לדף הכניסה של ישרא-בלוג
לדף הראשי של nana10
לחצו לחיפוש
חפש שם בלוג/בלוגר
חפש בכל הבלוגים

משהו מתרחש במחסן הפסנתרים


Avatarכינוי: 

בת: 58

תמונה



פרטים נוספים:  אודות הבלוג


מלאו כאן את כתובת האימייל
שלכם ותקבלו עדכון בכל פעם שיעודכן הבלוג שלי:

הצטרף כמנוי
בטל מנוי
שלח

RSS: לקטעים  לתגובות 
ארכיון:


<<    אפריל 2010    >>
אבגדהוש
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

4/2010

מחשבות על דינוזאורים


 

 

לקראת סוף סרטה של סיון ארבל על המשורר מאיר ויזלטיר, סרט שנעשה במסגרת הסדרה 'גיבורי תרבות' של ערוץ 8, הופיעה סצנה מתוך ערב הוקרה שנערך לכבודו בבית ביאליק.

 

  

 

כנהוג בערבים חגיגיים מהסוג הזה, מנחת הערב, המשוררת אפרת מישורי, הזמינה את ויזלטיר לשאת דברים מעל הבמה, אם כי הפעם נוסח ההזמנה היה מעט חריג – "אני מזמינה את הדינוזאור מאיר ויזלטיר לתרום לנו קצת מחריקת העצמות שלו."

 

  

 

ויזלטיר השיב לה באותה נימה בלתי דביקה בעליל (והרי כל כך קל להפוך את הערבים הללו לסרט נע, דביק, של מחמאות) – "אני עוד עלול לחטוף כאן הרעלת סימפטיה."

 

 

 

כשמצמידים למישהו את התואר 'דינוזאור' יש בזה מן השבח והגנאי גם יחד – מצד אחד הכרה בהיותו גדול בדורו, מצד שני – נראה שכבר עבר זמנו. הדינוזאור הוא דימוי חסר, זכרון מדומה, שכן איננו מכירים את החיה עצמה אלא רק את התממשותה כשלד עצמות מלבין במדבריות מונגוליה. להבדיל, אנו מכירים (אפילו טוב יותר) את הסימולקרה השפילברגית הפופולרית שמהותה בידור – פעם זה חייזר, פעם כריש  ופעם דינוזאור, כולם ייצוגים פשטניים של 'האחר', בהבדלים זניחים. לפיכך המסתורין הדינוזאורי נותר על כנו, עדיין לא מפוענח, ספק אם יפוענח אי פעם.

 

 

 

אז איזה מין דינוזאור הוא ויזלטיר? מאיר ויזלטיר הוא בעיקר דינוזאור שתקן - בין ספר שיריו האחרון, 'מרודים וסונטות' (2009) לבין הספר שקדם לו, 'שירים איטיים', חלף פרק זמן בן עשר שנים. גם מחוץ לשירה קשה לומר שהפרסונה הויזלטירית נוכחת באופן שוטף במרחב הציבורי. משום כך, אך טבעי שבערב ההוא בחר ויזלטיר לקרוא מעל הבמה שיר המדברר את שתיקתו:

 

 

 

מַה שֶׁנּוֹתַר לִי לוֹמַר כְּבָר לֹא יֵאָמֵר

 

(מֵעוֹלָם לא רָאִיתִי אָדָם פָּחוֹת נָמֵר

 

מִן הֶחָתוּם מַטָּה, הַמְהַלֵּךְ בָּעוֹלָם

 

מָשָׁל הָיָה בֶּאֱמֶת מקוֹם נֶחֱלָם,

 

שֶׁאֵין לוֹ קִיּוּם שֶׁל מַמָּשׁ מִחוּץ לְגֻלְגָּלְתוֹ -

 

זֹאת הָיְתָה גְּדֻלָּתוֹ וְעַכְשָׁו מַפַּלְתּוֹ)

 

 

 

אֲנִי שׁוֹתֵק כְּבָר כָּךְ וְכָךְ שָׁנִים,

 

בַּאֲתָר מְדֻבָּב, הוֹמֶה מְתְדַּיְּנִים,

 

מָקוֹם בּוֹ מְפִיצִים הֲמוֹן חָכְמוֹת בִּגְרוּשׁ,

 

כָּל סוּגֵי הַתִּקְווֹת וְגוֹנֵי הַיֵּאוּשׁ

 

(הַשִׁתְיקָה ַּדי נְעִימָה, אַךְ יֵשׁ לָהּ חִסָּרוֹן –

 

מַה שֶׁלֹּא נֶאֱמַר עוֹמֵד בַּגָּרוֹן).

 

 

 

ועם הדיבור הכלוא בגרון מסתיים הסרט.

 

למעשה הדינוזאור מצוי כבר מחוץ לעולם, כמו הסוגריים בשיר שקרא ויזלטיר, שמפרידים בין המולת העולם לבין רחש הדיבור הפנימי, שנתפס מבחוץ כשתיקה אבל מתקיים כל הזמן. האם ויזלטיר שותק מפני שהשתיקה היא צורך פנימי שלו, או משום שהוא סבור, בצדק או שלא בצדק, שבתרבות הנוכחית אין מקום לדינוזאורים? האם שתיקה והעלמות היא האופציה היחידה העומדת לרשותו של דינוזאור?

 

 

 

לאו דווקא. לשם כך  אני נדרשת לדינוזאור ספרותי אחר, אהרן אמיר ז"ל. יש לי תחביב משונה, אני אוהבת לחטט בבוידעמים של האינטרנט. כך הגעתי, לגמרי במקרה, לדברים שנשא אהרן אמיר בטקס  הענקת תואר דוקטור באונ' תל אביב, בשנת תשס"ג, זו השנה בה זכה אמיר בפרס ישראל לספרות. כדאי לצפות, אורכו של הנאום מעט יותר מעשר דקות (להריץ את הנגן קדימה עד 26:10) - אהרן אמיר במיטבו מעניק מופע של אירוניה מושחזת, בעברית יפהפיה ובנימה מבודחת שלא מנסה אפילו להסתיר את הכאב. בנאום הזה, שקהל היעד שלו הוא בוגרים טריים של האקדמיה, תוהה אמיר מה טעם מצאו להזמין דווקא אותו לשאת דברים באירוע, והוא משיב, "ביקשו להעמיד בפני מאות הבוגרים והמוסמכים הצעירים דמות של דינוזאורוס."

 

אך בניגוד לויזלטיר, לדינוזאור הזה יש רצון ונכונות להשמיע – ודבריו, במיוחד בעיתוי הנוכחי, ערב יום העצמאות ה-62 למדינתנו – מוכיחים שהלקח הדינוזאורי עדיין ראוי להישמע.

 

 

 

אם כן, מהו הלקח הדינוזאורי? מהי חשיבותו הסימבולית של הדינוזאור לתודעה ההיסטורית שלנו, בני האדם?

 

 

 

  

 

צאו וראו - אותם "נפילי בראשית" ששלטו בעולם, משיב אמיר, בסופו של דבר לא עמדה להם כל עצמתם, גודלם, משקלם – והם נעלמו כלא היו. אנו, הרואים בעצמנו נזר הבריאה, שיצרנו לנו אלוהים כדי לקבוע שנבראנו בצלמו -  ראוי שנלמד מהדינוזאורים לקח של ענווה. אך לא די בזה. יש לו, לדינוזאור, גם את יתרון הפרספקטיבה – וכאן מספר אמיר על ילדותו בתקופת המנדט, כשהמורה לאנגלית היה מגיע לגימנסיה רכוב על חמור, עם שני כדי חלב ממשק העזר אותם מכר למזנון הגימנסיה. אמיר היה עד להקמתה של המדינה, "זעירה עד לגיחוך ועד לכאב, נתונה למחנק טריטוריאלי, פסיכולוגי ואידאי."

 

 

 

והיום? הוא מונה את ההישגים המרשימים אליהם הגיעה המדינה במגוון רחב של תחומים, והלב רוצה להאמין, ללטאה הזקנה והחכמה הזאת, להרפות קצת מחמיצות האכזבה ולהתנחם מעט במה שחיובי. וזה לא קל. אני מניחה שבאמת נדרשת פרספקטיבה כדי להניח בצד, לפחות לזמן מה, את חצי הכוס הריקה -  ואולי הוא צודק כשהוא מציין שחלק ניכר מההישגים אליהם הגענו הם תוצר של אילוצים, של הכורח "להתחכם, להתגבר, להחזיק מעמד ולצאת בניצחון", כך שבכל זאת מעז יצא מתוק. שיהיה. 

 

 

 

*

 

 

 

בין נסיגתו של ויזלטיר אל השתיקה, לבין האפוקליפטיקה הזהירה של אמיר, אני  עוד חוזרת במחשבותיי אל עצמות השלד של הדינוזאור, בין אם הן קבורות בחול, או מוצגות לראווה במוזיאון טבע. אני מרגישה  שיש שם עוד משהו בשבילי, ככותבת, כיוצרת. אבל מה.

 

 

 

השלד של הדינוזאור הוא הוכחת הקיום, הוא העדות לכך שאי-שם בעבר הרחוק צעדו דינוזאורים על האדמה הזאת, ויחד עם זאת השלד מנכיח את המוות, מחריף את תודעת המוות. אין בזה שום ייחוד, ניתן לומר את אותם הדברים לנוכח שרידיו של כל יצור חי. כלומר זה עדיין לא זה. מה מייחד את שלד הדינוזאור בהשוואה לבעלי חיים אחרים? במצג הבו-זמני של עוצמה וחולשה, המורכבות של דימוי הדינוזאור שובה את דמיוני - שלד ללא חיה, כמעט כמו מסמן ללא מסומן. מה עוד, כמו שלד של דינוזאור, מנציח בעצם קיומו את מה שנשמט מאחיזתנו, את מה שמעולם (אולי) לא היה שלנו?

 

 

 

כמובן. הצילום.

 

 

 

כדי לעמוד על ההקבלה המפתיעה שבין הצילום לבין שלד דינוזאורי, אעתיק לכאן פיסקה מתוך "מחשבות על צילום" לרולאן בארת:

 

 

 

"המהות של הצילום היא פשוטה, באנאלית. אין כאן עומק: 'זה היה'.  אני מכיר את המבקרים שלנו:

 

מה, דרוש ספר שלם (אפילו הוא קצר) כדי לגלות משהו הידוע לי ממבט ראשון? כן, אבל ראיה כגון זו יכולה להיות אחות לטירוף. התצלום הוא ראיה מורחבת, טעונה – כאילו הפך לקריקטורה לא את דמותו של זה שהוא מייצג (ההיפך הוא הנכון) אלא את עצם קיומו. הדימוי, כך מלמדת אותנו הפנומנולוגיה, הוא האין שבאובייקט. והנה, בצילום מה שאני מציב אינו רק העדר האובייקט; באותה תנועה עצמה ובאותה מידה אני מציב את העובדה שאותו אובייקט אכן היה קיים, ובמקום שאני רואה אותו. בדיוק כאן הטירוף; שכן עד היום הזה שום ייצוג לא יכול להבטיח לי שעברו של דבר כלשהו אמנם היה – אלא באמצעות מתווכים; אבל בתצלום הוודאות מיידית: אין איש בעולם שיוכל להעמידני על טעותי. התצלום נעשה אז מדיום משונה, צורה חדשה של הזיה – כוזב מבחינת התפיסה, אמיתי מבחינת הזמן: הזיה מתונה, מבחינה מסויימת, הזיה צנועה, לא-אחידה (מצד אחד, 'זה אינו שם', מצד שני – 'אבל זה בהחלט היה')."

 

 

 

(עמ' 116)

 

  

 

 

 

 

*

 

 

 

"מצד אחד, 'זה אינו שם', מצד שני – 'אבל זה בהחלט היה'."

 

אני קוראת עכשיו ספר אחר של רולאן בארת, את "יומן אבל" שלו, שיצא לאחרונה בסדרת נובלה של הוצאת כתר.

 

מבחינה כרונולוגית, 'יומן אבל' הקדים את 'מחשבות על צילום' אבל יצא לאור רק אחרי מותו של בארת, כחלק מתהליך (נקרופילי) של אוורור העיזבון. 'יומן אבל' מתחיל להיכתב ב26 באוקטובר, 1977, יום מותה של אמו של בארת ומסתיים שנתיים מאוחר יותר. הספר מספק תיעוד ישיר, גולמי בחלקו, של תהליך האבל. בארת היה בנה היחיד של אנרייט, שאיבדה את בעלה במלה"ע הראשונה (ז"א בארת היה תינוק כשהתייתם מאביו). הקשר ביניהם היה סימביוטי, קשה לתאר את העוצמות, צריך לקרוא, כדאי לקרוא, זה ספר עז, חי מאד. הספר כתוב בפרגמנטים (היש דרך טובה מזו לתאר את השבר) פיסות זכרון, אנחות, ולא מעט רגעים של התבוננות צלולה:

 

 

 

"איכשהו אני עושה את דרכי באבל.

 

אותה נקודה בוערת קבועה חוזרת בלי הרף: המילים שהיא אמרה לי באנחת הגסיסה, מוקד מופשט ותופתי של הכאב המציף אותי("ר' שלי, ר' שלי" – "אני כאן" – "אתה יושב לא נוח")

 

 

 

(...) אומרים "תהיה חזק". אולם זמן החוזק הוא הזמן שבו היתה חולה, שבו טיפלתי בה, רואה את סבלותיה, את עצבותה, ונאלצתי להסתתר כדי לבכות. בכל רגע ורגע היה צריך לקבל החלטה, ארשת פנים, וזהו החוזק. – עתה חוזק פירושו לרצות לחיות ומזה יש די והותר."

 

 

 

"[חילופי תפקידים] במשך חודשים הייתי אמה. הרי זה כאילו איבדתי את בתי (כלום יש כאב גדול מזה? לא חשבתי על כך)."

 

 

 

"קר, לילה, חורף. אני שרוי בחמימות ובכל זאת בודד. ואני מבין שיהא עלי להתרגל להיות בבדידות הזאת באופן טבעי, לפעול בתוכה, לעבוד בתוכה, מלווה, לפות ב'נוכחותה של ההיעדרות'. "

 

 

 

"היגון שלי אינו ניתן להבעה ואף על פי כן הוא ניתן לביטוי. עצם העובדה שהלשון מספקת לי את הביטוי 'בלתי נסבל' מקיימת מניה וביה אפשרות לשאת במידת מה את הסבל."

 

 

 

"אני מתקשה לשאת את האחרים, את הרצון לחיות של האחרים, את עולמם של האחרים. נמשך אחר החלטה לפרוש הרחק מן האחרים."

 

 

 

 

היומן הוא האנדרטה הראשונית והרגשנית שהציב בארת לאמו (ולעצמי המתאבל שלו). הספר 'מחשבות על צילום', שהתרקם בעקבות חיטוט פוצע של בארת בערימת תצלומים ישנה של האם (אחדים מהם מופיעים בספר) הוא האנדרטה הרשמית, הסובלימטיבית, הבשלה, שמתחברת לאותה תחושת היעדר וחוסר. אין פלא שעיסוק אינטנסיבי באבל הוליך את בארת דווקא אל הצילום. הצילום מספק הוכחת קיום, אך גם מנכיח את המוות ביתר שאת.

 

 

 

*

 

 

 

הדקדקנות והנוקדנות של האבל הפרטי של בארת מעלה  את השאלה האם יכול היה להיכתב ספר דומה גם פה, בארצנו עתירת אנדרטאות האבן והברזל. האם הפומביות של האבל מאפשרת גם את האבל הפרטי, או דוחקת אותו, חונקת אותו ומכתיבה את מתכונתו 'הראויה'.  האם ניתן להפריד בין האבל הלאומי לאבל הפרטי? ודאי שניתן. המעבר הבלתי נתפש בין אווירת האבל של יום הזכרון לבין ההתפרצות הזיקוקית של השמחה ביום העצמאות מותחת באופן שאין חד-משמעי ממנו את קו הגבול שבין הכאב הלאומי לכאב הפרטי. האחידות של הקברים הצבאיים מוכיחה שהמתים נשארו מגוייסים גם במותם, מגוייסים לנצח, אבל לא רק הם – אני נזכרת בדבריה של מרים פרץ ונצמתת - במותם גם המשפחות שלהם גוייסו, מבלי שיוכלו להשתחרר אי פעם.

 

 

 

...גם ב'במחשבה שניה'

 

נכתב על ידי , 18/4/2010 00:11   בקטגוריות אהרן אמיר, בארת, דינוזאורים, מאיר ויזלטיר, צילום  
7 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   1 הפניות לכאן   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
תגובה אחרונה של מירי ב-20/4/2010 16:54




135,252
הבלוג משוייך לקטגוריות: 40 פלוס , ספרות , אומנות
© הזכויות לתכנים בעמוד זה שייכות למירי שחם אלא אם צויין אחרת
האחריות לתכנים בעמוד זה חלה על מירי שחם ועליו/ה בלבד
כל הזכויות שמורות 2025 © עמותת ישראבלוג (ע"ר)