לפני כשנתיים בשנת 2010 פרסמו זוג החוקרות Amanda Purington ו- Janis Whitlock את מאמרן הנושא את השם:
Non- suicidal self- injury in the Media ובו מועלות מספר שאלות נוקבות אודות השפעתם של אמצעי תקשורת ההמונים בהם גם רשת האינטרנט מחד בהעלאת המודעות הציבורית לתופעת הפגיעה העצמית שלא למטרות אובדניות ושכיחותה באוכלוסייה ובעיקר בקרב מתבגרים ובוגרים צעירים ובו בעת אודות השפעתם של המדיה בנורמליזציה של התופעה והפכיתה למעין 'התנהגות מקובלת' לה מעניקים לגיטימציה כמכשיר התמודדות במצבי לחץ קיצוניים או מצבי משבר רגשי אקוטי.
השתיים מעלות את העובדות הבאות:
בעוד שבשנות ה- 60' של המאה הקודמת התפרסם רק מאמר אחד בעיתונות האמריקנית אשר עסק במהותה של הפגיעה העצמית שלא למטרות אובדניות (NSSI), בשנות ה- 80' וה- 90' של אותה המאה כבר החלו נפוצים מאות מאמרים בנושא בעיתונות הכתובה, סדרות טלוויזיה לכל המשפחה וכאלה אשר קהל יעדיהן היה בני נוער הקדישו פרקים שלמים לעיסוק בנושא ואף החלו להגיע אל ראשי מצעדי הפזמונים בארצות שונות שירים שמבצעיהם התייחסו בגלוי אל התמודדותם עם פגיעה עצמית.
הללו מתייחסות אל העובדה כי אף סלבריטאים כאנג'לינה ג'ולי וג'וני דפ בראיונות שונים שנערכו עמם חשפו בגלוי את התמודדותם האישית עם התופעה משך שנים לא מבוטלות מחייהם.
לדבריהן בעת שאמצעי התקשורת מגלמים מחד במקרה הנ"ל (לפחות בארה"ב) תפקיד חשוב ומשמעותי בחשיפת עצם קיומה של התופעה והצורך כן להעניק מענה הולם למתבגרים וצעירים המתמודדים עמה ולהפסיק את המדיניות הכללית במסגרתה אם מתעלמים מתופעה חברתית ואין נותנים לה מקום פומבי בשיח הציבורי הרי שגורלה הנו להיעלם מן העולם כלעומת שבאה- מעין גרסה מעובדת יותר של 'הטמנת הראש הציבורי בחול' כמעשה בת היענה, אותם ראיונות חושפניים, אותן תכניות וכתבות בעיתונים יצרו אפקט הפוך- הכשרת העיסוק והתמודדות עם פגיעה עצמית שלא למטרות אובדניות כמכשיר אישי לגיטימי עבור פרטים (גברים ונשים כאחד) להתמודדות עם מצבי חיים מורכבים.
בנוסף, בעצם העובדה כי אמצעי התקשורת הגבילו את עיסוקם בהצגת הפרקטיקות (חיתוך עצמי, תלישת שיער, גרימת כוויות ועוד) במסגרת סרטים באורך מלא בהם הפרוטגוניסטים הראשיים (הדמויות הראשיות) היו מתבגרים ובוגרים צעירים אשר הציגו את עיסוקם בפגיעה עצמית בעת מצבי משבר בחייהם (היעדר הבנה או קבלה על ידי קבוצת שווים בבית הספר התיכון, או דחייה חברתית בשנה הראשונה ללימודים בקולג' ועוד) עמם יכלו צופים רבים להזדהות ונמנעו מעצם דיון מעמיק ואמיתי בהשלכות ארוכות הטווח של ההתמודדות עם פגיעה עצמית- המחירים הרגשיים האישיים והחברתיים אותם משלמים אנשים המתמודדים עם פגיעה עצמית- הצורך בהסתרת צלקות, הבושה הנלווית להתנהגות זו, העובדה כי אנשים מגיעים למצבי דיכאון וייאוש כה קשים על רקע תיעוב ושנאה עצמיים המובילים אותם לפגיעה גופנית עצמית מכוונת, יצרו בעצם הילה של 'רומנטיזציה' לעצם הפגיעה העצמית והציגו אותה בעיני אותם בני נוער ובוגרים צעירים המתמודדים עם קשיים רבים בחייהם כהתנהגות לגיטימית- כמכשיר התמודדות יעיל ונכון אפילו בעת חוויות חיים קשות.
אחת מטענותיהן המרכזיות של חוקרות אלה הנה כי בדומה להתנהגויות חברתיות מסכנות חיים כעישון וצריכת אלכוהול והפרעות נפשיות כהפרעות אכילה בהן עסקו אמצעי התקשורת בשנים האחרונות בצורה חד מימדית ואף שטחית למדיי, אשר יצרו אפקט של עידוד ואף 'הדבקה חברתית', (הווה אומר, ככל שמדברים על כך יותר וחושפים יותר את צרכני התקשורת לתופעות כך עלולים יותר אנשים להתחיל ולאמץ 'טרנדים' ואופנות חברתיות אלה על אף הסכנה המצויה בהן), כך קורה שעל רקע עיסוק אמצעי התקשורת בפגיעה עצמית ישנה עלייה של עשרות אחוזים במקרים המאובחנים של בני נוער ובוגרים צעירים הבוחרים בה כדרך התמודדות.
הללו מבססות את דבריהן בסקרים שנערכו בשנים האחרונות בקרב בני נוער אמירקנים מהם עולה כי כ- 40% מהמתבגרים האמריקנים מכירים ולו חבר אחד במעגליהם החברתיים המתמודד עם פגיעה עצמית.
עליי להודות כי אני מאוד דו ערכית (אמביוולנטית) ביחסי אל טענותיהן של חוקרות אלה כאשר הן מתייחסות אל העובדה כי על רקע הטיפול התקשורתי בהפרעות אכילה הן הפכו להיות מעין 'טרנד חברתי'- מחד אני מסכימה עמן בהתייחסן אל הטיפול הקלוקל (בלשון המעטה), השטחי הסטיגמטי והשיח הרדוד המתקיים באמצעי התקשורת השונים בארץ אודות מהותה של האנורקסיה נרבוזה- שיח המוביל לרדוקציה של המתמודדות עמה כנשים צעירות גחמניות שכל מהותן הנה הרעבה עצמית ואף הצגת טבעות פרו אנה כזירות לעידוד מכוון של אחרות לאמץ הפרעת אכילה- להפיץ את בשורת האנורקסיה- גישה אשר לדאבוני נפוצה עד מאוד בקרב המחקר האקדמי העוסק בתפקיד האינטרנט בחייהן של אנורקטיות ובולמיות. וכאן המקום להדגיש ולציין- הבנות המדהימות עמן אני משוחחת בטבעות העוסקות בהפרעות אכילה מודעות עד מאוד למצבן ואלה המתמודדות עם ה"א מזה זמן רב אינן רואות בה הילה של 'טרנד אופנתי', הן אף מודעות עד מאוד לעבודה כי ישנן בנות הנכנסות אל הטבעות מתוך מטרה מוצהרת לאמץ הפרעת אכילה והן עושות ככל יכולתן על מנת להסביר את המחירים האיומים שההימצאות בה"א גובה בסופו של דבר.
ללא ספק עצם העובדה כי התקשורת מעלה אל סדר היום הציבורי את עובדת קיומן של ה"א הנה צורך חברתי בעיני- אך צורת הטיפול השטחית כל כך של אמצעי התקשורת בהפרעה רק מביאים לתיוג חברתי וסטיגמטיזציה חד מימדית, מאוד שיפוטית ולא הוגנת של ההתמודדות הכללית.
מאידך, איני יכולה להתעלם מן העובדה כי אכן מחקרים רבים מוכיחים שנוכח ראיונות עם כוכבי קולנוע ושאר סלבריטאים אשר התמודדו בעברם עם פגיעה עצמית החל מתפתח לפחות באירופה ואמריקה הצפונית שיח אודות התופעה.
שאלתי הנה האם לדעתכם- מניסיונכם האישי- על רקע החשיפה התקשורתית שזכתה לה תופעת הפגיעה העצמית שלא למטרות אובדניות בתקשורת, היא הפכה להיות בעיני רבים אמצעי לגיטימי להתמודדות עם קשייהם האישיים?
האם ללא החשיפה התקשורתית אנשים לא היו מגיעים אל פגיעה עצמית?
האם תכניות טלוויזיה וסרטים בהן דמויות ראשיות שקל לצופים להזדהות עמן גילמו תפקיד בחשיפתכם אל הפגיעה העצמית? באימוצה כאמצעי התמודדות אישי עם קשיים שונים ומשברים בחיים?
אודות התייחסותן אל רשת האינטרנט בנושא זה אעלה פוסט נפרד שכן מקום הרשת בהתמודדות עם פגיעה בהיותו הנושא בו אני מבקשת להתרכז מוכרח בעיני לקבל דיון נפרד.
אודה ללמוד מדעתכם וניסיונכם- במידה ותרצו לשתפני- שכן לטעמי זהו מאמר שבאמת מוערר מחשבה עבור לא מעטים מאיתנו כאן.
גלית