הנושא החם: ל"ג בעומר
כאחת שמִזמן לא השתתפה במדורה ומקווה שהמדורות לא תתלהטנה יותר מידי,
ולא תשרפנה עגלות סופרמרקט ,שיהיה אדם בוגר להשגיח,
ושידעו לכבות את המדורות ,
בחרתי בנושא הקשור בעקיפין , והוא תפוחי אדמה, שממש לא חייבים בשבילם מדורה.
גַּם בֻּלְבּוּס הָאֶבְיוֹן – אַל אֶתֵּן פִּי לַחְטֹא – בָּא לִרְקֹד, בִּמְחִילָה, הוּא עַל כָּל מִשְׁפַּחְתּוֹ.
כך מזכיר ח.נ. ביאיק בשירו:בגינת הירק את תפוחי האדמה,
למה אביון?
כי תפוחי אדמה נחשבו שווים לכל נפש, לא מהירקות היקרים.
כיום מחירו ברשתות כ- 5 שקלים,
ובמקומות אחרים בין 3 שקלים ל-4 שקלים לקילו...
אני אישית אוהבת תפוחי אדמה בכל צורה שהיא : מבושל , אפוי , מטוגן עם תוספות ובלי...
הנה הפתעה: למרות ההבדלים בצורה ובצבע, מבחינה ביולוגית תפוחי האדמה הם קרובי משפחה של העגבניות.
כמו העגבניות, הם הגיעו לאירופה מאמריקה עם גילויה,
וכמו העגבניות,
הם נחשבו בתחילה לצמח רעיל. רק במאה ה-16, בעקבות תרגיל של מלך צרפת,
הפכו תפוחי האדמה פופולריים באירופה כולה. ומה היה התרגיל? המלך הצרפתי,
שהבין את הפוטנציאל המשביע של הפקעת החדשה אבל זיהה שהעם פוחד מהרעלה,
זרע תפוחי אדמה בשדה ליד פריז
והציב סביבו שומרים, משל היה מדובר בסחורה יקרה במיוחד. האזרחים -
שפעלו מתוך ההיגיון שכל מה שטוב למלך טוב גם להם - התגנבו וגנבו מהפקעות,
וההמשך ברור מאליו: להיט בינלאומי. לתפוחי האדמה מחזור גידול קצר ונוח, ולמעשה
בכל עונה אפשר למצוא חלקה מניבה של פקעות טריות.
בעולם קיימים אלפי זנים שונים של תפוחי אדמה. בארץ גדלים עשרות זנים.
לכן כשאנו מבשלים חשוב לבחור את הזן המתאים למתכון.
יש תפוחי אדמה שבהרתחה לא יתפוררו ויישארו קרובים לצורתם הטבעית,
יש שישמרו על צורתם רק באפיה, ויש שיתפוררו בקלות.
יש זנים שטעמם משופר כשהם נצלים בתנור, יש שמתאימים לסלט
(זנים כאלה בדרך כלל אינם מתפוררים בבישול והמרקם שלהם חלק ולח)
ויש זנים שבהכנת פירה יוצרים מחית אחידה, יבשה, ללא סיבים או גושים.
כדאי להקפיד אפוא על רכישת זן תפוח האדמה הנכון על פי השימוש שהוא מתאים לו.
>>>>
מתוק לו מתוק לו
>>>>
כאשר תפוח האדמה נמצא בטמפרטורה נמוכה, 2-7 מעלות צלזיוס (כמו זו שבמקרר)
העמילן הופך לסוכר, תפוח האדמה מקבל טעם מתקתק ובטיגון מתקבל ממנו צ'יפס חום כהה.
בטמפרטורה גבוהה מ- 8 מעלות תופעה זו אינה מתרחשת ונשמר טעמו האופייני של תפוח האדמה.
>>>>
דל קלוריות
>>>>
תפוח אדמה בינוני מכיל 45% מהערך היומי המומלץ של ויטמין C, 21% מהערך היומי המומלץ של אשלגן,
3 גרם של סיבים תזונתיים, וכל זה "במחיר" של 100 קלוריות בלבד.
>>>>
ערכים
>>>>
כדי שתפוחי האדמה לא יפסידו בשעת בישול מערכם התזונתי רצוי לבשלם בקליפתם לאחר שנשטפו היטב.
אם אין מבשלים את תפוחי האדמה בקליפתם רצוי לבשלם במעט מים ובסיר מכוסה היטב,
במי הבישול ניתן להשתמש למרקים ורטבים.
>>>>
גודל
>>>>
ככל שתפוחי האדמה גדולים יותר כך הם ניתנים לאחסון לזמן ארוך יותר.
תפוחי אדמה נשמרים היטב בטמפרטורה של 8-25 מעלות, בחושך ובאווירה
שאינה יבשה מדי. הטוב ביותר בתנאים ביתיים – בשקיות נייר חום.
>>>>
צבע
>>>>
כאשר תפוח האדמה מקבל גוון ירוק הדבר מעיד על פקעת שאוחסנה זמן רב מדי באור
וטעמה עלול להיפגע מאד.
>>>>
מי אוהב תפוחי אדמה
>>>>
הציבור בישראל צורך כ-4,200 טון של תפוחי אדמה בשבוע. הכמות אינה משתנה לאורך השנה.
>>>>
המצב בטטה?
>>>>
קיימת הנחה שהבטטה היא קרובת משפחה של תפוח האדמה, אך למעשה אין ביניהם כל קשר בוטני.
>>>>
המטרה: החלל
>>>>
באוקטובר 1995 תפוח האדמה היה הירק הראשון שגודל מחוץ לכדור הארץ.
סוכנות החלל האמריקאית נאס"א החלה בפרויקט שמטרתו להאכיל אסטרונאוטים השוהים זמן רב בחלל, ובעתיד הרחוק להאכיל מושבות חלל שלמות.
>>>>
חשמל בכפות ידייך
>>>>
באמצעות תפוח אדמה ניתן להפיק זרם חשמלי נמוך,
כיצד עושים זאת? נועצים בתפוח האדמה חוט תיל נחושת וחוט תיל אבץ באורך עשרה סנטימטרים,
החוטים צריכים להיות במרחק 2 סנטימטרים זה מזה,
ממתינים מעט עד שעסיס תפוח האדמה יתחיל להשפיע על חוטי המתכת.
כעת ניתן לחבר את הקצוות החופשיים של חוטי המתכת לנורה של פנס או לשעון דיגיטאלי ולהפעיל אותם.
ויש גם צעצוע בשם:
מר תפוד או בשמו המוכר יותר “Mr Potato Head” ,
הצעצוע שמאפשר ליצור תפוד עם עין במקום אוזן וכובע במקום פה,
מככב בכל העולם כאחד מצעצועי הילדים המצליחים ביותר.
ותמונה ישנה שמזכירה את ברבאבא ( למי שזוכר)...
בתקווה שהחג יעבור בשלום ללא נזקים !