" אני שומע ושוכח ; אני רואה וזוכר ; אני עושה ומבין "
קונפוציוס . גדול הפילוסופים של סין ובעל השפעה מכרעת על תרבותה.
קונפוציוס לא השאיר אחריו כתבים, אך תלמידיו הרבים אספו את דבריו לספר שתורגם לעברית בשם "המאמרות", או "האנלקטים". תורתו מדברת על היות האדם מוסרי, ועל תכונותיו של אדם מוסרי. קונפוציוס שם דגש רב על החינוך, והאמין כי המנהגים הם אלו המעצבים את האדם והופכים אותו למוסרי.
תורתו של קונפוציוס עוברת על הגבול שבין דת לבין משנה פילוסופית. הקונפוציאניזם עוסק בשאלות תאולוגיות כגון קיומם של חיים לאחר המוות, אך הוא אינו עוסק בטקסים, ואין לו אנשי דת.
קונפוציוס שם דגש על חשיבה ולמידה עצמאית של תלמידיו, ולא על טקסים או חוקים קבועים.
מבחינה מוסרית הדגיש קונפוציוס את עדיפותה של דוגמה האישית על פני מערכות חוקים מוגדרות ומוכתבות. לרוב, קונפוציוס מעביר את מסריו באמצעות משלים וכפלי משמעויות, ולא באמצעות חוקים מוגדרים. על כן, את דבריו יש להבין בהקשרם המקורי, ולא לפרשם כלשונם.
משפט ידוע שלו הוא "כלל הזהב" הידוע- ואהבת לרעך כמוך. קונפוציוס שם דגש רב על התייחסות הוגנת והדדית בין אנשים ועל משפטים כגון "מה ששנוא עליך אל תעשה לחבריך". יחד עם זאת, קונפוציוס תמך בעזרה למשפחה ולידידים לפני עזרה לזרים ולקהילה, כך שניתן לומר שלא תמך במשפט בצורתו המלאה.
קונפוציוס הדגיש את היֹשֶׁר, הידע והרצון הטוב כמפתח לפעולה נכונה. פעולה היא טובה רק אם היא נובעת מרצון טוב ואמיתי, שנובע מידע. לימוד וצבירת ידע חשובים, על פי קונפוציוס, גם למען התפתחות והעשרה אישית.
טען שמערכת החוקים צריכה להתבסס על המוסר הטבעי של בני האדם והתנגד לחוקים שאינם מתבססים על ההיגיון, ולחוקים שנאכפים בעיקר באמצעות פחד.
המון נקודות למחשבה עלו לי מקונפוציוס - ולכם?
אז למה עשיתי פוסט עליו ?
א. כי במקרה מצאתי את המשפט שבכותרת הפוסט באינטרנט והחלטתי לקרוא על מי שהמציא
אותו .
ב. כי כמו שכבר אמרתי, עלו לי כמה נקודות למחשבה כשקראתי על קונפוציוס והתחברתי לחלק
מתפיסותיו.
ג. כי הנה - הצלחתי להעשיר אתכם בעוד קצת ידע לעולם הידע הכללי שלכם ! (: יש !
(ועכשיו אתגר - נסו לקרוא את כל הקטע על קונפוציוס ב-60 שניות ! )