ההצבעה לגולדן בלוג מגיעה לסיום. אם עוד לא הצבעתם לבלוג תכנו ללינק פה.
בכל מקרה, תודה רבה למי שקרא את הבלוג והגיב. אם הפוסטים שלי הצליחו לעניין, לעורר סקרנות או אפילו להשפיע ולעזור למישה ובחיים האישיים אני שמח. מעבר לזה, אני פשוט מאוד נהנה מהכתיבה עצמה.
אגב, כלל לא הזכרתי את השנה החדשה אבל לדעתי הולך להיות מעניין.עד שלא מגיע הרגע, האפשרויות הן לא ידועות ואולי יש אינסוף מהן. למזל יש מידה מה בחיים של כל אחד מאיתנו בנוסף לפחד ועצלות שהם שני המכשולים העיקריים שלנו אבל באותה מידה יש לכל אחד מאיתנו את השכל ואת האפשרות להגיע ולקבל החלטה.
אין צורך בלומר מה חשיבות של כל החושים שלנו, הם שמציגים את העולם עבורנו. להיות ללא כל חוש כנראה הדבר הכי קרוב ללא להיות בכלל. בדרך כלל מוזכרים חמישה חושים. חמישה החושים הכי פופולרים שמוזכרים בדרך כלל הם: שמיעה, מגע, ריח, טעם וראייה. מעבר לחושים הפופולרים יש אבל חושים שאולי אפילו יותר חשובים מחמשת אלה בגלל שהם כל כך בסיסיים שרובנו לא חושבים עליהם כלל. יש דיונים בנוגע לכמה חושים יש לנו ולרוב המספר נע בין 21 ל-33 חושים. אנחנו מקבלים מידע מהחושים שלנו כך שבכל קצה הגוף שלנו יש לנו עצבים שמקבלים ומחזירים אותות חשמליות מהמוח דרך עמוד השידרה. באיזורים שונים בגוף יש לנו כמות עצבים שונה כי עצבים אינם מתפרסים באופן שווה בכל הגוף ומכך יש מקומות שהם יותר רגישים או יותר קהים. כל תהליך החושים שלנו כה מסובך עד שהוא מערכת שלמה בגוף בפני עצמה הנקראת מערכת העצבים.
האדם הראשון שניסה להרכיב רשימה של כל החושים האנושיים היה הפילוסוף היווני אריסטו (384 לפנה"ס עד 322 לפנה"ס). הוא גם היה הראשון שנתן שמות לחמשת החושים הבסיסיים. לאחר מכן נוספו 4 חושים נוספים שחולקו לתת-קטגוריות עד שסכום כל החושים הגיע ל-21 פחות או יותר מה שתלוי בדעתם של נורולוגים שונים.
נתחיל בחמשת החושים הפופולריים שלנו:
1. ראייה (עיניים) - תפיסה חזותית.
2. שמיעה (אוזניים) - קליטה של קול.
3.טעם (לשון) - הרגשה של טעם.
4. ריח (אף) - חוש ריח.
5. מגע (עור) - תחושת מגע.
ארבעת החושים הנוספים בגדול:
ארבעת החושים הנוספים אלה חושים פנימיים, בתוך גוף האדם.
6. תרמוספציה (עור) - תחושת טמפרטורה.
7. פרופריוספציה (חלקי גוף) - התחושה של האיברים שלך שמאפשרת לך לדעת איפה הם ממוקמים ביחס לאיברים אחרים.
8. נוציספציה (כל הגוף) - תפיסת כאב בכלל הגוף.
9. חוש האיזון (כל הגוף) - נקבע לפי נוזל באוזניים ועובד בשיתוף עם חושים כמו ראייה ופרופריוספציה.
כמו שציינתי מקודם, המספר הכולל של כל החושים משתנה מנורולוג לנורולוג. הינה עוד כמה:
10. קינסתטי (כל הגוף) - התחושה בזמן שהגוף מאיץ במהירות.
11. טקטיליות (בעיקר העור) - תחושת לחץ.
10. קליטה של העור - תחושה של סומק, התרחבות כלי הדם.
12. כימורספציה (דם ומוח) - תחושת רעב, צמא, הקאה וחניקה.
13. קליטת מתיחות (שרירים, מפרקים, עור) - בנוסף גם אחראי על רפלקס הקאה, שחרור גזים ועשיית צרכים.
ועוד..
אפשר להשוות את גוף האדם במובן מסויים למכונה. כמעט לכל דבר בגוף שלנו יש תפקיד משל עצמו ואם יש נזק כלשהו, יש לנו מערכת החלמה. אם לא, אז יש לנו מערכות בגוף שיודעות איך לפצות על החסר. אני לא אגיד שלכל איבר בגוף יש תפקיד כי הדבר כבר לא נכון. לדוגמא התוספתן , כבר איבד מהמטרה המיועדת לו. בני אדם הקדמונים צרכו יותר עשבים וכדי לעכל את העשבים התוספתן הפריש אנזימים מיוחדים לשם כך אבל היום זה כבר לא רלוונטי.
עוד תכונה מעניינת לחושים שלנו זה האופן שבו החושים מפצים על חוסר. במצב שישנו חוסר מולד או נזק שקרה באמצע החיים שגרם לאיבוד חוש כלשהו, שאר החושים נהיים חדים יותר. המוח שלנו יודע איך לנצל את שאר החושים בצורה כזאת שתפצה על החוסר. אדם עיוור ילמד לסמוך על חוש השמיעה שלו וחוש המגע כדי להתמצא בעולם לדוגמא וככה עוד מקרים שונים רבים.
על פיצוי של חוסר מסויים או פגיעה במוח כתבתי יותר בהרחבה כאן.
הופה, זאת הפתעה נעימה. מסתבר שהבלוג הפך להיות מועמד לבלוג החדש הטוב ביותר של 2013. מאז שפתחתי את הבלוג המטרה שלי מלכתחילה הייתה להאיר אור על נושאים שאולי פחות מוכרים או לתת נקודת מבט שונה. בעיקר להוסיף ולעזור. לפי התגובות שקיבלתי אני שמח לשמוע שרבים נהנו מהפוסטים ושחלק מהחומרים אפילו עזרו להם בחיים האישיים שלהם. עד לבלוג לא הייתי כותב הרבה מדי ובטח שלא כותב מאמרים. אני מקווה רק להוסיף עוד ולהשתפר בכתיבה בהמשך.
זה נושא שרציתי לדבר עליו כבר הרבה זמן ומהפוסטים הקודמים שלי נגעתי בכל מיני נושאים שקשורים לטראנסהומניזם בעקפין. אפשר לומר שטראנס הומניזם זה המשכו של התנועה ההומניסטית. טראנסהומניזם זאת תנועה אידיאולוגית שמטרתה לקדם את האנושות בשילוב עם קידום טכנולוגי. מדובר בלשפר את איכות החיים והתוחלת חיים של האנושות כולה בכך שנשפר את האדם מנטלית ופיזית. אם נגעתם בנושא עוד קודם, יכול להיות ששמעתם על מושג שנקרא פוסטהומניזם. אפשר לומר שהשאיפה של הטראנסהומניסטים זה להגיע לפוסטהומניזם שזה כבר השלב שבו האנושות הושפעה על ידי הטכנולוגיה בצורה כזאת שנהייתה חלק אינטגרלי בתוך האדם עצמו (גם דומה למה שקורה עכשיו). יש הערכה גבוהה שהקידום הטכנולוגי יגיע לנקודת אל-חזור שנקראת סינגולריות טכנולוגית ואף אפילו בתקופה הקרובה מתישהו במאה הזאת. הרבה מאוד הוגי דעה מאמינים שמהרגע שבו נגיע לסינגולריות טכנולוגית הדבר ישנה את פני העולם תוך זמן קצר ואין לאף אחד מושג כיצד תראה החברה האנושית מאותו רגע. יש הרבה מאוד כיוונים מהם הסינגולריות הטכנולוגית יכולה להגיע ומהם לדוגמא: אינטליגנציה מלאכותית, ננוטכנולוגיה והנדסה גנטית. הטכנולוגיות האלה יעזרו לנו בצורה כזאת שאפילו נתעלה על זקנה ומוות עצמם שלא לדבר על כך שבטח שנפתור בעיות פשוטות יותר מאלה.
מה אנטילגנציה מלאכותית יכולה לעשות עבורנו?
בגדול, אינטליגנציה מלאכותית תהיה כלי חישוב הרבה יותר עוצמתי מהכלים הקיימים שיש לנו כרגע מה שיאפשר לנו לפתח טכנולוגיות חדשות הרבה יותר מהר. מהנקודה שאינטלגנציה מלאכותית כזאת תהיה קיימת היא תתקדם מעצמה כי תוכל לעצב מערכות הרבה יותר מתוחכמות מעצמה. מהנקודה שבה יהיו לנו כלי חישוב כל כך עוצמתיים כל שאר תחומי הטכנולוגיה יאיצו בהתקדמות שלהם, משמע סינגולריות טכנלוגית.
השאיפה היא לבנות ננורובוטים (אלה רובוטים זעירים בגודל של1 חלקי מיליארד מטר, 9-^10) שנקראים אסמבלרס (Assemblers) שמטרתם ליצור תגובות כימיות בכך שישנו הרכבים מולקולרים של חומר בקני מידה אטומי ובכך בעצם להמיר את החומר לחומר אחר. בעזרת הטכנולוגיה הזאת נוכל ליצור כמעט כל דבר שנרצה. רק בעפר לדוגמא יש מלא אטומים שימושיים בתור אבני בנייה לצרכים של ננורובטים.כל מה שנצטרך לננוטכנולוגיה זה עיצוב סכמטי של מכשיר כלשהו ואת הרצף הפעולות לבנייתו. בנוסף גם בהקשר לבריאות ותוחלת חיים של האדם, יש גם תוכנית להשתמש בננורובטים כדי לתקן תאים בתוך גוף האדם עצמו מה שיקפיץ את תוחלת חיי האדם גם מבחינה של אריכות חיים, בריאות ואיכות חיים.
הנדסה גנטית זהו יישום של אמצעים רפואיים או ביולוגיים המבוסס על עקרונות של הנדסה או מכשורי הנדסה על מערכות ביולוגיות בקני מידה מולקורי ותאי. משתמשים בהנדסה גנטית בתחומים כגון מכשירים רפואיים, דיאגנוסטיקה, גנטיקה, תמיכה בתעשיית שירותי בריאות, תעשיית תרופות, גילוי תרופות, הגנה סביבתית, קידום אגרונומי (חקלאי). לדוגמא, היישומים של ננוטכנולוגיה יכולים להועיל לנקות את הסביבה שלנו מפסולת שבני אדם יצרו (שמן שנשפך לים לנקות בעזרת בקטריה מהונדסת),לשפר ייבולים ולהפיק יותר תועלת מגידול מזון ותאי גזע שיאפשרו ריפוי משמעותי עבור בני אדם.
השאיפה בסופו של דבר היא לשמר ולקדם את האינטלגנציה האנושית כך שנעבור את המגבלות שלנו בעזרת מדע וטכנולוגיה. כרגע מה שכל אחד מאיתנו יכול לעשות בשביל עצמו זה מה שאנחנו עושים ביומיום שלנו בדברים הקטנים. כל אחד מאיתנו יכול לשמור ולשפר את הבריאות שלו כבר בזה שסתם לדוגמא, נשמור על תזונה נכונה, על כושר, על רוגע נפשי, שנשפר ייעול סדר עדיפויות, שנלמד ונגרה את השכל ועוד הרבה.
בנימה אישית, זה משהו שאני מאוד מצפה לו כי הפוטנציאל עצום ולא הגיוני שעם הטכנולוגיה שכבר קיימת כבר עכשיו שהיא גם לא פחות ממדע בדיוני, עדיין העולם נאבק באותם בעיות שטחיות. אין דבר כזה להישאר במקום אפשר רק להדרדר או להשתפר ולדעתי, זה כיוון מבטיח
אני משאיר לכם סרטון של מקס מור שהוא פילוסוף טראנסהומניסטי דומיננטי בתנועה, שמסביר על הטראנסהומינזם והסינגולריות.