אני זוכר שכשעוד גרתי בארץ, תלונה שכיחה למדי היתה על מחירי האלכוהול. "מיסים שערוריתיים!", "פאבים גנבים וסופרמרקטים גזלנים!" נטען תחת כל עץ רענן.
אבל, כפי שאיינשטיין יקירינו גילה לפני זמן רב למדי, הכל יחסי.
בשבדיה, בתור התחלה, חל איסור מוחלט למכור אלכוהול באופן חופשי. ישנם 2 סוגי מוסדות בלבד שמקבלים אישור למכור אלכוהול : מסעדות (ופאבים/בתי קפה נופלים תחת הקטגוריה - אין בשבדיה אפשרות למכור אלכוהול בפאב בלי מטבח שמגיש גם אוכל. למה? ככה) ו-System Bolaget.
מה זה System Bolaget? 
רשת חנויות ממשלתית שהיא היחידה בכל שבדיה בה מותר למכור אלכוהול לצרכנים קמעוניים. ישנן אמנם חנויות רבות למדי, וגם ההצע בהן הוא די מגוון אבל עדיין - רק בחנויות ממשלתיות אפשר לקנות אלכוהול. תוסיפו לזה את שעות הפתיחה הלא ידידותיות (כאן אין פיצוציות כדי לקנות כמה בירות בשתיים בלילה, או בשתיים עשרה, או בשמונה) ואת מס האלכוהול השערורייתי שמונהג כאן (מס פרוגרסיבי, בהתאם לאחוז האלכוהול במשקה, שמגיע עד ל-200% ממחיר המשקה) ותגיעו לאמת המרה - אלכוהול בשבדיה יקר להחריד.
הסיבות הן בעיקר הסטוריות/חברתיות, ונעוצות בשנות ה-20 של המאה הקודמת. שבדיה היתה במשבר הכלכלי החמור בתולדותייה, המונים היגרו הרחק מכאן (רובם לארה"ב) והאבטלה גאתה ותפחה. מה נשאר לאנשים לעשות? נכון, לשתות.
באותן שנים החל המשטר הסוציאליסטי לתפוס צורה וכוח, מה שהביא את מדינת הרווחה השבדית לידי קיום. כפועל יוצא, נוצרו גם המיסים הכבדים והחוקים הנוקשים בכל הנוגע לממכר ושתיית אלכוהול.
כך יוצא, שהמקום היקר ביותר בעולם (מלבד נורווגיה, אבל זה כבר סיפור אחר) לקנות בו וודקה אבסולוט (שמוצאה משבדיה) הוא.. You guessed it.. בשבדיה! כך יוצא שאי אפשר למכור בסופרמרקטים (או בכל מקום אחר מלבד השניים הנזכרים לעיל) שום דבר חוץ מ-Lätt Öl - המצאה שבדית לבירה "קלה", עם פחות מ-3% אלכוהול כדי שהיא לא תחשב משקה אלכוהולי ויוכלו למכור אותה בחנויות רגילות (נו, מי אמר שרק הישראלים עושים קומבינות).
החוקים הללו כבר לא ממש רלוונטים. דבר ראשון, האיחוד האירופאי והסרת כל המכסים בין מדינות האיחוד מביאים לכך ששבדים רבים נוסעים בסופי שבוע לדנמרק, אסטוניה, גרמניה או פולין. קונים מלוא תא המטען של האוטו שלהם אלכוהול משובח וזול, וחוזרים לשבדיה שמחים וטובי לב.
בנוסף, שבדיה קיבלה "מעמד מיוחד" בנושא האלכוהול כאשר הצטרפה לאיחוד (כי מכסי היבוא והקנייה הגבוהים על אלכוהול נוגדים את הסכמי הסחר של האיחוד), עם הקלה ל-10 שנים, שבסופן שבדיה אמורה להתחיל לחזור לחיק העמים הנאורים, להוריד מיסים על אלכוהול ולאפשר תחרות שוק חופשית על ממכר אלכוהול.
אבל מה? בצר להם, מנסה שבדיה לשכנע את האיחוד כולו לשנות את מדיניות האלכוהול ולהעלות מיסים כדי ששבדיה לא תצטרך להוריד מיסים יותר מדי. הם גם מנסים לשנות או לדחות את רוע הגזירה כדי לשמור על המונופול של System Bolaget.
מעבר לעובדה שכל המאבק מגוחך ורלוונטי בערך כמו יאסר עראפת, זהו אחד האספקטים היותר שליליים, לטעמי, ב"Big Brother" השבדי - פיקוח יתר על אזרחי שבדיה, שאבד עליו הכלח.
!Cheers
