לדף הכניסה של ישרא-בלוג
לדף הראשי של nana10
לחצו לחיפוש
חפש שם בלוג/בלוגר
חפש בכל הבלוגים
חפש בבלוג זה

טל יניב וחיות אחרות

אני יזם סטארטאפ ומתכנת. יש לי רקע מוסיקלי - הייתי מוסיקאי מקצועי והיום אני מכור למוסיקה קלאסית.


מלאו כאן את כתובת האימייל
שלכם ותקבלו עדכון בכל פעם שיעודכן הבלוג שלי:

הצטרף כמנוי
בטל מנוי
שלח

RSS: לקטעים  לתגובות 
ארכיון:


קטעים בקטגוריה: TEDx. לקטעים בבלוגים אחרים בקטגוריה זו לחצו .

החיים הטובים




בפוסט הקודם התכתבתי עם ילדת פלא. בפוסט הזה אתכתב עם קשישי פלא. דן ביוטנר, בהרצאתו בטד, בודק קבוצות אוכלוסין הניחנות בתוחלת חיים גבוהה, מגלה עובדות ומפריך מיתוסים: כן, תוחלת חיים גבוהה קשורה לתפריט, לפעילות גופנית ולשלווה נפשית. אבל את הטבע אי אפשר לרמות – דיאטה מהספר, פעילות גופנית כפויה ושלווה מדומה אינן תחליף לאורח חיים בריא ונוקשה, כזה שמתחיל ונגמר בחברה הומוגנית, סגורה ותומכת, כמו אותן קבוצות המוצגות בהרצאה.


החלק המרתק הוא סיפוריהם הקטנים והמופלאים של קשישי הפלא: בני מאה מלאי חיות, פעילים ובריאים. אודה – שמטתי לסת אל מול אלסוורת ווראם שבגילו המופלג עדיין עוסק בפרקטיקה רפואית ובעבודת כפיים. נדהמתי מחיוניותה של מארג' דטון, בת 104, מתנדבת בקהילה ונהגת שודים לעת מצוא. אבל משהו הציק לי. פתאום הרגשתי כמי שצופה בילד פלא – הרי הם יוצאים מהכלל שמעידים על הכלל. לרובנו יש סיכוי קלוש להגיע לגיל המופלג הזה. רבים מאיתנו ינשרו שנים רבות לפני גיל מאה עקב מחלות לב וסרטן. אלו מאיתנו שיחגגו את ימי ההולדת המופלגים, עלולים לעשות זאת אגב העדר יכולת מוטורית, שכלית וגופנית, נתמכים ונסעדים בשנותיהם האחרונות. האדם הצעיר והבריא מעוניין להזדקן כמו אלסוורת ווראם ומארג' דטון אך להמשיך לחיות את הרגע במלוא הנוחות שהוא רגיל אליה: לחטוא בשתיה, בארוחות שחיתות ובצריכת סמים פה ושם. גם אם יחשוב על המחר וינסה לאמץ אורח חיים בריא, הסיכויים שלו להתמיד ולהגיע לשיבה טובה וחיונית קלושים, מפני שהוא חי בחברה אחרת, נהנתנית. היקומים שלי ושל האדוונטיסטים או תושבי אוקינאווה – לעולם לא יפגשו.


אך רוחי נשארת מרוממת. מההרצאה של דן ביוטנר למדתי דבר חשוב שאינו קשור לגיל. למדתי מה שכולנו יודעים – את חשיבותם של חברים בריאים ותומכים. אני נזכר בשעותיה הקשות של גולדה מאיר במלחמת יום הכיפורים: משה דיין חזר מהחזית בפנים נפולות והחל לתכנן את מהלך הנסיגה, כשהוא משותק מאימה. גולדה מאיר, לעומתו, שמרה על קור רוח, הסתירה את המרה השחורה של דיין מעיני הציבור והצליחה לבלום את תכניותיו. במקומן היא אימצה מהלך התקפי שהביא למפנה במערכה. המשבר היה אותו משבר. העובדות היו ברורות לכולם. מדוע, אם כן, גולדה שמרה על אופטימיות והצליחה לכופף את דיין – המצביא המקצוען? אחת הסיבות האפשריות היא, שבעוד דיין היה בעל אופי מנוכר לסביבתו, זאב בודד ומיזנטרופ, גולדה היתה חברותית והקיפה את עצמה בקבוצה תומכת של חברים, לאו דווקא מן המיליה הפוליטי, ובראשם מזכירתה לו קידר. התמיכה הרגשית הזאת העניקה לגולדה את הכח לחשוב באופן חיובי ולהוביל את המשבר לנקודת המפנה.


גולדה נפטרה בגיל שמונים ממחלת סרטן הראות, ממנה סבלה עקב עישון כבד. אך ייתכן שאלמלא היתה מעשנת, בהיותה מוקפת בחבריה הטובים, היתה מגיעה לגיל מופלג יותר.


סיימתי לצפות בוידאו והתחלתי למפות את האנשים הסובבים אותי. שלושה רצי מרתון, אחת צמחונית ושני טבעוניים. למען האיזון – יש לי גם חברים שנהנים מהחיים בעזרת כימיקלים שונים. אז הכל בסדר, אני בחברה טובה. מדיום רייר וערימת צ'יפס בבקשה.


נכתב על ידי , 17/4/2010 22:19   בקטגוריות TEDx, TEDxTelAviv  
הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
 



מכתב מהילד שהייתי לילדה שראיתי




הנה לנו ילדת פלא רהוטה, המדברת, צוחקת ועוקצת כמו מבוגרת, אך מבקשת להישפט כילדה. יש לה הרבה מה להגיד לקהל שלה, והיא אומרת זאת בחן רב. יש לי גם הרבה מה לענות לה, אבל עניין טכני עומד בדרכי. אני רוצה לענות לה מנומך גילה ולא ממרום שנותי. אי לכך אסתפק במכונת זמן וירטואלית, אחזיר את עצמי לגיל 12 ואענה לה משם:

שלום לך, אדורה. ראיתי את ההרצאה שלך בכנס טד ואני חושב שאת מדהימה. קוראים לי טל. אני בן גילך ואני רוצה להיות כמוך. אני רוצה לכתוב ספרים, להופיע לתשואות קהל מבוגרים ולסחוף אחרי המונים. אלא שיש לי בעיה קלה: בניגוד אליך, רוב עולמי מרוכז בלימודים, בעיקר בשאלה הגורלית איך להתחמק מהם ומהכנת שיעורי בית מבלי שהורי ידעו, ויתר הזמן שלי מבוזבז על מחשבות דכאוניות. לך אני יכול לספר, את הרי לא מכירה אותי ולא תוכלי לצחוק לי בפנים: אני מאד חלש פיזית. אני מגיע אחרון במקצי הריצה. אחרון בכלל, אחרי אחרונת הבנות בכיתה. אני חושב שאני אינטליגנטי כמעט כמוך ואני אפילו עוקצני כמוך, אבל משום מה זה לא עושה רושם על בני גילי. השילוב של חולשה פיזית ופה גדול גורם לי להשתתף, שלא ברצוני, בהרבה קטטות, לרוב בתפקיד הצ'ופצ'יק הקטן שנמצא בתחתית ערימת המאגרפים והבועטים. מהמקום החברתי הזה קצת קשה לי לראות את עצמי מופיע, כמוך, בכזה בטחון עצמי, ועוד אומר למבוגרים - "תקשיבו לילדים". גם לו הייתי מסוגל לעשות כמוך, הרי ברגע שהייתי יורד מהבמה היה מחכה לי מסדר כאפות ביציאה. בכלל, השאיפות שלי מסתכמות בדרך כלל ליכולת להעביר יום נוסף במינימום רדיפות מצד חברים מציקים. את יודעת מה, הייתי מת להזמין אותך לשבת איתי לשיחה בטלה על מילק-שייק וקולה, אבל אני מכיר ילדות כמוך - אתן, עם כל האינטליגנציה והרהיטות שלכן, לא סופרות אותנו, החנונים, ומעדיפות לשתות את המילק-שייק שלכן עם הבריון הכי דביל בכיתה, או במקרה שלך - עם הקווטרבק השכונתי. ככה זה: אבולוציה, ברירה טבעית, יו ניים איט, עם כל הכבוד למילים היפות שלך על דור העתיד.
נכתב על ידי , 5/4/2010 23:48   בקטגוריות TEDx, TEDxTelAviv  
4 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   1 הפניות לכאן   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
 



דרק סיברס על מנהיגות




כנגד ארבעה בנים דיברה תורה. כשמגיעים לרשע, אומר לנו הדרש - "לפי שהוציא עצמו מן הכלל - כפר בעיקר". תורת ישראל רואה מנהיג אחד וכלל אחד, וכל שמוציא עצמו מן הכלל ראוי להקהיית שיניו. אז איך מצליחה התורה ליישב את האמירה הכל כך ברורה הזאת מול הצמחתו של מנהיג בן אנוש? הרי משה רבנו בעצמו הגיע מחוץ לכלל, כמי שגדל בארמון המלוכה, שהתנגד לעבדות ושלשונו היתה כבדה? כך שאול המלך, בן איכרים שבכלל הלך לחפש את אתונות אביו שאבדו, ובמקרה מצא מלוכה. כך דוד המלך שכנער צעיר, לגמרי מחוץ לכלל, לעג וקלס להמון המפוחד, יצא כנגד כל הסיכויים אל מול גולית הפלשתי ויכל לו. האם משה, שאול ודוד רשעים הם? הרי הם הוציאו את עצמם מן הכלל!

בא דרק סיברס ונותן תשובה ברורה וממצה על שאלת המנהיגות. ממש כמו אהבה, אפשר לתאר אותה באלפי מילים, אך עד  שהיא לא תתפוס אותך - לא תדע שהיא שם. ההרצאה הקצרה של דרק סיברס בכנס טד מנסה ומצליחה לצמצם את תפיסת המנהיגות לרגע קטן ומוחשי בו מתרחשת התופעה -הרגע שיקבע האם האקסצנטרי והשולי יהפוך לגורם מרכזי ומוביל. מי שמוציא עצמו מן הכלל יכול להחשב אקסצנרטי ולהעלם. מי שמוציא את עצמו מן הכלל ושומט את הקרקע מתחת אותו כלל - רשע הוא ושיניו יוקהו. אך מי שהצליח להוביל אחריו נפש אחת, לתת לה לקבל את הסמכות ולהעבירה הלאה - יהיה המוביל, מתחיל המהלך. זה הרגע הקטן בו ייקבע גורלו של האקסצטרי - האם יעלם לאבדון, האם ייחשב רשע - או שיזכר כמנהיג ומוביל.
נכתב על ידי , 2/4/2010 19:57   בקטגוריות TEDx, TEDxTelAviv  
הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
 




דפים:  
Avatarכינוי: 

בן: 57

Google:  talyaniv

תמונה




הבלוג משוייך לקטגוריות: אקטואליה ופוליטיקה , פילוסופיית חיים , כלכלה וצרכנות
© הזכויות לתכנים בעמוד זה שייכות לטל יניב אלא אם צויין אחרת
האחריות לתכנים בעמוד זה חלה על טל יניב ועליו/ה בלבד
כל הזכויות שמורות 2025 © עמותת ישראבלוג (ע"ר)