לפני כמה ימים, הכותרת הזאת הצליחה לעצבן אותי ממש, עד שחשבתי על זה שוב.
בעיר שלי, בקבוק מים ליטר וחצי של נביעות, לצורך הדוגמה, במגה נמכר בכמעט 4 שקלים. שופרסל מסתפק ב3 וחצי שקלים בערך, מזמן לא קניתי שם אז אני לא זוכרת. הקיוסק שליד העבודה שלי לוקח גם 3.5 ואילו הקיוסק שמרוחק כחמש דקות הליכה מהעבודה שלי מסתפק רק ב3 שקלים.
4 מקומות שונים, כמעט 3 מחירים שונים. אני בטוחה שגם הקיוסק האחרון, שמוכר ב3 שקלים, מרוויח משהו. הוא בטח לא מתעשר מהמיים האלו, אבל רק בגלל שהוא הזול ביותר מהארבעה, יגרום לי לרצות לקנות בו שוב. ולא, אגב, זה לא מבצע. זה המחיר.
אז למרות שהכותרת הזאת ניסתה להיות פופוליסטית, לא ממש הלך לה, כי נביעות לא מוכרת את המים ב5 שקלים. היא מוכרת אותם בפחות, הרבה פחות. מי שכתב את הכותרת הזאת כנראה לא מבין דבר בקמעונאות.
אז האם חברות המים אשמות? כנראה שלא. מותר להן למכור את המים שלהן באיזה מחיר שהן רוצות. וזה כאמור, לא 5 שקלים. מי שאשם, הוא הסוחרים. ובעיקר הרשתות הגדולות.
למה זה ככה? הסופרים, בעיקר הגדולים, רוצים שתקנו שישיה. למה? כי זה יותר זול להם. פירקת שישיה? עכשיו הן צריכות להכניס את הבקבוקים למקרר, או למדף, מה שאומר לבזבז זמן יקר של עובד שהיה יכול לעשות משהו יותר מועיל במקום. חלק פשוט בוחרים להשאיר את השישיה כמו שהיא. מעבר לזה, אותה שישיה כבר לא תוכל להמכר כשישיה. מה שאומר, שהרווח עליה קטן. כי בתמחיר, הן מחשבות את המחירים של שישיה ושל בקבוק בודד בנפרד. בחלק מהסופרים, אגב, יש שלטים שאוסרים על פירוק שישיות. מעניין אם זה חוקי לפי המועצה להגנת הצרכן.
עוד משהו. כשהם קונים את המים, הסופרים הגדולים מקבלים הנחה. הנחות זה דבר מקובל בקמעונאות. כמו שמטפל הוליסטי יעשה לך הנחה בסדרה של 10 טיפולים. פירקת שישיה? הלכה ההנחה. ובנוסף גם עשית להם בלגאן בהנהלת חשבונות.
עכשיו ניקח את הדוגמה של הקיוסק שמוכר ב3 שקלים, ונראה בכמה נביעות באמת מוכרת את המים. גילוי נאות: למדתי הנהלת חשבונות אי שם בתיכון, אבל המוח קצת התחלד אז יכול להיות שהחישובים לא כאלו מדוייקים.
בדרך כלל, עד כמה שזכור לי משנותי בתיכון, נהוג לתמחר מוצרים ב120% רווח. כלומר, קנית משהו בחצי שקל? תכפיל ב120% ובמה שיוצא תמכור. זה בפשוט.
בחישוב גס, יצא שבעל הקיוסק קנה את המים ב2.5 ש"ח. כלומר, הוא מרוויח חצי ש"ח בלבד, לפני ההנחות, שאין לי מושג כמה הן. לצורך הדוגמה נגיד שההנחה היא בסביבות ה10-20 אחוז. כלומר, אותו קיוסק קנה את הבקבוק הבודד הזה, כנראה בשני שקלים.
אז האם חברות המים מוכרות לנו את המים בחמישה שקלים? כנראה שלא.
פוסט המשך כנראה יהיה בקרוב, כי זה כבר נהיה ארוך.
בנתיים, נקודה למחשבה ולילה טוב.