלי הון, בייחוד המקושרים שביניהם, יעדיפו בדרך כלל לתקוע מקלות בגלגלי תחרות נגדם גם בעזרת הממסד הפוליטי. בעזרת חקיקה שתטיב עמם במסווה של "הגנת הציבור".
השיטה הקפיטליסטית האידיאלית, נטולת הרגולציה הממשלתית (שיטה שאינה קיימת כיום בשום מדינה), מטיבה עם מיליוני הצרכנים שנהנים מהתחרות ועם יזמים חדשים שנוגסים בכרישים הותיקים, ולעיתים גם מחסלים אותם בהציעם מוצרים טובים וזולים יותר. השיטה מעודדת יצירת עושר חדש ורווחה להמונים. מוצרים רבים, שאנחנו רגילים אליהם, היו בעבר הלא-רחוק נחלתם של עשירים בלבד. התחרות הקפיטליסטית היא שהופכת אותם למוצר המוני. אפילו אמבטיה הייתה לפני כ- 100 שנה מוצר לעשירים בלבד. כך גם מכשיר טלוויזיה בסוף שנות הארבעים וטלפון סלולרי בשנות השמונים.
השיטה הסוציאליסטית, או הסוציאל-דמוקרטית הנהוגה במערב, נוטה להגן על בעלי הון קיימים. כאשר המערכת החוקתית במדינה מעניקה כוח לפוליטיקאים להתערב בכלכלה נוצרת הזדמנות לבעלי הון להשפיע על פוליטיקאים כדי לשנות את כללי המשחק התחרותיים לטובתם: נוצרת התשתית ליחסי הון ושלטון ולשחיתות המקובלת. מוקדי הכוח עוברים במקרה זה מהשוק אל האליטות הפוליטיות ובעלי ההון שמתגבשים סביבם – זה אינו קפיטליזם. מערכת כזו עלולה להעניק יתרון דווקא לאנשים שמראש מושחתים, וליצור מצב שגם לאנשי עסקים ישרים מטבעם לא נותרת ברירה אלה להתאים עצמם לכללי המשחק המעוותים – אם רצונם לשרוד.
שנאה לקפיטליזם נובעת ומתודלקת בדרך כלל מצד אלה שיכולים להפסיד מקפיטליזם: אליטות מסורתיות, אינטלקטואלים באקדמיה המסובסדת, פוליטיקאים, ולמרבה האבסורד גם בעלי הון מבוססים. זהו לובי אדיר כוח וכסף שמקור תקציבו העיקרי הם המיסים שנגבים מהעם. קפיטליזם אמיתי אינו מגן על בעלי ההון אלא מאפשר צמיחת בעלי הון חדשים שמתחרים בראשונים. המפגינים שקוראים להילחם בבעלי ההון מבטאים שנאה נגד המערכת הנוכחית המושחתת. הם צודקים בקריאה להחלפתה, אך אינם מבינים שהחלופה צריכה להתבסס על קפיטליזם תחרותי במקום חיזוקו של הממסד הפוליטי ומוקיריו.
כל מדינה שתרים את הכפפה ותנהיג רפורמות לכיוון קפיטליזם אמיתי "תיקח את הקופה" לרווחת כל תושביה. קפיטליזם אינו פותר את "בעיית העוני". לא קיימת בעולם שום צורת משטר שפותרת את "בעיית העוני". אך תחת משטר קפיטליסטי חופשי נוצרת דינאמיקה שמעניקה תקווה גם לעניים להיחלץ ממצבם. קפיטליזם מטיב עם השכבות החלשות משני כיוונים: האחד – הוא יוצר היצע בלתי מוגבל למוצרים ושירותים במחיר הנמוך האפשרי, השני – הקפיטליזם יוצר עושר לכל השכבות בחברה ויוצר בסיס כלכלי איתן. השגשוג מאפשר עזרה הדדית אפילו ללא מעורבות מערכת הסעד של המדינה. דווקא בחברה סוציאליסטית "אדם לאדם זאב" – כולם מתחרים בכולם, לא על יצירת עושר, אלא על שוד הקופה הציבורית, זו שמחלקת קצבאות והטבות למי שהשלטונות הפוליטיים חפצים ביקרו.
אנו מתפעלים ממהפך העושר של אירלנד? הצלחתם נובעת מצעד קטן לכיוון הנכון. אם נבצע מהלך גדול לקראת קפיטליזם נהיה למדינה העשירה בעולם למרות מצבנו הביטחוני.לובי אמיתי למלחמה בעוני צריך לאמץ את הדרך היחידה שעשויה לעזור לעניים: אימוץ שיטת משטר המתוארת בבלוג זה. צמיחה מהירה של כלכלת ישראל תחת משטר קפיטליסטי, תיצור עושר לכל האזרחים – עושר שיחלץ את הרוב מעוני. חברה עשירה תוכל לתמוך במיעוט עני באופן ישיר, נדיב ויעיל ללא צורך במתווכים פוליטיים.
המשך המאמר באתר קו ישר - למה (כמעט) הכול עקום ואיך אפשר אחרת. האתר מציג מודל חלופי למדינת ישראל המבוסס על קפיטליזם וחופש; www.kav.org.il
| |
"חלוקה מחדש של ההכנסות" היא למעשה תוכנית להפצת העוני "האקדמיה החברתית" ולובי ה"החברתיים" נלחמים בקביעות, לאורך עשרות שנים להגדלת תקציבי העברה - דהיינו, הגדלת המיסוי על האדם העובד וחלוקתו ל"נזקקים". הם מגייסים לעזרתם, מידי שנה את הסטטיסטיקה של הביטוח הלאומי, מצביעים על פערים הולכים וגדלים, על עוני מחפיר (כמעט 2 מיליון אזרחים). למרות שרובו של תקציב המדינה מיועד לתקציבי העברה, לא חל שיפור בסטטיסטיקות. השמאל הכלכלי יכול להתגאות בשני "הישגים" ברורים: חינוך חלק גדול מהציבור שאין צורך לעבוד קשה (או לעבוד בכלל) כדי לתבוע זכות על חלק גדול של "העושר הלאומי". כלומר, הטמעת ההכרה שכסף הוא תוצר של חלוקה שרירותית של השלטון; ה"הישג" השני הוא שכנוע רוב גדול בציבור בצדקתה של אידיאולוגיית ה"מגיע לי". הדברים נכונים לא רק לישראל.
"רשימות העוני" מתעלמות מקשישים בעלי רכוש (די שהכנסתם השוטפת נמוכה), צעירים בראשית דרכם ששכרם ההתחלתי נמוך זמנית, עובדים במשרות חלקיות, אלפים רבים שעובדים "שחור", אלפי בני משפחה של עצמאיים שמקבלים משכורת פיקטיבית נמוכה (ולמעשה לא עובדים) כדי לנצל מדרגות מס נמוכות, ציבור גדול (60% מ"העניים") שבחר רצונית באורח חיים שמניב עוני כגון חרדים, נשים ערביות ועוד. אין סיבה בישראל לעוני אמיתי, למעט מספר מצומצם יחסית של מוכי גורל מסיבות בריאות (גם שם לא כולם עניים. חלקם שייכים למשפחות מבוססות - מחלות קשות או פיגור שכלי תוקפים במידה שווה עשירים ועניים).
אפילו אם נקנה את הסיפור של כמעט 2 מיליון עניים (1.75), הרי שלפי הקריטריונים של שנות החמישים והשישים, עליהם רבים מאתנו מתרפקים בנוסטלגיה, כמעט שאין כיום עניים. בדירות רבות גרה אז משפחה נוספת. זוג צעיר שנישא, הצטופף בחדר בדירת ההורים עד ששכרו או קנו דירה. בחלק ניכר מהדירות, הספה בסלון נפתחה בלילה למיטת שינה זוגית. כאשר כף הרגל שלנו גדלה – אמא גזרה את החלק הקדמי כדי שהאצבעות יבלטו – "עד שנקנה נעל חדשה"... רכב פרטי לא היה לאף אחד, רק לעשירים באמת. אוטובוס אגד הדחוס הגיע לשכונה 4 פעמים ביום בלבד. לרוב המשפחות לא היה מקרר חשמלי (ולכן גם לא היה מזון קפוא ולא קנינו גלידה לבית) – קנינו שליש בלוק קרח ממוכר הקרח השכונתי, כאשר הגיעו אורחים קנינו בלוק קרח שלם. בחורף קנינו נפט להסקת תנור חימום. מכשיר טלפון היה רק ל"בעל-בית" עשיר, לא למעמד הביניים. לחו"ל אף אחד לא חלם לנסוע – בעיקר פוליטיקאים "בכירים" זכו. במכולת היו רק שני סוגי לחם: שחור ולבן – קנינו חצי לחם. "מעדני חלב" היו שניים: שמנת ולֶבֶּן (יוגורט). את הכביסה, כולל חיתולי הבד, הרתחנו בסיר גדול (פיילה) על פרימוס (מבער נפט). מזגנים היו רק בסרטים אמריקאים – לנו לא היה אפילו ונטילטור (מאוורר). כילדים שיחקנו רוב הזמן ברחוב חסר המדרכות או בחולות; לבר-מצווה קיבלנו שעון, "המבוססים" קיבלו אופניים. פגישות חברתיות נערכו מתחת לפנס בשכונה ופעם בשבוע הלכנו לסרט בקולנוע. ההגדרה הרשמית ל"אביזרי מותרות" (כן, הייתה רשימה כזאת) כללה: מכונת כביסה, כיריים ותנור בישול, "רדיו נוסף", מיקסר, פטפון (נגן מוסיקה של תקליטי פלסטיק ענקיים), מצלמת פילם. מכונית פרטית אפילו לא הייתה ברשימה בגלל נדירותה... לא ידענו שאנחנו "עניים". גם הורינו לא חשבו שהם עניים - הם היו מעמד ביניים. מסתדרים, עובדים קשה ובשנה הבאה אולי נוכל לקנות פריג'ידר (מקרר חשמלי). לא היו דמי אבטלה, קצבאות זקנה או קצבאות לאמהות חד-הוריות. כל אלה לא הפריעו לדור השני להתחנך, ללמוד, להתפתח, לפרוח ולהעלות את רמת החיים פי כמה. לתשומת לב ה"מומחים" שטוענים ש"עניים נשארים עניים".
ה"חלוקה מחדש" ממומנת ומתבצעת באמצעות מיסוי כבד, הלוואות שהמדינה נוטלת (כשליש מתקציב המדינה הם החזרי חובות), העסקת מאות אלפי עובדים מיותרים בסקטור הציבורי - המשכורת המיותרת שהם מקבלים היא למעשה קצבת סעד. למרות שרובו של תקציב המדינה נועד למימון תשלומי העברה (במשמעותם הרחבה נכללים כל הכספים והשירותים שווי הכסף שמועברים לאזרחים) - לדעת חסידי הסוציאליזם אין בכך די. הכסף נלקח מכיסם של אזרחים יצרניים, הוא חסר בכיסם של יזמים שיכלו להשקיעו ביצירת מקומות עבודה נוספים, במחקר ופיתוח, בצמיחה ובהעלאת רמת החיים של כולם. המיסוי הכבד מקטין השקעות, הביורוקרטיה והרגולציה המתישים מקשים על הקמת עסקים ובולמים השקעות זרות בסדר גודל שהיה הופך את ישראל ל"פלא כלכלי" הרבה לפני אירלנד. כך הופכת ה"חלוקה מחדש" של ההכנסות למכשיר להפצת עוני וקיבועו. ככל ש"החלוקה מחדש" תצליח - יתרחב העוני. במדינות הגוש הקומוניסטי לשעבר, קובה וצפון קוריאה זה "הצליח מאד" - הכול מחולק על ידי הממשלה. וכולם היו עניים. לעומת זאת, למעלה ממיליון סינים משתחררים מידי חודש מהגדרת העוני הרשמית שם, וזאת ללא "חלוקה מחדש של הכנסות". אין שם הכנסות שאפשר לחלק. עובדים.
אנו מתפעלים ממהפך העושר של אירלנד? הצלחתם נובעת מצעד קטן לכיוון הנכון. אם נבצע מהלך גדול לקראת קפיטליזם וחופש ניקח את כל הקופה. לובי אמיתי למלחמה בעוני צריך לאמץ את הדרך היחידה שעשויה לעזור לעניים: אימוץ שיטת משטר המתוארת בבלוג זה. צמיחה מהירה של כלכלת ישראל תחת משטר קפיטליסטי, תיצור עושר לכל האזרחים – עושר שיחלץ את הרוב מעוני. חברה עשירה תוכל לתמוך במיעוט עני באופן ישיר, נדיב ויעיל ללא צורך במתווכים פוליטיים.
המשך המאמר בפרק רווחה וסעד באתר קו ישר - למה (כמעט) הכול עקום ואיך אפשר אחרת. האתר מציג מודל חלופי למדינת ישראל המבוסס על קפיטליזם וחופש.
| |
ניתוק האוניברסיטה מהמדינה - די לסבסוד
עיקרה של מערכת ההשכלה הגבוהה היא לימודי התמחות – רכישת מקצוע כדי להתפרנס. המיומנות תירכש בעבודה וצבירת ניסיון - כך בעריכת דין, רפואה, הנדסה ועוד. השכלה אקדמית היא רק אחת מהדרכים להשקעה בהון אנושי. אפשר להתמחות בספורט או בפיתוח כישרון אומנותי. כמו בכל השקעה, לא תמיד יש פירות כלכליים – גם השקעה בלימודים באוניברסיטה עלולה להתברר כבזבוז משאבים; במקרה זה - סבסוד השכלה גבוהה פועל לעידוד הבזבוז. אדיסון שהמציא את נורת החשמל, האחים רייט ממציאי המטוס, וביל גייטס ממייקרוסופט – לא השלימו את לימודיהם. כך גם מיליוני אנשי מחשב שהשכילו בקורסים פרטיים.
השקעה של צעיר בלימודים גבוהים כמוה כהשקעה בעסק פרטי. את הפירות קוצר המשקיע. לצעיר שמשקיע בהקמת מספרה או בית תוכנה, אין זכות לכפות עלינו להשתתף בהשקעה. אך אם אותו צעיר יחליט לפתוח עסק אחר – בתחום הרפואה, או עריכת דין – יוכל, בגיבוי המדינה, לכפות על גב' כהן מחדרה לממן את ההשקעה בלימודיו. אם נפרק לגורמים את פעילויות האוניברסיטה נבין את העוול שבהעמסת מימון ההשכלה הגבוהה על משלם המיסים:
לימודים לרכישת מקצוע – מטרת רוב הסטודנטים. הסטודנט משקיע בעתידו הכלכלי - בונה עסק לעצמו. אין הצדקה מוסרית לכפות על גב' כהן, לממן את עסקיו העתידיים של הסטודנט. כפי שאין כופים עליה לממן השקעה בבית-קפה שמקים צעיר אחר לפרנסתו. לימודים להרחבת הדעת – רבים לומדים להרחבת אופקים ולשיפור מעמדם החברתי. גם להם אין זכות לכפות עלינו לממן את תחביבם – בדיוק כפי שלא מוצדק לכפות עלינו לממן לשכן ממול חוג לאנגלית.
לימודים לשיפור המשכורת – עובדי מדינה שלומדים באוניברסיטה, חוזרים לעבודה, ומקבלים תוספת למשכורת. כאן נעשה עוול כפול לגב' כהן: עליה לממן את לימודי ה"סטודנט", וגם את התוספת למשכורתו...
מחקר יישומי – מחקר יישומי הוא מיזם (סטארט-אפ) שעשוי להניב עסקים. מיזמים צריכים לממן גופים עסקיים וקרנות הון סיכון. למה לכפות עלינו לקחת חלק במיזם בטכניון? אם נרצה להשקיע מחסכונותינו בסטארט-אפ – נעשה זאת מבחירה חופשית.
מחקר תיאורטי – כאן עיקר ה"בעיה". המחקר הבסיסי מקדם את המדע והאנושות ותורם למחקר יישומי בעתיד. למרות החשיבות, קשה לזהות את הנהנים ישירות ומיידית ממחקר על גרמי השמים. פירותיו "מתפזרים" לאורך שנים בעולם כולו. תוצאות המחקר הבסיסי מתפרסמות והופכות לנחלת הכלל. המרוויחים מיידית הם מוניטין האוניברסיטה והחוקר - גדלים סיכוייו לנטוש לחו"ל ... תרומת המחקר הבסיסי – לאנושות כולה ומעט מאד לכלכלה המקומית. לכן, כלל לא חשוב, מבחינת התועלת לאזרח, אם המחקר הבסיסי מתבצע בקליפורניה, או בתל אביב.
המימון למחקר בסיסי יקר צריך להתבסס על תרומות וקרנות פילנתרופיות מתמחות. ייתכן שכל אוניברסיטה תתמקד בתחום ייחודי בו תצבור מוניטין (ותרומות). אין פלא שרובו מתנהל באוניברסיטאות הגדולות והעשירות בארצות הברית שצמחו במקורן על ברכי הקפיטליזם האמריקאי, הן שואבות אליהן את מיטב החוקרים בעולם. גם אלה שהוכשרו בתל אביב על חשבוננו. למרות החיוניות של המחקר הבסיסי לרמת האוניברסיטה משלם המסים לא צריך לממנו.
שכר הלימוד ושכר המרצים שכר הלימוד אחיד. ללא קשר לביקוש למקצוע, או לקושי בגיוס סגל ההוראה. האוניברסיטאות, כמו כל גוף ציבורי נתמך, מסורבלות ובזבזניות - המשכורות תלויות לרוב ביכולתן לסחוט מהקופה הציבורית. שכר הלימוד של הסטודנט הממוצע באוניברסיטה צריך לסבסד סטודנט יקר בלימודי פיסיקה או רפואה, קאונטרי-קלאב מפואר, וקבוצות ספורט ייצוגיות. עליהם לממן מחקרים לסגל שאינם קשורים ישירות להוראה ולימודים. ספק אם מישהו יודע מהו "שכר הלימוד הריאלי". שכר הלימוד מממן חלק קטן מתקציב האוניברסיטה ולכן חשיבות הסטודנט נמוכה.
הפרדת האוניברסיטאות מהמדינה תופסק מעורבות המדינה בהשכלה הגבוהה. גם המימון מכספי משלם המסים יופסק. מוסדות הפיקוח כגון "המועצה להשכלה גבוהה" - יפורקו; בעידן החדש, בו האוניברסיטאות יצטרכו לקיים עצמן, ולא בכפיה על חשבון הציבור, הן יתאמצו להתארגן אחרת: שכר הלימוד לא יהיה אחיד. במקצועות להם הביקוש קטן – גם שכר הלימוד יהיה נמוך. אם יגדל הביקוש ללימודי מחשב – יעלה שכר הלימוד בפקולטה. הביקוש משקף בעיקר את סיכויי ההשתכרות העתידיים במקצוע. אין הצדקה שסטודנט להיסטוריה יסבסד ו"ישקיע" בעסקי המחשבים של עמיתו.
בעידן החדש סביר שיתפתחו שיטות תגמול שונות למרצים, כגון תשלום למרצים לפי הביקוש להרצאותיהם ולפי זמינות המרצים בשוק. לא יהיה שכר אחיד ולא "קביעות". מרצה מבוקש ישתכר יותר ממרצה גרוע שאין ביקוש להרצאותיו – כך תימדד תרומתו האמיתית למוסד. בריחת אנשי אקדמיה מצטיינים תקטן.
כאשר מנהלי האוניברסיטה יודרכו על ידי שיקולים כלכליים תגבר ההשתלבות בעולם האמיתי – לימודי הרפואה ישתלבו בבתי החולים, לימודי הנדסה יצאו אל התעשייה. ייתכן שכל אוניברסיטה תתמחה בתחום אחר. כלל לא בטוח שיהיו 5 בתי ספר לרפואה. ייתכן שהתחרות והמציאות הכלכלית בעידן החדש תמקד אוניברסיטאות בלימודי תואר שני ושלישי בלבד ואילו רוב התארים הראשונים יוענקו על ידי מכללות פרטיות. התמחות תגרור התייעלות. תחרות תוזיל את שכר הלימוד.
כמה צריכים לעלות לימודים באוניברסיטה? לרוב, העלויות דומות לבית הספר: מורה-גיר-תלמידים-כיתה. שכר המרצה גבוה יותר, אך אפשר להרצות לפורום של 300 סטודנטים. הלימוד האקדמי מבוסס יותר על לימוד עצמי ותרגול בקבוצות קטנות. הרצאה יכולה להינתן גם בחדר ישיבות שליד בית החולים או בבניין משרדים זול בעיר. היוקר הנוכחי נובע מגורמים שאינם הכרחיים להוראה עצמה: מנגנון בזבזני; מרחבים ללא סוף; אולמות נוצצים ומבנים יקרים בניצולת נמוכה; שכר ותנאים נדיבים שחסומים לתחרות חופשית, שעות עבודה נוחות (6 שעות בשבוע למרצה בכיר), שבתונים, חופשות ארוכות, נסיעות לחו"ל, מענקי מחקר נדיבים וקביעות בעבודה; שכר ללא קשר לביקוש ולמקצוע; העדר הפרדה בין עלויות מחקר לבין עלויות הוראה. בתנאי תחרות בין האוניברסיטאות, סביר ששכר הלימוד יתייצב על כ- 10 עד 25 אלף שקל לשנה.
כיצד יממן סטודנט את לימודיו? מעבודה, מחסכונות המשפחה, מהלוואות ומלגות. אוניברסיטאות יחַזְרו אחרי סטודנטים כי שכר הלימוד יהיה מקור הכנסתן העיקרי. מיעוט של סטודנטים יזדקק לעזרה חיצונית. סבסוד האוניברסיטאות מכספי משלם המיסים עמד בשנת 2003 על כ- 1,040 מליון דולר (למעלה ממיליארד דולר!!). בתקופת מעבר של כ- 5 שנים יוקטן בהדרגה הסבסוד והכסף הנותר יצטבר בקרן הלוואות לסטודנטים שתאפשר הסתגלות הדרגתית לעידן החדש. אפשר להגיע כך לקרן עצומה של כ- 3 מיליארד דולר. בתום התקופה – האוניברסיטאות לא יהיו סמוכות לשולחן הממשלה, אפס עלות למשלם המיסים. הקרן תעניק הלוואות לסטודנטים שיוחזרו לאחר הלימודים בפריסה נוחה. במקביל, תקום בוודאי ליד כל אוניברסיטה קרן מלגות עצמאית. כבר כיום מתקרב היקף המלגות השנתי, שרובן מוענק על ידי גופים פרטיים, למיליארד ₪ בשנה!
לאוניברסיטאות כיום אין תמריץ לגייס תרומות לצורך עזרה לסטודנטים. להיפך, הסטודנטים הם כלי נוח להפעלת לחץ על הפוליטיקאים להגדלת התמיכה. עדיף לגייס תרומות להקמת מבני פאר. כאשר הסטודנט יהיה מטה לחמה העיקרי של האוניברסיטה יופנה חלק ניכר מהתרומות לקרנות מלגות לסטודנטים. הסטודנט יהפוך לצרכן שיש להתחרות על כספו ועל השירות הניתן לו.
המשך, באתר קו ישר www.kav.org.il
| |
להפוך את מדינת ישראל לאזור פטור ממכס גודל חנות הדיוטי-פרי בשדה התעופה הוא המדד לעיוות הכלכלי בישראל. לאחרונה פורסם כי חברת סקאל מתכננת לנטוש את הדיוטי-פרי בנתב"ג עקב חוסר כדאיות.
קניון הדיוטי-פרי הגדול בנמל התעופה הוא אחד מסמלי העיוות הכלכלי במדינת ישראל. הצלחתו מעידה על כלכלה עקומה שיוצרת את פערי המחירים. כבר בשנת 2001 (3 שנים לפני פתיחת הנמל החדש!) דורג הדיוטי-פרי בנתב"ג במקום הרביעי בעולם בהיקף המכירות, זאת למרות מספר הנוסעים הקטן החולף דרכו (מקום 100 בעולם!). הקנייה הממוצעת לנוסע היא הגבוהה בעולם! תעודת הצטיינות לכאורה לחנויות, תעודת "מספיק בקושי" לכלכלת ישראל. ייתכן שנטישת סקאל והלחץ שמופעל על רשות שדות התעופה להקטנת העלויות נובעים מהקטנת עיוותים כלכליים במשק הישראלי, בין היתר בזכות הקטנת מכסים בשנים האחרונות.
צריך לבטל את המכס ומס הקניה לגמרי ולהפוך את מדינת ישראל לדיוטי-פרי אחד גדול. המחירים בנתב"ג לא יהיו שונים מאשר בקניון בראשון לציון. מזוודות הישראלים השבים מחו"ל תהיינה קלות יותר – יהיה כדאי לבצע קניות בישראל. לעומת זאת, מזוודות תיירים היוצאים מישראל... תהיינה מלאות.
אגף המכס ייסגר. המוכס המשופם שאורב במסלול האדום בנתב"ג, ומעלה את דופק הלב לכל ישראלי שחוזר מחו"ל, יצטרך לחפש עבודה מועילה. כל המדינה תהיה מסלול ירוק.
כבר כיום, ההכנסות ממיסי יבוא קטנות יחסית להיקף תקציב המדינה: כ-16 מיליארד ₪ לשנה (מתוך תקציב של כ- 300 מיליארד). חלק מ"מכסי המגן" משמשים כאמצעי להעברת הכנסות מכיסו של האזרח לכיסים של סקטורים שהשלטון חפץ ביקרם. מחיר הבשר המיובא גבוה פי שלושה כדי להכריח את הציבור לקנות בשר רפתנים מקומיים. מחירו של הדבש גבוה פי שלושה וחצי כדי להזרים כסף למגדלי הדבורים וכך הלאה. את המחיר משלמים כל אזרחי ישראל. להלן דוגמה לשיעורי מכס על מוצרי מזון בסיסיים (נובמבר 2004): חלב ושמנת – 153%, חמאה וממרחים חלביים – 140%, בשר – 190%, דבש טבעי – 255%, גרעיני פופקורן – 144%, דגים – 40%, מיצי פירות מרוכזים – 45%.
לא קשה לחשב בכמה תגדל הכנסתנו הפנויה אם בשר ומוצרי חלב יעלו כ- 1/3 ממחירם כיום (כן, 10 ₪ לסטייק בפיתה!) ואילו בוטנים, צ'יפס ומכוניות יעלו חצי ממחירם הנוכחי! הגידול בצמיחה והבום הכללי עקב הפיכת מדינת ישראל לאזור חופשי ממכס יגדילו את הכנסות המדינה ממיסים אחרים פי כמה מאשר ההכנסה שנובעת מהמכס שיבוטל.
אלפי עובדי אגף המכס, מאות עמילי מכס ואלפי מבריחים ועבריינים יאלצו למצוא פרנסות אחרות. עבודתם המיותרת תהיה נחלת העבר.
המשך, באתר קו ישר www.kav.org.il
| |
למה פקידי האוצר קמצנים ?
למה האוצר מתעקש לא לתת למרצים את תוספות השכר שהם דורשים ? למה לא נתן למורים ? האם לא מגיע להם ? האם אין כסף ? - הרי יש עודף תקציבי של 2 מיליארד שקל או יותר בתקציב 2007 . אז למה הקמצנות הזאת של פקידי האוצר הרשעים ?
הבעיה היא שהעודף ב 2007 נוצר כי זו הייתה שנה של גאות כלכלית הפעילות הכלכלית היצרנית, המוגברת, יצרה עודף הכנסות ממיסים, והקטנה של הוצאות לדמי אבטלה והבטחת הכנסה. לא כל שנה היא שנת גאות. אנו יודעים שאחרי כמה שנים שמנות באות שנות שפל. שנת 2008 נפתחת בסימן שאלה גדול. מחירי הנפט האסטרונומיים ומשבר המשכנתאות בחו"ל, שעדיין לא תם (יש אומרים: בקושי החל) מטילים צל כבד על הכלכלה העולמית. צריך להיות מוכנים לשנים רזות.
מאידך - העלאת משכורות בסקטור הציבורי היא בלתי הפיכה, והיא תקפה לטווח ארוך. אי אפשר לבוא אל המורים והמרצים בשנה הבאה ולאמור "מצטערים, יש מיתון, צריך להוריד משכורות". לכן - כאשר קובעים את המשכורות צריך להסתכל כמה שנים קדימה.
טוב, ומה רע בגרעון תקציבי ? גרעון שיווצר במילא, ללא ספק, בשנת שפל ?
אחת התיאוריות הכלכליות אומרת שאפשר בשנת שפל ליצור גרעונות, ולגרום לעידוד הפעילות הכלכלית על ידי הזרמת כסף של הממשלה. הדבר אפשרי בתנאי שבשנות גאות נוצר עודף תקציבי המשמש לכיסוי ה"אוברדרפט" שנעשה בשנת השפל. שום תיאוריה כלכלית לא אומרת שטוב לעשות גרעונות כל שנה, ללא יוצא מן הכלל, וכל המרבה הרי זה משובח. גרעונות מגדילים את החוב הלאומי, ואיתו את ההוצאה לשירות החוב.
כבר כיום הממשלה מוציאה עשרות מיליארדי שקל לשרות החוב, וכסף זה חסר להוצאה השוטפת. זה כמו ה"אוברדרפט" של אדם פרטי - ככל שהוא יותר גדול, האדם מפרנס יותר את הבנק מאשר את עצמו.
יעקב
| |
דפים:
| |