אני מודה שלפעמים אני מגיעה לטונים גבוהים מדי כשאני מתווכחת על דברים מהותיים מבחינתי.
כמה ימים קודם לכן התנהל ויכוח סוער ביני לבין בחור אחר שישב בשולחן. בת זוגתי ישבה לידי, הם פטפטו על התזונה החדשה שבה שניהם מתנסים, החליפו חוויות ומתכונים, ולפתע הוא שאל אם אני לא מבשלת לה חזיר. אני חייכתי בנימוס ואמרתי "לא, אנחנו לא אוכלות את זה בבית".
"למה לא?" הוא שאל. "כי יש איסור מהתורה" אמרתי בפה מלא, בלי להתבלבל בכלל (רצוי לציין שהיה זה ערב שבת ואנחנו כולנו ישבנו במסעדה ואכלנו סטייקים עם גבינה. משמע, אני לא דתיה, לא באתי מבית דתי ואף לא מסורתי. וכן, אני מסתובבת בתל אביב ומתרועה בין חילונים).
ואז הוא בחר לנכון להסביר לי מדוע יש איסור מהתורה על אכילת חזיר (ואני לא אכנס לזה כאן כי זה לא רלוונטי בכלל). ובת זוגתי שתחיה ישבה לידי, וראיתי איך היא מרימה גבה ובחשש מה שואלת "אז למה באמת לא לאכול חזיר...?"
כי אנחנו יהודים. כי אבות אבותינו מתו על הדבר הזה בדיוק, וגם אם רק מתוך כבוד- אנחנו לא נאכל את זה כמו שהם לא אכלו.
אותו בחור טען שזה הטיעון שהוא הכי פחות מקבל- טיעון המסורת. ואני חושבת שזה הופך אותו לבור וטיפש, אבל גם לזה לא נכנס.
מה עם ברית מילה? עושים או לא עושים?
מה עם מזוזות? יש או אין טעם לתלות?
"יש גם איסור לחלל שבת" הוא אמר בטון מקניט.
"נכון, גם זה לא בסדר, ואני משלמת על כך מחיר".
"יש גם איסור על מה שאת עושה עם בת הזוג שלך"
"דווקא אין איסור מפורש" קפצתי. כי מי כמוני למדה לא מעט דווקא סביב הנושא הזה...
ואז הוא מציג לפניי שורה ארוכה של ציטוטים.
מיותר לציין שאני ברגע הזה כבר, חמומת מוח שכמותי, לא מקשיבה ולא שומעת.
אבל גם לאחר הרגיעה...
לא יכול אדם חילוני לבוא ולהציג טיעונים מהתורה כשהוא איננו מבין בהם די ולא למד ולו יום אחד מימיו. ולא יכול אדם חילוני לפרש לי פסוקים שהם אינם חד משמעיים רגע אחרי שביטל את כל התורה כולה. ולא רק את התורה ביטל אלא גם את אבותיו שלו. אני בזה לו על יהירותו ושחצנותו שגרמו לו ליפול בכך.
יש לי לפעמים תחושה לא טובה שהחילונים שנמצאים סביבי הם אנשים הרבה פחות סובלניים, הרבה פחות פתוחים וליברליים מהדתיים שנמצאים סביבי... חילוני אומר "אבל לי יש את הבחירה, להיות דתי או לא. ולו אין" ואני אומרת לו בתוך לבי שאני מאחלת לו למצוא את האור ולצאת מתוך התחת של עצמו, להתפכח מעט ולהבין שכולנו גדלנו בבתים מסוימים וחונכנו בדרכים מסוימות, ולכולנו יש ואין בחירה בדיוק באותה מידה.