התחלתי לכתוב תשובה לנעמה וזה יצא מגילה, אז הנה הבלוג הפך לבלוג אוכל ליום אחד.
המתכון מגיע בעקבות אליזבת דויד, גיבורת התרבות שלי, שהיתה חלוצה בריטית בתחום הבישול ואולי סלבריטאית האוכל הראשונה. אליזבת דויד הגיע לצרפת ללמוד אומנות בגיל 19. לצערה השנה היתה 1939, והיא נתקעה מאחורי הקווים. אחרי שש שנים במחנות פליטים ומחנות מעצר שונים, היא חזרה לאנגליה עם ידע מדהים בבישול ים יכוני (היא היתה עצורה בין השאר ביון ובקפריסין, והגיע גם למצריים). ברבות הימים היא קיבלה תואר אבירות צרפתי
וגם בריטי, ואפילו היתה האחראית על הצבע הכחול של סירי
Le Creuset (שנבחר על פי צבע חפיסת הסיגריות החביבה עליה).
גזוז פרי ביתי
רכיבים
כוס פרי
חצי כוס עד כוס מים
רבע עד שליש כוס סוכר (או כל ממתיק אחר, אבל להזהר עם דבש כי יש לו נטיה להשרף)
אופציונלי: שמרים ודרסטרוזה
מרתיחים את הפרי עם המים, עד שהפרי מרוסק. אם צריך עוזרים לו עם בלנדר ידני.
מסננים בעדינות (כדי שיצא נקי) ומחזירים לסיר עם הסוכר. מרתיחים עד שהסוכר נמס. בעצם מדובר בריבה שלא קרשה.
פירות יער, שזיפים ודובדבנים עובדים יפה. אפרסק דורש טכניקה קצת אחרת - ריסוק יחד עם מיץ לימון למנוע השחרה.
קיבלת תרכיז, שאפשר לשמר כמו שמשמרים ריבה - במייסון ג'ר, להשאיר "1/4 ולשים עשר דקות באמבט מים.
אופציה ראשונה:
לדלל את התרכיז בסודה, ויש לך גזוז.
אופציה שניה (למטיבי לכת):
מדללים שמרים במעט מים פושרים וממתינים עשר דקות (לכי לחנות של הבירה ותשיגי EC-1118, שמרי שמפניה שלא משאירים טעמי לוואי). שמינית כפית שמרים לבקבוק של חצי ליטר או ליטר, ואם השתמשת בממתיק מלאכותי תוסיפי חצי כפית דקסטרוזה (5 גרם) או שליש כפית סוכר לבן (4.6 גרם) לליטר.
סוגרים ליום, ובודקים את התסיסה. אם לא מספיק מוסיפים עוד 12 שעות תסיסה כל פעם. ברגע שתוסס מספיק מעבירים למקרר.
הזהרה: יש בזה מעט אלכוהול שהשמרים מייצרים. ממש מעט, בערך כמו שיש בבצק שאור ממוצע, ובכל זאת.
הזהרה שניה: תשכחי את העניין בבקבוק לעוד כמה ימים ותקבלי פיצוץ מרהיב.
אחרי כל זה אני אומר שסודה זה מספיק טוב. אחרי שתעשי פעם אחת תדעי כמה פרי וסוכר את אוהבת. אליזבת דויד חושבת שעלה של גרניום ריחני (מה שסבתא שלי כינתה אוטרה) מוסיף עניין לכל העסק, אבל אני לא בטוח לגבי זה.
אם משיגים כמה בקבוקים כמו של גרולש, אפשר להיות אופנתיים בלי להשיג capper (המכשיר ששם פקק כתר על הבקבוק), אבל הכי מגניב זה להשיג בקבוקי זכוכית אמיתיים.