לדף הכניסה של ישרא-בלוג
לדף הראשי של nana10
לחצו לחיפוש
חפש שם בלוג/בלוגר
חפש בכל הבלוגים
חפש בבלוג זה
 


החיים בשטוקהולם, שבדיה. הגיגים, הזיות וסתם תהיות.
Avatarכינוי:  Ford Prefect

בן: 45

תמונה





מלאו כאן את כתובת האימייל
שלכם ותקבלו עדכון בכל פעם שיעודכן הבלוג שלי:

הצטרף כמנוי
בטל מנוי
שלח

RSS: לקטעים  לתגובות 
ארכיון:


<<    ינואר 2016    >>
אבגדהוש
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

 
הבלוג חבר בטבעות:
 
קטעים בקטגוריה: . לקטעים בבלוגים אחרים בקטגוריה זו לחצו .

תמונת מצב - החינוך בישראל מול החינוך בשבדיה


כל הדיונים האחרונים על הביביספין האחרון (חינוך חינם מגיל 3, שיודעי דבר טוענים שהוא בסך הכל ההכנה שלו לקראת הניסיון להבחר מחדש כבר ב-2012) הובילו אותי לרצון לכתוב בקצרה השוואה על החינוך המוענק על ידי המדינה בשבדיה לעומת זה המוענק בישראל, סתם בשביל שיהיה בסיס.

 

גיל 0 עד 1

בשבדיה

מקבלים 480 ימי "חופשת הורות" על כל ילד, מה שמאפשר (ובעצם מחייבים) את ההורים להשאר בבית עם הילד עד גיל שנה לפחות, לרוב קצת יותר. במסגרת זו מקבלים מהביטוח הלאומי עד 80% מהשכר (בתקרה של 34,000 קרונות לחודש) והרבה מעסיקים משלימים זאת ל-80% מלאים אם מרוויחים משכורת גבוהה יותר. ישנם "גנים פתוחים" בחינם לחלוטין אליהם מוזמנים ההורים להגיע עם הזאטוטים בכדי לשחק ולהנות בהם יש גננות, מתקני משחקים בפנים ובחוץ ואף מקום בו אפשר לקנות אוכל ולהאכיל את הילדים במחיר סמלי.

 

בארץ

חופשת לידה לאם בלבד שמספיקה עד 4 חודשים בערך, מעבר לכך או חל"ט או ששמים את התינוק בפעוטון שעולה, לפחות באיזור המרכז, בערך 2500 ש"ח לחודש.

 

גיל 1 עד טרום חובה

בשבדיה

ההורים מקבלים מקום לילד מגיל שנה (מחוייב על פי חוק, הרשויות מחוייבות לפצות את ההורים אם זה מתעכב) בגן ילדים, פרטי או ציבורי, הקרוב למקום מגוריו. להורים זכות לוותר ולחכות למקום בגן אחר שהם מעדיפים. כל הגנים ללא יוצא מן הכלל מסובסדים על ידי הממשלה כך שהעלות להורים היא מקסימום 1260 קרונות (כ-700 ש"ח) לחודש לילד הראשון, 860 קרונות לילד השני וממשיך לרדת אם יש עוד ילדים. הגן ללא מגבלת שעות ופתוח לרוב משבע/שבע וחצי בבוקר עד חמש/חמש וחצי אחה"צ (למרות שרוב ההורים לא משאירים את הילדים כל כך הרבה), חמישה ימים בשבוע (שני עד שישי).

 

בישראל

גנים, לפי מה שהבנתי, עולים הון תועפות. הזולים מביניהם (כמו ויצ"ו) עולים בסביבות ה-1500 עד 2500 ש"ח ואף 4000 ש"ח בחודש. גנים פרטיים עולים עוד יותר. סבסוד קיים רק למשפחות נזקקות. ישנם גנים ציבוריים שעולים רק 600 עד 800 ש"ח אבל הם נסגרים בסביבות 13 או 14 בצהריים.

 

גיל גן חובה

בשבדיה

מדובר למעשה בכיתה בבית הספר אליו הולך הילד שהיא "כיתת גן" בה מכינים את הילדים לקראת הבית ספר. במקרה הזה העלות היא אפס עגול, ההורים אינם משלמים כלל וזה כולל כמובן יום לימודים ארוך עם ארוחות ביניים, צהריים וכו'. הגנים הללו פתוחים משבע ונסגרים בחמש אחה"צ.

 

בישראל

סידור דומה לגנים לילדים הקטנים יותר מבחינת מחיר ושעות פעילות, אמנם מסובסד על ידי המדינה בגנים הציבוריים אך תשלום דומה לגני הטרום חובה בגנים פרטיים.

 

בית ספר

בשבדיה

חינוך חינם לחלוטין מכיתה א' עד יב'. אין תשלומי הורים, אין תשלומים על ספרים (הכל מסופק על ידי הבית ספר). יום לימודים ארוך (עד השעה 16) וכולל גם ארוחת צהריים חמה בכל בתי הספר. לתלמידים בגיל התיכון היכולת לבחור באופן חופשי את הבית ספר אליו ינסו להרשם.

 

בישראל

חוק חינוך חובה שבפועל כולל תשלומים נלווים רבים של ההורים (טיולים, פעילויות, ספרים וכו' וכו') שיכולים בקלות להסתכם בממוצע באלף או אלפיים ש"ח בחודש לתלמיד.

 

אוניברסיטה

בשבדיה

חינוך חינם לחלוטין באוניברסיטה ללא כל מגבלת זמן או תארים. פתוח לכל אזרחי האיחוד האירופאי (לא רק שבדים) ועד ללפני שנה גם לכל אחד בעולם. מלפני שנה יש השתתפות בעלות של סטודנטים המגיעים מחוץ לאיחוד האירופאי כמו גם צורך ביכולת קיום עצמי בזמן הלימודים. בנוסף, מקבל כל סטודנט ממוסד ההלוואות לסטונדטים כ-4000 ש"ח בחודש 10 חודשים בשנה (בקיץ אפשר לעבוד), כמחצית מהסכום הוא הלוואה בריבית נמוכה מאוד שמתחילים להחזיר רק עם תום הלימודים ובהתאם לרמת השכר של האדם ומחצית היא מענק. הלוואות הסטודנטים מוגבלות ל-10 סמסטרים (5 שנות לימוד) ואפשר לקבל אותן לא רק בלימודים בשבדיה אלא גם אם סטודנטים שבדים יוצאים ללמוד במקומות אחרים בעולם (כל עוד אלו מוסדות השכלה גבוהה המוכרים על ידי המערכת).

 

בישראל

סטודנטים משלמים סכום מסובסד (אני חושב שבסביבות ה-15,000 ש"ח בשנה?) לכל שנת לימוד, אין כל מוסדות ממשלתיים לתמיכה בסטודנטים.

 

 

נכתב על ידי Ford Prefect , 8/1/2012 12:22   בקטגוריות ענייני היום, ביקורת, בית ספר  
68 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
תגובה אחרונה של שגיב שמגיב ב-16/1/2012 22:21
 



גני טבע - סגנון אחר


כתבה שהתפרסמה אתמול בעיתון Dagens Nyheter מדברת על משהו שחשבתי שאולי יעניין את ההורים לילדים קטנים בארץ. מדובר בגני ילדים עם קונספט "טבע" ו"בחוץ". בגדול - הילדים מבלים פחות או יותר את כל הזמן (כולל אכילה ושינה, כולל בחורף ובקיץ) בחוץ. בעצם, מלבד התחלת וסוף היום, אם אין מזג אוויר קיצוני במיוחד, הם ייבלו את כל היום בחוץ, לרוב ביער שקרוב לגן.

לא ידוע לי אם זה קיים בארץ, אבל אם לא - אולי מישהו ירים את הכפפה? (הגן הספציפי עליו מדובר בכתבה נמצא בדיוק שלושה בתים מהבית שלנו, אגב. והתור להצטרף אליו כה ארוך כך שאין סיכוי שהטרול יוכל אי פעם להכנס).

ההרפתקאות הטובות ביותר נמצאות בטבע

ילדים צריכים מקומות "סודיים" לשחק בהם, אומרת המעצבת הסביבתית מריה קיילין. בגן ווסטוינד שבברומה נמצאים הילדים בחוץ רוב השנה ומשחקים ביער הקרוב מדי יום ביומו.

בני הארבע והחמש בגן "I Ur och Skur" (בתירגום חופשי: "בגשם ובשמש"), הממוקם בנורה אנגבי שבמערב שטוקהולם, בדרך ליער שנמצא מספר דקות הליכה מהגן. כל הילדים לוקחים איתם תיק אישי ותיק עם אוכל. פאני יוהנסון ולובה רסמן מוצאות פרחי שן הארי בדרך ומצליפות אחת בשנייה וצוחקות.
"בפנים אי אפשר לקטוף פרחים ולשחק איתם", מסבירה לובה. "לא, בפנים אין גם תיבות דואר או שמשיות", מוסיפה פאני.

זה יום יוני שמשי ומי לא יישמח לצאת לדרך על עבר חורש מוצל ומזמין פנים כמו זה שאליו אנחנו הולכים עכשיו? אבל במקרה של גני "בגשם ובשמש"  נמצאים בחוץ כל היום, רוב השנה. אפילו בימים אפורים וקרים או כאשר הגשם או שלג יורדים בכמויות.

הילדים הגדולים יותר, בני גילאי ארבע ושש, משחקים, נחים ואוכלים בחוץ ממרץ ועד נובמבר. הילדים הקטנים יותר ממאי ועד אוקטובר. ארוחת צהריים וארוחות ביניים אוכלים ליד השולחנות מתחת לגג הטרסה שבחצר הגן, הילדים ישנים בשקי שינה באיזור מוגן מרוח של גינת הגן. רוב הבקרים הולכים הילדים ליער ולפעמים הם נשארים בחצר רחבת הידיים של הגן.

"בחוץ אפשר לשחק בין השעה שמונה ושתיים עשרה, פחות או יותר ללא הפסקה. ומשחקים רבים ושונים יכולים להתקיים באותו הזמן כאשר משחקים בחוץ", מספרת מיה גונרסון, אחת מהגננות אשר מפעילות את הגן ביחד עם הקולגה אן-סופי לינדגרן.

למשחקים בחוץ יש הרבה ייתרונות, חושבות שתיהן. לא רק בגלל העובדה שגם צוות הגן וגם הילדים מפחיתים משמעותית את הסיכון להפצת מחלות מדבקות, אלא גם בגלל שכאשר משחקים בתוך מבנה סגור הצפיפות גורמת לחוסר הריכוז של הילדים במשחקים והמעבר בין צעצועים ומשחקים שונים מהיר בהרבה, ביחס למשחקים בשטח פתוח.

בחצר הגן יש דליים, אתים ועוד כלים איתם אפשר לשחק בחוץ כמו גם כמובן מקלות, ענפים, גזעים ואבנים שמשמשים למשחקים כיד הדמיון. קצת לפני היציאה ליער משחקות גרטה פאולסון ואליז אנדרסון במשחק "בית" בחלק של חצר הגן המגודר בגזעי עצים. "אני בדרך כלל לוקחת את חתיכות העץ הללו בשביל לפתוח את המקרר", מסבירה אליז ומראה למה היא מתכוונת במשחק עם עצמים מדומים.

"איפה את אוהבת יותר לשחק? בחוץ או בפנים?"
"בחוץ. בפנים חם ומחניק וקצת יותר משעמם, משחקים עם דינוזאורים ודברים כאלה".

כאשר משחקים בחוץ מגורים כל החושים, מה שגורם למשחקים להיות עשירים יותר, חושבת מיה גונרסון. הרוח נושבת בין העצים, יש רעשים מכיוון השיחים, הציפורים מצייצות, יורד גשם, שלולית הבוץ בבור מלכלכת. מזג האוויר ועונות השנה מתחלפים.

"אם משווים את זה לחדר עם ארבעה קירות, הרי שהחודשים מגורים הרבה יותר בחוץ. יש גם שקט יחסי וזמן לחשוב. אפשר פשוט לשכב ולתהות ולהסתכל על עץ - אפשר גם לטפס גבוה על אותו העץ ולקפוץ בין האבנים על הקרקע. המעבר בין האפשרויות השונות בטבע מוצלח מאוד, לדעתי", מסבירה מיה גונרסון.

אנחנו עכשיו הולכים בדרך שנכנסת ליער. אחד הילדים מוצא שיחי תלתן, קופץ עליהם ומתחיל לקטוף ולאכול כמה. הרבה ילדים אחרים הולכים אחריו. "אנחנו משחקים שאנחנו ארנבים, וזה האוכל שלנו", מסבירה ווילמה גונרסון. "איזה יופי", עונה מיה. "ממש כיף לכם".

אחרי כמה רגעים על הקרקע הרכה ממשיכים הילדים בשביל, עוברים את "קו הנמלים" ומגיעים לקרחת יער בה נשארת הקבוצה במשך שעות רבות, שם אוכלים ארוחה ומשחקים בחופשיות, עד שמגיע הזמן לחזור לגן לאכול צהריים. כמה ילדים מחפשים אחרי מספר סוגים של עלים. ביאטה סרנהולם מוצאת פרפר שהיא תופסת בזהירות בתוך צנצנת ומסתכלת עליו. לכמה מהילדות יש נעליים מנצנצות שזוהרות בשמש כאשר הן רצות מקדימה.

"רבים חושבים שבגני "בשמש ובגשם" מסתובבים מלוכלכים ורטובים עם עשבים בכיסים. אבל הרי אפילו הילדים אצלנו מסודרים ויפים. אם מזג האוויר יפה אין לנו שום בעיה שהם יבואו בנעליים מקושטות", אומרת מיה.

הנעליים המנצנצות לא עוצרות את לובה מלטפס על עץ ביחד עם פאני ואליז. הן מטפסות גבוה ומשחקות שהן גרות בראש בית דירות, עם נוף על פני כל היער. "אני חושבת שזה כיף לחקור, אחר כך אני ארד עם המעלית", מסבירה פאני.



מחקר שנעשהנ בשנים 2006-2007 בגני "בשמש ובגשם" הראה שמשחקי הילדים ביער עוזר מאוד ליצור הרגשת שוויון בין המינים ועוזר להמנע מסטריאוטיפים על בסיס זה. המחקר נעשה על ידי אווה אנגורד, ראש המוסד לחקר הלמידה באוניברסיטת שטוקהולם. המחקר הראה גם כי הילדים מגיעים מהר מאוד לייתרונות שבמשחק ביער, וכפועל יוצא מכך לומדים שיעורים חשובים בדמיון. גזע כרות הופך לאופנוע, מקל הופך לידית, אבן הופכת למיטה וכולי. הילדים גם מדברים אחד עם השני על מהם הדברים שאיתם הם משחקים, ועוזר להם לחשוב בצורה אבסטרקטית וסמלית. המשחק הופך ל"חופשי" יותר - היא לא מוגבל בהגדרות מיניות כמו מכוניות ובובות. "החופש לפרשנות גדול בהרבה", מסבירה אווה. "כאשר משחקים בפנים נוצרות במהירות ציפיות ל"משחקי בנות" ו"משחקי בנים. ביער אין שום קישור בין מה שרואים בסביבה לבין המינים". היא מתכוונת שמשחקי חיות ומשחקי משפחה מתערבבים פעמים רבות בסביבה כזו. "החופש לדמיין גדול בהרבה".

בשבדיה קיימים כיום כ-150 גנים שעובדים בשיטת "בגשם ובשמש".







נכתב על ידי Ford Prefect , 23/6/2010 10:28   בקטגוריות בית ספר  
38 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   2 הפניות לכאן   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
תגובה אחרונה של עדה ודני גל ב-25/2/2012 13:56
 



מי מכיר, מי יודע?


כמו שאתם יודעים, אין לי ממש נסיון בגידול ילדים בישראל. זה כולל גם חוסר נסיון טוטאלי בכל הקשור לגני ילדים.

לכן, אשמח לתשובות על השאלות הבאות:

1) האם יש אפשרות להכניס ילד (בגיל 3) לגן פרטי בהתראה קצרה ולזמן קצר (כ-3 חודשים)? אם כן, כמה זמן מראש צריך "להזמין" מקום?
2) כמה עולה התענוג? האם יש מספר אפשרויות בעניין?

ולבסוף - האם למישהו יש המלצות ספציפיות לגני ילדים פרטיים בתל אביב, עם עדיפות לאזור רחוב יהודה המכבי (וגם במקומות אחרים, אבל כמה שיותר קרוב לשם יותר טוב).

ולכל התוהים - לא, זה לא בשבילנו.
נכתב על ידי Ford Prefect , 22/6/2010 10:00   בקטגוריות בית ספר  
14 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
תגובה אחרונה של Ford Prefect ב-28/6/2010 21:11
 



267,480
הבלוג משוייך לקטגוריות: פילוסופיית חיים , החיים מעבר לים , מסעות
© הזכויות לתכנים בעמוד זה שייכות לFord Prefect אלא אם צויין אחרת
האחריות לתכנים בעמוד זה חלה על Ford Prefect ועליו/ה בלבד
כל הזכויות שמורות 2024 © עמותת ישראבלוג (ע"ר)