


היפה והחנון: אני הייתי משעין את הזרת כדי לייצב את היד, אבל אל תדון את חברך עד שתגיע למקומו

ישראלים בגואה


הפגנה של ארגון Peta למען החיות.
אצלנו, בקבוצת המאבק להצלת נחל בצת, מקבלים כל אחד.









מדוזה


נכון
במיוחד בימי החורף הקרים

לא נכון
במיוחד בימי החורף הקרים




המשאית הראשונה של פורד
ב-1917, כשהנרי פורד ראה שחלק מלקוחותיו מסבים את הפורד מודל T שלו לטנדרים, הוא החליט להכנס לתחום ויצר את המשאית מודל T אשר כושר המעמס שלה היה עד טון. למרות שהיו אז כבר צמיגים פנאומטיים, הם יכלו לשאת בימים האלה משקל מוגבל ביותר (אפילו פחות מאשר בימינו). על כן בדגמים הראשונים של המשאית הזו הותקנו צמיגים מגומי מלא. אחרי שהמהנדסים ראו כמה הרכב מיטלטל, הם ניקבו אותם (מצד לצד) על מנת לאפשר להם גמישות יתר. חדי העין שביניכם בודאי יבחינו שהצמיג שטוח באזור המגע שלו עם הקרקע.
חידוש נוסף שהותקן במשאית הוא הדיפרנציאל החם. למי שלא ממש מצוי בטכנולוגיה - הדיפרנציאל הוא המנגנון שמאיץ את תנועתו של גלגל אחורי אחד ובה בעת מאיט את השני בזמן הפניות.

ב-1918 הותקנו במשאית גלגלים קדמיים פנאומטיים ואחוריים מגומי מלא.

משאית פורד מודל T משנת 1919
במהלך שנה זו הותקנו כבר גלגלים פנאומטיים גם מאחור. אבל החישורים (השפיצים) היו עדין מעץ.
המגבלה העיקרית של הרכב הזה היתה ההתנעה בעזרת בעזרת מנואלה. המאמץ הפיזי הכרוך בכך חייב מנועים קטנים בעלי הספק נמוך. רק שנים מאוחר יותר, עם פיתוח המצבר והמתנע החשמלי ניתן היה להגדיל את המנועים.
לי עוד יצא לעבוד על טרקטור זחלי -Caterpillar D4, שתהליך ההתנעה שלו כלל הנעת מנוע בנזין קטן באופן ידני ולאחר מכן היה עליך לשלב אותו עם מנוע הדיזל הגדול על מנת להתניע גם אותו. ב-D4 לא השתמשנו במנואלה אלא בחבל שמלופף סביב גלגל. זה היה שיפור משמעותי, לא רק משום שהוא איפשר לנו להעניק למנוע תנופה רבה יותר, אלא בגלל שהוא מנע את הפציעות שהיו נגרמות כשהמנואלה היתה תופסת מהירות ברגע ההתנעה. מי שלא הכיר את האחיזה הנכונה של המנואלה (אסור היה לסגור את אחיזת האצבעות עליה, אלא להשאיר לה פתח לברוח) או שלא היה ערני מספיק, חטף ממנה. לא מעט מקרים נגמרו בשברים. בגלל זה אני מתגעגע לימים האלה.

בשנים האלה (1918) יצר פורד את הטרקטור הראשון שלו Fordsun. גם לי יצא לעבוד על שנים כאלה. למרות שהם היו מדגמים הרבה יותר מאוחרים, הם עדין היו מאד גסים ונוקשים. לפי המצתים (פלגים) אפשר להבחין שהדגם שבתמונה מופעל בבנזין. אבל אולי נייחד לטרקטורים האלה פינה נפרדת. נראה איך תתנהגו.
אבל בכל זאת - רמז נוסף: במרכז המכסה העגול הקטן שמעל צינור המפלט וקצת לפני הגלגל האחורי ניתן להבחין בידית סגר הדיפרנציאל. תפקידו של המנגנון הזה הוא לבטל את פעולתו של הדיפרנציאל כאשר נוצר עומס בלתי שווה על הגלגלים שלא בזמן פניות. לדוגמה כאשר הטרקטור מתחפר. כשזה קורה, הדיפרנציאל מעביר את כל התנועה לגלגל שעליו יש עומס קטן יותר וזה מתחפר בקרקע בעוד שחברו לא משתתף כלל במאמץ. כדי להתגבר על הבעיה הזו יש בטרקטורים (והיום גם ברכבי שטח) מנגנון שנועל את הדיפרנציאל ומבטל את פעולתו.


יש לי הרגשה שאנחנו הולכים ומתקרבים אליו


לפני

אחרי

