סוריה היא אחת מ-23 מדינות בעולם הסובלות מגידול אוכלוסין מהיר בשיעור העולה על 3% בשנה. רק לשם השוואה, האוכלוסיה היהודית בישראל גדלה בשנה החולפת בשיעור של 1.7%. על-פי הערכות שונות, צפיפות האוכלוסין בסוריה גדולה פי 4 מיכולת הקליטה של אוכלוסיה חדשה, דבר המשפיע באופן ישיר על הצורך במשאבים שונים, כמו מים, חשמל וכד'.
עבדאללה אל-דרדרי, סגן ראש ממשלת סוריה ומי שאחראי על גיבוש תכנית החומש ה-11 של סוריה, אמר כי גידול האוכלוסין בסוריה הוא אחד האתגרים הגדולים ביותר עמו מתמודדת הממשלה. לדבריו, מדובר בבעיה קשה וארוכת-טווח המשפיעה על תהליך הפיתוח בסוריה. הוא סבור, שעל הממשלה להשקיע מאמצים בהסברה לדור הצעיר על החשיבות שבתכנון משפחה נכון.
לפני שש שנים הוקמה בסוריה ועדה לענייני משפחה, בניסיון להתמודד עם בעיית גידול האוכלוסין. הועדה פועלת בשיתוף פעולה עם "קרן האו"ם לאוכלוסין" (UNFPA), במטרה להפחית את קצב גידול האוכלוסיה - עד כה ללא הצלחה כבירה. נתונים מסוריה מלמדים, כי בכל שנה האוכלוסיה צומחת ביותר מ-500 אלף תושבים, ולפי הערכות בעוד 10 שנים האוכלוסיה תגדל במיליון איש מדי שנה, אם לא יינקטו צעדי מנע.
נתונים נוספים מראים, כי מספר התושבים בסוריה יכפיל את עצמו בעוד 20 שנה, כאשר כבר כיום מונה האוכלוסיה בסוריה יותר מ-20 מיליון נפש. העיר חלב נמצא במקום הראשון מבחינת כמות תושבים - 4.5 מיליון, בעוד בבירה דמשק מתגוררים 4 מיליון אנשים.
