שלום אורחים יקרים.
בלוג חדש נפתח עכשיו, והוא בנושא חדיש, מעניין ופתוח- טבעונות.
בזמן האחרון ניתן להבחין בתופעה מסקרנת:
העולם שלנו מִטַבְעֵן. כלומר, הופך לטבעוני.
ולמה זה קורה בעצם?
חשבתי על כמה סיבות עיקריות שאנשים, ובעיקר נוער, בוחרים לעצמם אורח חיים טבעוני.
נתחיל ברקע:
היום, רובנו (אלה שקוראים כאן בבלוג אני מניחה), חיים בעולם מודרני, משוכלל, שהמדע והמוח רק פורצים בו דלתות וחוצים בו גבולות.
הכול נעשה יותר פתוח, יותר הפיך, ונראה שיש תקווה לשינוי.
אנשים יותר מקבלים, יותר מבינים, ואפשר להגיד שהם בעצמם מחפשים עוד איזה פתח חדש שאף אחד לא גילה אותו.
בעידן שכזה, שבו אין סוף לסקרנות, אנו מקבלים מהסביבה שלנו רעיונות חדשים, הן חברתיים והן אידיאולוגים, ששוברים לנו כמה קירות במוח.
פעם, מי היה מאמין שנשים יצליחו להשתלב בכלכלה העולמית, לצאת לעבוד, לפרנס משפחה, להיות בוסיות?!
מי תיאר לעצמו שמישהו שחור ינהל מעצמה ענקית ויהיה בראשה?
הומואים, לסביות? פעם כולם אמרו "מחלה קשה!" והיום כבר ניתן ביטוי, שהתפרסם מאוד, להתגלותם של החבר'ה כהומואים וכלסביות-"לצאת מהארון"...
חינוך דמוקרטי, הצהרות על פציפיזם, טרנסג'נדרים, אתאיסטים, התו החברתי, זוגות מעורבים, דיבור ישיר, פלוריליזם...הפתיחות מבעבעת בכל עבר* ובכל תחום.
אז כשיש לנו כבר כל כך הרבה זמינות, נגישות וחדשנות, מתחיל להיות טיפה משעמם. בטוח יש איזה דבר חדש שבחיים לא העלנו בדעתנו לחשוב עליו...
זכויות בעלי חיים!
רגע, אנחנו בכלל יודעים מה קורה שם? ואז מתחילה הסקרנות האנושית לשלוח קרני התעניינות שמלקטות ידע...והוא מועבד היטב במוחינו, והמוח הזה מאותת לפה שלנו להיפתח ולדבר על הדבר החם הבא...
והרי הוא- טבעונות!
אז איזה מידע המוח שלנו ליקט לעצמו, שיעבד והוציא?
זכויות בעלי חיים. בעלי חיים רבים בעולם נשלטים ע"י בני האדם. יש לנו אינטראקציה עם חלקם, ואת חלקם השני אנחנו מכירים מסיפורים ומתמונות.
האם לבעלי החיים האלה יש רגשות?
אומנם קל לנו יותר כבני אדם להתחבר לבני אדם אחרים מאשר לבעלי חיים. אבל אנחנו מאמינים שאם נפגע בהם, הם יחושו כאב ויסבלו.
לכן, כל עוד הם בעלי רגשות, עלינו לשאת באחריותנו לכבד אותם ולהימנע מלהתעלל בהם, כפי שאנחנו היינו רוצים שינהגו כלפינו.
האם אנחנו נושאים באחריות שלנו לשמור על זכויות בעלי החיים?
והכוונה שלי ל'זכויות'- לחיות, ולחיות טוב...
בהתחשב במצב הנוכחי, כנראה שלא. משקים חקלאיים מתועשים, מחלבות, מדגרות, מעבדות לניסויים, משחתות, גני חיות וחנויות חיות- ממש לא מצביעים על שמירת זכויות בעלי החיים.
בעלי חיים קשורים לתעשיות שונות: בשר, חלב, ביצים, דגים, עור, פרוות, פופים וכריות העשויים נוצות, מוצרי קוסמטיקה שנוסו על בעלי חיים, מופעי חיות, גני חיות ועוד.
גלגלי השיניים החורקות לא מפסיקים לנוע ולייצר עוד מוצרים פוגעניים לצד אחד-הצרכנים, ועוד כסף לצד השני-היצרנים. ומה עם צד שלישי? אסור לשכוח אותו בכל הסיפור הזה.
בעלי חיים רבים סובלים מדי יום ומדי דקה בתעשיות הללו, שרבים מאיתנו מממנים מבחירה. אם זה בלולים הצפופים ורוויי הצחנה, ואם זה ברפתות, בהן פרות מהלכות בתוך החרא של עצמן, בעודן מנותקות מעגלן וסוחבות כמות זעומה של חלב, שיוצא דרך עטינים חולים וכואבים. ובמדגרות, עם הכלובים המצומצמים, והקרקע המכאיבה, וכל האפרוחים שנזרקים למותם מדי יום כאילו הם פסולת ציבורית רעילה.
אם אתם מתעניינים לדעת לחצו פה ותרדו לעומקם של דברים.
אגב, יש האומרים שהמתרחש בתעשיות אלו דומה מאוד למה שהתרחש באירופה לפני 60 שנה...
עוד סיבה שעלתה בראשי לתופעת ה"היטבענות"...
בריאות. דיאטת טבעונות לא כוללת אכילת בשר, דגים, חלב, ביצים, ולעתים דבש. ידוע שמאכלים מן החי מורכבים בחלקם משומנים לא בריאים כמו כולסטרול. כולנו מודעים למונח הזה, שתוקף אנשים וחוסם את כלי הדם שלהם, ואת חייהם. בנוסף, יש בבשר ובביצים חיידקי סלמונלה מזיקים שעדיף להימנע מהם. ולגבי חלב- רופאים אומרים שהוא עלול להזיק לנו יותר מאשר להועיל. לעתים ממליצים למטופליהם להפסיק לצרוך אותו. ישנם תזונאים רבים בעולם המאמינים באורח חיים טבעוני על בסיס מחקרים שנעשים בנושא התזונה הטבעונית ועל בסיס השקפתם התזונתית. המחקר התזונתי הכי מקיף בעולם, מחקר סין, קבע שתזונה טבעונית מגוונת ומאוזנת היא ללא ספק הבריאה ביותר לאדם.
מלבד זאת, המעבר לטבעונות פותח לפנינו עולם שלם. אולי אף פעם לא שמתם לב- מזוננו מורכב ברובו ממאכלים טבעוניים, כמו: לחם, ירקות, קטניות ועוד. אחרי שאנחנו הופכים לטבעונים, נוצרת אצלנו לרוב התעניינות מיוחדת בתזונה שלנו. אנחנו רוצים לדעת כיצד לאכול נכון בתור טבעונים, ושואפים לסדר לעצמנו תפריט מגוון ככל האפשר כדי שנהיה טבעונים בריאים. אז אנחנו מתחילים לקרוא חומר על תזונה, להתייעץ, לשאול שאלות ולעיין במקורות מידע על טבעונות כמו הבלוג הזה. וכך, עם הזמן, אנו מגלים מגוון רחב ואינסופי של סוגי מזונות שאנו יכולים לאכול במסגרת הטבעונות. אם אפשר בכלל לקרוא לה מסגרת.
כל מיני הקטניות, הדגנים, הירקות, הפירות, האגוזים נפרשים לפנינו. שערי חנויות הטבע נפתחים ומדפי הסופרמרקט הטבעוניים הגדולים נראים לנו עכשיו באופן שונה. פתאום אנחנו צריכים לקרוא את הרכיבים של כל מוצר לפני שקונים או אוכלים אותו, ועל הדרך גם קוראים את הערך התזונתי של המוצר. לפני הטבעונות, ראינו בערך התזונתי דבר כ"כ שולי וקטן, וכעת, בעודנו טבעונים, המודעות שלנו לערך המזון שלנו עלתה. התזונה שלנו מעסיקה אותנו, אנחנו לא תופשים אותה כמובנת כ"כ מאליה כפי שהיינו עושים.
אנחנו נעשים השפים של עצמנו. מבשלים קטניות, מוסיפים אוכל קצת שונה למטבח שלנו. בכל ארוחה אנחנו משתדלים לגוון, ותוך כדי האוכל שלנו הופך להיות היצירה האישית שלנו. אנחנו משקיעים באוכל, ולא מזלזלים בפרטים הקטנים. ההתעסקות הזאת גורמת לנו להעריך את המזון שלנו, בכל המובנים.
הטבעונות מקבילה לנושא שחשוב לרבים מאיתנו, והוא מהווה סיבה נוספת להיותנו טבעונים- איכות הסביבה.
התעשיות שפוגעות בבעלי החיים, מסתבר שגם פוגעות בסביבה שלנו. נמצא כי הן מהגורמים העיקריים לנזקים אקולוגיים בעולם. משקים חקלאיים תופסים שטח. ברפתות למשל, יש בקרקע הרבה צואה של פרות. אומנם היא דשן טוב, אבל יש בה המון חיידקים שמזהמים את האוויר. בלולי תרנגולים קיימת צחנה נוראית, ומחלות קשות עלולות להתפשט בקלות, כמו שפעת העופות, שהגיעה גם לבני אדם וגרמה למותם. לא מזמן גם שפעת החזירים התחילה להתפשט ברחבי העולם ולהביא לתקריות רבות וקשות של מוות. לולי התרנגולים מפרישים לעולם כימיקלים מסוכנים כדוגמת הארסן, שעלול לגרום להרג. שדות חיטה נקצרים והופכים לחציר לפרות, שלועסות אותו ומייצרות חיידקים וכימיקלים מסוכנים לסביבה ולבני אדם. בואו נגיד לסיכום כללי למדי, שהתעשיות האלה לא מפסיקות לייצר הרס לסביבה שלנו, האוויר מזדהם והקרקע והמים מתבזבזים. אם תרצו להעמיק על פגיעת התעשיות באיכות הסביבה, בכיף- לחצו כאן.
עוד סיבה לטבעונות...והיא סיבה כלכלית. בעל חיים אוכל הרבה צמחים בחייו. גידולו של בעל חיים הוא יקר, יותר מאשר גידול של כמה צמחים. לדוגמה, כשמגדלים פרה לתעשיית הבשר, צריך להזין אותה כדי שתוכל לייצר לעצמה בשר. ומי שהקשיב בשיעורי מדעים וביולוגיה, יודע שיצורים צריכים אנרגיה שמקורה במזונם. מה שאומר שמסת המזון שנכנסת לגופה של פרה גדולה ממסת הבשר שהיא תייצר באמצעות המזון, משום שאת חלקו היא מפרקת לאנרגיה. לכן, יקר לייצר בשר. כשנלך לשוק, ונקנה לנו קטניות, דגנים, ירקות ופירות, נצא מורווחים. בשר, חלב וביצים עולים לנו יותר כסף. לחצו כאן להרחבה בנושא.
ואם נעזוב לשנייה את עצמנו, ונדבר קצת על הרעב שבאפריקה, נוכל להבין עוד כמה דברים. במדינות העולם השלישי, היכן שנמצא הרעב האמיתי, יש הרבה שטחים שמגדלים בהם תבואה לבעלי חיים שבמשקים. חבל, כי כך נלקחים מאנשים רעבים שטחים רבים לגידול צמחים למאכל אדם. יש אנשים שמצאו כי טבעונות יכולה לפתור את בעיית הרעב העולמי. לחצו כאן להרחבה בנושא.
אני בטוחה שיש לאנשים עוד הרבה סיבות שגרמו להם לעשות סוויץ' קטן בחשיבה והעיזו לשנות את התזונה שלהם לטובת משהו.
ואני רואה שרבים מאיתנו מייחלים לשינוי, רוצים בו ודובקים בו. לכן, יותר ויותר אנשים בוחרים להיות טבעונים, ובזכותם נוצר תהליך שנקרא "היטבענות"...
אם תמשיכו לקרוא בבלוג ותעכבו, תגלו את דעותיי האישיות לגבי טבעונות ובכלל. בהמשך אתן טיפים והמלצות חיוניים לטבעונים מתחילים ולטבעונים בכלל, ותוכלו אתם להוסיף בתגובות טיפים משלכם.
תודה על הקדשת זמנכם,
ירדן.
*בהקשר לפסקה הראשונה- מדובר על אחוזים קטנים מהאוכלוסייה. אני לא מכלילה. רוב האנשים בעולם נמצאים עדיין בסגירות, עם כל הצער שבדבר. יש מקום לשינוי גם שם, בכל התחומים.