לדף הכניסה של ישרא-בלוג
לדף הראשי של nana10
לחצו לחיפוש
חפש שם בלוג/בלוגר
חפש בכל הבלוגים
חפש בבלוג זה
 


החיים בשטוקהולם, שבדיה. הגיגים, הזיות וסתם תהיות.
Avatarכינוי:  Ford Prefect

בן: 45

תמונה





מלאו כאן את כתובת האימייל
שלכם ותקבלו עדכון בכל פעם שיעודכן הבלוג שלי:

הצטרף כמנוי
בטל מנוי
שלח

RSS: לקטעים  לתגובות 
ארכיון:


<<    יוני 2010    >>
אבגדהוש
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

 
הבלוג חבר בטבעות:
 
6/2010

פורד פרפקט - נציג ישראל בתפוצות


במסגרת שלל תוכניות הרדיו בהן יצא לי לדבר לאחרונה כאן בשבדיה, מסתבר ששמי חלחל גם למעגלים סובבים ומקבילים.

אי לכך ובהתאם לזאת קיבלתי בשבוע שעבר אימייל ממארגני Almedalsveckan (בקיצור למי שלא רוצה לקרוא בוויקיפדיה - פעם בשנה, בתחילת יולי, נערך בעיר ויסבי שבאי הגדול בשבדיה - גוטלנד - כנס של שבוע אליו מגיעים כל הפוליטיקאים, קובעי המדיניות ונלוויהם. נואמים, מתדיינים, מצהירים ובאופן כללי מנסים לקבוע איך צריך להראות העתיד השבדי מכל בחינה שהיא).

כמובן שמכיוון שהשנה היא שנת בחירות (ספטמבר 2010), השבוע הזה חשוב במיוחד למפלגות ולגושים בכדי להציג את מדיניותם לפני הבחירות כמו גם להסביר מדוע "הצד השני" הוא בחירה מוצלחת פחות.

בכנס הזה דנים לא רק בפוליטיקה פנימית כי אם גם בנושאים רבים בפוליטיקה ובדיפלומטיה העולמית ששבדיה קשורה אליה בישירין או עקיפין.

לאור מעורבות שבדים במשט לעזה ולאור הפרופיל הגבוה שהסיפור הזה קיבל החליטו לעשות גם דיון בנושא "מה ייקרה אחרי Ship to Gaza?" (שמו של המשט בגרסתו הבין לאומית).

בדיון ישתתפו מהמט קפלן (כן, אני יודע, שם משפחה יהודי, אבל מדובר בשבדי ממוצא טורקי מוסלמי), חבר פרלמנט במפלגת הסביבה שגם השתתף במשט, אנה מלווין, מנהלת המכון השבדי ליחסים בין לאומיים ועבדכם מיסטר פרפקט.

הדיון יסתובב סביב 4 השאלות הבאות (שהן, אני חייב לציין, לגיטימיות ומאוזנות לחלוטין, למיטב הבנתי):

1. מה יקרה עכשיו, אחרי "Ship to Gaza"? האם באמת יבואו עוד ספינות? איך ישראל תגיב אם אכן זה ייקרה?

2. האם המצב הפוליטי/מדיני בין ישראל והחמאס, ישראל והרש"פ, הרש"פ וחמאס, ישראל והאיחוד האירופאי/ארה"ב יישתנה לאחר "Ship to Gaza"? או שהוא נשאר כמקודם? 

3. האם יש צורך באסטרטגיה חדשה בטיפול בעזה? האם האסטרטגיה שהיתה עד כה אכן עבדה או שהיא למעשה פגעה באינטרסים של הצדדים? האם המצור אכן יוסר ואם כן, איך אפשר להתמודד עם החמאס והברחות הנשק לעזה?

4. אילו צעדים ממשיים אפשר לקחת בשביל להתקדם לקראת שלום? האם תהליך השלום הקודם נכשל? האם אפשר להאמין כי יש סיכוי למו"מ שיוביל להסכם שלום או האם על העולם להוביל את הצדדים להסכם בכפייה? איזה תפקיד יכול וצריך העולם לשחק בעניין זה?

שאלות מאוד מעניינות, כאמור, והתשובות מעניינות לא פחות. אני צופה דיון פורה ומעניין (משדרים את הסיפור הזה בטלוויזיה השבדית, אך לא ידוע לי אם הפאנל הספציפי הזה ישודר או לא).

כמובן שיש לי לא מעט חומר ודעות על השאלות לעיל, אך אם למי מקוראי הבלוג יש תהיות או רעיונות, זה הזמן והמקום לספר על כך (וכמובן, הכל במסגרת דיון ענייני ועובדתי. תגובות לא ענייניות או לא רלוונטיות יימחקו).
נכתב על ידי Ford Prefect , 30/6/2010 11:11   בקטגוריות ענייני היום, אקטואליה  
48 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   1 הפניות לכאן   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
תגובה אחרונה של ליהי :) ב-3/7/2010 03:36
 



סופשבוע מיד-סאמר בתמונות


את היום הארוך ביותר של השנה (הידוע כ-Midsommar כאן) חוגגים זה עידן ועידנים. מעין שארית לחגים הפגאניים של העבר הרחוק.


למרות שחגה הלאומי הרשמי של שבדיה מתרחש ב-6 ליוני, רבים רואים את מיד-סאמר כיום הלאומי האמיתי - בו פחות או יותר כולם יוצאים לבתי הקיץ המשפחתיים ומבלים הרבה הרבה בטבע ובחוץ (לפחות אם מזג האוויר מאפשר זאת).



השנה היה מזג אוויר לא פחות ממושלם ברוב שבדיה (בין 20 ל-25 מעלות ביום, עם הרבה הרבה שמש וכמובן - ימים ארוכים עד אין סוף). הבלונדה אני ושני הזאטוטים נסענו 250 ק"מ בכדי לבלות מיום שישי עד ראשון בבית משפחת בעלה של אחות הבלונדה (תקראו את זה שוב, זה לא מסובך כמו שזה נראה במבט ראשון).



מדובר בבית גדול למדי שיושב כעשרה ק"מ מעיר בשם Nora (שהיא עצמה עם לא יותר מכ-7000 תושבים ביום טוב). ליד אגם קטן (במונחים שבדיים, חצי כינרת במונחים ישראלים) ומוקפת ביער עבות.



היה פשוט נפלא. אבל, אני לא אבלבל יותר מדי את השכל ואשים כמה תמונות (מתוך ה-200 ששרדו את הניפוי הראשוני).




 


איפה הכדור?


 

ארוחת צהריים קיצית ליד הבית


 

חגיגות המיד-סאמר בעיצומן




מממ... יאם


 

תענוגות מים


 


אינשם בפוזה טיפוסית




וירטואזיות עם הכדור בהשראת המונדיאל




הטרול עוזר לבעלה של האחות להוריד את הסירה למים (ואבא עוזר בלצלם)




מוכנים לעוד הפסקת קפה ועוגה ליד המים


 

עוגת תותים וקצפת ביום קיץ שבדי ליד המים. החיים הטובים.




הטרול מוכן ומזומן להפלגה הראשונה בחייו


המסע הגדול בסירה הקטנה (לפי הטרול "סירה גדולה גדולה גדולה")


אינשם בתמונה מלאת הבעה

נכתב על ידי Ford Prefect , 28/6/2010 21:13   בקטגוריות סיפורים מהחיים, תמונות  
37 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
תגובה אחרונה של קארין ב-17/1/2011 18:04
 



שירות לציבור ההורים עם ילדים קטנים מגיל שנה


הטבלה הנפלאה הזו:




מתארת לכם את מצב רוחו של העולל בכל שבוע מהשבוע הראשון עד השבוע ה-52 לחייו.

בגדול - תקופות צבועות בלבן הן תקופות "בסדר". תקופות צבועות באפור הן תקופות בהן הילד יהיה עצבני ובכיין יותר, מקומות בהן רואים ענן וברק הן תקופות "סוערות" והיכן שרואים שמש זורחת הילד יהיה במצב רוח חיובי ביותר.

(התקופה עם ה"ברד" בשבוע 29-30 מדבר על כך שבתקופה הזו לערך מגלה התינוק שאמא יכולה "להעלם", שזה שלב חשוב בהתפתחות שגורמת למצבי רוח לא סימפטיים).

כמובן שזה לא תואם בדיוק לכל תינוק, אבל מנסיון אישי אני יכול לספר שגם אצל הטרול וגן (בינתיים) אצל אינשם, הטבלה מדוייקת למדי.

(ולמה זה טוב? פסיכולוגית אני חושב שזה עוזר לדעת שהסיבה שהילד צורח בלי הפסקה מכל דבר היא לא שאתה עושה משהו לא בסדר, אלא כי פשוט זהו שלב התפתחותי שכזה).
נכתב על ידי Ford Prefect , 24/6/2010 14:05   בקטגוריות אינשם, הטרול  
21 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
תגובה אחרונה של imprudence ב-30/6/2010 21:19
 



גני טבע - סגנון אחר


כתבה שהתפרסמה אתמול בעיתון Dagens Nyheter מדברת על משהו שחשבתי שאולי יעניין את ההורים לילדים קטנים בארץ. מדובר בגני ילדים עם קונספט "טבע" ו"בחוץ". בגדול - הילדים מבלים פחות או יותר את כל הזמן (כולל אכילה ושינה, כולל בחורף ובקיץ) בחוץ. בעצם, מלבד התחלת וסוף היום, אם אין מזג אוויר קיצוני במיוחד, הם ייבלו את כל היום בחוץ, לרוב ביער שקרוב לגן.

לא ידוע לי אם זה קיים בארץ, אבל אם לא - אולי מישהו ירים את הכפפה? (הגן הספציפי עליו מדובר בכתבה נמצא בדיוק שלושה בתים מהבית שלנו, אגב. והתור להצטרף אליו כה ארוך כך שאין סיכוי שהטרול יוכל אי פעם להכנס).

ההרפתקאות הטובות ביותר נמצאות בטבע

ילדים צריכים מקומות "סודיים" לשחק בהם, אומרת המעצבת הסביבתית מריה קיילין. בגן ווסטוינד שבברומה נמצאים הילדים בחוץ רוב השנה ומשחקים ביער הקרוב מדי יום ביומו.

בני הארבע והחמש בגן "I Ur och Skur" (בתירגום חופשי: "בגשם ובשמש"), הממוקם בנורה אנגבי שבמערב שטוקהולם, בדרך ליער שנמצא מספר דקות הליכה מהגן. כל הילדים לוקחים איתם תיק אישי ותיק עם אוכל. פאני יוהנסון ולובה רסמן מוצאות פרחי שן הארי בדרך ומצליפות אחת בשנייה וצוחקות.
"בפנים אי אפשר לקטוף פרחים ולשחק איתם", מסבירה לובה. "לא, בפנים אין גם תיבות דואר או שמשיות", מוסיפה פאני.

זה יום יוני שמשי ומי לא יישמח לצאת לדרך על עבר חורש מוצל ומזמין פנים כמו זה שאליו אנחנו הולכים עכשיו? אבל במקרה של גני "בגשם ובשמש"  נמצאים בחוץ כל היום, רוב השנה. אפילו בימים אפורים וקרים או כאשר הגשם או שלג יורדים בכמויות.

הילדים הגדולים יותר, בני גילאי ארבע ושש, משחקים, נחים ואוכלים בחוץ ממרץ ועד נובמבר. הילדים הקטנים יותר ממאי ועד אוקטובר. ארוחת צהריים וארוחות ביניים אוכלים ליד השולחנות מתחת לגג הטרסה שבחצר הגן, הילדים ישנים בשקי שינה באיזור מוגן מרוח של גינת הגן. רוב הבקרים הולכים הילדים ליער ולפעמים הם נשארים בחצר רחבת הידיים של הגן.

"בחוץ אפשר לשחק בין השעה שמונה ושתיים עשרה, פחות או יותר ללא הפסקה. ומשחקים רבים ושונים יכולים להתקיים באותו הזמן כאשר משחקים בחוץ", מספרת מיה גונרסון, אחת מהגננות אשר מפעילות את הגן ביחד עם הקולגה אן-סופי לינדגרן.

למשחקים בחוץ יש הרבה ייתרונות, חושבות שתיהן. לא רק בגלל העובדה שגם צוות הגן וגם הילדים מפחיתים משמעותית את הסיכון להפצת מחלות מדבקות, אלא גם בגלל שכאשר משחקים בתוך מבנה סגור הצפיפות גורמת לחוסר הריכוז של הילדים במשחקים והמעבר בין צעצועים ומשחקים שונים מהיר בהרבה, ביחס למשחקים בשטח פתוח.

בחצר הגן יש דליים, אתים ועוד כלים איתם אפשר לשחק בחוץ כמו גם כמובן מקלות, ענפים, גזעים ואבנים שמשמשים למשחקים כיד הדמיון. קצת לפני היציאה ליער משחקות גרטה פאולסון ואליז אנדרסון במשחק "בית" בחלק של חצר הגן המגודר בגזעי עצים. "אני בדרך כלל לוקחת את חתיכות העץ הללו בשביל לפתוח את המקרר", מסבירה אליז ומראה למה היא מתכוונת במשחק עם עצמים מדומים.

"איפה את אוהבת יותר לשחק? בחוץ או בפנים?"
"בחוץ. בפנים חם ומחניק וקצת יותר משעמם, משחקים עם דינוזאורים ודברים כאלה".

כאשר משחקים בחוץ מגורים כל החושים, מה שגורם למשחקים להיות עשירים יותר, חושבת מיה גונרסון. הרוח נושבת בין העצים, יש רעשים מכיוון השיחים, הציפורים מצייצות, יורד גשם, שלולית הבוץ בבור מלכלכת. מזג האוויר ועונות השנה מתחלפים.

"אם משווים את זה לחדר עם ארבעה קירות, הרי שהחודשים מגורים הרבה יותר בחוץ. יש גם שקט יחסי וזמן לחשוב. אפשר פשוט לשכב ולתהות ולהסתכל על עץ - אפשר גם לטפס גבוה על אותו העץ ולקפוץ בין האבנים על הקרקע. המעבר בין האפשרויות השונות בטבע מוצלח מאוד, לדעתי", מסבירה מיה גונרסון.

אנחנו עכשיו הולכים בדרך שנכנסת ליער. אחד הילדים מוצא שיחי תלתן, קופץ עליהם ומתחיל לקטוף ולאכול כמה. הרבה ילדים אחרים הולכים אחריו. "אנחנו משחקים שאנחנו ארנבים, וזה האוכל שלנו", מסבירה ווילמה גונרסון. "איזה יופי", עונה מיה. "ממש כיף לכם".

אחרי כמה רגעים על הקרקע הרכה ממשיכים הילדים בשביל, עוברים את "קו הנמלים" ומגיעים לקרחת יער בה נשארת הקבוצה במשך שעות רבות, שם אוכלים ארוחה ומשחקים בחופשיות, עד שמגיע הזמן לחזור לגן לאכול צהריים. כמה ילדים מחפשים אחרי מספר סוגים של עלים. ביאטה סרנהולם מוצאת פרפר שהיא תופסת בזהירות בתוך צנצנת ומסתכלת עליו. לכמה מהילדות יש נעליים מנצנצות שזוהרות בשמש כאשר הן רצות מקדימה.

"רבים חושבים שבגני "בשמש ובגשם" מסתובבים מלוכלכים ורטובים עם עשבים בכיסים. אבל הרי אפילו הילדים אצלנו מסודרים ויפים. אם מזג האוויר יפה אין לנו שום בעיה שהם יבואו בנעליים מקושטות", אומרת מיה.

הנעליים המנצנצות לא עוצרות את לובה מלטפס על עץ ביחד עם פאני ואליז. הן מטפסות גבוה ומשחקות שהן גרות בראש בית דירות, עם נוף על פני כל היער. "אני חושבת שזה כיף לחקור, אחר כך אני ארד עם המעלית", מסבירה פאני.



מחקר שנעשהנ בשנים 2006-2007 בגני "בשמש ובגשם" הראה שמשחקי הילדים ביער עוזר מאוד ליצור הרגשת שוויון בין המינים ועוזר להמנע מסטריאוטיפים על בסיס זה. המחקר נעשה על ידי אווה אנגורד, ראש המוסד לחקר הלמידה באוניברסיטת שטוקהולם. המחקר הראה גם כי הילדים מגיעים מהר מאוד לייתרונות שבמשחק ביער, וכפועל יוצא מכך לומדים שיעורים חשובים בדמיון. גזע כרות הופך לאופנוע, מקל הופך לידית, אבן הופכת למיטה וכולי. הילדים גם מדברים אחד עם השני על מהם הדברים שאיתם הם משחקים, ועוזר להם לחשוב בצורה אבסטרקטית וסמלית. המשחק הופך ל"חופשי" יותר - היא לא מוגבל בהגדרות מיניות כמו מכוניות ובובות. "החופש לפרשנות גדול בהרבה", מסבירה אווה. "כאשר משחקים בפנים נוצרות במהירות ציפיות ל"משחקי בנות" ו"משחקי בנים. ביער אין שום קישור בין מה שרואים בסביבה לבין המינים". היא מתכוונת שמשחקי חיות ומשחקי משפחה מתערבבים פעמים רבות בסביבה כזו. "החופש לדמיין גדול בהרבה".

בשבדיה קיימים כיום כ-150 גנים שעובדים בשיטת "בגשם ובשמש".







נכתב על ידי Ford Prefect , 23/6/2010 10:28   בקטגוריות בית ספר  
38 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   2 הפניות לכאן   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
תגובה אחרונה של עדה ודני גל ב-25/2/2012 13:56
 



לדף הבא
דפים:  

267,480
הבלוג משוייך לקטגוריות: פילוסופיית חיים , החיים מעבר לים , מסעות
© הזכויות לתכנים בעמוד זה שייכות לFord Prefect אלא אם צויין אחרת
האחריות לתכנים בעמוד זה חלה על Ford Prefect ועליו/ה בלבד
כל הזכויות שמורות 2024 © עמותת ישראבלוג (ע"ר)