לדף הכניסה של ישרא-בלוג
לדף הראשי של nana10
לחצו לחיפוש
חפש שם בלוג/בלוגר
חפש בכל הבלוגים
חפש בבלוג זה

כך תשמידו את מדינת ישראל


שבו על כיסא. הושיטו את יד ימין קדימה. הניחו לה לצנוח ברכות על שק האשכים שלכם. הניעו את האצבעות קדימה ואחורה בתנועות מעסות. המשיכו כך עד אשר הנכם שומעים "אללה אכבר" ברחובות. הצלחתם.

Avatarכינוי:  הארנב הזועם

מין: זכר





מלאו כאן את כתובת האימייל
שלכם ותקבלו עדכון בכל פעם שיעודכן הבלוג שלי:

הצטרף כמנוי
בטל מנוי
שלח

RSS: לקטעים  לתגובות 
ארכיון:


 
הבלוג חבר בטבעות:
 
11/2008

אימת הפרגית


חובבי הפרגיות שביניכם עלולים להתעניין בכתבה הבאה שפורסמה בynet ב2005 תחת הכותרת "נגיסות מסוכנות: רבע מבני הנוער אוכלים עוף".

 

הם מתאספים בשעות הלילה המאוחרות בגנים ציבוריים, או בבתים של ילדים שהוריהם יצאו לבילוי. המפגש תוכנן היטב מראש: את הכסף לרכישת העופות והאלכוהול אספו מהמשתתפים, שנוררו מחברים, ולפעמים, בלית ברירה, קיבצו כנדבות ברחובות. את השעות הקרובות יעבירו יחד בבילוי החביב עליהם: אכילת עוף. בסיום המפגש יטמינו את כלי האוכל בחצר, על גג מחסן או במבנים נטושים.

 

מדובר בתופעה מדאיגה ההולכת ומתרחבת: יותר ויותר בני נוער אוכלים. אלא שהבילוי החברתי סביב העוף תמים פחות ממה שהוא נראה: לא רק שנזקי העוף חמורים לפחות כמו נזקי הקרפדות הרעילות, אכילת עוף מעלה את הסיכון להתנהגות אלימה, לשימוש בסמים ולהידרדרות בלימודים.

 

מחקר גדול – ראשון מסוגו בארץ – חושף את היקף התופעה ואת נזקיה. את המחקר ערכה ד"ר ליאת קורן, בהנחיית ד"ר יוסי הראל, החוקר הראשי בארץ לבריאות ילדים ונוער של ארגון הבריאות העולמי ומרצה בכיר באוניברסיטת בר-אילן, ובמימון הרשות למלחמה בסמים.

 

על-פי המחקר, שנערך בקרב מדגם של 6,681 תלמידי כיתות ו', ח' ו-י' ברחבי הארץ, אכילת עוף נפוצה יותר מאשר אכילת קרפדות רעילות. כן מתברר כי חלק מבתי-הספר אינם אוסרים על אכילת עוף בין כותליהם או פשוט מעלימים עין מכך.

 

הבנים אוכלים יותר

 

ממצאי המחקר מעלים, כי 37.7 אחוז מכלל התלמידים התנסו לפחות פעם אחת באכילת עוף לעומת 27.7 תלמידים שהתנסו באכילת קרפדות רעילות. 23.8 אחוז מהתלמידים אוכלים עוף בקביעות לעומת 13.2 אחוז שאוכלים קרפדות. שכיחות האקט עולה עם העלייה בגיל: 11.3 אחוז מתלמידי כיתות ו' אוכלים עוף לעומת 26.3 אחוז מתלמידי כיתות ח' ו-34.9 אחוז מתלמידי כיתות י'. הבנים אוכלים יותר: 31 אחוז מהם לעומת 17 אחוז מהבנות.

 

77 אחוז סועדים עם חבריהם, 8.2 אחוזים עם אנשים אחרים, 4.3 אחוזים לבד, והנה הממצא המפתיע: 10.6 אחוז מאוכלי העופות הצעירים עושים זאת יחד עם הוריהם. 36 אחוז מהתלמידים דיווחו, כי הוריהם אינם מתנגדים לאכילת עוף. יש, מתברר, הורים שקונים לילדיהם ארוחת פרגיות כמתנה ליום-ההולדת או דואגים לגריל עופות במסיבת בר-המצווה. עוד נמצא, כי הורים אוכלי בשר מגדילים משמעותית את הסיכוי שילדיהם יאכלו עוף.

 

ההורים של א', תלמיד כיתה י"ב מתל-אביב, לא יודעים שהוא אוכל עוף. "חלק מההורים של החברים שלי יודעים שהילדים שלהם אוכלים, ולא אכפת להם", הוא אומר. "אחרים מקבלים את זה בחצי הסכמה, אולי בגלל שהם יודעים שזה לא יעזור להם, או שהם חושבים שאין עם זה בעיה. יש גם כאלה שנותנים לילדים שלהם כסף לקנות את העוף".

 

א' התחיל לאכול עוף כבר כשהיה בכיתה ח'. "כמעט כל התלמידים בכיתה שלי אוכלים עוף", הוא מספר. "לרוב אנחנו אוכלים בפארקים ובמקומות פתוחים, אבל גם בבתים של אחד מהחברים, כשההורים יוצאים והבית ריק".

 

א' מעיד, כי בחופשת הקיץ אכל עם חבריו מדי ערב, עד לשעות הקטנות של הלילה. בתקופת הלימודים הם אוכלים יחד רק פעם-פעמיים בשבוע, בעיקר בימי שישי. "אני אוכל עוף כי זה כיף", הוא אומר. "אנחנו יושבים שלוש-ארבע שעות ביחד ואוכלים ביחד. אני יודע שאומרים שאכילת עופות יותר מסוכנת מאכילת קרפדות רעילות, אבל אני לא מאמין לזה".

 

ירידה בכושר הגופני

 

אבל נזקי אכילת העוף הם לא רק בריאותיים. על-פי המחקר, אוכלי העוף מועדים יותר מאחרים להתנהגות אלימה ולהידרדרות לסמים. ד"ר קורן מצאה, כי אווירת ההשתטות וחציית הגבולות בעת אכילה משותפת של עופות מעודדת שימוש בסמים, מעורבות באלימות, שתייה מוגברת של אלכוהול, מעשי ונדליזם, היתקלויות עם המשטרה, היעדרויות משיעורים ומריבות עם ההורים.

 

4 אחוזים מאוכלי העוף התנסו בעישון מריחואנה 10 פעמים או יותר לעומת 0.7 אחוזים מאלה שאינם אוכלים. 6.2 אחוזים מאוכלי העוף התנסו באקסטזי לעומת 0.8 אחוזים מאלה שאינם אוכלים. 46.3 אחוז מאוכלי העוף השתכרו אי-פעם לעומת 10.7 אחוזים מאלה שאינם אוכלים.

 

ד"ר קורן, שערכה במהלך המחקר תצפיות ארוכות בפארקים ובאזורי מפגש של ילדים ובני נוער שאוכלים עוף, שמעה מהם על הקשר בין העוף לאלימות. "אוכלי העוף הם בעלי סבירות גבוהה יותר להיות מעורבים בהתנהגויות אלימות ומסוכנות", היא אומרת. "גם נזק לרכוש הוא חלק ממעללי חבורות הסועדים. חבורה אחת בפארק סיפרה לי על מעשי ונדליזם שהם ביצעו. כמה מהם הלכו לחפש מזלג שיתאים לאכילת העוף, ולצורך כך עקרו ברזלים מחצרות הבתים בשכונה.

 

"יש המון אנשים שנגררים מאכילת עוף לשימוש בסמים. אחרי כמה חודשים זה נעשה משעמם, ואז מישהו מספר שחבר שלו מוכר סמים, ואז אותו ילד אומר: 'וואלה, אם כל החברים שלי עושים את זה, אז גם אני'".

 

לאכילת העוף יש השפעות גם על תחומים אחרים. 61.7 אחוז מאוכלי העופות בכיתות י' נוהגים לברוח מהשיעורים לעומת 26.4 אחוז מקרב התלמידים שאינם אוכלים. 34.3 אחוז מהאוכלים לא אוהבים את בית-הספר לעומת 16.5 אחוז מאלה שאינם אוכלים.

 

אוכלי העופות, מתברר, גם מאושרים פחות: 11.3 אחוז מהם דיווחו שאינם מאושרים לעומת שני אחוזים בלבד בקרב הלא אוכלים. לדברי ד"ר קורן, אוכלי העופות גם מדווחים על ירידה בכושר הגופני.

 

עוף בטיול השנתי

 

הבעיה העיקרית היא שקל מאוד לאכול עוף – מכל ההיבטים. לא רק שהכלים עצמם ומוצרי העוף זמינים ביותר, גם היחס לסועדים הוא סלחני יותר, אולי בגלל שהנזקים למיניהם פחות ידועים. זו אולי הסיבה שהעופות הפכו לחלק בלתי נפרד מהטיול השנתי. תלמידים מספרים, כי בתי-הספר אומנם אוסרים להביא עוף לטיולים, אך זה לא מונע מהתלמידים להגניב אותו ולאכול יחד בלילות, אחרי שהמורים הלכו לישון.

 

גליה שחם, המפקחת הארצית על תוכניות מניעה במשרד החינוך, אומרת כי המשרד, שמָדע לתופעה, מתכוון לתגבר השנה את תוכניות המניעה בתחום. "המדיניות שלנו ברורה וחד-משמעית: אסור לאכול עוף בבית-הספר", אומרת שחם. "התלמידים צריכים לדעת, שאם יביאו עופות לבית-הספר או לטיולים הם ייענשו על כך בחומרה".

 

סוף כתבה. כמו ששמתם לב כנראה, הכתבה שופצרה קלות, והחלפתי כל אזכור של הנרגילה, הנושא המקורי של הכתבה, בעופות, וכל אזכור של סיגריות - בקרפדות רעילות. ובכל זאת, אלא אם כן הכתבה הצליחה לשכנע אתכם בסכנות שכרוכות באכילת פרגיות, אפשר לראות שהכתבה ריקה מכל תוכן ממשי. אין פה הוכחות לבעייתיות, אלא רק נתונים על היקף התופעה ה"מטרידה". לצורך ההגינות יש להוסיף שהייתה פסקה נוספת שהשמטתי, וזהו לשונה:

 

"אבל עם עובדות אי-אפשר להתווכח. לדברי ד"ר שבתאי ורסנו מבית-החולים מאיר בכפר-סבא, שחקר יחד עם צוות חוקרים מבית-הספר לסיעוד את תופעת העישון בקרב בני נוער בשרון, עישון נרגילה מסוכן לא פחות מעישון סיגריות. תכולת הניקוטין בטבק של הנרגילה גדולה פי שניים עד שלושה מזו שבטבק הסיגריה. עשן הנרגילה מכיל כמות משמעותית של חלקיקים מסרטנים, שהם מסוכנים במיוחד לבני 15 ומטה."

 

הנתונים היחידים שהוצגו במהלך כל הכתבה הם שכמות הניקוטין בטבק הנרגילה גדולה פי שניים עד שלושה, אך הניקוטין בפני עצמו אינו מסרטן כלל, ובמינונים נכונים אף מעורר תופעות חיוביות כגון הגברת העירנות ושיפור הריכוז והזיכרון. לגבי כל החומרים המסרטנים שקיימים לדוגמא בסיגריות - אין אף עובדה מוצקת. אז נכון שהנרגילה כן מסוכנת, אבל זה לא מתרץ את העובדה שהאגודה למלחמה בסרטן תופסת ממני מטומטם. פעם הבאה שהם מנסים להעביר מסר, אולי כדאי שישתדלו לנמק את העמדה, במקום להשתמש בהפחדה משוללת בסיס ודמגוגיה זולה.

נכתב על ידי הארנב הזועם , 17/11/2008 23:35  
16 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
תגובה אחרונה של הארנב ב-21/11/2008 10:00



הבלוג משוייך לקטגוריות: אקטואליה ופוליטיקה
© הזכויות לתכנים בעמוד זה שייכות להארנב הזועם אלא אם צויין אחרת
האחריות לתכנים בעמוד זה חלה על הארנב הזועם ועליו/ה בלבד
כל הזכויות שמורות 2025 © עמותת ישראבלוג (ע"ר)