גם אם נשים בצד את השיר של שלמה ארצי, אין ספק שיש כאן משהו שצריך לחשוב עליו.
היום יצאתי בבוקר לעבודה. ה-11 בדצמבר. עשרה ימים לפני היום הקצר בשנה, שבועיים לפני חג המולד, במדינה שהיא בין הצפוניות ביותר על פני כדור הארץ.
הטמפרטורה בחוץ קרובה לעשר מעלות צלזיוס. הטמפרטורה הזו לא השתנתה בהרבה מאז אמצע אוקטובר.
ספטמבר האחרון היה החם ביותר בהיסטוריה המתועדת של שבדיה בממוצע. הקיץ היה הקיץ השני בחומו בהיסטוריה השבדית, לאחר קיץ 1999.
למעשה, טמפרטורת הסתיו ותחילת החורף הנוכחיות מהוות, לפי הערכות מומחי האקלים כאן, את הסתיו/תחילת חורף החם ביותר שהיה בשבדיה בחמש מאות השנים האחרונות.
לפני חמש מאות שנים, זה הזמן בו נגמר ה"מיני עידן קרח" האחרון, ואירופה התחילה להפשיר. זה הזמן בו נהוג לציין את היציאה מ"ימי הביניים" ומעבר לתקופת הרנייסאנס.
כמה חם בחוץ?
מספיק חם כדי שהדובים ביערות שבדיה מתעוררים משנת החורף, קצת יותר מחודש לאחר שהם הלכו לישון. פרחי אביב רבים התחילו לפרוח ומרכז האלרגיות השבדי פירסם אזהרה לציבור האלרגים לפולי פרחים. משהו שבדרך כלל קורה בסביבות מאי.
מספיק חם כדי שיתחילו לתהות אם יהיה מספיק שלג בהר שלמרגלותיו יושבת העיירה הציורית Åre בצפון שבדיה. העיירה מארחת את אליפות העולם בסקי בפברואר הקרוב.
מספיק חם כדי שלא מעט עצים עדיין יהיו ירוקים, למרות שבתקופה הזו של השנה הם כבר היו מזמן אמורים להשיל את עליהם.
מספיק חם כדי שהמדשאות שברחבי שטוקהולם עדיין ירוקות לחלוטין.
גם הגשם מתנהג בצורה אחרת לגמרי. מעט מאוד גשם ירד בחודשי הקיץ והסתיו (למעשה, זה היה אחד הקייצים הארוכים מאז ומעולם - ארבעה חודשים שלמים בהם הטמפרטורה כמעט ולא ירדה מתחת לעשרים מעלות ביום. אפשר להשוות את זה לארבעה חודשים רצוף בהם הטמפרטורה בתל אביב לא תרד מתחת לארבעים מעלות עם שמונים אחוזי לחות).
עם זאת, כשכבר יורד גשם, הוא מגיע בכמויות אדירות תוך זמן קצר ביותר. הדוגמא האחרונה היא מהיום. Göteborg, העיר השנייה בגודלה בשבדיה, הוצפה בחלקה.
כל העסק מריח לא טוב, ממש לא טוב. אני רק מקווה שזה Glitch in The Matrix ולא משהו גדול מזה. לפחות בינתיים.
(ולא לדאוג, סיפור הביקור בארץ והמסע לפטרה ייכתב גם הוא).