החג האהוב עלי ביותר הוא חנוכה. מלבד העובדה שיש לי יומולדת כמה ימים אחרי, אז תמיד יש לי בזכרון איך היינו יושבים עם אבא ואמא, מדליקים נרות ושרים את כל שירי חנוכה ב-4 קולות. אבל דווקא שבועות נתפס אצלי כחג בו האוכל הכי טעים....אמא היתה מכינה את כדורי הגבינה המפורסמים שלה מתוך הספר של רות סירקיס, עם תוספות ושינויים שלה, בהתאם למצב הרוח ולגבינות שהיו לה במקרר, את הבלינצ'סים הנהדרים שלה עם מילוי גבינה מתוק וטעים, שצימוקים מבצבצים בינות לגבינה, קצת פסטה וסלט ירקות, שאצלנו בבית תמיד הלך טוב עם הכל... ככה התרגלנו עוד כשהיינו ילדים.
אבל גולת הכותרת היתה עוגת הגבינה. לפעמים אפוייה ולפעמים לא. לפעמים עם ביסקוויטים ולפעמים עם בצק, אבל תמיד היתה מלאה אהבה וטעימה עד כדי חטא.
השנה החלטתי להכין לכבוד החג עוגת שמרים שושנים עם גבינה, צימוקים והוספתי לה גם תפוחים, אותם אמא מאד אהבה בעוגות.
אמא אהובה שלי, אני נוצרת אותך בכל מתכון שאני מכינה מאז הלכת מאיתנו. לזכרך ומאהבתי הגדולה אליך, מוקדשת העוגה הזו.
בצק שמרים
500 גרם קמח
1/2 1 כפות שמרים יבשים או 25 גרם שמרים טריים
100 גרם חמאה רכה
1/4 כוס שמן
1/2 כוס סוכר דמררה (אפשר גם רגיל)
1 כוס מים פושרים
1 כפית (5 גרם) אבקת אפיה
1 ביצה
קליפה מגוררת מחצי לימון
קורט מלח
תערובת גבינה
1 גבינת טוב טעם (250 גרם) 3%
250 גרם גבינה לבנה 9%
2 שקיות סוכר וניל
3 כפות אינסטנט פודינג וניל
קליפה מגוררת מחצי לימון
2-3 כפות צימוקים בהירים שטופים
1/2 כוס סוכר דמררה (אפשר רגיל)
תערובת תפוחים
3 תפוחי עץ זהוב או סמיט
1/3 כוס סוכר דמררה (אפשר רגיל)
מיץ מחצי לימון
25 גרם חמאה
1/2-1 כפית קינמון
אופן הכנה
מניחים בקערה גדולה את הקמח, השמרים היבשים, סוכר, אבקת אפיה ומלח ומערבבים היטב. מוסיפים את שאר החומרים ולשים לבצק אחיד כ-5 עד 7 דקות. מניחים להתפחה כשעה.
מערבבים היטב את כל חומרי מלית הגבינה עד לתערובת אחידה ושומרים בינתיים במקרר.
שוטפים וקולפים את התפוחים ומגררים אותם בפומפיה גסה. במחבת בינונית ממיסים את החמאה ומוסיפים את התפוחים. מבשלים כדקה ומוסיפים את הסוכר ומיץ הלימון. מערבבים היטב ומבשלים על אש נמוכה כ-5 דקות. מוסיפים את הקינמון, מערבבים קלות ומכבים את האש. מעבירים את תערובת התפוחים למסננת לניקוז הנוזלים ומצננים.
לאחר שהבצק תפח, מחלקים אותו לשניים וכל חלק מרדדים לעלה בעובי של כ-3 מ"מ. מורחים על כל עלה מחצית מכמות תערובת הגבינה ומעליה מחצית מתערובת התפוחים. מגלגלים לגליל וחותכים לחתיכות באורך של כ-4 אצבעות.
משמנים 2 תבניות אלומיניום בקוטר 20 ס"מ, מסדרים את הגלילים החתוכים בעמידה בתבנית ומתפיחים 20 דקות.
מברישים היטב בביצה טרופה מהולה ב-2 כפות מים ואופים בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות, כ-50 דקות עד שפני העוגה בצבע שחום עמוק.
הערות וגיוונים
אפשר להשתמש בתבנית 24 אם רוצים עוגה אחת גדולה.
אפשר לשים רק תערובת גבינה בחצי מהבצק ובחצי השני רק את התפוחים.
אפשר להשאיר את הגליל בלי לחתוך אותו ולקבל רולדת שמרים.