בלוג
מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית.
בלוג הוא יומן אישי, שבעליו כותב בו רשימות ("פוסטים") ותוכנו גלוי לגולשי האינטרנט לשם קריאה ובדרך כלל אף תגובה. בעלי בלוג נקראים "בלוגרים".
הבלוג הוא אחד ממאפייניה של תרבות האינטרנט, והוא רחוק מרחק רב מהיומן בתקופה שקדמה לעידן האינטרנט, יומן שנשמר היטב מעיני זרים. בעוד שיומן אישי נועד לשימור זכרונות ולנתינת מקום לאמירה אישית, בלוג הוא מקום שבו בעליו מתקשר עם העולם ומציג את צדדיו המוחצנים.
מקור המונח הוא בשפה האנגלית, Web + Log = Weblog > blog.
לעתים קרובות משתמש הבלוגר בפלטפורמת הבלוג למטרות נוספות, החורגות מיומן אישי, כגון פירסום יצירות אמנותיות ספרותיות, אותן לא יכל לפרסם בדרכים אחרות, וקבלת משוב עליהן. שימושים אחרים אפשריים הם ערוץ מידע לציבור, ביקורת אקטואליה, ועוד.
סביב מערכת הבלוגים התפתחה מערכת חברתית המכונה 'בלוגוספירה', אותה מובילים הכותבים המוכשרים, בעלי המבקרים הרבים. הבלוגוספירה משמשת ערוץ תקשורת לכל דבר, וקשרים חברתיים רבים נרקמו בזכותה.
הבלוגים נשמרים באתרים ייעודיים, ניתן להגיב עליהם ואף להיות "מנויים" על בלוגים פופולריים. בשנים האחרונות תופעת הבלוגים באינטרנט מתחזקת והולכת.
בלוג קהילתי
בלוג קהילתי הוא בלוג, בו כל אחד יכול להביע את דעתו, לפרסם קישורים או מאמרים מעניינים שמצא ברשת האינטרנט או להביע דעה בקשר לכתבות שפורסמו. ההבדל המהותי בין בלוג קהילתי לבלוג רגיל הוא שבבלוג כותב רק איש אחד. בבלוג קהילתי כל אחד יכול לכתוב. בלוג קהילתי שובר גבולות בין אנשים ומהווה מקום המפגש למבקריו תוך עידוד דיונים בין הגולשים. כל הפוסטים בבלוג קהילתי הינם מבוקרים ע"י מנהלי המערכת בכדי לסנן תכנים לא ראויים כגון: קללות, 'טרולים' וכו'. התוצאה היא תוכן איכותי, שמושך אוכלוסייה רצינית, תרבותית ונעימה.
אתרי בלוגים בעברית
- ישראבלוג (http://israblog.co.il/) - פונה לקהל הרחב בני כל הגילאים, תפס את מקומו כאתר הבלוגים המוביל בארץ.
- רשימות (http://www.notes.co.il/) - רשימה מצומצמת וסגורה של כותבים בעלי ניסיון ותחומי התמחות ייחודיים.
- תפוז בלוגים (http://www.tapuz.co.il/blog/) - מיזם בלוגים נוסף שמשולב במערכת פורומים נלווית.
- מייבלוג לשעבר (http://www.myblog.co.il/) - מיזם בלוגים צעיר וחדש. נפרץ, גסס ומת.
קישורים חיצוניים
- מה זה בלוג? (http://perkol.itgo.com/weblog.htm)
- מטאפילטר (http://www.metafilter.com) או בוטינוק (http://www.botinok.co.il) דוגמאות שכיחות לבלוגים קהילתיים.
שני בלוגים שונים שמצאתי תוך הדגמת התכונות המיוחדות להם, המטרות שמשיג הכותב , הקורא, הפעילות המתרחשת :
הבלוג הראשון: שלי הוא בלוג גוש קטיף המטרות שמשיג הכותבת שהיא יכולה לבטא את עצמה באופן אקטואלי ולהגיב על דברים במידית, ולהסביר דברים שלא מבוררים כגון האם באמת היישוב גדיד היישוב הדתי הראשון רוצה להתפנות או לא. וכן יכולים להגיב לה במידית. הכל אקטואלי. הקורא משיג את הדיעה האמיתית של האנשים היושבים בגוש, ולא ניזון רק מהתקשורת.
הבלוג השני: הוא בלוג מכיפה על בת השירות הלאומי המתלבטת. הוא בלוג שכתוב בצורה נחמדה מאד ביחס למציאות, לפי דעתי. המטרה שהיא משיגה זה שהיא משתפת את השאר בבעיות שלה ושל חברותיה לשרות לאומי משלבי ה"חיפוש", שזה כרוך גם בתשלום גבוהה, עד השלב שבו אתה רוצה כבר לתרום ואז יש את הבעיות מכל הכיוונים. אני חושבת שחלק מהמטרה זה גם שבעקבות השיתוף שלה, בנות אחרות גם ישתפו מה שקורה בפועל, בנות אחרות הוסיפו את הקשיים שלהם מן קבוצת תמיכה.
2 - מהו בלוג חינוכי?
מטרותיו
סוגים שונים
בלוג חינוכי:
בלוג חינוכי בעיקר בא במטרה ללמד את האוכלוסייה הקוראת אותו. בביה"ס ניתן להשתמש בבלוג כדבר חנוכי, כלי המלמד ומעביר מידע חשוב לתלמיד בתוך הרשת עצמה. הבלוג לא בא המטרה להחליף את המורה אלא הוא בא כהעשרה וכתוספת לדיונים בכיתה או ללימוד נושא כל שהוא בכיתה. הבלוג החינוכי בא כתוצאה מהתקדמות שלנו בטכנולוגיה והם משתמשים בבלוג למספר דברים:
1. המורים משתמשים בבלוג חינוכי כתחליף לאתר קורס סטנדרטי. הם מעדכנים בו מטלות, לוחות זמנים, רשימות קריאה וכיו"ב. יתכן שעבור התלמידים לא מדובר בשינוי משמעותי, אך מבחינת המורה העדכונים והזנת התכנים נעשים בצורה פשוטה וקלה הרבה יותר עבורו מבחינה טכנית.
2. בעקבות הפשטות הטכנית, מורים ומדריכים נוהגים יותר לצרף קישורים לאתרים ותכנים חיצוניים הקשורים בחומר הנלמד ומעשירים אותו במידה רבה.
3.הבלוגים מאפשרים לפתח עימותים ודיונים כיתתיים במיגון נושאים. השיחות המתאפשרת במסגרת של בלוג, בניגוד לכתה, הן בטווח רחב מאוד ותורמות ליצירה של קהיליית לומדים – התלמידים זוכים להכיר אחד את השני יותר טוב על ידי קריאת בלוגים של חבריהם ומגלים, בדרך לא מאיימת, את השוני והדמיון ביניהם. כל האמירות והדעות מקבלות תשומת לב, בניגוד לכתה ממשית בה יש תלמידים ביישנים או קולניים, ונוצרת אווירה של שוויון.
4. חלק מהמורים עושים שימוש בבלוגים לארגון הרצאות כתתיות והעלאת סיכומי קריאה. בצורה זו הבלוגים האישיים מנוהלים על ידי מספר תלמידים והופכים ל"בלוגים קבוצתיים".
5. כתיבת בלוג עשויה להינתן כמטלה בפני עצמה בשיעורים מסוימים, אשר התלמיד יקבל עליה ציון (למשל כתיבת חיבור או דו"ח קריאה יומי). עם זאת, יש לציין כי אופציה של אילוץ תלמידים לכתוב בלוג אינה יעילה לטווח ארוך: הכתיבה מכוונת רק למורה, והתלמידים מהאטרקטיביות של הבלוגים נובעת בראש ובראשונה מקלות השימוש בהם. הבלוגר יכול לערוך ולעדכן תכנים חדשים מבלי לדעת שפות תכנות של אינטרנט. על פי Fiedler, מומחה לפדגוגיה טכנולוגית (אוניברסיטת Augsburg, גרמניה) – הבלוגים מהווים כלי רב עוצמה התומך הן בלמידה אינדיבידואלית והן בלמידה שיתופית במסגרת עבודה עתירת מידע ולמידה מחוץ למסגרת פורמלית הרווחות כיום.
למרות שלבלוגים יש השפעה חינוכית משמעותית היא אינה נובעת באופן אוטומטי וללא סיכונים – בתחילה הבלוג נתפס כבמה לפרסום, אך ככל שהזמן עובר, הבלוג הופך לפורמט של שיחה.
תרומת הבלוגים החינוכיים:
1. למרות הסיכונים (מקרים של כתיבה בוטה וניבול פה מצד תלמידים מסוימים), מורים ותלמידים חשים בסך הכל ביתרונו. מתן אפשרות לתלמידים לשקף את כתיבתם ומחשבותיהם, כפי שהן, באופן בלתי אמצעי.
2. מתן אפשרות לכתוב על נושא לאורך זמן ולכסות אותו אפילו בטווח של משך חיים שלמים.
3. מתן אפשרות לחבור בין כותבים וקוראים לשיח מתמשך, המוביל להמשך כתיבה וחשיבה.
מטרת הבלוגים: אלה מעודדים את התלמידים לכתוב, תוך שימת לב גבוהה לרמת הכתיבה מתוך ידיעה ומודעות כי התכנים חשופים למעשה לעיני כל העולם. פסיקים לכתוב ולעשות שימוש בבלוג בסיום הלימודים.
דוגמאות:
בלוג בראיתי באתר תפוז דן בשאלה כיצד מחברים ומקשרים בין אינטרנט לבית הספר? כיצד ניתן להעזר באינטרנט תוך כדי הלימוד (מה זה ברור שאפשר!!!) בדרך שהוא יוכל לתרום ללימוד הילד בכיתה מבלי שיהיה חשוף לדברים הרעים וההורסים שבתוך האינטרנט. במטרה של אותו בלוג היא להעלות את הדילמות והקשיים שנובעים מהכנסת המחשב וכמובן יחד איתו את האינטרנט למערכת הלימודים של התלמיד כביכול. זוהי דילמה לא כל כך פשוטה וצריך להתמודד איתה.
דוגמא נוספת היא מורה שהחליט לתת מטלה לתלמידיו- יומן קריאה באינטרנט. מכיוון השאינטרנט הוא מנוע חיפוד ענק ועצום מלא מידע ותמונות על התלמידים למצוא כתבות/ספרים / מאמרים ועוד המענינים אותם לכתוב בבלוג יומן המתאר את מה שקראו בכל שבוע תוך כדי צירוף תמונות הקשורות לנושא. הבלוג בא במטרה לעזור לתלמידים שכיום מן הסתם פחות קוראים, וכן לעורר בהם את הקריאה מתוך העולם שהם מתענינים וקשורים יותר- עולם המחשב. היתרון לפי דעתי בבלוג זה הוא שהתלמידים אכן יקראו, אבל החיסרון הוא שלא תמיד ניתן לסמוך עליהם שיקראו דברים ראויים וגם הם מפסידים את הריח- של הספר והחוויה של הקריאה הישנה והאמיתית.
3 -
הבלוג שלי הוא לילדי כיתה ח' והוא עוסק בפרשת -השבוע, מידי שבוע ילד אחר יכתוב על הפרשה בקצרה, וכל חודש על ידי ילדי הכיתה ייבחר נושא , כל שבוע יעלו דילמות ורעיונות בנושא אני כמורה יעלה את הדילמה כשאר היא תהיה עד כמה שניתן קשורה לנושא אקטואלי לאותו שבוע. הבלוג יהיה פתוח והתלמידים יוכלו להביע את דעתם, ולהוסיף דברים.
תגובה לבלוג של חני - רעיון פרשת השבוע חשוב ורלוונטי כל שבוע מחדש, חשוב שילדים ובני נוער יעקבו אחרי פרשת השבוע ידעו מה הפרשה ורעיונות הקיימים בפרשה, ויעמיקו בה.
זה מפתח אצל התלמידים את הידעיעה על פרשת השבוע ואת לימוד התורה אצלהם.
בהצלחה.
מירי סלע