בלוגים קרובים  בר קבועים  הוסף לקבועים שלי   שלח המלצה לחבר   הפורום
משלוח תמונות לסלולר   לינק ישיר לכאן   דף כניסה


Islay - בלוג וויסקי

וויסקי סינגל מאלט, מזקקות, סקוטלנד
8/2006

טיול המזקקות של ינון - Islay, Jura ועוד

ינון, המתכנה Lagavulin בפורומי האלכוהול השונים, חזר מטיול אופנועים ומזקקות בסקוטלנד. מהשילוב השווה של אופנועים, נופי סקוטלנד ומזקקות יצאו לו תמונות יפות. הנה כמה תמונות, ואת השאר אפשר לראות באלבום שלו בפליקר ולקרוא כמה חוויות מהטיול בפורום הוויסקי ב-NRG.

 

האי ג'ורה (Jura)

 

מזקקת פורט אלן (Port Ellen) - מבט מהים

 

מזקקת Blair Athol.

 

סתם טירה. (:

 

סירה ב- Loch Morlich.

 

מזקקת לגבולין (Lagavulin).

 

Mush Tuns במזקקת ארדבג (Ardbeg).

 

ואחרון חביב, מבט על פורט אלן ב-Islay מהמעבורת שנוסעת ל-Mainland, אותו נוף בדיוק שמופיע בתמונה שבכותרת הבלוג (נדמה לי שהאיזור בתמונה הזו הוא אותו איזור שנמצא מתחת למילה Islay בכותרת הבלוג).

 

נכתב על ידי Islay, 30/8/2006 17:03, בקטגוריה
3 תגובות   הוסף תגובה     הצג תגובות כאן     0 הפניות (TrackBack) לכאן     לינק ישיר לקטע

וויסקי לאספנים כהשקעה כלכלית - אז איך זה עובד?

לפני כמה שנים טובות עברתי בפעם הראשונה בנמל התעופה הית'רו, ומיד תפס לי את העין שלט גדול 'Whisky'. התקרבתי כדי לגלות מאות בקבוקי וויסקי עם תוויות מחיר מבהילות – בין 3 ל-5 ספרות. תהיתי אז מי קונה בקבוקי וויסקי במחירים האלו, ולאיזו מטרה. מה, לשתות וויסקי שעולה 6000 פאונד? פה ושם אני שומעת הערות בסגנון "שווה לשמור את הבקבוק הזה סגור, בעוד 20 שנה הוא יהיה שווה הרבה כסף". אז מה באמת הפוטנציאל ועד כמה שווה להשקיע בוויסקי כהשקעה כלכלית?

כולם ערים למחסור המתוכנן מראש ומאד מורגש של Lagavulin 16. פתאום קשה למצוא אותו בחנויות, בדיוטי פרי ובפאבים, ובאלה שהוא כן נמצא, המחיר האמיר בעשרות אחוזים. אפילו שהוויסקי הזה נעלם באופן זמני לחלוטין ומתוכנן מראש, אנשים מוכנים מיד להוציא עליו הרבה יותר כסף מאשר הוציאו לפני כמה חודשים. דוגמה נוספת שנתקלתי בה: Isle of Jura בן 8, שהפסיקו לייצר לפני שנים. נתקלתי בבקבוק הנ"ל בפאב בבאומור שב-Islay, ומחיר המנה היה גבוה ללא כל פרופורציה לאיכות הוויסקי, שהיה פשוט וסתמי לחלוטין. למה? כי אם תרצו לשפוט את הסתמיות שלו בעצמכם, לא תוכלו – אי אפשר להשיג אותו היום בקלות.

אז פוטנציאל כנראה שיש. איך נדע מה לקנות?
חשוב לזכור, קודם כל, שהשקעה בוויסקי היא ככל השקעה אחרת. פוטנציאל של השקעה כלכלית מתממש אך ורק אם מתקיים התנאי הבסיסי: יש מי שרוצה לקנות. אפשר לרכוש את הבקבוק השווה ביותר והיקר ביותר, להחביא אותו שנים בתנאים אידיאליים וכעבור 30 שנה להוציא אותו ולהתבונן בבקבוק הנדיר ביותר שיש. בפועל, אם אין קונה שמוכן לשלם, הבקבוק לא שווה אפילו שקל אחד. עקרון הבסיס הוא שהקונה הפוטנציאלי של "וויסקי השקעה" הוא אספן כלשהו, ולא רוכש מזדמן או אדם שרוכש כדי לשתות. על מנת להצליח בהשקעה, על הבקבוק להיות מיוחד מצד אחד, ולהתאים לאספנים רבים מצד שני.

ישנם כמה קווי יסוד בסיסיים לאוספים החשובים בתחום הוויסקי סינגל מאלט:

ביקבוקים מקוריים: אספנים מחפשים ביקבוקים מקוריים של מזקקות. לעתים רחוקות יש ערך משמעותי לוויסקי שמקורו במבקבקים עצמאיים (Independent Bottlers). מבקבק עצמאי יוצא דופן בתחום זה הוא Gordon & MacPhail, אם כי צריך לבדוק לעומק את הביקבוק הספציפי.

מזקקות: כדאי לבחור מזקקות ידועות ומוערכות, הפופולאריות בקרב אספנים. למשלGlenmorangie, Springbank, Macallan ועוד. גם אוספי וויסקי מ-Islay פופולאריים למדי. אספנים יעדיפו לרוב מזקקות ותיקות ככל האפשר שהוקמו בתחילת-אמצע המאה ה-19, לעתים גם באמצע-סוף המאה ה-18, ולא את המזקקות החדשות יותר שהוקמו במהלך המאה ה-20 או שינו את פניהן באופן משמעותי בתקופה זו.

ביקבוקים מיוחדים: ככל שהוויסקי יותר נפוץ כך ערכו לאספנות יורד. עדיף לחפש ביקבוק במהדורה מוגבלת מחבית אחת בלבד, או משנה מסוימת (ישנו יתרון משמעותי לבקבוקים ששנת הייצור מסומנת עליהם), או עם פיניש מיוחד שנוצר רק פעם אחת באותה מזקקה. עם זאת, ישנן מזקקות מסוימות שנוהגות להוציא מהדורות מיוחדות לעתים קרובות, בעיקר סביב תאריכים או אירועים מיוחדים ולא בהכרח סביב טיב הוויסקי. כדאי לבדוק היטב את ייחוד ההוצאה וחשיבותה.

ביקבוקים "זקנים": ככל שהוויסקי שהה יותר זמן בחבית, כך מחירו עולה. עם זאת, פרמטר זה במיוחד כדאי לקחת בחשבון בשילוב עם פרמטרים אחרים כגון סוג הביקבוק וזהות המזקקה – לא כל וויסקי "זקן" שווה השקעה.

היסטוריה: לפעמים הסוד טמון בהיסטוריה של המזקקה. כאשר מדובר במזקקה שנסגרה לתקופה ארוכה ונפתחה מחדש, בקבוקים או חביות שנותרו מהתקופה הראשונה של המזקקה עשויים להיות בעלי ערך אספני (בכפוף לכמות החביות שנשארה והתכניות של המזקקה לגביהן).
ישנם בקבוקים מתקופות בהן לא יוצר הרבה וויסקי במזקקה – ערכם יהיה גבוה, כמובן. עם זאת, יש לבדוק היטב – לעתים הייצור המועט נבע מבעיות כלשהן במזקקה שגרמו לוויסקי שנוצר להיות באיכות נמוכה, אז ערכו של הוויסקי עשוי להיות נמוך.
לעתים שינוי עיצוב הבקבוק לאחר הפסקה ארוכה בפעילות המזקקה יעלה את ערכו של בקבוק בעיצוב הישן. עם זאת, לא כדאי לבחור וויסקי להשקעה לפי מראה הבקבוק.


וכמה הערות קטנות נוספות:
- כאשר קיימים בשוק האספנות בקבוקים ותיקים מאוד ממזקקה מסוימת, ערך הבקבוקים החדשים יותר מאותה מזקקה עשוי לעלות מכיוון שפוטנציאל האספנות עולה (אפשרות ליצור סדרות ארוכות).
- רוב הבקבוקים מכילים 0.75 ליטר. לעתים בקבוקים גדולים יותר עשויים להיות קשים למכירה, פשוט מכיוון שאינם משתלבים בתצוגת האספן עם כל השאר. נשמע מצחיק, אבל בהחלט קורה.
- כאשר קונים בקבוק וויסקי כהשקעה, מומלץ להיצמד לבקבוקים שמחירם בינוני ולא לרכוש את היקרים ביותר. לבקבוקים במחיר בינוני יש סיכוי גדול יותר להגדיל את ערכם בעוד בקבוקים יקרים יישארו פחות או יותר באותו טווח מחיר – לשוק יש גבולות.

 

 

(פורסם לראשונה בפורום וויסקי בנרג, ובעקבות זאת הצבתי את אתגר Bruichladdich, ולאחר מכן את התשובה שלי לאתגר).

נכתב על ידי Islay, 21/8/2006 13:30, בקטגוריה
17 תגובות   הוסף תגובה     הצג תגובות כאן     3 הפניות (TrackBack) לכאן     לינק ישיר לקטע

הודעה מנהלתית נטולת וויסקי

היה חודש (וקצת) לא קל עם אוסף לא קטן של אירועים עצובים, והוא פחות או יותר מאחורי. מתנצלת אם לא עניתי לכל התגובות לפוסטים הקודמים כמו שאני בדרך כלל מקפידה.

 

התחלתי לנצל קצת את הבלוג לשם ניסויים מקצועיים כאלה ואחרים ובין השאר פצחתי לאחרונה בקמפיין אד-וורדס, אז אם נתקלתם באחת המודעות הססגוניות שלי בגוגל, לא להיבהל. (: מאותה סיבה אני עומדת לקחת חלק מהפוסטים הראשונים שהובאו כלשונם מהפורומים ולהפוך אותם לטקסטים קצת יותר אכילים, אז למי שמתמיד יהיו כמה חזרות קלות (אך לא זהות) על דברים שכבר היו. אם אתם מנויים ולא רוצים לקבל התראות על פוסטים משוכתבים מהסוג הזה, תגידו ולא אשלח.

 

ואף מילה על וויסקי. (:

נכתב על ידי Islay, 20/8/2006 22:25, בקטגוריה
0 תגובות   הוסף תגובה     הצג תגובות כאן     0 הפניות (TrackBack) לכאן     לינק ישיר לקטע



דפים: 1  

החודש הקודם (7/2006)  החודש הבא (9/2006)  
15,665
כינוי: Islay
גיל: 46
מלאו כאן את כתובת ה-email שלכם ותקבלו עדכון בכל פעם שיעודכן הבלוג שלי:

הצטרף כמנוי
בטל מנוי
שלח
RSS (הסבר)

ארכיון:
 << אוגוסט 2006 >> 
א ב ג ד ה ו ש
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

חלון מסרים:
הוסף מסר


הורידו את סרגל הכלים של הבלוג!
(כל מה שצריך כדי לגלוש וויסקי באינטרנט בלחיצת כפתור)
פרטים על סרגל הוויסקי של הבלוג




הקטגוריות בבלוג


פוסטים לפי קטגוריות
רשימת הפוסטים בבלוג ממויינים לפי קטגוריות:


Islay - אודות האי ומזקקות
Bruichladdich - אני מציבה אתגר (:
התשובה שלי לאתגר Bruichladdich
מזקקת Kilchoman - איך מייצרים מסורת אינסטנט?
Feis Ile - פסטיבל וויסקי ומוסיקה ב-Islay
טיול המזקקות של ינון - Islay, Jura ועוד


טעימת וויסקי
וויסקי - איך לבחור את הצעד הבא בלי להמר ולהצטער
טליסקר (Talisker) בן 10 שנים: רשמי טעימה (tasting notes)
Glenfarclas 12 קופץ לראש הרשימה
תגידו, רוצים טעימה מונחית של סינגל מאלט?


וויסקי כהשקעה כלכלית
Bruichladdich - אני מציבה אתגר (:
התשובה שלי לאתגר Bruichladdich
וויסקי לאספנים כהשקעה כלכלית - אז איך זה עובד?
מכירה פומבית של וויסקי בישראל - הזדמנות לתרגל וויסקי כהשקעה כלכלית על אמת
תשובה לאתגר המכירה הפומבית א' - Highland Park
מכירה פומבית שנייה ואתגר וויסקי נוסף
פרטים נוספים על הבקבוקים במכירה הפומבית


ייצור וויסקי בתמונות
איך מייצרים וויסקי? זיקוק וויסקי בתמונות (ספרינגבנק, קמפבלטאון) - חלק ראשון
איך מייצרים וויסקי? (תמונות) - ליתות שעורה ב-Malt Barns. חלק שני
איך מייצרים וויסקי? (תמונות) - ייבוש וקליית השעורה (סוף הליתות). חלק שלישי
איך מייצרים וויסקי? (תמונות) - גריסת הלתת. חלק רביעי
איך מייצרים וויסקי? (תמונות) - Mashing. חלק חמישי


Campbeltown & Springbank
תהליך הזיקוק של ספרינגבנק
ריכוז קטעי סקוטלנד
Springbank ו-Campbeltown - סקירה
איך מייצרים וויסקי? זיקוק וויסקי בתמונות (ספרינגבנק, קמפבלטאון) - חלק ראשון
איך מייצרים וויסקי? (תמונות) - ליתות שעורה ב-Malt Barns. חלק שני


סיורי מזקקות
כיצד לתכנן סיור מזקקות בסקוטלנד?
טיול המזקקות של ינון - Islay, Jura ועוד
איך מייצרים וויסקי? זיקוק וויסקי בתמונות (ספרינגבנק, קמפבלטאון) - חלק ראשון


לשתות בתל אביב
רפרטואר הברים המוגבל שלי
המרטיני הראשון שלי
המרטיני השני שלי
10 דברים על הבראסרי (ואף מילה על וויסקי)
המהפכה כבר כאן - פעם ראשונה בבראון נטול עשן


עניני וויסקי כלליים
פנים חדשות לבלוג
ביקורת כתבות וויסקי באינטרנט העברי - חלק א'
מתכוני וויסקי
וויסקי, פלצנות ותרבות אלכוהול
כוס חדשה לוויסקי מבית Celtic Malts
סרגל כלים לבלוג
לשתות וויסקי בן 30 מכוס פלסטיק
מהרויאל מייל לדואר ישראל, או למה שווה להיות חברים של מזקקות וויסקי
וויסקי כשר?
וויסקי מעושן וכיכרות שוקולד
גם אני Guardian של גלנליווט!
הרומן של טוני סופרנו עם גלנליווט
מייקל ג'קסון מת בטרם עת - כמה מלים אודותיו
SingleMalt.tv - שידורי וויסקי
Islay 29 years old single cask, bottled 2007


ענייני אלכוהול אחרים
פונץ' קייצי משובח
טיפים לברמן/מלצר
Picture Cook Book של Life
רצים: 4 קוקטיילים לפסח
רצים: "מבוא לעולם היין" של ברי ססלוב להורדה בחינם
המרטיני הראשון שלי
המרטיני השני שלי
5 דברים עלי


דברים אחרים
מזקקות / מצלמות רשת / מקומות
הודעה מנהלתית נטולת וויסקי
עכשיו תורכם:
עוברים דירה


אפשר למצוא אותי ב:













פורומים

פורום וויסקי - NRG
פורום אלכוהול - וואלה
פורום אלכוהול וקוקטיילים - בקבוק
פורום יין ואלכוהול - תפוז
פורום יין ואלכוהול - Ynet
פורום אלכוהול - נענע
פורום ברמנים וברמניות - תפוז


כדאי לקרוא
ארכיון כתבות האלכוהול של גיא גיסר
אוכל, שתיה, גבר - יאיר גת על יין ודברים אחרים
על שתיה ועל מה שמסביב - בלוג אלכוהול
לשבת, לשתות ולשכוח - הבלוג של גיא גיסר
וידויים של מח מסובב - בלוג האלכוהול של אור רכס


אינדקס טעימות סינגל מאלט
הדירוג המוצלח של מייקל ג'קסון (ולפעמים גם של ג'ים מאריי)



גם אני קורא את בלוג הוויסקי!
(הקוראים שלי שיש להם בלוג - שכחתי מישהו?)
אודיסאוס
Drinking
העטלף המעופף
ק.ה. רומינגה
Kinks
וינסטון צ.
יאיר
דניאל
בן אבויה
יונתן
עירא
אור
eli7
גיא
קשקין
שוקי


דברים לעשות בתל אביב
יאללה מי בא: דברים מעניינים
עכבר העיר הופעות
אירועי השבוע האמיתיים של ניימן
TelAvivCity.com
פורום הופדעות של השרת העיוור
טיים אאוט תל אביב
הופעות קיץ 2007
ILCU


לא וויסקי, אבל חשוב לקרוא
My Body

הקישורים שהופיעו כאן עברו לבלוג לווין בתפוז, המיועד לכל מה שלא קשור לוויסקי



.



Love Your Body
© הזכויות לתכנים בעמוד זה שייכות לIslay אלא אם צויין אחרת
האחריות לתכנים בעמוד זה חלה על Islay ועליו/ה בלבד
2005-2001 © כל הזכויות שמורות ליריב חבוט - emAze
עיצוב: איה