בני מזל סרטן אוהבים שינויים. הם אינם סולדים להם, אלא מחבקים אותם ומקבלים אותם.
שינויים שבאים בברכת שלום ולא כדבר שנרתעים ממנו. השינוי אשר מתקבל. סובייקטיבי או לא, שינוי זה בניגוד לטבעו של האדם.
[מילון אבן שושן]
שינויים.
אם שינוי זה תמורה במצב, הרי ששגרה זה שימור המצב.
שינויים אינם היסודות הכי יציבים שמתחת לרגלינו. הם מערערים את הסדר הקיים ומאיימים על החיים שהתרגלנו אליהם.
שינוי זה כל דבר; אנשים אחדים רואים בשינוי כאכילת פרי במקום כריך בארוחת בוקר; יש את אלה ששינוי עבורם זה לקום בשעה אחרת משהם היו רגילים; יש את אלה שהשינוי הוא דבר גדול מאוד וכל ה"שינויים הקטנים" בחיינו הינם זניחים ואינם נכללים בספירה.
שינויים.
לקראת החזרה ללימודים, אנו עומדים לזכות במסגרת שמייצבת את חיינו שוב. השגרה.
הלקום בבוקר מוקדם, להתארגן לקראת בית הספר או העבודה, ההשתהות באותו מבנה תוחם פיזית למען התחימה המנטלית, החזרה בשעות קבועות וההרגלים שפוקדים אותנו בשעת השגרה הנורמטיבית ולא כאלה שמזדמנים מעת לעת.
אותם דברים שאנו עושים בלי שאנו שמים לב והם כורח המציאות, הכרח שחייב להתקיים, אקסיומה קיומית.
אז...שינוי זה הפרדוקס של השגרה? אנו משנים פרט אחד בחיים המסגרתיים שלנו ואנו זוכים לפרדוקס? הרי ישנה סתירה לגבי הלוח זמנים מפורט-מפורט שאנו מתקיימים בתוכו, פרט שלא אמור להיות שם. שינוי שמוביל לשינוי כשם שלבנת דומינו מפילה את זו שאחריה. ההתערערות הזו, שהשינוי מביא עימו: "היי! רוצה לקום בשעה שהשעון המעורר שלך רצה? בוא, תקום כמה דקות לפני זה" אמר השעון הביולוגי. שינוי שלא בשליטתנו. או שכן?
אני יכול למיין את השינוי ל-3 קטגוריות, כשלשינוי יש הגדרה שונה בכל אחת מהן:
"השינוי בהפתעה" - אותו שינוי שאנו לא שולטים בו, הוא מכורח המציאות. אנו חייבים להתאים את עצמינו לשינוי הזה, אין ברירה אחרת.
לדוגמה, אנו נוסעים לעבודה או ללימודים והדרך בה היינו רגילים לעבור בדרכינו לשם חסומה. מה עושים? אנחנו מתאימים את עצמינו למצב הקיים, אחרת המצב עבורינו יישתנה. אנחנו חייבים להתאים עצמינו לקיים ואם לא, אנחנו נמצא את עצמינו חורגים מהמסגרת שהשגרה מנסה להקנות לנו, כמו הגעה בזמן לאותו מקום מתוכנן. שינוי שכזה הוא השינוי בתוך השגרה. אנחנו מתאימים עצמינו למען אי-חריגה מהמסגרת. לא נתאים את עצמינו לשינוי? תהיינה השלכות. העולם יאיים לקרוס לתוך עצמו - וכל זה כי רצינו לנסוע בדרך הרגילה.
"השינוי בהסכמה" - אותו שינוי שאנחנו מחליטים לקבל על עצמינו, למען שלומינו ולמען המצב הקיים. להבדיל מהשינוי בהפתעה, שאנחנו חייבים ליטול בשביל לא לחרוג מהמסגרת, את השינוי הזה אנחנו לוקחים כדי לחזור למסגרת. זהו גם השינוי ההדדי, שאנחנו מבינים כי הוא חייב לקרות ואנחנו מקבלים אותו בסבר פנים יפות למען ייצוב המסגרת.
לדוגמה, תלמיד שמתדרדר בלימודים. אם הוא רוצה להצליח ולהשתפר בהישגיו, עליו לעשות שינוי. זהו שינוי שהוא מחליט לקבל על עצמו בשביל לחזור למסגרת, אותה מסגרת שהמציאות מכתיבה לנו, שהחברה מכתיבה לנו. אבל זהו עדיין שינוי שעל נושא הבעיה לקבל, אם אפשר להגדיר זאת בעיה.
אבל מה אם חייב לקרות שינוי, אבל אנחנו נמצאים בתווך שבין חריגה מהמסגרת לבין החזרה למסגרת?
זהו "השינוי בהתאמה" - אותו השינוי, רק שהוא מתאים את עצמו אלינו. זהו שינוי? זה כיפוף המוסכמות, זה התאמה של המצב הקיים למצב שלנו. זה ערעור של כל מה שאנחנו יודעים.
לדוגמה, בן אדם אשר פוטר מעבודתו. במקום לצאת ללשכת האבטלה או לחלופין שהוא ייצא לחפש עבודה אחרת, הוא מתאים את השינוי אליו - והוא יוצא לשדוד בבנק. הוא חייב כסף, אבל הוא לא ייכנע לשינוי. הוא יישלוט עליו ביד רמה. לכן, אנו מוכרחים להבין את השינוי ולקבל אותו. השינוי חייב לבוא מאיתנו ושאנחנו לא נכפה אותו על המציאות. או שתהיה הדדיות או שאנחנו נתאים את עצמינו למצב ע"י קבלתו.
אז לפי מה שהגדרתי פה, כל שינוי הוא בר שליטה וריסון. ניתן לקבל אותו בחיבוק, או שננסה לעוות את המצב ונפעל כדי שהשינוי יתאים עצמו אלינו.
הרבה אנשים יושבים בתווך של "חזרה למסגרת", אך איזו מסגרת? המסגרת שאנחנו התרגלנו לחיות או מסגרת אחרת שבה נוכל להתקיים, הגדרת שגרה חדשה לחיינו.
הרבה אנשים נרתעים מהשינוי. אבל קבלתו הינה הפנמה כי המצב הרגיל, אשר שורר ומתקיים בקרבנו, יכול לעבור טרנספורמציה, קרי: התמרה במבנה של מצב או ברעיון.
אך לפעמים השינוי הוא מועיל, השינוי הוא טוב! ניתן לעבור שינוי-וסת למען ריענון השגרה או הכנסת מנהג חדש לחיינו.
אז כמובן שיש שינויים שמתקבלים בשמחה, שינויים שבאים מתוכינו מתוך הנכונות להשתנות. אך יש אנשים שמחליטים לנסות את מזלם ובכך להימנע משינוי על-ידי עיקום הקיים למען הטובה שלנו. רצון אגואיסטי ממש.
שינוי בהתאמה יכול להיות מוגדר גם כ"אי-דחיית סיפוקים" או "קיצורי דרך". אבל שינוי זה משהו שכולנו חייבים לעבור! אין מנוס מזה! תתאימו את עצמכם, אחרת אתם מחוץ למשחק.
נקודה אחת שעוד רציתי לגעת בה היא "השתנות". אם שינוי הוא דבר נקודתי, הרי שהשתנות הוא התהליך. ולא סתם תהליך - תהליך שינוי אצל האדם.
זהו רעיון תפיסתי ותודעתי שאדם חייב לקיים מכלול שינויים למען התכלית הגדולה - ההשתנות. אם ברצונו לשמר את השינוי שיהיה כחלק מהשגרה, הוא חייב להשתנות. פעולה נקודתית אינה מקיימת את המשוואה, אלא תהליך ארוך ולעיתים מייגע, אך כזה שחייב לקרות. גישה שגויה או לקויה מבחינת המקום בו עומד אדם חייבת להיות מטופלת בהשתנות. הוא יכול לשנות גישה נקודתית לגבי דבר אחד, כמו טיפול בתורנויות הבית, אך ההירתעות של אותו אדם מלעזור - היא זו שצריכה לעבור שינוי, ולשינוי קוראים השתנות. שינוי הגישה - זה כל העניין.
אקנח לסיום עם שינויים מהעולם הפנימי שלי, קרי: AC, דקסטר.
מה הוביל את אציו לפעול למען טובת איטליה? האם זה היה הרצון הטוב שבו? כמובן שלא! אולי יש בו טוב ורצון לעזור, אבל אלו לא היו מתעוררים מטריגר הרצון לנקום. אם לא הטריגר הזה, הוא היה נער ממשפחה אצילית שחיי את היום ובמקום להועיל היה רק מזיק. אך מהיכן בא הרצון לנקום, אותו ניצוץ שהדליק את הפתיל? השינוי שנכפה עליו. אותו "שינוי בהפתעה" שהניע אותו לפעול כנגד כל השורשים הרקובים במולדתו ולאחר מכן - ברחבי אירופה.
השינוי בהפתעה הוא שהוא איבד את רוב משפחתו לחבל. נתלו כחלק מקונספירציה מרושתת היטב לאורכה ולרוחבה של ארץ המגף.
דקסטר בסוף עונה 4 ותחילת עונה 5. גם הוא חווה שינוי בהפתעה כאשר איבד את אשתו, ריטה, לטריניטי, הרוצח המהולל. הוא נאלץ לעשות התאמות בתוכו למען להתאים עצמו לחיים החדשים שפקדו אותו - חיים כ-אב במשפחה חד הורית. הוא מנסה להמשיך בשגרת חייו כרוצח הרוצחים אך מהר מאוד מתברר לו שהוא חייב לעבור תמורה בגישתו ובניהול שגרת חייו, כפי שהיה רגיל, למצב הקיים בפועל ולנהל את עצמו ואת משפחתו לפי צרכיהם - השינוי בפעולה.
והשורה התחתונה שלי היא: שינויים הם דברים שלעיתים בשליטתנו ולעיתים לא. עלינו לקרוא את המצב ולהבין נכון מה עלינו לעשות ומהן דרכי הפעולה הנחוצות למען קיום התכלית. אך עלינו לזכור - יש שינוי ויש השתנות. יש שינוי בהפתעה שאיתו נצטרך להשלים או שניגרר לשינוי בהתאמה והשינוי הכי קשה מכולם הוא השינוי בהסכמה, שהרי הוא עוסק ברצון האדם לפעול למען השינוי, למען התהליך של ההשתנות. החלטה מסוג זה מצריכה חוסן נפשי והחלטתיות. קבלו את השינוי ונסו להשלים עימו. מי יודע, אולי לא רק בני מזל סרטן ניחנו ביכולת לקבל את השינוי ואף לבצעו וכולנו נוכל לקבל החלטות למען עצמינו בשביל המסגרת ולא נרתע מהם כמו שטבעינו מורגל לכך.
ההירתעות מהשינוי טבועה בנו - אך אנחנו יכולים לרסן את הפחדים ואולי להיות אלו שמחזיקים במושכות ששולטות בנתיבי ההסתעפות של השינוי.