לדף הכניסה של ישרא-בלוג
לדף הראשי של nana10
לחצו לחיפוש
חפש שם בלוג/בלוגר
חפש בכל הבלוגים
חפש בבלוג זה


הכל נתפס בקורים...תשאלו את העכבישים... על החיים בראי המוזיקה, וגם עינייני תרבות, ,תקשורת וספורט

Avatarכינוי: 

מין: זכר

תמונה





מלאו כאן את כתובת האימייל
שלכם ותקבלו עדכון בכל פעם שיעודכן הבלוג שלי:

הצטרף כמנוי
בטל מנוי
שלח

RSS: לקטעים  לתגובות 
ארכיון:


<<    אוגוסט 2011    >>
אבגדהוש
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

קטעים בקטגוריה: . לקטעים בבלוגים אחרים בקטגוריה זו לחצו .

סרגל עקום: על השפעות החברה ועד כמה שאנחנו רוצים להאמין שאנחנו חופשיים


'הסרגל' היה מושג עליו דיברתי בחמש השנים האחרונות, עד שבא מחקר של שני חוקרים מאוניברסיטת הארוורד # זה בדיוק הזמן להעלות על כתב את הנושא החשוב, בתקווה שיגרום לאנשים לחשוב קצת על מהות החיים שלהם # אה כן, ויש גם כתבה מעניינת ב"כלכליסט", שקטעים ממנה מובאים גם פה # לחיות את החיים בלי סרגלים

 

שנים רבות שאני מדבר על 'הסרגל'. רובנו מכירים את הסרגל. אותו קו לא כתוב שרוב אנשי העולם המערבי (להלן: ישראלי) הולכים אחריו בעיניים כמעט עצומות.

זה מתחיל בבית הספר (חוק חינוך חובה) שבהקשר אליו אין לנו כל כך מה לעשות. לאחר מכן מגיע הצבא, גם שם, אנו מחויבים לשרת את המדינה. אז מתי מתחיל הסרגל? נכון- בשלהי גיל 21 (אצל בנים, תחסירו שנה אצל בנות).

משום מה, הסרגל המערבי הפך להיות דורסני בלי ששמנו לב לכך. וזה הולך (בהערכה גסה עם אפשרות שינוי מינימאלית מאוד) – ככה: משתחררים מהצבא – עובדים – חוסכים כסף – טסים לטיול גדול בדרום אמריקה – חוזרים – עובדים + עושים פסיכומטרי – חוסכים – נרשמים לאוניברסיטה/מכללה – מתחילים ללמוד – לומדים ועובדים וכן הלאה וכן הלאה. הכל נעשה בשנות ה-20 המוקדמות, כדי שחס וחלילה לא נפסיד זמן יקר. כידוע, זמן שווה כסף. כנראה הרבה כסף לדעת המוני עם ישראל. אחרת, לכו תסבירו למה רוב האנשים נוהרים כעדר חסר מעצורים אחרי הסרגל המערבי. אין הסבר, זה פשוט השפעה חברתית גרידה, משהו שלא נתון בשליטת האדם המודרני. הוא רוצה לחשוב טוב, רוצה לחשוב על עצמאותו, על החופש שלו, על העתיד. בפועל? הוא שבוי כעדר אחרי רועה צאנו. במקרה הזה – הסרגל המדובר, אותה אנרגיה חברתית המקיפה את כולנו- היא היא רועה הצאן. רועה שאינו נראה.

בסוף מרץ, התפרסמה כתבה נרחבת במוסף "כלכליסט" (שדווקא מתעסק בסוגיות חברתיות מעניינות ביותר ומגיע לו על כך ציון לשבח) תחת הכותרת "אושר, יד ראשונה, מחבר". בכתבה, מרואיין החוקר ד"ר ניקולס כריסטאקיס מאוניברסיטת הארוורד, ארה"ב, אחד מצמד החוקרים שאחראים למחקר רחב היקף ושבדק את השפעות החברות על בני אדם. המחקר ומה שמסביבו, יצא כספר ומתורגם בימים אלה למספר רב של שפות כולל עברית, ויראה אור במהלך השנה.

 

עד החתונה זה לא יעבור

 

"המחקר מגלה שההחלטות המשמעותיות ביותר שבני אדם עושים – החלטות על חתונה, שינוי קריירה וסדרי עדיפויות בחיים, מתבצעות בעיקר משום שחברים ביצעו לאחרונה החלטה דומה, וזאת אף שכל מי שמבצע החלטה שכזו מאמין שעשה זאת מתוך שיקול דעת ומרצונו החופשי, ולא בהשפעת חבריו" כותבים איתי להט ודן שוחט בכתבה ב'כלכליסט' וממשיכים: "לא מדובר רק בהחלטות על אורח החיים: שינויים במצב הגופני כגון נטייה להשמנת יתר או לאריכות ימים מופלגת, וגם מידת האושר הכללי אינם תוצאה של נסיבות אלא שעתוק של המצב החברתי שסובב את האדם. הרזייה, עלייה במשקל, אושר, דיכאון, גירושים, עישון, נדיבות, שתיינות, תדירות קיום יחסי מין, הסיכוי להצביע בבחירות, הסיכוי להתאבד, שפת הגוף, הטעם המוזיקלי והגישה לחיים – כולם תכונות מידבקות שמתפשטות בתוך קבוצות חברים, ולפעמים מתחילות באדם אחד ובמהרה אופפות עשרות אנשים".

לפחות חמש שנים שאני מסתובב, מנסה להבין את מהות הסרגל. למה אנשים רבים כל כך, עושים דברים דומים כל כך, וחושבים שהם עושים זאת מבחירה חופשית. "כנראה שמה שהרבה אנשים עושים, זה הדבר הנכון" אמר לי פעם ירון, חבר יקר, אמר וקלע בול למה שקורה במבחינה חברתית.

עכשיו נשאלת השאלה: האם זה הדבר הנכון כפי שהוא ועוד רבים טוענים? כלל לא בטוח. הרבה חבר'ה צעירים מתחילים להיכנס ל"חיים" בגיל צעיר, ממוצע של 22, 23, הולכים ללמוד במוסד אקדמאי מכובד כלשהו. המקצועות הנלמדים מגוונים מאוד החל מחשבונאות וכלכלה, מנהל עסקים, משפטים, תקשורת, רפואה, עבודה סוציאלית, מוזיקה, כימיה, ביולוגיה ופיזיקה ועד מדעי המחשב ויחסים בינלאומיים. כולם טובים ויפים וחשובים. הבעיה היא שכולם פשוט עושים את זה מהר מידי, טכני מידי, 'כי ככה צריך', וכי בלי תואר קשה להתקדם בחיים.

 



לימודי החיים

 

שלא תבינו אותי לא נכון. תמיד עמדתי והצהרתי: אני לא נגד לימודים. להיפך. אני חושב שללמוד זה דבר טוב וחשוב. זה מפתח את האדם, נותן לו כלים להתמודדות ומעשיר את עולמו. אז מה הבעיה? האמת הפנימית, או המחסור בה ליתר דיוק.

אנשים רבים הולכים ללמוד 'כי ככה צריך' או כי 'חבל לבזבז זמן' או כי 'ההורים שלי לוחצים' או כי  'למה לי להיתקע בגיל 28 ולהתחרט שלא הלכתי ללמוד?'. הסיבות עוד רבות ומגוונות, אבל כמעט אף פעם לא מדובר, בלימודים בגיל צעיר הכוונה, שמשהו אמיתי שבא מהלב. ויותר מכך- אנשים הולכים ולומדים דברים ש"יתנו להם משהו" וש"יש בהם עבודה" ולאו דווקא מה שהם אוהבים. כצפוי, המתכון לכישלון במקרים כאלה – ידוע מראש. ולא חסרות דוגמאות: אנשים שחווים חוסר חשק להמשיך, אנשים שנכנסים לדאונים כי קשה להם ועד כאלה שנמאס להם מהמקצוע אותו בחרו ופורשים לטובת משהו אחר. חוסר הסיפוק והחרטה הולכים ומתעצמים מיום ליום אצל רבים שהחליטו ללכת בעקבות הסרגל, למורת רוחם. ועוד לא דיברנו על אלה שלא ממש עובדים במקצוע אותו למדו מסיבות שונות ומשונות.

 

לקחת מרחב נשימה

 

"הספר מגלה עוד תובנה מפתיעה: ריבוי קשרים של ידידות שטחית מוביל ליותר אושר מאשר שמירה על מעגל מצומצם של חברי אמת קרובים. הסיבה היא שמגע עם יותר אנשים חושף את האדם ליותר רגעים קטנים וחיוכים קטנים בחיים, והנטייה של השפעות טובות להידבק יותר מהשפעות רעות גורמת להצטברות של חיוכים ואופטימיות".

השורה התחתונה שלי אומרת שחשוב להיות נאמנים להרגשה הפנימית שלכם. בין אם המחקר הזה (ורובו נכון לדעתי) אומר שאנחנו מושפעים במיוחד מסביבתנו וחברנו. הסרגל הוא רק הלך רוח חברתי, וניתן להשתלב בו בדרכים רבות. לא חייבים לעשות "עכשיו כמו כולם", אפשר לבדוק קודם מה קורה איתנו (ולא רק בטיול חצי שנה בתאילנד), לקחת מרחב נשימה, להסתכל מסביב, להסתכל לחיים בלבן של העניים.

נכתב על ידי , 17/4/2010 13:12   בקטגוריות דרך, החיים  
3 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
תגובה אחרונה של ארז ב-21/4/2010 00:00
 



להג לשבוע חדש פוסט אורח מאת: יעל שדות


מאת: יעל שדות

-איזה כיף היה לצאת מהבית בבוקר ולראות שמיים אפורים כאלה, של עוד שניה יורד גשם!! אני אוהבת חורף, רק שיבוא! ובלי הערות מיותרות בסגנון "מה זה שאת כל כך אוהבת חורף אומר על האישיות שלך". זה לא חדש לי או לכם שמדובר בבנאדם מריר ודכאוני להחריד ולהרגיז, ואני מוקפת באנשים שחושבים שלהגיד את המובן מאליו זה מגניב. זה לא. ואני אוהבת חורף. בואו נעבור הלאה.

-במסגרת פינתנו-"מציצנות בשקל וחצי"- הגעתי למסקנה שממש חסרה לי עינית בדלת של הדירה

-במסגרת פינתנו- "הפרובינציה מנסה להפוך למגניבה"- הייתכן שיש בבאר שבע ספורט לילי של הזזת רהיטים ממקום למקום ברחבי הדירה?

- במוסף "שבעה לילות" של הסופ"ש האחרון התפרסם ראיון עם מנהלת גלגל"צ, דלית עופר. לנושא עצמו יש לא מעט פוטנציאל, שלצערי לחלוטין לא מומש. לא ברור אם עופר היא אשפית תקשורת ממולחת, או שסתם מדובר בעוד מקרה של עצלנות עיתונאית גרידא, אבל התוצאה היתה משעממת למדי. שני דברים הטרידו אותי במיוחד: ראשית, עופר טענה לאורך כל הכתבה שקהל היעד של התחנה ועיקר המאזינים שלה מורכבים מחיילים, ובעיקר מנהגים צבאיים. אני לא ממש יודעת איך לספר לגברת עופר שהמוני ישראל שומעים את התחנה שלה, ולא רק חיילים, ושבפעם האחרונה שאני הייתי בצבא, הדבר האחרון ששמעו בגף רכב או ברכבים שיצאו ממנו היה גלגלצ.. שנית, עופר טוענת ששיפרה באופן ניכר את מצבה של התחנה, את הפליילסט וכו'. ואז שואלים אותה מה תדירות השידור של שיר פופולרי או משהו בסגנון, והיא אומרת שלוש פעמים בפריים טיים. שואלים מה היתה תדירות השידור לפני כן, והיא משיבה- ארבע, ארבע וחצי פעמים ביום. . גברת, את מזלזלת באינטליגנציה שלנו או שלך? ואיך לכל הרוחות אפשר להשמיע שיר חצי פעם? ובמידה ואכן קיימת אופציה כזו- תסדרי שחצי מהפלייליסט שלך ישודר חצי פעם, פעם אחת ביום. תודה. הערה נוספת- שניים (וחצי!) עמודים של ראיון, התייחסות למגמה המזרחית של ערוץ 24, ואף מילה על אותה מגמה ממש בגלגלצ. פרץ, מישהו?

- באותו המוסף ממש פורסם טור קצר שנכתב ע"י רונה קינן. בלי שום קשר למה שאני אישית חושבת על רונה (המדהימה!!!! הייתי חייבת :), אני ממליצה לכל מי שמטריד אותו במידה כזו או אחרת מה קורה לתרבות במדינה הזו, או יותר נכון לאן לכל הרוחות היא נעלמה, לקרוא את הטור הזה. יחי האליטיזם!!

- לא ראיתי את הסרט "קירות". אני גם ממש לא מתכוונת לראות אותו. עם זאת, ולמרות העובדה שהוא מוגבל מגיל 14, אין לי ספק שדני לרנר הולך לעשות על הסיפור הזה קופה יפה. האמת היא, שמדובר בחתיכת השקעה. אחרי הכל, הסיפור היה בהחלט יכול להגמר בצילום של נינט שרה שירים לאסלה במשך שעה וחצי. הקופה היתה אותה קופה. ואם תורשה לי קצת צדקנות (ברור שתורשה, מי שואל אותכם בכלל? :)- אני תקווה שאולי לפחות כמה מהילדות שיראו את הסרט הזה יפנימו משהו בנוגע למה מותר לגבר לעשות לך ומה אסור. אני תקווה שדני לרנר יתרום לפחות חלק מהכנסות הסרט למען הנשים שהיוו את "ההשראה" לסרט הזה, אלה שלא חוזרות הביתה ליודה לוי כל ערב, אלא למציאות הרבה יותר איומה.

-עוד לפני שעלתה לשידור, לא היה לי ספק שדעתי על "בדרך הביתה", הסדרה התיעודית החדשה של תומר הימן, תהיה חיובית. ובכל זאת, הצפיה בסדרה מרגשת אותי אפילו יותר ממה שחשבתי. הסדרה אנושית, חמה, מקסימה ומהוקצעת, ובנוסף לכל- רונה קינן עשתה לה את המוזיקה. מאד מאד מומלץ.אני מבטיחה לכם שבסיום תרצו לסוע הביתה לאמא, או לפחות לחבק ממש חזק את מי שיושב לידכם..

-נסיים בנימה אופטימית בלתי צפויה: השבוע יחול חג החנוכה, שהוא החג האהוב עלי מכל!! אני מאחלת לכולנו שהשבוע יעבור במהרה, כדי שנוכל לשוב הביתה אל חיקן האוהבות של סופגניות עם ריבת חלב ולביבות תירס של אמא :)

שבוע טוב שיהיה, וזכרו: אין שום טעם לנסות להתווכח עם רוסי שיכור שמפריע לכם לשבת עם חברות שלכן כי הוא פשוט חייב שהבלונדינית שיושבת ליד תזכיר לו מה היה הצ'ייסר המעולה שהוא שתה פעם קודמת ועשה לו "קר כזה בגרון". שום טעם.
נכתב על ידי , 9/12/2009 16:11   בקטגוריות החיים, מדיה  
2 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
תגובה אחרונה של orpaz ב-10/12/2009 22:14
 



...Into The Wild...Into The Nature


Into The Wild...

 

השבוע ראיתי שוב את הסרט "Into The Wild", או בשם הישראלי שניתן לו – "עד קצה העולם", ואני חייב לציין שבפעם השניה הסרט נראה, נשמע ומועבר אף יותר טוב מהפעם הראשונה, המיוחדת לכשעצמה.

למי שלא מכיר נספר שהסרט (בבימויו של שון פן) מגולל את סיפורו האמיתי של כריס מק'נדלס ב-1990 (שמאמץ לעצמו את השם סופרטראמפ), שמחליט לאחר ימי התיכון לנטוש את אורח החיים המערבי והמוכר ולצאת למסע חיפוש עצמי ברחבי ארה"ב ואלסקה. לדעתו, החיים המערביים והכסף הרעילו את מוחו של האדם, גרמו לו להיות רודף כבוד ותאב בצע וגרמו לו לאבד את המשמעות האמיתית של החיים. כריס שורף את הכסף בארנק, תורם את חסכונותיו וחותך את כרטיסי האשראי שלו. למעשה, הוא מתנתק מכל מה שהיה מוכר לו, כולל משפחתו ונעלם אל תוך האופק, כמעט מבלי להסתכל לאחור. בדרך, פוגש סופרטראמפ אנשים חדשים, צובר חוויות וחווה את הטבע על כל הדברים הנפלאים והנוראיים שיש לו להציע. בסופו של דבר הוא יגיע לאלסקה, ומי שרוצה לראות מה קורה לו שם כדאי מאוד שיצפה בסרט.

זהו ללא ספק הסרט הטוב ביותר שראיתי בחיי. מסע אל הטבע ששזור בהרבה תובנות על החיים, מסע שמחבר אותנו עם האני האמיתי שלנו, עם הרוח החייה של החיים. הסרט עוצמתי, מטלטל, רבוי אמוציות וחוויות גם עבור הצופה. זהו אינו סרט קל לצפייה, ארוך (כשעתיים וחצי) וגורם להרגשות לא פשוטות לעיתים, אך גם מרומם רוח ומעורר התפעלות והשתהות.

את הסרט כאמור, ראיתי פעמיים והעין עוד נטויה. זה סרט שהוא חובה בלקסיקון של כל חובב קולנוע ושל כל נער ונערה המצויים בשנות ה-20 לחייהם. מראה לנו את מהות החיים כפי שהיא כיום וכפי שאולי היו צריכים להיות, בין אם לוקחים את זה לכיוון הקיצוני ואולי, אולי גם אם נשארים באותה משבצת כפרית אך מסתכלים על החיים בצורה קצת שונה.

כיום, בעולם המודרני, בו אנו רודפים אחרי הכסף והרצונות הגשמיים, כריס מראה לכולם שאפשר גם אחרת. אומנם לא כולם יכולים לעזוב הכל ולכת בעקבות ליבם עד קצה העולם, אבל אם נתחיל לפתוח את העיניים נוכל בהחלט להרגיש את הטבע...ללכת לתוך הפנימיות שלנו...Into The Wild.

עוד מבט על הסרט [כולל טריילר מומלץ]

והנה מה שיוצרת מציאות כתבה על הסרט...

 

 

Into The Nature...

אחרי דיי הרבה אלבומים אליהם נחשפתי ב-2009, אני חושב שמצאתי את האלבום הכי טוב של השנה. העניין הוא, שכנראה ורק אני אחשוב ככה. בכל זאת, מדובר בסגנון אקוסטי שלא מדבר לרבים ואולי כאן כל הקסם מבחינתי.

Kings Of Convenience אף פעם לא עשו משהו שהם לא. בעצם, הם כן עשו פעם אחת, עם אלבום רמיקסים קצת שונה – " Versus" ב-2001, כזה שבא בעקבות אלבום הבכורה שלהם, אבל פה זה הסתיים. הצמד הנורבגי תמיד התמקד וידע לעשות הכי טוב שירי פולק אקוסטיים עם נגיעות של פופ, שירי דרך כאלה ליד האגם, בשדה או בנסיעה ארוכה אל האופק, אל הלא נודע.

באלבום הראשון שלהם " Quiet Is the New Loud" שיצא ב-2001, נחשפנו אליהם לראשונה וכבר אז הדבר בא לידי ביטוי בצורה חזקה. שירים כמו " I Don't Know What I Can Save You From" ו-" Failure" הביאו את הצליל היפיפה שלהם, כל כך נעים באוזן שאפשר לשמוע אותו מספר פעמים ולהתאהב בכל פעם מחדש.

" Riot on an Empty Street" מ-2004 היה המשך ישיר לאלבום הראשון, על אף שבא 3 שנים אחריו. קצרה היריעה בכדי לתאר את שיריו היפים של אותו אלבום, ונדמה שכל רצועה שם צריכה לקבל את הכבוד שלה בצורה נפרדת.

עכשיו, 5 שנים אחרי, ולא כל כך ידענו למה לצפות מהם, בכל זאת, עבר כבר זמן רב. כמה מפתיע לגלות, שהם נותרו אותו דבר, ללא שום שינוי קוסמטי או רצון להביא חידושים והילולים שונים ומשונים. ארלנד אייה (שמשמש כסולן גם ב- The Whitest Boy Alive ומשתף פעולה גם עם Röyksopp) ואיריק גלמבק בווה ממשיכים לפרוט על הגיטרה האקוסטית כאילו הייתה כף היד השלישית שלהם. הם עושים בה כרצונם, עולים ויורדים, מהירים ואיטיים והכי חשוב- כל כך יפים.

"Declaration of Dependence" הוא שם האלבום השלישי שלהם, והם לא התעייפו, לא נמאס להם, להיפך- הם כאן במלוא הדרם. שימו לב בעיקר לרצועות " Mrs Cold", " Boat Behind" ו-" Rule My World".

אחרי כל ההיפ הופ, הטראנס והדאנס גאגא, האלבום החדש של הקונביניינס מחזיר אותנו אל הטבע, וזה היופי במיטבו...

נכתב על ידי , 3/10/2009 13:56   בקטגוריות drive time, Folk-Rock-Radio, דרך, החיים, פוקוס, קור-מוזיקלי, רדיו  
2 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
תגובה אחרונה של Forever youngg ב-19/12/2009 20:20
 



רחובות של יום כיפור


הרחובות הריקים של כיפור: נראה שיום כיפור צוחק על יום שבת ואומר- "איפה שאתה נכשלת, אני הצלחתי!". שעה לפני צאת יום כיפור והרחוב עמד ריק מנפש חיה...אני מודה, אווירה מיוחדת כזאת לא יכולה להיות באף יום אחר בשנה...



נכתב על ידי , 2/10/2009 19:47   בקטגוריות החיים  
הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
 



3 שנים אחורה...


ממש החודש עברו 3 שנים מהטיול לאמסטרדם וצפון הולנד. בתקופה הקרובה אני מקדיש את התמונות לטיול ההוא ולחברים ההם, אותם אני אוהב מאוד. בתקווה לעוד רגעים יפים כמו שהיו לנו אז. שנה טובה לכולם





נכתב על ידי , 30/9/2009 09:39   בקטגוריות דרך, החיים  
הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
 




דפים:  
13,027
הבלוג משוייך לקטגוריות: החיים כמשל , תרשו לי להעיר , אהבה למוזיקה
© הזכויות לתכנים בעמוד זה שייכות ל# העכביש # אלא אם צויין אחרת
האחריות לתכנים בעמוד זה חלה על # העכביש # ועליו/ה בלבד
כל הזכויות שמורות 2025 © עמותת ישראבלוג (ע"ר)