קריין:
מבצע אנטבה*.
ב- 27 ביוני 1976 עצרה ישראל נשימתה עת נחטף מטוס "אייר פראנס" בטיסה 193 שעשה דרכו מישראל לפריז ועליו בני-ערובה יהודים וישראלים.
המטוס ערך חניית ביניים באתונה ובדרכו לפריז, השתלטו עליו שמונה מחבלים פלשתינאים ושני גרמנים, חברי כנופיית באדר מיינהוף. החוטפים הנחיתו את המטוס בבנגאזי שבלוב, ומשם הטיסו אותו לאנטבה שבאוגנדה המצויה במרחק 4,000 ק"מ מישראל .
באנטבה הפרידו את הנוסעים הלא- יהודים מן היהודים ושחררו אותם, 98 חטופים נותרו באנטבה תוך שאולטימטום מוצב לשחרור מחבלים הכלואים בישראל, תמורת שחרור החטופים.
ישראל ניסתה להידבר עם החוטפים בתווכו של שליט אוגאנדה אידי אמין, ואולם זה שיתף פעולה עם החוטפים, במקביל ערכה ישראל הכנות למבצע צבאי לשחרור החטופים, על סמך נתוני מודיעין על המצב בשדה-התעופה אנטבה ותוך תכנון קפדני של הצד הלוגיסטי במבצע.
ב-4 ביולי 1976 יצא מבצע החילוץ לדרך, ארבעה מטוסי הרקולס גדולים המריאו משארם א-שיח' וטסו היישר לאנטבה.
לאחר שנחתו המטוסים התרחש במקום קרב יריות קצר שבו נהרג מפקד הכוח הקרקעי, יונתן נתניהו, וכן נהרג אחד החטופים. הנוסעים הועברו למטוסי ההרקולס שטסו לקניה, שם תידלקו ונסעו הישר לישראל.
אחת החטופות, דורה בלוך בת ה-75, שאושפזה בבית חולים מקומי לפני במבצע, נרצחה בהוראתו של אידי אמין (ורק לאחר קץ שלטונו של אמין הוחזרה גופתה לישראל).
ימים ארוכים של מתח וצפיה, במשפחות החטופים ובכל בית בישראל, באו לסיומם באנחת רווחה גדולה עם שובם של החטופים שהתקבלו בשדה התעופה בשירה ובמחולות.
השם שניתן למבצע בעת ההכנות היה "מבצע כדור הרעם". לאחר המבצע ניתן לו השם "מבצע יונתן", על-שמו של יונתן נתניהו, אך בעיקר נודע המבצע בישראל ובעולם כ"מבצע אנטבה".
מבצע אנטבה, מועמד לפרס אנשי השנה - בחסות עתון פנאי פלוס וקשת - הטלוויזיה שלך - בקטגוריית: "מבצעים שעשו היסטוריה".
__________
*הטקסט נלקח מאתר הכנסת ומויקיפדיה (והוא דומה באופן חשוד בשניהם) ונערך לצורכי דרמה כאן.