טוב, אז עשיתי בוק ריפורט בשביל הבת שלי, שלימור לבנת תתבע אותי. בעצם, אדוני השופט, לא עשיתי את כולו מההתחלה, רק ערכתי, סגננתי וסידרתי את הזמנים שיהיה בהם איזשהו היגיון. ולא חלילה שאני תופסת בעצמי את ההיגיון של הרצף על קו הזמן, בשעה שבאים לתאר מעשייה, או אירוע. משום מה נדמה לי שמתחילים בעבר, עוברים להווה מתמשך, או הווה פשוט, ומסיימים בעתיד, אם רוצים, אם מאמינים בקיומו, אם מתאווים להשליך פיסה מן ההווה לכיוונו, לא שאני מבינה איך עושים זאת. העתיד נראה לי כל כך ערטילאי, בשעה שהעבר הנו טשטוש מוחלט, פסיפס של אנקדוטות ומקטעים, חלקם מציאות וחלקם דמיון, לעיתים אותנטי ולפעמים בכלל ממוחזר מיד שנייה, שלישית, או אינספור ידיים, שעיצבו, שירטטו, כיירו, וצבעו.
וההווה, מה איתו? הוא בכלל תופעה, הרי בטרם שהוגים אותו, הוא כבר הופך לעבר, משמע שלמעשה אין הוא קיים בכלל ומי שמאומן לחוות את הרגע בעצם חווה שום דבר.
הנה סיפור שפעם כתבתי. יופי, עכשיו אני גם מתחילה למחזר את עצמי.
רגע
אני זוכרת את עצמי בת שמונה, עושה את אחד הניסויים הראשונים שלי בהבנת המציאות. עמדתי ביום סתווי צהבהב בשעת בין ערביים קסומה מתחת לעץ הזית הזקן שענפיו השתרגו דרך הקטע השבור של הגדר שהקיפה את המגרשים. גזע העץ היה שרוף בחלקו וחלול כמעט לחלוטין, אך למרות זאת לבלבו העלים שלו בהתרסה ירוקה, מבהיקה, כמו מתעלמים מציוויו של הטבע.
השמש שקעה לעבר קו האופק, בשעה שלהקת חסידות חצתה את השמיים שנצבעו בגוונים ורודים, סגולים וכתומים, עושה את דרכה כראש חץ לכיוון יבשת אפריקה, כמדומני.
הייתי לבד.
לא היה לי קר ולא היה לי חם. לא הייתי רעבה וגם לא צמאה.
לא כאב לי שום איבר בגוף ומגע הבגדים שלבשתי, היה מלטף ונעים לעורי.
שקט נדיר ובלתי מאיים שרר מסביבי, מופרע קלות רק בצלילים רחוקים ובודדים של ציוץ ציפורים וקול משב הרוח בין צמרות העצים. מאחר שלא הייתי אמורה למהר ולהגיע לאף מקום אחר, בשל התחייבות כזו או אחרת, היה מוחי חף מטרדות - הייתי מאושרת.
הסתכלתי על שעון היד שלי והרהרתי:
השעה עכשיו היא רבע לשש. אם אני אמחה כף אל כף בדיוק ברגע זה…, חשבתי ומיהרתי לבצע, ומחר בדיוק באותה השעה אני אבוא בדיוק לאותו המקום ואעשה בדיוק את אותה הפעולה, כשאני לובשת ממש את אותם הבגדים, הגיוני להניח שארגיש שוב מאושרת באותה המידה ואחווה חוויה זהה לזאת שאני עוברת ממש עכשיו.
למחרת הייתי שם לבושה בבגדים מאתמול.
נעמדתי מתחת לעץ הזית הזקן בתוך מעגל החצץ שסימנתי ביום הקודם ונעצתי את מבטי במחוגי השעון האיטיים.
בדיוק בשעה היעודה מחיתי כף אל כף והרמתי עיניים למעלה.
תוך שבריר שנייה הכתה בי ההבנה שאת הרגע ההוא אין לי שום סיכוי לשחזר ולו רק בשל העובדה שהיום כבר טמונים בי הזיכרון והכוונה שלא היו שם אתמול. להקת החסידות נעדרה הפעם מן הסצנה. קבוצת ילדים ששיחקה כדורסל במגרשים השמיעה קולות רמים וצוהלים שהתערבלו ברעם המנוע של מטוס ריסוס קל, אשר טס לא הרחק משם, מפזר ערפל לבן מעל לשדות התירס והכותנה.
ענני נוצה ששטו בשמיים וכיסו חלקים מהשמש, צבעו את גווני הרקיע בטקסטורה שונה לחלוטין מזו של אתמול. ציפורן כף רגלי השמאלית פעמה קצובות בכאב עמום. מזכרת ממכה שחטפתי בבוקר מדלת ארון הבגדים.
"מה את עושה?"
צעק לי אלעד מתנשם ומתנשף כשהוא מאגרף בשתי ידיו את הברזלים המעוינים של הגדר.
"את באה לשחק, או שאת מתכוונת לעמוד שם עד שיגיע מחר?"
"תיכף" אמרתי לו, ומה יכולתי להגיד?
הרי לא היה שום טעם לצעוק לעברו בתשובה:
היי, עזוב אותך מהריצה המטורפת הזאת אחרי הכדור. בזה הרגע גיליתי את אמריקה; הידעת שהמצרך הכי נדיר וחמקמק ביקום הוא לא יהלומים, זהב, נפט, או אורניום מועשר, אלא ההווה?
היית מאמין, אלעד, שבעצם לא קיים באמת דבר כזה - הווה?
זאת סתם מילה שמישהו המציא בשביל לתאר אשליה שאין לה שום אחיזה במציאות.
הנה, עד שאני מספיקה להגיד אותה, לחשוב אותה, או למחוא כף אל כף, היא חולפת ונעלמת לה אל תוך שכחת העבר.
"נו כבר אסטרו" נבח עלי אלעד בפנים מזיעות ואדומות.
"אנחנו מפסידים את המשחק, כי חסר לנו שחקן, את באה עכשיו, או שאת לא באה בכלל?"
"רגע" אמרתי לו, "אני תיכף באה".
"לא תיכף" הוא שאג לעברי
"עכשיו! תבואי עכשיו!"
"שתוק טמבל" אמרתי לו וחטפתי לו את הכדור מהידיים "תיכף זה עכשיו".
ואיש אחד שפעם אהבתי היה תמיד אומר: "אני לא יודע לאן אני הולך, אבל אני מאוד מאוד ממהר".
טיק טוק טיק טוק טיק טוק טיק טיק טוק טיק טוק טיק טוק טיק טוק
