במסגרת שלל תוכניות הרדיו בהן יצא לי לדבר לאחרונה כאן בשבדיה, מסתבר ששמי חלחל גם למעגלים סובבים ומקבילים.
אי לכך ובהתאם לזאת קיבלתי בשבוע שעבר אימייל ממארגני Almedalsveckan (בקיצור למי שלא רוצה לקרוא בוויקיפדיה - פעם בשנה, בתחילת יולי, נערך בעיר ויסבי שבאי הגדול בשבדיה - גוטלנד - כנס של שבוע אליו מגיעים כל הפוליטיקאים, קובעי המדיניות ונלוויהם. נואמים, מתדיינים, מצהירים ובאופן כללי מנסים לקבוע איך צריך להראות העתיד השבדי מכל בחינה שהיא).
כמובן שמכיוון שהשנה היא שנת בחירות (ספטמבר 2010), השבוע הזה חשוב במיוחד למפלגות ולגושים בכדי להציג את מדיניותם לפני הבחירות כמו גם להסביר מדוע "הצד השני" הוא בחירה מוצלחת פחות.
בכנס הזה דנים לא רק בפוליטיקה פנימית כי אם גם בנושאים רבים בפוליטיקה ובדיפלומטיה העולמית ששבדיה קשורה אליה בישירין או עקיפין.
לאור מעורבות שבדים במשט לעזה ולאור הפרופיל הגבוה שהסיפור הזה קיבל החליטו לעשות גם דיון בנושא "מה ייקרה אחרי Ship to Gaza?" (שמו של המשט בגרסתו הבין לאומית).
בדיון ישתתפו מהמט קפלן (כן, אני יודע, שם משפחה יהודי, אבל מדובר בשבדי ממוצא טורקי מוסלמי), חבר פרלמנט במפלגת הסביבה שגם השתתף במשט, אנה מלווין, מנהלת המכון השבדי ליחסים בין לאומיים ועבדכם מיסטר פרפקט.
הדיון יסתובב סביב 4 השאלות הבאות (שהן, אני חייב לציין, לגיטימיות ומאוזנות לחלוטין, למיטב הבנתי):
1. מה יקרה עכשיו, אחרי "Ship to Gaza"? האם באמת יבואו עוד ספינות? איך ישראל תגיב אם אכן זה ייקרה?
2. האם המצב הפוליטי/מדיני בין ישראל והחמאס, ישראל והרש"פ, הרש"פ וחמאס, ישראל והאיחוד האירופאי/ארה"ב יישתנה לאחר "Ship to Gaza"? או שהוא נשאר כמקודם?
3. האם יש צורך באסטרטגיה חדשה בטיפול בעזה? האם האסטרטגיה שהיתה עד כה אכן עבדה או שהיא למעשה פגעה באינטרסים של הצדדים? האם המצור אכן יוסר ואם כן, איך אפשר להתמודד עם החמאס והברחות הנשק לעזה?
4. אילו צעדים ממשיים אפשר לקחת בשביל להתקדם לקראת שלום? האם תהליך השלום הקודם נכשל? האם אפשר להאמין כי יש סיכוי למו"מ שיוביל להסכם שלום או האם על העולם להוביל את הצדדים להסכם בכפייה? איזה תפקיד יכול וצריך העולם לשחק בעניין זה?
שאלות מאוד מעניינות, כאמור, והתשובות מעניינות לא פחות. אני צופה דיון פורה ומעניין (משדרים את הסיפור הזה בטלוויזיה השבדית, אך לא ידוע לי אם הפאנל הספציפי הזה ישודר או לא).
כמובן שיש לי לא מעט חומר ודעות על השאלות לעיל, אך אם למי מקוראי הבלוג יש תהיות או רעיונות, זה הזמן והמקום לספר על כך (וכמובן, הכל במסגרת דיון ענייני ועובדתי. תגובות לא ענייניות או לא רלוונטיות יימחקו).