לדף הכניסה של ישרא-בלוג
לדף הראשי של nana10
לחצו לחיפוש
חפש שם בלוג/בלוגר
חפש בכל הבלוגים
חפש בבלוג זה

Vita


Lasciate ogne speranza, voi ch'intrate- Abandon all hope, You who enter here

Avatarכינוי:  ז'נבה

בן: 33



פרטים נוספים:  אודות הבלוג


מלאו כאן את כתובת האימייל
שלכם ותקבלו עדכון בכל פעם שיעודכן הבלוג שלי:

הצטרף כמנוי
בטל מנוי
שלח

RSS: לקטעים  לתגובות 
ארכיון:


 
הבלוג חבר בטבעות:
 



הוסף מסר

קטעים בקטגוריה: . לקטעים בבלוגים אחרים בקטגוריה זו לחצו .

"משט שלום" להפצת הטמטום והצביעות באזור


800 "פעילי שלום" משתתפים במשט שאורגן על ידי מדינה שמכחישה את העובדה שטבחה בעם, תוך הפגנת חוסר מוכנות לעזור בעניין שליט ושום ביקורת על מצרים, שגם היא (למי שלא הסתכל במפה ב50 השנים האחרונות) גובלת ברצועת עזה.

"צביעות" עולה רק בראשי?

 

 

מואדיב, 800-1 לטיפשות האנושית.

נכתב על ידי ז'נבה , 27/5/2010 19:15   בקטגוריות דמגוגיה, החטופים, היגיון, טורקיה, אקטואליה, ביקורת, שלום  
5 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
 



צדק, צדק תרדוף- למען תחיה!


ציירו בלבכם שאתם חיים בקהילה כפרית קטנה, שמשום ריחוקה מעיר הבירה הציב בה המלך את פסלו ועם חוק ברור- אם תושבי הכפר לא ישמרו על הפסל, הם יחושו בחרון אפו של השליט; וביחד עם הפסל, אף דאג לשלוח מספר משגיחים.

הימים חלפו, הקהילה הכפרית הקטנה שגשגה והפסל נותר ללא רבב. עד שיום אחד נער פוחז ירק על הפסל, בנוכחותו של המשגיח; האחרון כמובן דרש להוציא להורג את הנער, אולם תושבי הכפר הסבירו לו שמדובר בנער מבית הרוס, יתום חברתי, שבאמת לא יודע מה הוא עושה. המשגיח השתכנע והנער חויב רק לנקות את הפסל.

כך עברו עוד מספר שבועות ולפתע- בחור אחר זרק צואת פרות על הפסל. הפעם המשגיח באמת לא יכול היה לשתוק ורגע לפני ששלח את הפושע לתלייה, שכנעו אותו התושבים שגם פה מדובר בנער חלש אופי, שהכניסו לו "רעיונות רעים". המשגיח היה חייב להסכים שקיימת סבירות שדבר כזה התרחש וגם הפושע הזה חויב רק לנקות את הפסל.

כך לאט לאט נעלם הפחד מן המלך ולבסוף המשגיח מצא עצמו נתלה על ידי ההמון המורד של הכפר. אנרכיה השתלטה על הקהילה השקטה ואתם נאלצתם לברוח או להילחם על רכושכם. והמלך? הבין את הסיכון בקיומו של כפר מורד והשמיד את הקהילה עד האיש האחרון.

 


אותו תהליך, של נפילת הסדר, מתרחש בצורה מורכבת יותר במדינות אולם הוא בעל אותם עקרונות (ואותם תוצאות) כמו הניסוי המחשבתי שניהלנו: תחילה כמה כלבים שוטים משולי החברה פוגעים במוסדות השלטון; כשאלה אינם נענשים, המרדנות מתחילה לזלוג לתוך ליבה של החברה ולפני שתשימו לב- המדינה התפרקה לבליל כאוטי והרסני.

בנוסף, המניע המרכזי להתמוטטות הזו הוא גם זה שהיה במשל: הניסיון להעלים את האחראיות האישית של הפושע ולהחליפה בנסיבות חברתיות. בדיוק כפי שניטשה מבכה ב"אנושי, אנושי מדי" את ההוצאה להורג של פושעים משום היותם עבדיו של דטרמיניזם ונטולי רצון חופשי[1], כך הקרימינולוגיה המודרנית צעדה שלב אחד אחרי יצירת פרופילים וגילוי תבניות פשיעה: נתינת הכלים ל"פעילי זכויות" למיניהם בשביל לזכות את הפושע או לכל הפחות להקל על עונשו.

מגמה זו הופכת את שלטון החוק לרחום וחלש יותר, תוך שהיא ממוססת את פחדם של האזרחים (והשליטים) מפני החוק. וכשהחברה ונבחריה אינם עוד מרכינים ברך בפני חוק האומה, המדינה נהפכת למיותרת.

 

 

הדג מסריח מראשו

מקיאבלי מביא בספרו "הנסיך" את מצב העניינים שהתחולל ברומניה (חבל ארץ באיטליה): נסיכיו של העם, משום שהיו חסרי הון עצמי וחלשים, עשקו אותו וביצעו פשעים נוראיים[2]. בעקבות זאת העם עצמו החל לפשוע ורומניה נהפכה לנסיכות של פושעים ופריקת כל עול וחוק.

הדבר התנהל עד שצ'זארה בורג'ה השתלט על המדינה וחיסל את כל משפחת המלוכה. אז, כשאל מול עיני העם לא עמדו חבורת פושעים אלא חבר מתים ועליהם עומד רודן שידוע באכזריותו, נפסקה הפשיעה והעושק במדינה והיא חזרה להתנהל בצורה הנכונה[3].

וכיום, האם התנהלותם של בכירי השלטון אינו מקרין על התנהלות החברה? בהחלט כן. הגנב הקטן, כשהוא עד לפשעי הענקים האלה, חש שאין במעשה שלו משום עוול או רשעות והרי "אם להם מותר, מדוע לי אסור?".

לכן הפשעים שמבצעים נבחרי ציבור, שוטרים, מפקדים ושאר חברי השלטון, עלוקות שהעם שם על עצמו בשביל שגשוגו, חמורים פי כמה מפשע שביצע אדם בודד- הוא זאב בודד בלהקה, מישהו שיש להעניש על שום שבירת החוק. לעומתו, נציגיו של השלטון הם האחראים לאכיפתו של החוק על הלהקה, הם התגשמות אידיאל האומה בבשר וכשהם פושעים על הענישה להיות לא רק על שבירת החוק, אלא גם על בגידה בייעודם.

כמובן, כל עוד ההנהגה פתוחה בפני כל אחד (ולכן עבור אף אחד) לצפות לאתיקה מתאימה מממנה יהיה מוגזם (כי כוח משחית, במיוחד את החלשים) ועל אף זאת- אם מישהו זכאי לעונש מוות הוא המנהיג, מי שקשר את חייו בחוק ולכן כשבגד בו איבד את זכותו לחיים. רק ענישה כזו, חסרת רחמים ומשוא פנים, יכולה להרתיע את חברי השלטון מלמעול בתפקידם ולפרור את שלטון החוק במדינה.

 

 

גורל הזאב המורד

לאחר שהבהרנו שהענישה על נציג שלטון שסרח חייבת להיות חסרת רחמים ולפעמים ללא פרופורציה למעשה עצמו (וכן להשפעתו), עלינו לתהות מה בנוגע לכל אלה בחברה שמחליטים להפר את החוק ולגרום נזק לאחיהם לאומה. בקצרה: ענישה מחמירה מתוך כוונה להרתעה, חינוך מחדש והפקת תועלת למדינה.

ראשית, חברה שנותנת לאדם שאנס את בתו פחות משני עשורים בכלא היא חברה אובדנית, בטח כשקולות בה דורשים לשפר את תנאי בתי הכלא ועבודות כפייה אינם בתוקף. במקום לקבוע עונש מינימאלי לכל פשע (וכשעונש מוות ייכלל בין אפשרויות הענישה של השופט) ולנצל את המסה האנושית שמושלכת לבתי הכלא בשביל עבודות למען אינטרסים לאומיים, אנחנו נותנים להם לחיות על חשבון משלם המיסים ובלי שלנו תהיה תמורה ראויה.

הסיבה לגישה זו היא שכפי שיש להילחם בגורמים חיצוניים המאיימים על החברה, יש להילחם אף ביתר נחישות כנגד גורמים המאיימים על החברה מבפנים- פרטים הפוגעים באחרים ויוצרים טינה, מפרים את החוקים הבסיסיים ביותר של החברה (איסור פגיעה בחלשים: נשים, ילדים וזקנים) או מערערים את אבן היסוד של המדינה, היא התא המשפחתי, מסוכנים יותר מכל טרוריסט שתוכלו לדמיין.

כמובן שענישה מקסימאלית על כל מעידה תכניס את רוב האוכלוסייה לבתי הכלא ושחרור שוטרים מכל מעצור תהפוך אותם לחיות שרק יגרמו לתסיסה הן לא בתוכנית, כמו גם שמדינת משטרה (כפי שכבר הובהר) עומדת בניגוד לעקרון היסוד של הרפובליקה. לכן מערכת אכיפת החוק צריכה לאתר את הפשעים כשהם מתרחשים ולהעניש בהתאם את המבצעים.

 

 

על אף הדברים בתחילת המאמר כנגד זיכוי פושעים על ידי התנאים הסוציו-אקונומיים שלהם, אין הכוונה להתעלם מקבוצות באוכלוסיה שמהוות חממות לפשע וליצירתם של פרטים כושלים שמחוסר יכולתם לעשות משהו מועיל, פונים לפשיעה בשביל לשרוד ולהשיג עוצמה.

קבוצות כאלה חייבות להיות מטופלות על ידי מנגנונים אחרים של הממשל שמטרתם מיפוי, מיון ותמיכה בחלקים בחיוביים של הקבוצות האלה תוך הקמה של תשתית חברתית מתאימה. אלה שיזוהו כגורמים הפוגעים במרקם החברתי (סוחרי סמים, כנופיות מקומיות וכו') יטופלו במהירות על ידי גורמי אכיפת החוק ויותירו את המרחב החברתי נקי לפריחתם של האחרים.

הדבר יאפשר להם להפיק מהגורמים הגנטיים את המיטב ולרפובליקה להפחית את מספר הנכשלים באומה.

 

 

יש אם כן להפריד בין ההתייחסות לגורמים המביאים לפשע ולפשע עצמו: מערכת אכיפת החוק היא הפטיש שמכה במסמר שיצא מן המקום בעוד מערכות אחרות, של חינוך ורווחה, ידאגו לטפל בגורמים המביאים לפשיעה. במקום הרפיסות הנוכחית אל מול הפשיעה יש להציג עמדה חסרת רחמים ובעלת מטרה ראשית של מקסום רווחי החברה מענישת הפרט שפשע ויהיה זה בעזרת עבודות כפייה או אף הוצאה להורג לשם הרגעת הרוחות.


[1] ראו בכרך השני, "הנווד וצלו" את מכתמים 23, 24 ו-28 (על פי אנושי, אנושי מדי- הוצאת מאגנס, 2008).

[2] וישים לב הקורא ששזף עינו בהגיגיו של ניטשה על הקשר המרתק כאן בין חולשה ועוצמה שלילית.

[3] עלינו לפקפק בתיאור האידיאלי הזה לא רק משום שההיגיון דורש שהמושחתים לבטח ימשיכו לפעול גם אחרי מות האצולה, אלא גם שצ'זארה היה בשביל מקיאבלי הנסיך האידיאלי וכפי שידוע- אל מול האידיאל גם האמת מושתקת.

נכתב על ידי ז'נבה , 28/1/2010 21:04   בקטגוריות מקיאבלי, ניטשה, תיקון לאומי, אקטואליה  
2 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
 



חתיכת נייר נוספת לאוסף


הלימודים האקדמאיים מעייפים קוראיי היקרים ולכן הבלוג הזה תוכנן להיוותר שומם עוד כמה שבועות, עד שאשיג איזה חופש בשביל כתיבה. אולם, ישנם דברים שחייבים להתייחס אליהם בשעתם כשעדיין השפעותיהם לא נראו- וכזה הוא הסכם (אחיזת העיניים) עם איראן.

 

תמונת מצב

במהלך המהומות באיראן תהיתי כיצד להתבונן בהן: האם כנקודת שבר מכוחות מהפכניים אותם ניתן לרתום להפלת המשטר האיראני, או לחילופין אפיזודה זמנית שאל למערב להשתמש בה בשביל ריסוק הרפובליקה האסלאמית של איראן, משום הסכנה במהלך כזה. כפי שכולנו יודעים, המערב עמד בצד כשאזרחי איראן נמחצו- במקרה הטוב הדבר נעשה מתוך תפיסה אסטרטגית רציונאלית ובמקרה הגרוע מדובר בחלק ממדיניות הפיוס של המערב עם איראן.

לאחר שהמהומות דוכאו, למערב וישראל נותרו 4 אופציות פתוחות:

1.      האופציה הצבאית- האופציה הצבאית מגיעה בשילובים שונים, תלוי ביוזמי התקיפה ובלגיטימיות העולמית למהלך הזה. האפשרות הראשונה היא תקיפה ישראלית, עם או בלי תמיכה של הקהילה הבין לאומית. מהלך כזה, בטווח הארוך אינו יעיל אלא הרסני- הדבר לא יחסל את פרויקט הגרעין האיראני אלא רק יעכב אותו, איראן תאוחד "הודות" לתקיפה ואם היא תפתח בגל טרור כנגד המערב- ישראל תואשם על ידי דעת הקהל כאשם.[1]

אפשרות שנייה היא פלישה צבאית אמריקאית או של קואליציית צבאות לאיראן. אם משווים את איראן לעיראק, הכיבוש האמריקאי באחרונה ייראה כמו פיקניק: איראן הררית ברובה, גדולה פי כמה מעיראק ולשלטון המרכזי יש צבא של פאנטים דתיים מקומיים, בניגוד למשטר סדאם החילוני, שיהפכו פלישה צבאית לגיהנום.

האפשרות השלישית וזו שאני רואה אותה כיעילה ביותר היא הפסקת קיומה של איראן כמדינה הלכה למעשה- תקיפה משולבת על מרכזי שלטון ומתקני גרעין תכניס את המדינה לאנרכיה ותבטיח שחומר גרעיני לא יזלוג משברי המדינה. במקרה הגרוע ביותר, תיווצר שם מלחמת אזרחים ש"תירק" טרור למדינות שכנות באזור ואולי כמה פיגועים בעולם; המערב יכול לנשוך את השפה ולהמתין עד שהסערה הזו תעבור.

אם באמת התקיפה תכאב, או שלמעצמות יהיה רצון להיכנס לאנרכיה[2], הן ייכנסו לשם עם כוחות צבאיים בשביל "לעזור בבנייה מחדש של איראן". אך באופן כללי איראן מבוססת על קבוצה אתנית הומוגנית- פרסים, לאום עתיק ומכובד שקרוב לוודאי ישאף לאיחוד המדינה מחדש ולא להתפרקות ל"שברי מדינות".

2.      הפיכה יזומה- המוטיבציה להפיכה עדיין לא נעלמה, אלא שהמהפכנים פשוט לא מחזיקים בכלים ובכוח בשביל לבצע אותה. המוסד, הסי.אי.איי ושירותי ביון אחרים יכולים לעזור להם להשיג את הכלים והטכניקות להפלת משטר האייתוללות.

הסיכון הוא ש: א. אם הציבור באיראן יגלה שהמשטר החדש עלה בעזרת מהפכה יזומה על ידי גורמים זרים, אפשרי שהוא יאבד את הלגיטימיות שלו ו-ב. להפיכות יש נטייה להביא במקום משטר גרוע, משטר נורא עוד יותר. יש להבטיח שבזמן ההפיכה, פרויקט הגרעין יפורק כך שאף משטר חדש לא יוכל לאיים עם יכולות גרעיניות.

3.      סנקציות- אמצעי אחד לפני הגשמת המשפט "להיות בלי ולהרגיש עם" הן סנקציות כלכליות/צבאיות/דיפלומטיות וכו'. במקרה האיראני הסנקציות קיימות כבר מס' שנים אך גורמים שונים מפירים אותן שוב ושוב- יהיו זה הסינים, חברות גרמניות או טורקיה, ולאיראן ממשיך לזרום מטבע זר.

הבעיה העיקרית עם הסנקציות שגם אם הן מיושמות במלוא יעילותן, כמו במקרה של צפון קוריאה, ממשל נחוש מספיק ודיקטטורי מספיק (צפון קוריאה/איראן) בסופו של דבר ישיג פצצה (צפון קוריאה).

4.      הסכם- הסכמים בין מדינות שאינן מסתירות דבר והאינטרס הלאומי שלהן אינו דורש להפר את ההסכם, יקיימו הסכם שנחתם איתן. לעומתן, מדינות שהאינטרס הלאומי שלהן דורש להפר את ההסכם והן יחתמו על ההסכם רק בשביל הארכת זמן, יבטלו את ההסכם ברגע הנוח להן.

ניתן לטעון שיש "עונשים" כלפי הפרות הסכמים בינלאומיים ולטיעון כזה יש להשיב- אם כבר השתמשת בעונש ולא בגללו ההסכם נחתם או שבר את רוחה של המדינה, הוא לא יעצור אותה מלהפר את ההסכם.

במילים אחרות- הסכמים שאינם מכובדים שווים בדיוק את הנייר עליהם הם כתובים (דבר שבמקרה של חוזים בינלאומיים אסור להקל בו ראש; אני בטוח שמדובר בנייר מאוד יוקרתי).

 

ההסכם עם איראן- נקודות תורפה

ניסיתי לחפש טיוטה של ההסכם, אך אף גוף תקשורתי (או ממשלתי) לא העלה אותה לאינטרנט. לכן פשוט ניסיתי לסכם את המידע מרשתות החדשות העיקריות וליצור איזו תמונה של הטיוטה.

לענייננו-  ההצעה מדברת על כך ש75% מ1,500 הק"ג אוראניום מועשר ברמה נמוכה שיש לאיראן כיום (שזה 1,125 ק"ג למי שמתעצל להפעיל מחשבון) יועבר לרוסיה שם יועשר לרמה גבוהה ואז לצרפת שם יהפוך למוטות דלק שיוחזרו לכור אזרחי בטהרן לשימושים רפואיים שונים.

שתי בעיות עולות כאן-

1.      לא ראיתי שיש דיבורים בנוגע למה יקרה ל25% הנותרים והמשך העשרת האוראניום של איראן. ההסכם הזה בעצם אומר שרוסיה וצרפת יעשו את העבודה לאיראן בעוד שזו תוכל, עם ה375 ק"ג שיוותרו לה, לייצר כמה פצצות גרעין.

2.      ההסכם יוצא מתוך נקודת הנחה ש1,500 הק"ג הם כל האוראניום המועשר של איראן. אם לוקחים בחשבון את גילוי מתקן העשרה לפני זמן קצר והעובדה שכנראה קיים פרויקט גרעין נפרד מזה האזרחי[3], לא זוכים להתייחסות.

המשמעות של שתי הנקודות האלה היא שאיראן עדיין תעשיר אוראניום ותמשיך במסלול לנשק גרעיני, כשההסכם לא יהיה בפניה אפילו מחסום. וזה אמור להיות ההסכם שיסיים את המשבר בין המערב לאיראן?

 

המשך הדרך

אם ההסכם ייחתם על ידי המעצמות ואיראן, המאבק כנגדה ירד בכמה מהלכים והמערב שוב יכנס לשאננות בעוד האייתוללות ימשיכו לעבוד בדרך לפצצה. כשזו תגיע (והיא תגיע), ניתן לצפות לתחילת תגובת שרשרת גרעינית- מדינות המפרץ וסעודיה לא יוותרו ללא נשק גרעיני מול איראן, לאחריהן תגיע מצרים ואז לוב ואחריה אלג'יריה. כך פצצה איראנית אחת תיצור רצף גרעיני מהאוקיינוס השקט (סין) ועד הים התיכון, אם לא יותר.

אתן לכם רבותיי להמשיך ולדמיין מה יהיו התוצאות של מצב כזה בהמשך, אם לא יפעלו בתקיפות כנגד הרפובליקה האסלאמית של איראן.



[1] תחת ההנחות האלה הוכללה גם תקיפה אווירית של ארה"ב- אם הם יהרסו רק את מתקני הגרעין (ומי יודע כמה יש), משטר האייתוללות עדיין יוכל לשוב אליו.

[2] וקרוב לוודאי שתרחיש כזה יקרה: רוסיה לא תוותר על האפשרות להקים מדינת חסות עם שליטה על מאגרי אנרגיה כה גדולים וארה"ב לא תרצה לתת לרוסים לממש אפשרות כזו. אפשרי שגם הסינים יצטרפו לחגיגה.

[3] ניתוח של דו"ח סבא"א לשנת 2008.

נכתב על ידי ז'נבה , 22/10/2009 20:48   בקטגוריות איראן, סבא"א, גרעין, הערכה, אקטואליה, ביקורת  
הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
 




דפים:  
12,289
הבלוג משוייך לקטגוריות: החיים כמשל , אקטואליה ופוליטיקה , פילוסופיית חיים
© הזכויות לתכנים בעמוד זה שייכות לז'נבה אלא אם צויין אחרת
האחריות לתכנים בעמוד זה חלה על ז'נבה ועליו/ה בלבד
כל הזכויות שמורות 2024 © עמותת ישראבלוג (ע"ר)