עדי טיילה אתמול בשטוקהולם עם בן זוגה, וגילתה שמישהו ריסס כתובות "להחרים את ישראל" בכל מיני מקומות.
היא התעצבנה מהכתובות, כפי שצפוי שתתעצבן (הרי זאת התגובה הראשונית של כל אדם, כאשר אומרים משהו נגד מדינתו), ובתגובות לפוסט שלה עלו הקריאות הרגילות של "אנטישמים" ודברים כגון "אבל חשבתי שהשבדים הם עם נחמד".
ואני חושב שזאת סוגייה די מעניינת - שמצביעה על הבעיה העמוקה ביותר ביחסי החוץ של ישראל כמדינה ושל הישראלים כפרטים - הראייה בשחור-לבן.
נראה שאין בישראל את היכולת להבין שיש אנשים עם דעה מנוגדת. נכון, זה לא אומר שאין אנשים ששונאים את המדינה שלך בגלל שהיא קיימת, אבל התיוג האוטומאטי שאנחנו עושים לכל אדם שמביע דעה שנוגדת את ה"עמדה הישראלית" או אפילו את עמדתנו הפרטית (בכל הקשור לנושאים פוליטיים/מדיניים ישראלים, לפחות) כ"שונא ישראל"/"אנטישמי"/"לא מבין מהחיים שלו"/"סתם אידיוט" הוא בעייתי לפחות כמו העובדה שיש אנשים שבאופן אוטומאטי ייחסו לישראל את כל בעיות המזרח התיכון בפרט והעולם בכללותו.
נכון, ישראל לא ממש פופולארית, זה לא סוד. זה גם לא סוד שמה לעשות, רוב העולם לא משתכנע מלהטוטי החוק והלוליינות התקשורתית מהארץ, ועדיין חושב שבניית התנחלויות על שטחים כבושים נוגד את החוק.
צבוע? אולי. מעצבן? בטוח, אבל זה מה יש.
אבל העובדה שאנשים מתנגדים למעשה הזה, אין בינה ולא כלום לבין דעתם על ישראל מעבר לכך. נכון, יש כאלה שאומרים ש"חבל שהקימו את מדינת ישראל". נו, בסדר, יש גם כאלה שאומרים ש"חבל שאיחדו את גרמניה" ו"חבל שהאנגלים השתלטו על אמריקה" ויש עוד דוגמאות רבות מספור. הפואנטה היא, שתמיד תמצאו אנשים שלא מסכימים עם הראיה ההיסטורית שלכם, ותמיד תמצאו כאלה שיחשבו שהם יודעים טוב מה הפתרון לבעיות הקיימות (או ההיסטוריות).
בכל מקרה, קריאה לחרם על ישראל היא אמנם מרגיזה, אך היא לא אומרת שום דבר מעבר למה שאומרת הכתובת - הבעת עמדה פוליטית (שאף הובעה, כפי שרובכם יודעים אני מניח, על ידי ישראלים, הרי כל עניין ה"חרם האקדמי" הבריטי על ישראל התחיל בגלל מרצה ישראלי שהוא אפילו, שומו משמיים, יהודי!). זוהי עמדה פוליטית שמרגיזה אותנו, שנוגדת את מה שאנחנו רואים כ"נכון" אבל אין בינה ולא כלום ל"מדד האנטישמיות או ל"נחמדות" של העם היושב בשבדיה (מה גם, שתנו לי לנחש ניחוש פרוע, שמרססי הגרפיטי הם או צעירים שבדיים עם הרבה "מצפון" ומעט "ידע", או שאלו הם שבדים מהגרים יוצאי מדינות ערב).