כשטורקיה ביטלה את השתתפות חיל האוויר הישראלי בתרגיל שהיה אמור להיערך בשטחה, התירוץ הכי טוב היה שזה כדי להרגיע את הקיצונים האסלאמיים; אחרי זה טורקיה חתמה על הסכמים אסטרטגים עם סוריה ושוב, מי אנו שנגיד למדינה ריבונית עם מי עליה לחתום הסכמים; ואז הגיעה הסדרה "אייריליק" והוכיחה באופן חד משמעי- טורקיה מתחילה לשנות מגמה.
מעבר מגוש לגוש
מאז הקמתה ב1923 הייתה הרפובליקה הטורקית לבעלת ברית טבעית של המערב, כשהיא עצמה מושתת על אותם יסודות של דמוקרטיה וליברליזם, תוך הקפדה נוקשה על אופי חילוני בניגוד לאופי הדתי של רוב מדינות המזרח התיכון. היא הייתה שותפה כה טבעית שבזמן המלחמה הקרה אף שמשה כבסיס לטילי גרעין אמריקאים.
כך המצב התנהל, עם תהפוכות כאלה ואחרות, עד שב2002 הגיעה ההפתעה- "מפלגת הצדק והפיתוח" האסלאמית זכתה בבחירות והשלטון הפך מחילוני לדתי. בתחילה היו קיימים חששות שהאופי החילוני יתערער ואף הועלו הערכות שאם אופייה החילוני של טורקיה יאוים, הצבא יתערב ויפיל את השלטון. אולם ארדואן היה חכם מספיק בשביל לא להתעסק באופייה החילוני של המדינה ודאג לנהל מדיניות פנים בהתאם למשנתו של כמאל אטאטורק.
לצערנו, הבעיה עם טורקיה היא במדיניות החוץ ולא הפנים- טורקיה הייתה בשנים האחרונות מאוד "חביבה" למערב, מתוך שאיפה להצטרף לאיחוד האירופאי. לשם כך היא ביצעה שורה של רפורמות בהתאם לדרישות האיחוד ועל אף כל זאת הוא רק ממשיך להערים קשיים, כנראה מתוך רצון שלא לצרף את המדינה לשורותיו.
כמובן שלא ניתן להאשים את האיחוד על שאינו מתלהב מצירוף טורקיה, שעם גלי מהגרים אסלאמיים יאיץ את שקיעת היבשת בים מוסלמי ועל אף זאת היחס הזה גורם לטורקים להתחיל לתהות האם כדאי להמשיך ולשתף פעולה עם המערב או לחילופין לפנות למזרח, אל עבר רוסיה וסין. מדיניות כזו, של התרחקות מן המערב והתקרבות למעצמות הריכוזיות, יכולה להסביר את החוזים וההסכמים שנחתמו לאחרונה עם רוסיה ואולי לרמוז על הבאות בפוליטיקה האזורית בכל הקשור ליחסים בין מעצמת העל האמריקאית לשתי המעצמות המשניות: רוסיה וסין.
ברם, מדיניות כזו אינה מסבירה מדוע טורקיה תרצה להתקרב לסוריה, איראן ולפגוע כה קשות ביחסים עם ישראל תוך שימוש ברטוריקה חריפה במיוחד כנגדנו.
ברית מצורעים- הגרסה המזרח תיכונית
מה משותף לטורקיה, איראן וסוריה? שתי הראשונות הן מדינות מוסלמיות לא ערביות ובשלישית שולט מיעוט מוקצה מבחינה דתית. שלושתן יושבות בתוך העולם המוסלמי ותקועות כנטע זר בעולם הערבי.
ראייה כזאת מתרצת את ההסכמים בין טורקיה לסוריה וההתקרבות הטורקית לאיראן, בד בבד עם התרחקות מישראל, כברית מצורעים בה הכוחות שאינם ערבים מאחדים שורות בשביל להשפיע על הפוליטיקה האזורית. כך, גם אם טורקיה לא תיתפס כשחקן מרכזי בעולם המוסלמי, היא לכל הפחות תהפך לגורם בו יש להתחשב ובעל יכולת להשפיע על מגמות בו. כמו כן אפשרי ששיתוף הפעולה בין טורקיה לסוריה נועד גם בשביל לטפל בבעיה משותפת של שתי המדינות- המיעוט הכורדי.
ומה מניע את הרצון הטורקי להיות גורם בעל השפעה במרחב המזרח תיכוני? מבחינה אסטרטגית לא יהיה זה חכם להתקרב לשיקוץ הסורי ולהתרחק מישראל, לכן קרוב לוודאי מעורבים גורמים היסטורים/לאומיים: שאיפה טורקית נושנה לתקופת האימפריה העות'מאנית, אז היה העם הטורקי השליט המוחלט של המוני ערבים והמרחב המזרח תיכוני.
לא להבליג
אל מול מה שיכול להיות התדרדרות ביחסים בינינו ובין הטורקים, ממשלת ישראל אינה צריכה להתעלם מהפגיעה בה ולהציג "עסקים כרגיל". להפך- אם הטורקים יעמיקו את שיתוף הפעולה עם דמשק, נגביל את המסחר הצבאי; אם הרטוריקה האנטי-ישראלית ואף אנטישמית תמשיך לצאת מפיו של ראש הממשלה ותשודר בערוץ הממלכתי, עלינו לעורר מחדש את סוגיית ההכרה בשואה הארמנית וכו'.
מצד שני, כדאי להשאיר לממשלת טורקיה את האפשרות לרדת מן העץ עליו עלתה; אינני חושב שזה ישרת אותנו אם ננתק באלימות כל קשר עם טורקיה, רק מפני מהלכיו של הממשל הנוכחי שם.