לדף הכניסה של ישרא-בלוג
לדף הראשי של nana10
לחצו לחיפוש
חפש שם בלוג/בלוגר
חפש בכל הבלוגים
חפש בבלוג זה

חשיבה חופשית


מתובנות של מדען: עובדות לא נעלמות כאשר מתעלמים מהן!

Avatarכינוי:  קנקן התה

בן: 13

Google:  קנקן התה

תמונה



פרטים נוספים:  אודות הבלוג


מלאו כאן את כתובת האימייל
שלכם ותקבלו עדכון בכל פעם שיעודכן הבלוג שלי:

הצטרף כמנוי
בטל מנוי
שלח

RSS: לקטעים  לתגובות 
ארכיון:


<<    נובמבר 2015    >>
אבגדהוש
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

 
הבלוג חבר בטבעות:
 
קטעים בקטגוריה: . לקטעים בבלוגים אחרים בקטגוריה זו לחצו .

ומדוע קנקן התה ?


 

כמי שכותב עם מסכה
אומר רק שגם הכותב בשמו הוא
לא בהכרח כותב ללא מסכות
לכן למי שכותב מהלב - לשם אין משמעות
לשם יש במקרה הטוב רק לקיחת אחריות.
 

 

 

כל הבוחר בכינוי - לכינוי יש וודאי איזושהי משמעות. הכינוי אמור להצביע משהו על עצמו, או על השקפת עולמו, או על משהו מסתורי שימשוך קהל קוראים (ויש גם כאלו שעושים את זה רק בגלל זה).

 

וגם רוב אלו שכותבים בשמם המלא נתנו כינוי לבלוג. למעט אלו ששם הבלוג הוא "הבלוג של ...".

כאלה שאולי כותבים להחצין את עצמם?!

 

 

ומה משמעות הכינוי "קנקן התה"?

 

למי שלא קרא את "אודות הבלוג", בשוליים הימניים. אחזור על משמעות הכינוי. אבל כאן, בפרימיירה ראשונה - אגלה לכם אולי גם משהו נוסף.

  

ובכן, הכינוי שלי לקוח ממשל קנקן התה של הפילוסוף ראסל שכתב: "אילו הייתי טוען שבין כדור הארץ לשמש מסתובב קנקן תה במסלול אליפטי, לא היה ניתן להפריך את הטענה שלי כל עוד הייתי דואג לציין שמידות הקנקן כה קטנות, כך שלא ניתן לצפות בו אף בטלסקופ החזק ביותר שיש ברשותנו. אך אילו הייתי ממשיך בטיעון, ואומר כי מכיוון שלא ניתן להפריך את הטענה, תהיה זאת עזות מצח מצד ההיגיון האנושי לפקפק בה, אחשב בצדק למי שמדבר שטויות. אם, לעומת זאת, יטענו לעצם קיומו של קנקן תה שכזה בטקסטים עתיקים, ילמדוהו כאמת מקודשת בכל יום ראשון, ויחדירוהו לראשיהם של תלמידי בית ספר, אזי פקפוק באמונה כזאת ייחשב לסימן לחריגות, ועלול להוביל את המפקפק לטיפול פסיכיאטרי בעידן הנאור, או לאינקוויזיציה בעידן קדום יותר."

ראסל מתייחס לאמונות של של המין האנושי. אמונות הנגועות בשטיפת מוח המתרחשת מאז הולדתנו. בסטיגמות ופחדים לרוב.

 

עכשיו, עם יד על הלב, כמה מאיתנו ישנו את אמונותיהם הבסיסיות בגלל תגלית מדעית? כיצד אנשים מגיבים כאשר תגלית מדעית מוכיחה קיום עובדה הנמצאת בסתירה לאמונה המוצקה שלהם? האם הדבר יעורר סימני שאלה לגבי האמיתות של אמונותיהם? על כך היטיב לומר גֶתֶה: "רוב בני האדם מעריצים את המדע כל עוד הוא מסייע בפרנסתם (ובאמונותיהם - תוספת שלי). הם מוכנים לקדש אפילו את הטעויות כל עוד הן מביאות להם תועלת". נכון, "עובדות הן לא מדע כשם שמילון אינו שפה" (מרטין פישר) אך "עובדות אינן נעלמות כאשר מתעלמים מהם" (אלדוס האקסלי).

  

 

עד כאן, המשמעות של הבלוג. ולקנקן תה יש משמעות שהוא רוצה להשקות. ותה יכול להיות מתוק, או מר, או חמצמץ. ואני אוהב את התה שלי ומגיש את התה שלי באהבה. יש האוהבים את התה שלי ויש שמאוד לא. אז שישתו תה ויסוצקי.

 



קרדיט: hydepark.co.il 

  

ובכינוי קנקן יש פעמיים ק"נ. שזה אמור לומר משהו בגימטריה של הקבלה.

וזה כבר מהנסתרות הרוחניות של הבלוג שאתם מוזמנים לגלות. ולהבהרה, הקבלה שלי אינה אלוקית אלא אלוהית. וזה הבדל גדול מאוד. אומר ולא אוסיף. 

 

 

 

 

נכתב על ידי קנקן התה , 19/6/2013 10:42   בקטגוריות כינוי, שם ספרותי, קנקן התה, ברטרנד ראסל, גתה, מרטין פישר, אלדוס האקסלי, מיתוסים, אמונות, מדע, אלוהות, קבלה, בלוגיה  
14 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
תגובה אחרונה של קנקן התה ב-20/6/2013 21:25
 



שני תפוחים ואמונות טפלות


 

שלא כהרגלי אפתח בשיר:

 

 

 

בחרתי בגרסה הזו של אהוד מנור ורעיתו הזמרת עפרה פוקס.לא בחרתי בגרסה הפופולרית של צביקה פיק, כי אני לא סובל במיוחד זמר בן שישים פלוס שמתלבש ומתנהג כמו צעיר פלצני בן עשרים.

 

ובעצם האסוציציה לשיר הזה היא נושא הפוסט, שהוא אמונות טפלות ומיתוסים בקרב הציבור בענייני אוכל ובריאות . ולא חסרים כאלה.

 

למשל, התפוחים. מרבית שומרי הדיאטות חושבים שצריך לאכול תפוחים ירוקים חמוצים, כי הם מכילים פחות סוכר מאשר תפוחים אדומים. אז לא. לתפוחים אדומים וירוקים יש אותה כמות של סוכר. בירוקים יש רק חומצות טעם טבעי שעושות חמוץ על הלשון.

 

ואני זוכר בילדותי כיצד כמעט גוועתי בצמא, כאשר הורי אסרו עלי לשתות מים במשך שעתיים לאחר אכילת אבטיח: "אבא כבר עברו שעתיים? אני צמא", שאלתי. והתשובה "לא, רק בעוד חמש דקות יסתיימו שעתיים". עוד מיתוס לא מבוסס מדעית שרווח בציבור.

 

ובכלל המחשבה ששתית מים לאחר אכילת פירות (שבעצמם מכילים מים) גורמת לשלשולים וכאבי בטן, היא כמובן עורבא פרח.

 

ואומרים לא לשתות חלב שעתיים (בדיוק) לאחר אכילת בשר בגלל סיבה אחרת שקשורה לכשרות, אבל מה כאשר הגדי נאכל עם חלב שאינו של אמו?

 

 

יש אנשים שאלרגים לסויה (אז אולי היא לא טובה לכולם)? 

יש אנשים שאלרגים לדגנים (גלוטן)  - ומכך יש מסיקים כי גלוטן לא טוב לכולם!

יש אנשים שאלרגים לבוטנים ואגוזים (אז אולי זה סימן שכולם צריכים להפסיק לאכלם)?

יש אנשים שאלרגים לקטניות (אז גם אותם כולם צריכים להפסיק לאכול)?

יש אנשים שאלרגים לפירות וירקות אלה או אחרים, במידה זו או אחרת...

יש אנשים שאלרגים לביצים...

יש אנשים שאלרגים לחלב (וברוסיה כבר ממליצים להפסיק לאכול חלב ומוצריו).

יש אנשים רגישים במיוחד לאלכוהול (כמעט כל הסינים), אז תאמרו לצעירים להפסיק לשתות בגלל זה?

 

אלרגיה למזון היא תגובה של מערכת החיסון שלנו. והיא אינדיבידואלית לכל אחד.

רגישות למזון מסויים נובעת מרמה נמוכה של אנזים מסוים אצל אנשים מסויימים.

 

אומרים לכם שאכילת (במידה) של בשר (רזה) זה לא בריא. ובעצם קבוצה מסוימת טוענת נמרצות שבשר אינו מיועד למאכל אדם. זה בחלקו נובע מאידיאולוגיה. אבל יש אידיאולוגים שמנפנפים בענין הבריאות שבענין.

 

אבל תגידו, מדוע אין אנשים אלרגים לבשר? חומר למחשבה!

 

וכשאני מציין בשר - הכוונה לבקר, כבש, עוף וחזיר.

לא לדגים ופירות ים - שגם אליהם יש אנשים אלרגים.

 

ומה תגידו על כך שאין אלרגיה לבשר, כי בעלי החיים היונקים קרובים לנו מבחינה גנטית מאשר הצמחים? שמערכת החיסון שלנו עשויה להגיב בעוז דווקא לשונה ולזר?

 

אנשים חושבים שיש מזונות בריאות. אבל האמת היא רק שיש מזונות שפחות מזיקים בכמות גדולה (כי אין להם חומרי E, משמרים או צבעי מאכל). ולכן אולי ניתן לומר שהם רק בריאים יותר. ועל הענין המפוקפק של שימוש במזון כתרופה - כבר כתבתי כאן פוסטים על כך. מזון אינו תרופה! ולגבי עניין מזעור הסיכונים, ראו בהמשך הכתבה.

 

והמאמרים שהמאמינים מביאים כהוכחה שתבלין זה או אחר הוא תרופה - האם אתם מדענים ומבינים את החומר המדעי הניסויי לבוריו, כדי שתוכלו בכלל לשפוט אותו (מלבד שראיתם התייחסות אליהם מסיינטיפיק מעריב או סלונה)? האם אתם מבינים שגם אם תאכלו קילו קינמון, כורכום או פטרוזיליה - לא תגיעו לכמויות שאפילו יזיזו לגופכם (ואולי רק יזיקו)?

 

אז "מזון בריאות" = מזון פחות מזיק (לא תמיד כפי שתראו)?!  וזה מזכיר לי ש:

 

גבינה 5% שומן (בישראל) = גבינה 95% נטולת שומן (fat free) בארה"ב.

 

ומדוע חנויות "בריאות" הצצות כמו פטריות לאחר גשם, מוכרות פירות טריים ויבשים כמזון בריאות (ד"א, במחיר פי 3 מהירקן)? מה, הסוכר שבפירות בריא? תזללו את זה ותקבלו סוכרת וסתימת עורקים מהטריגליצרידים? ומה עם הסולפיטים המשמרים שבפירות היבשים ובגרנולות - זה בריא? האם אתם בטוחים שסולקו כל חומרי ההדברה? האם אין שם עודף נתרן (שמסוכן לא פחות מחומרי E)? האם על המוצרים האלה יש תעודת כשרות מרבנות שומרת הבריאות?

 

ומה יכול לענות רופא שבישר על סרטן לחולה, ששואל:

"אבל דוקטור, איך זה? אני אוכל כל כך בריא"!

 

ומה יכול לענות רופא לחולה שלקה בלבו, ששואל:

"אבל דוקטור, איך זה? אני אוכל כל כך בריא והולך לחדר כושר"?

 

אז אולי נוח לנו להאשים את הכל, מלבד את הגנטיקה האינדיבידואלית שלנו (והגורמים הסביבתיים שמזיקים לנו באמת ואנחנו מתעלמים מהם)?

חומר למחשבה! 

 

***

 

ולאלה שקוראים תגר על הכתבות השונות כאן, המערערות על האמונות ותפישות הבריאות הרווחות בציבור  - ממליץ לקרוא את הספר הזה (עכשיו במבצע 3 ספרים ב-99, בצומת ספרים):  

 



 

ד"ר דייוויד אגוס ( אחד האונקולוגים וחוקרי הסרטן המובילים בעולם, הנושא את דגל החדשנות הטכנולוגית) מתמודד בספרו הקץ למחלות עם שאלות היסוד הללו, קורא תיגר על מוסכמות ותיקות, ומנפץ תפישׂות מוטעות על משמעותו של המונח "בריאות". כולל, ניפוץ מיתוסים כל מיני טרנדים של תזונה ודיאטות " בריאות" של כל מיני גוּרוּז.

 

נקודות המבט שלו המבוססות על עובדות, יכולות ללמד אותנו כיצד להקטין סיכויים לכלל המחלות.

 

הספר מלא גם בתשובות לשאלות מעשיות רבות, שלא  ניתן להתעלם מהן ׁ(כפי שכתוב בדף הכריכה האחורי), כמו:

 

  • איך עלולה נטילת מולטי-ויטמינים להגדיל משמעותית ולאורך זמן את הסיכון ללקות בסרטן.
  •  
  • מדוע ישיבה במשך רוב שעות היום, גם אם היא באה בעקבות אימון בוקר מפרך, עלולה להזיק לנו לא פחות מעישון.
  •  
  • כיצד עלולים דברים קטנים וחמקמקים הגורמים דלקות – מעקבים גבוהים ועד צינון עונתי – להביא להתקפי לב קטלניים, ואפילו לגזול מאיתנו את שפיותנו.
  •  
  • כיצד יכולות שלוש תרופות לא יקרות – אספירין, סטטינים וחיסון שנתי נגד שפעת – לשפר בצורה משמעותית את מסלול בריאותנו.

 

ועוד כהנה וכהנה בספר. 


 והרי רשימה חלקית מה אומרים המבקרים:


 "כרופא, מדען ומדריך ידידותי, ד"ר דייוויד אגוס לוקח את קוראיו למסע מרתק בין רעיונות ועובדות הקשורים לבריאות ולמחלות.סביר מאוד להניח שלאחר שתקראו ספר זה, תשנו לפחות חלק מהשקפותיכם בנושא בריאות ומחלות."

מארי גל-מאן, PhD, חתן פרס נובל לפיזיקה, 1969

  

"הקץ למחלות מלא ברעיונות חדשניים המגובים בעובדות מדעיות, והוא מפשט עבור הקוראים התפתחויות חיוניות ומורכבות המתרחשות כיום בעולם הרפואה, ומלמד אותנו כיצד לנצל עד תום מה שעומד לרשותנו, ואת מה שעוד עתיד להגיע."

מייקל דל, מייסד ומנכ"ל חברת Dell

  

"הקץ למחלות עשוי לשנות את כל מה שחשבתם שאתם יודעים על בריאות. הוא מעורר מחשבה והשראה גם יחד. מומלץ בחום."

ד"ר דין אורניש, פרופסור לרפואה באוניברסיטת קליפורניה בסן-פרנסיסקו.

 

 

גם אני ממליץ עליו בחום.לא רק שתפישותיכם לגבי מזון ובריאות ישתנו בעיקבות הקריאה, אלא גם תלמדו מהו באמת הדבר החשוב ביותר שתוכלו לעשות היום - כדי לשמור על בריאותכם ואושרכם בלי להוציא על כך פרוטה.

 

נכתב על ידי קנקן התה , 11/6/2013 19:07   בקטגוריות מיתוסים, מזון, אלרגיות, אלרגיות למזון, מחלות, בריאות, חברה, פילוסופיה  
12 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   1 הפניות לכאן   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
תגובה אחרונה של קנקן התה ב-12/6/2013 18:37
 



על תהילה שמגיעה למישהו אחר


 

 הדודל של גוגל היום מוקדש ליום הולדתו ה- 162 של יוליוס ריכרד פטרי:

 

 

 

 

 

הפוסט הזה עוסק בשאלה האם באמת מגיעה התהילה למדען הזה ובהיבט מעניין על הצלחת הזו.

 

יוליוס ריכרד פטרי (1853-1921) הוא מיקרוביולוג גרמני לו מיוחסת המצאת צלחת הפטרי בעת שעבד עם רוברט קוך.

 

צלחת פטרי הפכה לכלי נפוץ מאוד במעבדות מיקרוביולוגיות, ומאפשרת הכנת תרביות תאים ויצורים מיקרוסקופיים כגון חיידקים ושמרים. היא עגולה ובמקור הייתה עשויה מזכוכית, שניתן לעשות בה שימוש חוזר על ידי עיקור (סטריליזציה). כיום נפוץ השימוש בצלחת פטרי העשויה מפלסטיק שקוף, לשימוש חד פעמי. צלחות פטרי מכילות בתחתית אגר העשוי מג'לטין -  המשמש תווך לגידול לחיידקים.

 



 

אבל, למעשה המדען הדגול קוך (הבוס של פטרי),  הוא זה שגילה כי בעזרת פיזור החיידקים וגידולם על מצע האגר ניתן לצפות, לזהות, ולהבדיל בין זנים שונים של חיידקים בתרבית אחת בצלחת הזו.

 

אולם, כפי שקורה הרבה פעמים במדע, הייחוס של הצלחת הזו לפטרי כממציא הצלחת - לא מדויק.  כי צלחת דומה פותחה שנתיים לפני הפיתוח של פטרי - בידי המדען הסלובני עמנואל קליין (1844-1925) שעבד וחקר באנגליה.  הצלחת הזו תוארה על ידי קליין במהדורה השלישית של ספר הלימוד שכתב  -

 Micro-organisms and Disease. הספר נכתב ב-1885, כלומר שנתיים לפני הפיתוח של פטרי.

 

ומכאן שהמצאת הצלחת הזו על ידי פטרי אינה מקורית. אך התהילה ושם הצלחת מיוחסים לפטרי ולא לקליין. מכאן אפשר ללמוד שלעיתים התהילה מיוחסת לא לממציא האמיתי, אלא למדען אחר.  במקרה הזה, משום שפטרי עבד אצל הבוס שלו,  המדען הדגול קוך, שהשתמש אחר כך בצלחת הזו לתגליותיו החשובות בעולם המיקרוביולוגיה.

 

ומכאן אנחנו יכולים ללמוד על עובדות החיים - מדען צעיר, מוכשר ככל שיהיה, תהילתו פעמים רבות תלויה במידת תהילתו ויחסי הציבור של הבוס שלו.

 

אם היה מדובר ברישום פטנט - פטרי לא היה זוכה בו, כי המצאתו אינה מקורית!

 

ואסיים במשהו מעניין על הצלחת הזו - שאינו ידוע למרבית האנשים שאינם ביולוגים. הצלחת הזו היא היא עגולה ובעלת תחתית שטוחה וצדדים מאונכים לה. אבל הקוטר של המכסה שלה המתאים לכיסוי צידי הצלחת - מעט גדול ממנה .

 



 

 

כשמכסים את הצלחת במכסה המעט רחב ממנה, נותר מרווח צר בין צידי הצלחת למכסה. מדוע? כי זה מאפשר לאוויר לחדור לצלחת ומאפשר לחיידקים לנשום. אבל נשאלת השאלה מדוע המוני חיידקים מסוגים שונים המרחפים באוויר, אינם חודרים דרך המרווח שבין המכסה לצלחת ומזהמים אותה?

 

התשובה היא פיזיקלית. החיידקים שהם כבדים מהאוויר - אינם יכולים לעשות אקרובטיקה ולחדור לצלחת מלמטה למעלה. ולכן המבנה הפשוט והגאוני הזה של הצלחת - מאפשר לחיידקים שנזרעו בצלחת לנשום אוויר ואינו מאפשר לחיידקים שבאוויר לחדור לצלחת ולזהם אותה. 

 

נכתב על ידי קנקן התה , 31/5/2013 08:39   בקטגוריות יוליוס ריכרד פטרי, הדודל היומי של גוגל, צלחת פטרי, עמנואל קליין, תהילה במדע, מדע, מדענים, היסטוריה של המדע, פילוסופיה של המדע, מיתוסים, חברה  
18 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   1 הפניות לכאן   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
תגובה אחרונה של קנקן התה ב-5/6/2013 15:55
 



האם מוצרי חלב באמת מזיקים?


 

הסיבה לפוסט הזה הוא תשדיר בטלוויזיה הרוסית הרישמית ששודר לאומה הרוסית בדרמטיות רבה - על הסכנות שבצריכת חלב תעשייתי ומוצריו. והרי התשדיר:

 

 

 

ובכן עם כל הכבוד, התשדיר מריח אנונימוס (ואני לא רומז שזו עבודה שלהם, אבל היא בהחלט מופצת על ידם או סוכניהם). מבחינתי קובעת דעת רשות המזון והתרופות האמריקאית (FDA) - שהיא האוטוריטה העולמית בענייני בריאות.

 

וה- FDA קובע:

 

"Pasteurized milk produced under the requirements of the Pasteurized Milk Ordinance is safe to consume. The agency has no evidence that supports milk in US commerce is inherently unsafe, dirty or not sanitary".

 

נהפוך הוא, ה- FDA פוסל שימוש בחלב לא תעשייתי, שאינו עובר תהליך פיסטור. ראו כאן.

 

וראו מה אומרים מקורות רשמיים כמו משרד הבריאות וקופות החולים כאן.

 

אז תשמעו לטלוויזיה הרוסית?

 

לענין האלרגיות ללקטוז שבחלב - נכון, יש אחוז קטן באוכלוסיה שרגיש ללקטוז במידה זו או אחרת. וכמה הם האלרגים לסויה (כולל חלב סויה) ולמוצרים צמחיים אחרים? אפשר לשתות חלב שקדים למשל, שאינו מכיל לקטוז וגם לא סויה. אבל אין בו כמעט חלבון, רק פחמימות. ומדוע הוא מכיל כל כך הרבה סוכר (6 גרם ל 100 מילילטר)? זה בריא? ואולי זה כדי למסך את שרידי טעם הציאניד המר של השקדים?

 

התינוקות בדור שלי גדלו על חלב פרה. לא היו פורמולות. מדוע האלרגיות כיום נפוצות הרבה יותר מאשר אצל דורי? בדורי ילדות לא היו מקבלות מחזור חודשי וציצים בגיל עשר. והיום בדור הפורמולות? ושלא נדבר מה קרה עם הפורמולה של רמדיה. אני לא יכול לטעון קטגורית כי הכל נובע מצריכת הפורמולות לתינוקות, כי קשה לשים את האצבע על זה. כי כיום גדולה גם כמות המזהמים בסביבה, והתחלנו לצרוך מולטי-ויטמינים בצורה מוגזמת, ויש חורים באוזון, ואפקט החממה ...

 

אז על פי ההגיון של הטלוויזיה הרוסית, אולי דווקא נחזור לגדל תינוקות על חלב פרה או עז במקום פורמולות תעשייתיות? ואולי נחזור להשתמש בסוס ועגלה כאמצעי תחבורה, משום שהיום מתים יותר מתאונות דרכים?

 

נכון, יש מחקרים ורופאים שהם נגד חלב פרה וגם עז. אכן חלב פרה וחלב עז אינו מתאים למספר אנשים בשל רגישות ללקטוז שבחלב. וכמה מחקרים יש על הסכנה של התחליפים שלהם ? מיליארדי בני אדם גדלו במשך דורות על חלב ומוצריו. פתאום הם מזיקים לנו? במשך דורות גדלנו על חיטה. פתאום אסור לכולנו לאכול דגנים בגלל הגלוטן (שרוב האוכלוסיה בכלל לא רגישה אליו)?

 

אז מה עונים לכם אלו שפתאום מפחידים אתכם ומטיפים לעבור לסוגי תזונה קיצונית? כן, פעם זה היה בסדר. היום לא - בגלל ההנדסה הגנטית. היום החיטה רעילה יותר, כי יש לה יותר גלוטן. החלב גם הוא כביכול רעיל יותר. אבל האמת היא שכמעט שום דבר שאתם אוכלים אינו באמת מהונדס גנטית. עדיין לא. מה שאנחנו אוכלים מושבח גנטית. ויש הבדל גדול בין השבחה להנדסה גנטית. ההשבחה היא תוצאת הכלאה בין זנים וברירת הצאצאים המוצלחים, ליצירת זן חדש עמיד יותר למחלות, או בעל חיי מדף ארוכים יותר, ואפילו טעים יותר - מה יש אסור?. לא מחדירים גנים חדשים שלא היו קודם במאגר של המין, אלא בוררים בין זנים שמכילים צרופי גנים מסויימים. כל מה שאתם אוכלים הוא תוצר השבחה גנטית שנעשה מזה מאות ואלפי שנים על ידי האדם  (וגם על ידי הטבע). רק היום אנחנו יודעים לעשות את זה אולי קצת מהר יותר. 

 

אבל נחזור לענייני המזון. אנשי הפליאו ומתנגדי הגלוטן אומרים לכם אל תאכלו דגנים כי היום הם מהונדסים ומכילים גלוטן רעיל יותר. ועכשיו אומרים לכם שהפרות והעיזים היום מהונדסים גנטית ולכן כולנו צריכים להפסיק לאכול מוצרי חלב. גם הירקות והפירות "מהונדסים" - אז אולי נפסיק לאכול גם ירקות ופירות?

 



 

 

אז לכל המפונקים בחברה המערבית העסוקים בשלילה ופחדים מקבוצות מזון - כדאי לזכור שבאפריקה אנשים גוועים ברעב. הם מאוד ישמחו לאכול את כל  החלב, הדגנים והירקות שאנחנו כבר לא רוצים או מפחדים לאכול. ואנחנו נתחיל למות מרעב. 

 

עכשיו ברצינות, גבירותי ורבותי, בקצב הזה תפסיקו במהרה לאכול כמעט הכל ותיצרו בעיות רפואיות של חסרים תזונתיים. בקצב הזה תפתחו אובססיות ופוביות אכילה דמויי אנורקסיה ובולמיה.

 

אז אולי די עם ההתעסקות החולנית הזו בענייני בריאות? הרפואה מתקדמת, יש אנשי מקצוע שמבינים בזה, תוחלת ואיכות החיים שלכם עולה - אז מה הבעיה?

 

  

***

 

 

קנקן התה בפייסבוק - דף הבלוג הרשמי בפייסבוק

  
תודה למלייקים. עוד לייק אחד דרוש לניהול מלא של דף הפייסבוק החדש הרישמי של הבלוג, וכדי שנוכל כולנו להנות ממנו. אז כנסו ותעשו לייק לדף הבית, ואם תסמנו כעוקבים - תוכלו לעקוב גם אחר פרסומי סטטוס מעוררי ענין או תועלת.
 
אולי את או אתה בעצם תעניקו את הלייק האחרון הדרוש להמשך קיום דף הפייסבוק של הבלוג?
 
 
נכתב על ידי קנקן התה , 27/5/2013 08:55   בקטגוריות חלב פרה, חלב ומוצריו, תחליפי חלב, טבעונות, צמחונות, תזונה, בריאות, מיתוסים, הפרעות אכילה, אנורקסיה, פלאו  
38 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
תגובה אחרונה של קנקן התה ב-31/5/2013 17:33
 



חדשות מרעישות


 

בפוסט הזה חדשות טובות,  לכן כדאי להמשיך לקרוא.

 

על הפוסט הקודם אף אחד לא המליץ וכיוון שלא השוותי אף אחד לנאצים - הוא לא הגיע למומלצים וזה חבל.  זה חבל, כי את המומלצים קוראות בנות 14 , כולל את הפוסטים המשתלחים של המיסיון הטבעוני. שבהן הן למדות שכלמי שאוכל בשר ואפילו גבינות משק וביצי חופש הוא נאצי. ולא פלא, לאחר שממלאים את ליבן בחמלה לבעלי חיים (וזה אחלה), אז מצרפים להן תמונות גועל בדמות מנות פסטה עם בשר בקר ומבקשים מהן לדמיין שזה בשר כלב. ואחר כך פלא שנמצא קשר בין צמחונות לאנורקסיה? והמיסיון הצמחוני מאוד כעס על כך שהבאתי בבלוג הזה את המחקר המקיף שנעשה בבית חולים רמב"ם המצביע על קשר כזה בין צמחונות לאנורקסיה.

 

אבל למי שלא זוכר, בעקבות הפוסט ההוא שלי -  הסטטיסטיקאי הספקן מעט יוסי לוי ערך בדיקה סטטיסטית של מחקר רמב"ם, ומצא שאכן קיים קשר בין שתי התופעות, כי הקשר הזה מאוד משמעותי מבחינה סטטיסטית. זה לא רק סטטיסטיקה אלא ידוע גם אחד המנגנונים הביולוגים המביאים לכך. יאמרו המיסיון שזה מגוחך, אז שיאמרו. הרי כל מה שלא מתאים להשקפת עולמם מגוחך.

 

אז המיסיון הטבעוני מעדיף שתפסיקו לאכול מהחי,  אם לא על ידי שכנוע במחקרים פסאודו-מדעיים מפוקפקים (שהם עצמם לא ראו את התוצאות המקוריות ולא מבינים את "העובדות" המוצגות שם וניתוחן), אז לפחות על ידי כך שתגעלו מתמונות גועל צרוף. ובעזרת השיטות המפוקפקות האלה הם מצליחים "להחזיר בתשובה". גם לא איכפת למיסיון שהגועל יגרור אנורקסיה, או שתגרם אנורקסיה לנערות צעירות שלא יודעות להשלים את החוסרים בצמחונות שלהן. 

 

אז מדוע רציתי שלפוסט הקודם יהיו הדים? כי לפוסט הקודם הייתה מטרה. והמטרה הייתה לפקוח את עיניהם של הצמחונים/טבעוניים שחושבים שהם אוכלים בריא, אך בעצם פוגעים בבריאותם. כי הם לא אוכלים את אבות המזון בצורה מאוזנת. וכפי שציינתי בפוסט הקודם,  גם צמחוניים יכולים להמשיך להיות צמחוניים אם יאמצו את עקרונות הזון ויקחו תוספי מזון. אז מה רע בכך בשביל המיסיון? מיד תבינו.

 

מועדון הזון (מועדון THE ZONE) יצא בהדרכתי לדרך לפני כשבועיים. בבלוג הזה הקדשתי מספר פוסטים ופינות להצגת ולימוד העקרונות הבסיסיים של שיטת התזונה הזו. חברי המועדון הרשומים, שעמם מנוים גם צמחוניים/טבעוניים שאיכפת להם מבריאותם - קיבלו במייל חומר נוסף שכלל טבלאות ושרשורי שאלות ותשובות.

כפי שציינתי בפוסט המבוא לשיטה, לימוד השיטה מצריך זמן מסויים והשקעה ראשונית בלימוד תכנון תפריטי הארוחות. 

 

אבל למרות שהשתדלתי מאוד שהחומר שהעברתי יהיה ברור, מסתבר שכבר בהתחלה מספר חברים הרימו ידים, כי השיטה נראית מסובכת מדי. ומצד שני, מספר חברי מועדון שלחו לי תפריטי ארוחות שלהם לדוגמה, או תפריטים יומיים שלהם - וביקשו אם אוכל לבדוק ולהעיר כיצד לתקן אותם.

 

וכפי שציפיתי, מרבית התפריטים היו עשירים בפחמימות ועניים בחלבונים ואפילו בשומנים. יחס הזהב של 3:4:3  (חלבון/פחמימות/שומן) אינו מתקיים. כצפוי רוב הצמחוניים ששלחו את תפריטיהם - התזונה שלהם עמוסת יתר בפחמימות. פחמימות בעודף משמינות, והן עלולות להוביל ליצירת טריגליצרידים על ידי הגוף - שהם בין הגורמים לסתימת עורקים והתקפי לב ושבץ מוחי.

 

אז היה לי מאוד חבל שמספר חברי מועדון איבדו את סבלנותם ללמוד מבלי להתאמץ קצת בהתחלה וללמוד. כי אפילו אם השלימו עם משקלם העודף, אי שמירה על יחס הזהב בין אבות המזון יכולה לעלות להם בבריאות רופפת בעתיד - כל אותם התחלואים הכרוניים הידועים ואפילו סרטן. הסרטן מאוד אוהב פחמימות או בעצם נכון יותר לומר שהסרטן מאוד אוהב את הורמון האינסולין, המופרש כתגובה לאכילת פחמימות.

 

אז ישבתי וחשבתי מעט כיצד אוכל לפשט, כדי שיקל על אלה שקשה להם לחשב ולתכנן ארוחות מטבלאות, ושהתייאשו. חשבתי על כך שכיום בעולם הדיגיטלי, קל לאנשים יותר לקרוא ממסך המחשב לאחר שהזינו נתונים, מאשר לקרוא חוברות או ספרים. לכן צץ לי רעיון: לתכנת אלגוריתם (תוכנה) שתחשב  עבור המשתמשים כיצד להרכיב תפריטים מושלמים לפי עקרונות הזון.  

 

אבל בשביל ליצור תוכנה כזו, אני צריך מתכנת מחשבים שישקיע מזמנו על הפיתוח. וזה בוודאי לא יהיה בחינם. וחוצמזה, בשביל זה אני אצטרך לפרוש מכל עיסוקי האחרים ולהקדיש לכך את מיטב זמני. וחוצמזה, שיטת הזון מעוגנת בפטנטים ולכן המשתמשים הפוטנציאלים יצטרכו לממן את רכישת הרשיון לתוכנה.

בשל כל אלה, התלהבותי כמובן הצטננה.

 

אבל בכל זאת לא היה לי קל לוותר, ולכן ערכתי חיפוש בגוגל אם אולי קיים כבר דבר כזה - מחשבון הזון. ו.... יש גם יש, וזה גם אפילו בחינם! ואלה כבר חדשות מרנינות.

 

מישהו כבר בנה מחשבון כזה כאן. אמנם המחשבן הזה הוא בשפה האנגלית. וחלק ממוצרי המזון בו אינו מוכר בשוק הישראלי. אבל ניתן לבדוק את המוצרים האלה באינטרנט ולמצוא את מקביליהם הישראלים. נו טוב, מוצרי חזיר קצת יקשה עליכם להשיגם בארץ, אך יש במחשבון הרבה מאוד מוצרים שתוכלו להעזר בהכנת תפריטים לפי שיטת הזון.

 

עם המחשבן הזה גם צמחונים וטבעונים יכולים לחשב איפוא הם עומדים עם התפריטים שהם אוכלים כיום, ומה להוסיף או לצמצם ליצירת יחס הזהב בין הארוחות.

עכשיו תרוצים יותר לא יתקבלו. מי שלא יבדוק אולי פשוט אינו רוצה לדעת.

 


ראו כיצד הכנתי בעזרת המחשבן ארוחה עיקרית של כ 4 בלוקים (חלבון, פחמימות,שומנים כל אחד:

 

 

 

החלטתי לאכול פסטה (אני אוכל רק כזו מחיטה מלאה) שזה פחמימות, 

 עם בשר בקר צלוי ( שאני אוכל כזה, או קציצות בקר, או טחון לבולונז - פעם בשבוע, בשביל הברזל וויטמין B12). בלקיחת הברזל והויטמין כתוסף מזון, הספיגה שלהם נמוכה בהרבה מאשר הצריכה במזון.

 

התחלתי במחשבן עם הבשר: חיפשתי בגלילה בשורה הראשונה של החלבונים: בשר עגל צלוי (roast beef). הכנסתי את הכמות היפה 100 גרם.

 

המחשבן נתן לי שאני בעצם צורך בבשר הזה:

 3.1 בלוקים חלבון  + 0.59 בלק שומן + 0 בלוק פחמימות.

 

עכשיו הלכתי לשורה השניה של הפחמימות. חיפשתי בגלילה פסטה מקמח מלא והכנסתי כמות של 50 גרם (עשירית מחבילת פסטה יבשה במשקל חצי קילוגרם). המחשבן ציין למטה שיחד עם הבשר  אני צורך כרגע:

4.0 בלוקים חלבון + 1.0 בלוק שומן  + 3.4  בלוקים פחמימות.

 

אם כך, חסרים כרגע עוד 3 בלוקים של שומן + 0.6 בלוק פחמימות להשלמת 4 בלוקים מכל סוגי אבות המזון.

 

כעת אוסיף לפסטה עגבניות ברוטב שאני מתכוון להכין מעגבניות טריות חתוכות לקוביות.

 

לכן חיפשתי בגלילה של השורה השלישית עגבניות לסלט וציינתי במשבצת המתאימה 250 גרם עגבניות טריות.  

 

המחשבן מראה כעת למטה שסה"כ אני אצרוך:

4.4  בלוקים חלבון + 1.1 בלוקים שומן + 4.2 בלוקים פחמימות.

 

חסרים כמעט 3 בלוקים של שומן:

 את זה בדיוק אוסיף כשמן זית לרוטב העגבניות - 10 גרם (2 כפיות שמן זית). 

 

לרוטב תוסיפו שן שום קצוצה או שתיים, ריחן ופטרוזיליה קצוצה על חשבוני. לא סתאאם. הם זניחים מבחינת החישובים.

 

סך כל הארוחה יצאה לי:

 

4.4 בלוקים חלבון + 4.4 בלוקים שומן + 4.2 בלוקים פחמימות.

 

יש כאן חריגה זניחה לגבי הפחמימות (0.2 פחות). ממש לא חייבים עד כדי כך לדייק ואם אתם כל כך מתעקשים, הוסיפו עוד כמה קוביות עגבניה או פלפלים.

 

ראו את התוצאה הזו כפי שיצאה בטבלה הדיגיטלית הבאה. אתם יכולים להכניס יום בשבוע וסוג הארוחה ולהדפיס בגרסת הדפסה:

 

 

 

  

שימו לב: רציתי לאכול בארוחה העיקרית הזו 4 בלוקים מתוך ה-14 בלוקים המוקצבים לי ליום. בתכנון יצא 4.4 - לא נורא, לא חייבים לסיים את 10% האחרונים של המנה.  גם אם אתם אוכלים טיפה יותר מדי, אבל ביחסים הנכונים של שלושת אבות המזון - לא נורא. שיטת הזון עובדת גם עם מעט טעויות.

 

ואם אתם רוצים לדעת מדובר כאן בארוחה שבסך הכל היא 400 קלוריות. כמות סבירה לארוחה עיקרית. אבל כפי ש/כתבתי בפוסט המבוא לשיטה. 400 קלוריות שהייתם אוכלים פסטה בלבד עם עגבניות  - משמינות ומשאירות אתכם רעבים לאחר זמן מה יותר מ- 400 קלוריות המכילות גם חלבון הבשר.

 

מ-400 הקלוריות הצמחוניות לא בטוח שתרזו.

מ-400 הקלוריות המכילות חלבון שומן ופחמימות לפי יחס הזהב - תרזו וגם תורידו את הסיכוי למחלות.


 

ועתה אוסיף את הלוגו של מועדון THE ZONE כדי שהפוסט הזה יופיע ברצף עם הפוסטים הקודמים בקטגוריה זו.

 

6  מועדון THE ZONE

 

 

 


 

בפינת מועדון הזון בפוסט הבא, אני מתכנן להכין מספר ארוחות בוקר ולצלמן להדגמה של שיטת הזון לארוחות בוקר. לחברי המועדון אשלח במייל רעיונות לארוחות ביניים.

 

אני לא מבטיח שיתממש כבר בפוסט הבא, אבל בשבילכם אשתדל.

 

 

הודעה לחברי המועדון

 

יש לי בעייה עם חשבון ה- walla שלי. כאשר אני מנסה להכנס לתיבת הדואר הנכנס אני מקבל הודעה על באג. מתנצל שאינני יכול כרגע לקרוא ולענות על המיילים שלכם. מקווה שהעניין יפתר בקרוב.

 

נכתב על ידי קנקן התה , 22/4/2013 16:37   בקטגוריות תזונה, תזונה מאוזנת, צמחונות, טבעונות, מועדון THE ZONE, מועדון הזון, מיתוסים, בריאות  
24 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   1 הפניות לכאן   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
תגובה אחרונה של קנקן התה ב-25/4/2013 10:03
 




דפים:  
124,864
הבלוג משוייך לקטגוריות: תרשו לי להעיר , מדע וטכנולוגיה , בריאות
© הזכויות לתכנים בעמוד זה שייכות לקנקן התה אלא אם צויין אחרת
האחריות לתכנים בעמוד זה חלה על קנקן התה ועליו/ה בלבד
כל הזכויות שמורות 2024 © עמותת ישראבלוג (ע"ר)