| 11/2009
השקעות על רגל אחת מה קורב ביז'ואים? alle goot?
ברצוני המרובע לחלוק אתכם כמה תובנות שהגעתי אלייהן לאחר כמה שנים של השקעות בביצת ההון. למה זה אמור לעניין אתכם? כי אם עברתם את גיל 18 כנראה שאתם רוצים קצת כסף. ואם יש לכם קצת כסף בצד אז אני מניח שלא בא לכם שהוא ירקב בבנק או מתחת לבלטות בזמן שאתם נרקבים בעבודה. אה ועוד דבר, מפעל הפיס הוא לא השקעה. זו למעשה הונאה ציבורית רחב היקף, בעיקר לאור הקטנת הסיכויים האחרונה. אז תעשו לעצמכם טובה ותתרחקו מהקיוסקים הצבעוניים האלו כי הדבר היחיד שתקבלו מהם תהיה כנראה שפעת חזירים.
עכשיו כשסגרנו את הנושא הזה הבא ניצהל "לעסק סרג'ו".
הדבר הבסיסי ביותר שרובינו לא קולטים הוא שאויב ציבור כלכלי מספר אחת הוא אותו הפק"מ שרובינו שמים בו את יתרותינו. למה אותו הפק"מ הוא כה גרוע? כי הריבית שאותה נקבל שם הינה פריים מינוס X. כמה שהX יותר גדול הריבית נמוכה יותר וזה מהווה מדד ל"עד כמה הבנק שלכם דרעק". בעצם פק"מ זו דרך של הבנק שלכם לקחת מכם כסף, להשקיע אותו באפיקים עם תשואות גבוהות ולשמור לעצמו את הרווחים. כמובן שהפק"מ הוא "בטוח" כי לא ממש תוכלו להפסיד שם כסף בצורה מספרית אבל תחשבו על הנקודה הבאה: לרוב הריבית על הפק"מ קטנה מהאינפלציה כך שהשקעה בפק"מ הינה הפסד מראש.
ישנן חלופות רבות למקומות אליהם ניתן לדחוף את כספכם ורובן הרבה יותר טובות מהפק"מ הידוע לשמצה אך כמובן כאן כבר נכנס סיכון של הפסד כספי. אותן החלופות באות בצורות שונות, החל מקנייה ישירה של מניות של חברה מסויימת, דרך קרנות נאמנות ואופציות ועד השקעה במט"ח ואגרות חוב פרטיות וממשלתיות.
אז איך בעצם עושים את זה? בשביל להתחיל להשקיע בצורה עצמאית נדרש סכום של כ20000 ש"ח, בסכומים יותר גדולים ניתן ואף רצוי לפנות ליועץ ההשקעות בבנק שלכם כדי למנוע מצבים לא נעימים. צריך להיות מוכן נפשית להפסדים זמניים או קבועים ולהבין שבמידה וההשקעה שלך מפסידה כרגע גם 20% ויותר זה עוד לא אומר שהכל נגמר כל עוד לא מכרתם את הניירות שלכם ההפסד יכול עם הזמן להפוך לרווח, במידה ומכרתם, ההפסד הוא קבוע. החלטתם שמתאים לכם לתת לכסף שלכם לעבוד קצת ולא בא לכם ללכת ליועץ השקעות? פשוט מאוד נכנסים לבנק שלכם או לאתר של הבנק שלכם, לוחצים על לשונית "ניירות ערך" ומתחילים, רצוי מאוד לפתוח אפשרות לעבוד בחשבון הבנק שלכם דרך האינטרנט כי זה הרבה יותר נוח, חוסך עמלות ולרוב תזמון ומהירות תגובה הן מפתח להצלחה. כדאי מאוד לחשוב קודם במה אתם רוצים להשקיע ורצוי שזה יהיה תחום אותו אתם מבינים, אחרת זה יהיה סתם הימור. נסגרתם על עצמכם? החלטתם במה אתם רוצים להשקיע? חשוב מאוד שתבדקו מספר דברים קטנים אבל חשובים ובינהם דמי ניהול, מיסוי או לחליפין פתור ממס, עמלות רכישה ומכירה והבדלים בין בתי השקעות שונים לדוגמא בקרנות נאמנות, כאשר הקרנות הן אותן קרנות למשל עם זיקה למדד ת"א100 יכול להיות שוני מהותי בעמלות ודמי ניהול בין חברות שונות.
למשקיעים מתחילים הייתי ממליץ להשקיע בקרנות נאמנות, יחס הרווח-סיכון הוא בינוני מינוס ברובן ויש חברה שמנהלת את הקרן. למה קרנות נאמנות? כי מניות זה ממש ממש לא למתחילים, אגרות חוב לרוב מביאות תשואה נמוכה מאוד ושוק המט"ח כרגע די מיצה את עצמו ולא צפויות קפיצות גדולות מידיי במט"חים המרכזיים שהם דולר ויורו.
אני בוחר להתמקד כאן בקרנות נאמנות כי זה אפיק ההשקעה המרכזי שלי ומה שכרגע אני מכיר הכי טוב. אז מה הנקודות החשובות בבחירת קרן? קודם כל פילוח ההשקעות שלה. יש קרנות שמתמחות במדד מסויים כמו ת"א25,100 או נדל"ן או תל-טק, יש קרנות מט"חיות שהן לרוב מתמקדות בסוג מסויים של מטבע, קרנות צמודות מדד, קרנות של אזורים גאוגרפיים ושאר ירקות. לאחר שבחרתם את תחום הקרן שבה תרצו להשקיע חשוב לבחור בית השקעות, הבחירה לרוב תתבצע לפי דמי הניהול שאותו גובה אותו בית ההשקעות שמנהל את הקרן והיקף נכסיו. לדוגמא: ניקח כמה קרנות המתמחות בת"א75 ונבצע השוואת מהירה (נתונים מאתר THE MARKER, אגב, רצוי להתחיל לקרוא קצת במקומות כאלו, זה יכול לעזור)
בית השקעות מנהל פיא, קרן מספר 5110135, פילוח 99.7% מניות ו0.3% שקלי, דמי ניהול 2.4%, ביצועים ב3 חודשים האחרונים, עלייה של 8.58%, סיווג מס - פתורה. בית השקעות מנהל מיטב, קרן מספר 5103296. פילוח 91.6% מניות, 0.6% צמוד מדד ו8.1% שקלי, דמי ניהול 2.9%, ביצועים ב3 חודשים האחרונים, עלייה של 12.01%. סיווג מס - פתורה. בית השקעות מנהל כלל פיננסים, קרן מספר 5111299, פילוח 98.9% מניות ו1.1% שקלי, דמי ניהול 2.9%, ביצועים ב3 חודשים האחרונים, עלייה של 7.66%, סיווג מס - פתורה. בית השקעות מנהל ישיר, קרן מספר 5101951, פילוח 95.8% מניות ו4.2% שקלי, דמי ניהול 1.95%, ביצועים ב3 חודשים האחרונים, עלייה של 9.49%, סיווג מס - פתורה.
כפי שניתן לראות למרות שכל הקרנות הנ"ל שייכות לאותו מגזר הביצועים שלהן שונים במקצת אך הכיוון דומה ודמי הניהול שלהן לא אחידים. צריך להתחשב בפרמטרים כאלו כאשר בוחרים את הקרן ורצוי לבחור את זו שבה דמי הניהול נמוכים יחסית.
הביצועים כרגע הם הרבה מעל הממוצע ואם נבצע חתך מתחילת השנה נראה כי הקרנות הנ"ל הפיקו תשואה של כ150% מה1.1.09. נא לא לקפוץ למסקנות פזיזות שכן תשואות חריגות כאלה נבעו מהיציאה מהמשבר שהוריד אותן לרמות שפל חסרות תקדים בסוף 2008 ואנשים רבים שבחרו למכור אז כדי לבצע בקרת נזקים הפסידו כסף רב. קרנות נאמנות, בעיקר המנייתיות נמדדות לאורך שנים. התשואות הן לטווח רחוק ברוב המקרים אך יתכנו קפיצות חריגות מעלה או מטה עקב משברים או בועות או כל גורם אחר. נדרש ללמוד היטב את התחום שבו אתם רוצים להשקיע באם אלו מנייות, נדל"ן, סחורות, אנרגיה וכ"ו לפני שנכנסים לעסק. כמו כן מומלץ מאוד לצורך בקרת נזקים לבצע פיזור השקעות ולא לשים את כל הביצים בסל אחד. תמהיל השקעות לרוב נקבע לפי נכונות המשקיע להסתכן כדי להשיג תשואה גבוהה. למשקיעים צעירים מומלץ לקחת סיכונים גדולים יותר מאשר לאנשים מבוגרים שכן לאורך זמן לרוב הקרנות תהיה תשואה.
חשוב מאוד להיות קשוב להלכי הרוח בשוק. לפעמים כדאי לצאת ולהמתין כאשר מסתמן משבר או לסדר מחדש את תיק ההשקעות שלכם ע"י מעבר בין קרנות ותחומים.
עוד פרט שמצריך תשומת לב הוא תחומים בעלי חפיפה ושוני תנודתי, לדוגמא קרנות המתמחות במדד הנדל"ן15 בתקופה האחרונה קופצות בצורה אגרסיבית מטה ומעלה עד כדי 5% ביום מסחר אחד יחד עם זאת מדד הנדל"ן מהווה חלק ממדד תל אביב 100 ולכן מי שמשקיע גם בקרן כזו וגם בקרן כזו משקיע בעצם בקרנות בעלות חפיפה ולא פעם מדד הנדל"ן מוביל את העליות והירידות של תל אביב 100. לדוגמא כאשר מדד הנדל"ן קופץ באחוז גבוה תהיה כאן השפעה ישירה על מדד תל אביב 100 ובדרך כלל הוקטור שלהם יהיה זהה כך שאין כאן כלכך פיזור השקעות.
חשוב מאוד לשים לב לתקשורת הכלכלית מהסיבה שהתקשורת קובעת בחלק לא מבוטל את הלך הרוח בשוק. כאשר התקשורת מכניסה אנשים לפאניקה כמו בתחילת המשבר האחרון ואנשים מוציאים את כספם הדבר מוריד בצורה מלאכותית את השוק וערך המדדים לא מיצגים את הירידה של ערך החברות בפועל, הדבר פועל גם בכיוון השני, כאשר האנשים בטוחים מידיי הם מזרימים עוד השקעות והמדדים עולים בצורה מלאכותית לפעמים עד כדי יצירת בועה.
הכי חשוב להבין שהפסדים כאן הם לא הכל או כלום ועם הזמן יש סיכוי שיהפכו לתשואות וכמובן הדבר נכון גם לכיוון השני, אז אל תהיו תאבי בצע יתר על המידה ואל תיבהלו מהפסדים זמניים.
מומלץ מאוד להתחיל לקרוא גם ספרים בנושא או לקחת קורסים, מי שלא יכול אפשר ואף רצוי להתיעץ עם אנשים שזה המקצוע שלהם או סתם חברים בעלי השכלה כלכלית.
יש עוד הרבה מה לדבר על הנושא אבל אני חושב שנתתי כאן כמה נקודות התחלה למי שרוצה להיכנס לעסקי ההשקעות ונמאס לו להאכיל את הבנק שלו או את דוכני מפעל הפיס. אני מקווה שעזרתי לכם לפחות קצת ושלא היה לכם משעמם מידיי.
ממליץ לכם גם לבקר באתרים של גלובס וTHE MARKER ולהתחיל להסתנכרן על הכיוונים של השוק.
בהצלחה לכם.
| |
| כינוי:
הגרוזיני מהמכולת בן: 39 תמונה |