אז כמה ימי חופש שנתיים אתם מקבלים בעבודה בארץ? 10? 12? אולי התמזל מזלכם ואולי אפילו 15 ימי חופש בשנה?
בשבדיה, מדינה סוצאליסטית חביבה שכמותה, המינימום לשנה לעבוד הוא 25 ימים. כן, 25 ימים שהם חמישה שבועות עבודה מלאים בתשלום מלא.
במקרה שלי, יש לי שבוע אחד נוסף, כך שמדובר על 30 ימי חופש בשנה, או 2.5 ימי חופש לכל חודש עבודה. אני מכיר עובדים ותיקים במיוחד שמגיעים גם ל-40 ימי חופש בשנה, כשהתקרה (המטורפת למדי, יש לציין), היא 50 ימי חופש בתשלום בשנה (תחשבו על זה - זה בערך חופשת לידה בתשלום פעם בשנה, כל שנה).
כשמגיעים לכאלו כמויות, כל עניין תכנון החופש נהיה מסובך למדי. במסגרת החוקים הסוציאליסטיים, כל מעביד מחוייב לאפשר לעובד לקחת לפחות 3 שבועות חופש (מתוכם שבועיים רצוף) בין יוני לאוגוסט. את שאר הזמן אפשר לחלק איך שרוצים (הרוב לוקחים עוד שבוע גשר בחג המולד, ושבוע נוסף בפסחא).
בשבדיה גם לא ממש אוהבים לשלם על ימי חופש עודפים, כך שמעודדים את העובדים להשתמש בכל מכסת ימי החופש שלהם בכל שנה, ולא "לשמור אקסטרות".
אבל מה עושים כשנמצאים בתפקידי מפתח שמחייבים תכנון זמן רב מראש להעדרויות ארוכות של שבועות? יש לעשות, בתחילת כל שנה "תכנון חופש שנתי". כך שיוצא שעכשיו, באמצע פברואר, כבר הגשתי "תוכנית" שכזאת, שבעצם מכריחה אותי לנסות לנחש כבר עכשיו מתי אני ארצה חופש בדצמבר, למשל.
זה די מעיק מצד אחד, ודי משעשע מצד שני, לראות בצורה כה ברורה מתי יהיה לי חופש כל כך הרבה זמן מראש. אבל, כשהבלונדה בעצמה בתקופת מעבר בין עבודות כרגע, זה עושה את התכנון קשה עוד יותר, והופך את על העניין לרולטה אחת גדולה (שבועיים חופש בספטמבר? טוב, תודיע שאתה לוקח, אחר כך כבר נראה אם יסתדר לנו לנסוע).
זה גם פותח פתח לתכנון - מכיוון שסקנדינביה אינה מקום מעניין במיוחד לטיולים בין ספטמבר למאי לאור מזג האוויר המחריד למדי (ואת כל האטרקציות דוגמת אוסלו, פיורדים, קופנהאגן וכו' אפשר לכסות בדילוג קצר לספ"שים, לא צריך חופש "אמיתי" בשביל זה), מתכננים מסעות חובקי עולם. על הכוונת שלנו השנה נמצאת קובה, וגם מקומה של הודו לא נפקד. בשנה שעברה היו אלו לונדון, קורסיקה, רומא ואוגנדה. השנה כנראה נתפרע קצת פחות כי יש פחות זמן אבל, מי יודע מה ילד יום.
(בתמונה - קורסיקה - עוד יעד שנכבש על ידי השבדים)