חזרתי אחרי הפסקה קצרה מכל מיני עניינים שאחד מהם זה לימוד גמרא בשש בבוקר אני עדיין ממשיך את זה כמובן בכל מקרה חזרתי ב"ה.
כל פרק בקיצור התניא מתאר את מה שכתוב בפרק המלא ולדעתי גם יותר מובן בשבילכם.
פרק א' - שתי נפשות
בפרק א' מעלה האדמו"ר הזקן שאלות שונות מתורת הנגלה ( מהמשנה והגמרא ) כאשר הנקודה המרכזית העולה מתוכן היא, שמעבר לפירוש הפשוט - ש'בינוני' הוא מי שחציו זכויות וחציו עוונות - ישנו פירוש עמוק יותר, לפיו ל'בינוני' אין עבירות כלל.
במהלך הספר יבאר אדמו"ר הזקן, שניתן להבין את הפירוש העמוק, רק כאשר לומדים על המהות הפנימית של הדרגות השונות בעבודת השם.
על השאלות מתחיל הרבי לענות, רק כעבור שנים-עשר פרקים, בהם מלמד אדמו"ר הזקן את תפיסת העולם החסידות בנוגע למהותו של היהודי, מהם הכוחות הפועלים בקרבו? מה השם רוצה ממנו? וכיצד הוא צריך להשתמש בכוחותיו כדי למלא רצון השם?
כבר בסוף הפרק, מתחיל אדמו"ר הזקן להסביר את היסוד לכל עבודת השם; 'לכל יהודי יש שתי נפשות'! לא רק נפש אחת עם שני יצרים, כי אםשתי נפשות ממש. הנפש הראשונה היא מה'קליפה' ויש בה ארבעה יסודות ( אש, רוח, מים, עפר ) מהם מגיעות המידות הרעות. כיוון שהיא מ'קליפת נוגה' שיש בה גם כן טוב, יש בה גם מידות טובות, כמו רחמנות וגמילות חסדים. נפשות אומות העולם מגיעות מהקליפות הטמאות ולכן, גם כאשר הם עושים טוב, זהו טוב אינטרסנטי.
סיפורים ותוספות:
"אמר רבה כגון אנא בינוני אמר ליה אביי לא שביק מר חיי לכל בריה וכו"
האמורה רבה, שהיה במדרגה רוחנית מאוד נעלית, הגדיר את עצמו כבינוני. אמר לו אביי תלמידו: "אינך משאיר חיים לכל הברואים" ( לא שביק מר חיי לכל בריה ), שכן, אם אתה רבה, שנמצא במדרגה כל כך גבוהה - הנך רק בינוני - משמע כי כל השאר רשעים...
כל טוב חברים.