לדף הכניסה של ישרא-בלוג
לדף הראשי של nana10
לחצו לחיפוש
חפש שם בלוג/בלוגר
חפש בכל הבלוגים
חפש בבלוג זה
 


החיים בשטוקהולם, שבדיה. הגיגים, הזיות וסתם תהיות.
Avatarכינוי:  Ford Prefect

בן: 46

תמונה





מלאו כאן את כתובת האימייל
שלכם ותקבלו עדכון בכל פעם שיעודכן הבלוג שלי:

הצטרף כמנוי
בטל מנוי
שלח

RSS: לקטעים  לתגובות 
ארכיון:


<<    דצמבר 2005    >>
אבגדהוש
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

 
הבלוג חבר בטבעות:
 
12/2005

דברים שצריך


 

 

כשעוברים למדינה חדשה, במיוחד כזאת עם אקלים כל כך שונה מזה של מדינת המוצא (כמו למשל, בחור ישראלי שעובר לשבדיה), מגלים שיש המון דברים שבאמת צריך, ושבמדינת המוצא אפילו לא ידעת שקיימים, ואם ידעת שקיימים, ממש לא עניינו אותך.

 

דוגמאות? בבקשה.

 

3 סוגי מעילים - מעיל קיץ, מעיל סתיו/אביב ומעיל חורף

מעיל קיץ - בארץ היו מכנים את זה "מעיל חורף קל", אני מניח, או "ז'קט". מדובר במעיל ללא ריפוד, אלא כזה שמסוגל, במקרה הצורך, להגן מגשם ורטיבות, כמובן בעל שרוולים ארוכים ורצוי גם כובע.

מעיל סתיו/אביב - בארץ קוראים לזה "מעיל חורף אמיתי" - מדובר במעיל שיש לו ביטנה, אבל היא לא עבה במיוחד. לרוב (אבל לא תמיד) הוא גם עמיד במים, וכולל בדרך כלל כיסוי יותר רציני של הגוף מאשר מעיל הקיץ. לרוב גם יש כובע (בשביל גשם, רוח וכו').

מעיל חורף - כאן כבר מדובר בקטגוריה שלא ממש צריכים בארץ, אולי כשנוסעים לחרמון ביום קר במיוחד - מדובר במעיל עם בטנה מרופדת היטב, לרוב בנוצות פוך או חומר מבודד בצורה דומה, עם שרוולים כפולים (הפנימי צמוד כך שלא יכולים להכנס מים, החיצוני ארוך ורפוי יותר כדי להוות כיסוי משלים לכפפות), סגירה כפולה, הגנת צוואר וכובע גדול. בקיצור - The Real Deal.

 

ככה נראה מעיל חורף "כמו שצריך"

 

 

אביזרים להחלקה על משטח החלקה

החלקה על משטח החלקה, גם ללא משחק הוקי קרח (שהוא כשלעצמו פופולארי מאוד, ודורש רכישת ציוד רב ויקר) דורשת נעליי החלקה מיוחדות, ולרוב, כמו ברולר בליידס, מגינים לברכיים, מרפקים ושורש כף היד. קסדה גם מומלצת, במיוחד לאלו שלא ממש מנוסים..

 

אביזרים להחלקה על הקרח באגם

רבים בישראל לא יודעים הוא שיש הבדל מהותי (מאוד) בין החלקה על הקרח על משטח קרח מסודר, לבין החלקה על משטח קרח "טבעי" (לרוב, אגם קפוא).

החלקה על אגם מעניינת יותר - יש נוף יפה, שטח ההחלקה גדול בהרבה (לפעמים אפילו מספר קמ"ר), אפשר להגיע למהירויות גבוהות בהרבה ועוד.

עם זאת, יש גם סיכונים - מכיוון שמדובר בקרח טבעי, אין לדעת אם יש איזור "רגיש" יותר שמעבר עליו יגרום לביקוע הקרח ונפילה למים, כמו כן, יש צורך במחליקיים מיוחדים שמאפשרים החלקה במהירות גבוהה יותר מאשר "מחליקי הוקי" (למה? כי בשטחים כה גדולים, עם מחליקיים קטנים תבלו שבוע וחצי בלהקיף את האגם אותו ציפיתם להקיף בשעתיים) :

 

 

 

 

ישנם גם עזרים שונים ומשונים כמו מוטות אחיזה (בדומה לסקי) וחשוב ביותר - "ערכת הצלה" - מה קורה אם אתם מחליקים לכם לבדכם, אין נפש חיה מסביב, ולפתע נפלתם למים דרך קרח שנשבר? המים כמעט קפואים, הקרח חלק ביותר ויש לכם מקסימום דקה להוציא את עצמכם או שתקפאו למוות ותטבעו. לשם כך המציאו את הערכה הבאה :

 

 

 

מה זה כולל? שתי ידיות אשר כוללות בקצן חוד ממתכת, בהן אפשר לאחוז במהירות, ולתקוע בקרח, כך שאפשר יהיה למשוך את עצמך החוצה. כמו כן, ישנה משרוקית חזקה מובנית, כדי להסב את תשומת לב אנשים רחוקים לכך שאתה במצוקה (סיינפלד כבר אמר על זה : "תראו כמה טפשים הם בני האדם. הם יושבים, חושבים ומנתחים בדיוק את הדברים שמסוכנים להם לבריאות ואז, במקום להמנע מאותם דברים, הם ממציאים כל מיני המצאות לא ממש יעילות כדי שהם יוכלו להמשיך לעסוק בפעילויות הללו").

 

Längdskidor - "סקי אורך", או, הליכת סקי

לספורט החורף הספציפי הזה, שמהווה בעצם את ה"ג'וגינג" של ספורט החורף (כמו גם הבסיס לספורט הביזארי Biathalon, שמשלב את הנ"ל ביחד עם צליפה למטרה ברובה).

מכיוון שריצה על השלג שונה מהותית מהחלקה במורד גבעה/הר, ישנו ציוד מיוחד ושונה לגמרי - נעליים שונות, מחליקיים שונים, מוטות אחיזה שונים ואפילו בגדים שונים לגמרי, כפי שאפשר לראות כאן :

 

טוב, מה שבאמת רואים זה את סוג הבחורות שאפשר לפגוש כאשר עושים längdskidor

 

 

Slalom, האבא של ספורט החורף

את הספורט הזה כווווולם מכירים. מחליקיים מגניבים, בגדים מגניבים לא פחות, מהירות מסחררת ותקווה רבה מאוד שתדעו לעצור לפני שהעץ בא להכיר אתכם באופן אישי. זהו אחד מענפי ספורט החורף היקרים שיש. מחליקיים ברמה סבירה פלוס נעליים ברמה סבירה יכולים לעלות הרבה אלפים, ועוד לא התחלנו לדבר על כך הציוד הנלווה הנדרש, כמו גם הבגדים התרמיים.

 

Snowboard - הספורט של המאגניבים

בת'כלס - סקייטבורד על שלג. כמובן שנדרשים בגדים שונים (כדי להראות "קול", צרכים בגדים baggy הרבה יותר), צריך נעליים שונות לגמרי, מגינים (שורש כף היד, ברכיים, מרפקים וקסדה) ורצוי גם משקף מגן שגם מגן משמש.

 

בגדים תרמיים

כאשר יוצאים לסקי או החלקה על הקרח, אי אפשר להשתמש ב"בגדי היום יום". יש צורך בבגדים שמצד אחד יישמרו עליכם מקפיאה וקור, ומצד שני יאפשרו להוציא את החום הרב שנוצר בזמן הפעילות בלי להפוך אתכם לאמבטיה מהלכת על שתיים.

כדי להתגבר על העניין, נוצרו בגדים שונים ומשונים, שאותם יש ללבוש בזמן הפעילויות השונות.

שכבה 1 - זוהי שכבת הבגדים שאמורה לעזור לגוף להפטר מהזעה במהירות האפשרית, תוך כדי שמירה על החום. לרוב מדובר במכנסיים וחולצה ארוכים שעשויים מכותנה או פוליאסטר.

שכבה 2 - מהווה הגנה מקור, כמו גם עזרה בפיזור הלחות של השכבה ממתחת. לרוב עשוי פליס דק (שוב, מכנסיים ארוכות וחולצה ארוכה).

שכבה 3 - כאן כבר מדובר בשכבה החיצונית - עליה להיות עמידה לרוח, מים, פגיעות, לכלוך ושאר ירקות. מדובר בשכבה היקרה ביותר מהביגוד הנדרש.

 

כפפות

גם הכפפות, בניגוד למה שנהוג לחשוב בארץ, מהוות גורם מסובך ומורכב, ישנם סוגים רבים של כפפות, לסוגים רבים של צרכים, ולרוב צריכים, ובכן, את כולם.

מה יש? כפפות לסתיו (דקות יחסית, אבל מגינות מרוח, לרוב לא עמידות במים), כפפות חורף קלות (עבות יותר מכפפות הסתיו, עמידות למים, תנועה מוגבלת יותר), כפפות חורף עבות (לרוב כפפה שבה 4 אצבעות מאוגדות לתוך כיס אחד, ורק האגודל נפרד. לרוב פרווה או חומר מבודד עבה מבפנים, עמידות לרוח ומים, אפשר ללבוש כפפה נוספת מתחת במקרה הצורך), כפפות סקי (דקות יותר מכפפות החורף ועם אצבעות נפרדות, אבל עדיין עבות מאוד ומהוות בידוד מעולה מרטיבות ורוח), כפפות ל-Snowboard (עם הגנה מובנית לשורש כף היד) ועוד.

 

נעלי חורף

נעלי חורף זה מושג שלא ממש מוכר בארץ, ומסיבה טובה למדי - כמעט אף אחד בארץ לא צריך ללכת במשך שבועות (ולפעמים חודשים) על קרקע מכוסה קרח ושלג, בטמפרטורות של פריזר ממוצע.

נעלי חורף אמיתיות הן עמידות למים, בעלות בידוד תרמי מאסיבי גם מצדדיהם וגם ממתחת, בעלות סוליה עבה במיוחד ועם "שיניים" גדולות במיוחד, לעזור בהליכה על הקרח. אם יש רוכסנים בנעל, הם לרוב מוגנים על ידי שכבה אטומה למים כדי למנוע כל אפשרות של חדירת מים, קרח או שלג לנעל. הם לרוב בנויות כך שהנעל גדולה טיפה יותר ממה שצריך, כדי שאפשר יהיה ללבוש גרביים תרמיות ועדיין להכנס לנעל.

 

צמיגי חורף ושאר אביזרי מכוניות

במדינות כמו שבדיה, הכבישים יכולים להיות מכוסי קרח ושלג במשך שבועות וחודשים (אמנם מפנים ומפלסים, אבל תמיד יישאר). כמו כן, הטמפרטורות הנמוכות מאוד לא ממש מתאימות ל"צמיגי קיץ" (או סתם צמיגים, כמו שאנחנו מכירים אותם בארץ) - הם עשויים לרוב מגומי סינטטי, אשר מאבד מגמישותו בטמפרטורות נמוכות, והופך  ללא יציב בכביש.

 

לכן, לכל מכונית בשבדיה יש 2 סטים של צמיגים - חורף וקיץ. צמיגי החורף עשויים מכמות גדולה של גומי טבעי, וכוללים בתוכם מסמרי מתחת לשיפור אחיזת הכביש. את צמיגי החורף חובה להרכיב על הרכב בין הראשון לאוקטובר לראשון בנובמבר בכל שנה, וחובה להורידם את סוף מרץ בשנה אחרי. הסיבה שחובה להחליף לצמיגי קיץ היא שצמיגי חורף, בגלל היותם עשויים גומי, נשחקים מהר הרבה יותר כאשר הטמפרטורה גבוהה, ובגלל שמסמרי המתחת פוגעים בכבישים בצורה גדולה בהרבה מצמיגי הקיץ.

 

צמיג קיץ

 

 

צמיג חורף

 

מה עוד יש בשביל מכוניות? הרבה הרבה הרבה. מאנטי-פריז לנוזל המגבים, תא הדלק והרדיאטור, עד למחממי מנוע חשמליים (מנוע קר מאוד פולט הרבה מזהמים ולוקח זמן רב עד שאפשר לנסוע, גם במכוניות מודרניות), מחממי מכונית חשמליים (כך מונעים מקרח ושלג להצטבר על האוטו וחוסכים את הצורך לעמוד בבוקר חשוך וקפוא מחוץ לאוטו כדי לגרד את הנ"ל משמשות הרכב) וכמובן - מגרדי קרח/שלג, ושאר ירקות.

 

הרשימה עוד ארוכה, אבל אני חושב שהבנו את העיקרון, לא? יש עולם שלם שם בחוץ.

נכתב על ידי Ford Prefect , 19/12/2005 07:50   בקטגוריות תרבות הצריכה  
11 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   1 הפניות לכאן   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
תגובה אחרונה של Ford Prefect ב-19/12/2005 23:06



267,492
הבלוג משוייך לקטגוריות: פילוסופיית חיים , החיים מעבר לים , מסעות
© הזכויות לתכנים בעמוד זה שייכות לFord Prefect אלא אם צויין אחרת
האחריות לתכנים בעמוד זה חלה על Ford Prefect ועליו/ה בלבד
כל הזכויות שמורות 2025 © עמותת ישראבלוג (ע"ר)