תושבי איראן התעוררו אתמול והופתעו לגלות שהממשלה החליטה להעלות באופן משמעותי את מחירי תוצרי הנפט, ובמיוחד את מחירי הדלק והמזוט. ב-18 בדצמבר 2010 קיבלה ממשלת איראן החלטה בנושא, כחלק מתכנית רחבת-היקף לקיצוץ הסיוע הישיר המוגש לאזרחים.
אתמול בבוקר (19.12) התפרסו כוחות משטרה מסביב לתחנות דלק, מחשש להתפרצות מהומות כפי שארע ביוני 2007, אז הוכרז על מכניזם להקצבת דלק. אולם, החששות התבדו ותנועת הרכבים התנהלה כבשגרה.
חשוב להבין, שהמדיניות הכלכלית האיראנית נועדה להבטיח את יציבותו של המשטר. לכן, המדינה מסבסדת מוצרי צריכה בסיסיים, ובראשם דלק, על-מנת להבטיח את תמיכת הציבור בממסד.
נשיא איראן, מחמוד אחמדינז'אד, הכריז ביום שבת האחרון (18.12) על "ניתוח כלכלי", תוך שהוא מדגיש שמדובר ב"תכנית הכלכלית הגדולה ביותר שידע העם באיראן".
על-פי התכנית, שמזה כמה חודשים פעל המשטר באיראן כדי להכשיר את דעת הקהל לצעד הקיצוני, מחיר הדלק המסובסד יתקייר פי 4 ומחיר הדלק הלא-מסובסד יתיייקר ב-75% אחוזים. עד צריכה של 60 ליטר בחודש ישלם עתה כל אזרח 0.4 דולר לליטר, במקום 0.1 כפי שהיה נהוג עד כה. על כל ליטר נוסף ישלמו באיראן 0.7 דולר לליטר, במקום 0.4.
מחיר המזוט עלה אף הוא - פי 9. ליטר מזוט יעלה עכשיו 0.15 דולר במקום 0.0165. עם זאת, הדגישו בממשלה כי מחירי הלחם יישארו קבועים, לפחות בשבועות הקרובים. במסגרת התכנית המקיפה, יעלו גם מחירי החשמל, המים והגז בשיעורים של פי 3 עד פי 5, אם כי הדבר ייעשה באופן הדרגתי ובהתאם לצריכת המשפחה.
כפיצוי על התייקרות מוצרי היסוד, החליטה הממשלה להגדיל את הסיוע הכספי הישיר שהיא מעניקה לתושבים. על-פי נתונים רשמיים, 60.5 מיליון איראנים (מתוך 74 מיליון) יקבלו מענק חודשי מהממשלה בגובה של 89 דולר.
