אתמול היה יום שלישי, שלישי פעמיים כי טוב. קמתי ב6 בבוקר וניגשתי לטסט ראשון אצל אחד הבוחנים הכי קשים בסביבה. אחר כך חזרתי לעשות חזרות למסיבת סיום שהתרחשה בערב וקיבלתי תשובה שעברתי את הטסט. מסיבת הסיום שלי הייתה מהממת והמסיבה אחר כך הייתה מטורפת ונהדרת. חתכתי עם כמה חברות מוקדם יותר מהאפטר, והייתי מאד מרוצה.
ועכשיו, כשמפרידים 6 מבחנים ביני לבין תעודת הבגרות שלי אני תוהה איך לסכם את החויה הזו, את בית הספר, שהייתי בו 2/3 מהחיים שלי?
הנה 5 מסקנות חשובות שהסקתי מהזמן האחרון, ועזרו לי המון בתיכון:
1. לכל מועד א' יש מועד ב' - בכיתה י' מאד אהבו להלחיץ אותננו לגבי הבגרויות, נהגו לומר שהבגרויות זה הדבר הכי חשוב. נכון, בגרויות זה חשוב. אבל שכחו להזכיר שתמיד אפשר לגשת בשנה הבאה, ואם לא בשנה הבאה אז להשלים אחרי צבא. זהו לא מצב אידיאלי, אבל כל ציון הוא בר תיקון. לכן כל הלחץ הזה לפני הבגרויות הוא קצת מיותר. (לפעמים צריך קצת לחץ שיעודד אותך לשבת על התחת וללמוד, אבל יותר מידי לחץ זה לא בריא).
2. אתם לא חייבים לאהוב את כולם - השכבה שלכם תהיה מורכבת מאוסף אנשים רנדומליים שנבחרו על ידי יועצת או שיטת חלוקה של העירייה, כל מה שמשותף אצלכם הוא השנתון. לכן הגיוני שלא תאהבו את כולם, אבל עדיין יש לזכור שצריך לקבל גם אנשים שהייתם מעדיפים להעיף להם כאפה. לפעמים יש אנשים שמדברים בתוקפנות, שמעירים הערות בלתי נסבלות, שחושבים שהם יודעים הכל. אני נוטה להתרחק מאותם אנשים, אלה שעושים לי רע. הבחירה היא שלכם, אתם בוחרים את מי ואת מה לאהוב, אבל שלום בית בכיתה לפעמים עדיף מלהגיד לבן אדם מה אתם חושבים עליו.
3. תעשו מה שבא לכם - הביקורת החברתית, הרכילות והבדיחות הפנימיות שאתם לא מבינים אצל חברים שלכם, כל אלה יעלמו כשתסיימו תיכון. אני הייתי אתמול באפטר של השכבה שהיה מסיבת טבע, הרמקולים עשו לי כאבים באוזניים אז חברה שלי ואני טיפסנו על גבעה שהייתה מרוחקת ב50 מטר שם המוזיקה הייתה שקטה יותר. רקדנו על הגבעה ועשינו חיים, אפילו שלא היינו ברחבה עם כולם. חברה שלישית שלנו שהייתה איתנו לא רצתה לרקוד איתנו שם כי זה הרגיש לה מנודה. כל הסיטואציה הזו היא עניין של נקודת מבט. לה לא היה נעים לרקוד שלא ליד כולם, כי "זה מנודה" כי "זה מוזר". אבל ההגדרות של "מוזר" ו"מנודה" הן שלה, מבחינתי לא הייתה שום בעיה עם זה. כל סיטואציה שתהיה לכם בתיכון (בחירת המגמות, הפעילויות שתשתתפו בהם, יציאות מהארון, תספורות סגנון לבוש וכו') זה הכל בחירה שלכם, אם השכבה שלכם לא אוהבת זה, סימן שהם לא שווים את היחס.
4. שווה להשקיע - גם כשמעדיפים ללכת ולצאת, לעבוד ולהרוויח כסף לבזבוזים, לפעמים לשבת וללמוד ולהשקיע בתחילת שנה מביא תוצאות בסוף שנה. זה נשמע כמו עצה של חננות, אבל הגעתם לתיכון כדי להוציא תעודת בגרות, אז אם כבר מממנים לכם אותה אז למה שלא להשקיע? ילדים שבחרו לא להשקיע לאורך כל שנות בית הספר (בעיקר באנגלית ומתמטיקה) מצאו את עצמם בסוף נדפקים על כך בתיכון ובבגרויות.
5. פשוט לזרום עם זה - לא תמיד זה יצא כמו שתכננתם. הבחירה של המגמות תברר כגרועה, הכיתה שבחרתם מלאה בערסים ופרחות שאתם לא אוהבים, הבחור שאת דלוקה עליו מכיתה ח' מצא חברה.. יש המון פעמים שאנחנו מגלים שמשהו לא מסתדר כמו שרצינו. אם יש אפשרות להאבק בזה (למשל לעבור כיתה) אז תנו את כל המאמצים. אבל לפעמים, להתעצבן, לבכות ולהרגיש מסכנים לא באמת שווה את זה. לפעמים לזרום עם הסיטואציה ולראות לאן זה יוביל אתכם יקל עליכם בעשרות מונים. כשהתחלתם את כיתה א' באמת האמנתם שתסיימו י"ב? אני חשבתי שאני אמות לפני סוף י"ב. הייתי בטוחה שהחברים שלי ישארו איתי לנצח, ולפעמים גיליתי שיש חברים שלא נשארים, יש חברים שמתמסמסים, שמשתנים, שעוזבים. וכמו שלא כל החברים שלי מהגן נשארו איתי עד י"ב (למען האמת נשאר רק אחד), כך גם תוכניות אחרות לא תמיד עובדות. וכשזה קורה כל מה שנותר זה להסתכל על הצד החיובי ולהמשיך הלאה לתוכנית הבאה.
והכי חשוב לזכור:
א. להתעצבן זה להעניש את עצמך על טיפשותם של אחרים
ב. אחרי שני דברים לא רודפים - בנים ואוטובוס. תמיד יבוא אחד אחר!
ג. כדי למצוא את האחד צריך לעבור הרבה אפסים
ד. מה שמתאים לאחרים לא תמיד מתאים לך
ה. זה החיים שלך ואף אחד לא יכול להחליט עליך באמת
מקוה שמישהו יקשיב לדברים האלה, כי באמת שהם עזרו לי כשאני הייתי בתקופות קשות.
♥♥
אילת