לדף הכניסה של ישרא-בלוג
לדף הראשי של nana10
לחצו לחיפוש
חפש שם בלוג/בלוגר
חפש בכל הבלוגים
חפש בבלוג זה

ועכשיו ברגש


עכשיו, כאשר החיים שלי משתנים כל כך מהר, החלטתי לתעד, כדי לזכור.


מלאו כאן את כתובת האימייל
שלכם ותקבלו עדכון בכל פעם שיעודכן הבלוג שלי:

הצטרף כמנוי
בטל מנוי
שלח

RSS: לקטעים  לתגובות 
ארכיון:


<<    דצמבר 2013    >>
אבגדהוש
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

12/2013

כרסימס וכולי


אז גריסמס עבר חלף לו, וליל השנה החדשה עדיין לפנינו. עברתי הרבה שינויים ביחסי לחג המולד. כמי שגדל במערכת החינוך הממלכתית דתית, כריסמס עדיי עושה לי מה שנקרא כאן heebee jeebees. אין לי שליטה על זה. 

 

בשנים הראשונות שלי כאן, זה פתאום היה נראה לי חג נחמד בסך הכל. הזדמנות לקצת אור ושמחה באמצע החורף במדכדך, ואולי קצת משפחה.  אחר כך התחילה לעצבן אותי העובדה שבאמצע החורף אני נשאר תקוע עם ילד בבית, במזג אויר מחריד (לרוב), בלי שום דבר שפועל לרפואה. אפילו לא בית קפה. כלום. נדה. ומה שאפילו יותר מעצבן, אני תקוע בקמפוס לבד: כל מי שיכול נוסע למשפחה או לחופשה במקום שמשי יותר. 

 

בגן של אורן חוגגים את כריסמס וחנוכה ביחד, וזה תמיד מאוד יפה, אבל הוא פתאום התחיל לבקש עץ, סנטה ובעיקר מתנות. אז השנה קנינו לו מתנות, וזה קצת למורת רוחי. אני מוצא את עצמי בעמדה מוזרה: מצד אחד אתאיסט, וסובל מאלרגיה חמורה לחגים בכלל, ומהצד השני יודע מספיק על הנצרות (היי, כבר שנה שניה שאני מלמד כאן דתות!) כדי להתעצבן מזה שלא חוגגים אותו כמו שצריך. גם המסחור של החג התעשייתי ביותר בהסטוריה האנושית מעצבן אותי. 

 

בשנה שעברה (או לפני שנתיים ? אני כבר לא זוכר ... ) הופיע אצלי בחלון שכני הקוריאני ששאל (בחוצפתו) את אורן מה הוא קיבל מתנה, ואז התפלא מאוד שאני לא חוגג את החג כי הרי "ישו היה יהודי". עמד לי על קצה הלשון להגיד לו שיהודים חוגגים בתאריך העברי, אבל הציניות מבוזבזת עליו. מבטי הרצח של זוגתי הספיקו להבריח אותו. השנה חשבתי על תשובה טובה יותר, שאני מאמץ משנה הבאה: אנחנו האתאיסטים חוגגים בעשרים וחמישי לדצמבר את יום ההולדת של ניוטון. מסימני החג - עוגת תפוחים ותרגילים ומטבעות שוקולד (ניוטון החזיק בתואר ראש המטבעה - master of themint  - בין השנים 1699-1727). אני חושב שזאת מסורת יפה. 

נכתב על ידי Mental Baggage , 30/12/2013 00:58   בקטגוריות לכל פוסט יש קטגוריה  
2 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
 



שאלות


בגן הילד עסוק (ביחד עם נעים) במכונה שעושה "שלג".

 - מה אתה עושה? 

- I am working ... this is my work

- אמא של נעים: he has a work

- אמא של אורן: טוב שלמישהו במשפחה יש עבודה ...

 

*** 

 

בלילה לפני השינה, נוחתת עליו הארה. הוא אומר grandma is the first girl

- לא היא לא. גם לסבתא יש סבתא. 

תוקע בי מבט מופתע. this is silly... 

what is her name?

(הולך לדווח לאמא)

 

עכשיו הוא שוכב במיטה וחושב על זה. קצת אני מודאג מהשאלות שיבואו בבוקר.

נכתב על ידי Mental Baggage , 18/12/2013 08:10   בקטגוריות יומיום  
הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
 



ימי הביניים


אין לי מה לעשות עכשיו חוץ מלקרוא את העבודות שכתבו לי התלמידים שלי. תלמידי שנה ראשונה. בהזדמנות הזאת אני יכול להגיד שמי שנותן לתלמידי שנה ראשונה לכתוב עבודות שלא יתפלא. אז בין לבין, ובהשפעת חבר שזה תחום המחקר שלו, התחלתי לחקור את הבישול של ימי הביניים. 

 

מדהים. 

 

עולם  שלם נפתח בפני, ואני מתביש להגיד שזנחתי את התלמידים שלי לחלוטין. כדי להבין מה שאני קורא הלכתי אחורה והתחלתי מהבסיס - יש הרבה הנחות מוצא שצריך לשנות לחלוטין. למשל, 

 

הכנסיה בימים הביניים הורתה על ימים של התנזרות שבהם לא אכלו בשר ומוצרים מסויימים מן החי, בנוסף לצום של הלנט. המשמעות המעשית היא שלהרבה מתכונים יש שתי גרסאות, שאחת מהן קצת יותר יותר טבעונית. 

 

המילים לא תמיד אומרות מה שאנחנו חושבים שהן אומרות. תלוי בתקופה ובמקום, "ללכת לאפות" את הפאי (טורטה, אולי המאכל האופייני ביותר לבישול הימי-בניימי) משמעו מילולית ללכת לתנור המרכזי שבו אופים.  

 

המכשור במטבח דומה אבל שונה. יש כמה אתגרים, במיוחד למי שרוצה להשאר אותנטי. 

 

רוב המוצרים שיש לכם במטבח מגיעים מהעולם החדש. דמיינו מטבח ארופאי בלי שוקולד, קפה, תירס, תפוחי אדמה, רוב הדלועים, כמעט כל סוגי השעועית, וכמובן בלי פלפל חריף. תוסיפו לזה את העובדה שעד לפני כמה מאות שנים העגבניות נחשבו לרעילות (בגלל הקרבה הבוטנית שלהן לדודאים, שהם באמת רעילים; אפילו השם העברי של העגבניה הוא משחק מילים על דודאים). מתקבל מטבח מאוד שונה. כמעט כל מה שאני מדמיין בתור וכל אירופאי בכלל לא היה. מצד שני, היה להם שפע מדהים של מה שהיום היה נקרא "אורגני" ו-"חופש", בנוסף לבשר ציד מגוון מאוד. הארופאים גם אכלול פני 600 שנים הרבה יותר סוגים של צמחים ועשבים ממה שהם אוכלים היום.  

 

המתכונים נראים אחרת. ההוראות מגיעות בקיצור נמרץ, בלי כמויות, זמנים וכיוצא בזה. לפעמים זה מצריך מחקר שלם, ולגודל המזל יש לא מעט מחקר על הנושא. למשל מחקר על השאלה החשובה מתי יש לפאי "מכסה" ומתי לא. 

 

יש מילים ללמוד. חלק מהתבלינים בכלל לא מוכר לנו. תבלינים היו יקרים (ונקנו בבית המרקחת בכיון שנחשבו לתרופה) ולכן השימוש בהם היה זהיר אפילו בבתי האצולה הגדולים. זה החלק שהכי מלהיב אותי: סט חדש לגמרי של תבלינים שאני לא מכיר, וצרופים מלהיבים. מצאתי מחקר שלם על ההרכב של תערובת התבלינים השימושית ביותר בימי הביניים בכל אירופה שנקראה פשוט fine powder. 

 

אז מה כבר הספקתי לעשות? 

 

רומניה - עוף ברימונים וחלב שקדים, שמגיע מאיטליה במאה ה-14, מטקסט שנקרא Liber de Coquina. מתכון מדליק שאפילו בגרסה הכי פשטנית ומודרנית שלו יגרור תגובות. השם אגב מגיע מהמילה "רימון".

 

רטבים מדליקים כמו רוטב כחול (אוכמניות שמגיבות לחומץ), ורוטב זהוב שמכיל זעפרן ולחם. 

 

מרק חומוס מדליק (לפי הכתוב היה להם בימי ביניים חומוס לבן וחומוס אדום).

 

פסטה ימי-ביניימית ששונה מאוד ממה שאנחנו מכירים ונושאת את השם לזניה. מדובר בדפי פסטה דקיקים (מבצק של לחם, אגב) שמבושלים כמו פסטה רגילה, ונאכלים עם שמן זית ופרמזן בלבד. מאוד טעים. אפילו השתמשתי בקמח אורגני בטחינת ריחיים כדי להיות קרוב יותר למקור.  

 

 הדבר הבא שאני הולך לנסות זה Suppa Dorata, הגרסה העתיקה לפרנץ' טוסט, שמגיעה עם מי ורדים וזעפרן. מה יכול להיות רע בזה? 

 

נכתב על ידי Mental Baggage , 12/12/2013 07:57   בקטגוריות אוכל  
5 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
 



לדף הבא
דפים:  

כינוי:  Mental Baggage

בן: 50



פרטים נוספים:  אודות הבלוג

4,942

© הזכויות לתכנים בעמוד זה שייכות לMental Baggage אלא אם צויין אחרת
האחריות לתכנים בעמוד זה חלה על Mental Baggage ועליו/ה בלבד
כל הזכויות שמורות 2024 © עמותת ישראבלוג (ע"ר)