רטרוספקטיבה - בין הכסאות

טוב, אז הבלוג קיים כבר זמן מה. בזמן הזה הספקתי לעשות לא מעט דברים ואני מקווה מאוד שהטוב יותר רק לפנינו. עם זאת, יש כמה קטעים שלי שבשל סיבות כאלו ואחרות (חוסר מרץ שיווקי מצדי, סטלנות, חוסר עניין לציבור) לא קיבלו את התהילה שמגיעה להם (וואי, התעייפתי מרוב ציניות). 

 

בהתאם לכך החלטתי לחזור לקטעים ששחררתי בעבר שנפלו להם בין הכיסאות:

 

1. מאחורי הקלעים של החדשות - הקונטרול : אחד מהקטעים הראשונים שהחלטתי לערוך בצורה טיפה יותר "אמנותית" ולצערי הוא לא זכה לצפיות מרובות. אני מודה - הוא מלא באפקטים צ'יזיים, אבל עדיין יש לי מקום חם בלב בשבילו. וההמנון האפי של M83 ברקע בהחלט רק מוסיף:

 

 

2. ראיון עם אפרת רייטן: הראיון השלישי שערכתי בשביל הבלוג. מתברג עוד בתקופה שהיתה לי התלהבות ראשונית מהקונספט הזה של עריכה והשפעה עמוקה ומחלחלת של תוכניות בסגנון "בליינד דייט". בקיצור - טיפה השתגעתי עם הכתוביות. לאחר צפייה נוספת, ייתכן שהגזמתי קצת עם אורך הקטע, אבל אני בהחלט חושב שהוא שווה צפייה:

 

 

3. ראיון עם עידן אלתרמן ויעל לבנטל: ראיון יותר עדכני שלי עם יוצרי "לא לפני הילדים". תכלס - אני נורא נהניתי לשבת עם עידן אלתרמן (וגם יעל מדהימה) - הבן אדם פשוט מותק, והוא גם מוכשר בטירוף ובעל טעם משובח במוזיקה ובסרטים ובמה לא. האם ההנאה שלי והגדולה שלו תרמו לראיון מעניין? תגידו לי אתם:

 

 

4. ראיון עם אריק רוטשטיין: הראיון הכי טרי. בקיצור - חמישה גברים וחתונה בוימה ע"י שני במאים - ערן קולירין (שבתות וחגים, ביקור התזמורת) בפרקים 1-4 ואריק רוטשטיין (הפוך, שבתות וחגים) בפרקים 5-13. לקראת הפרק החמישי ראיינתי את אריק על השוני הסגנוני בינו לבין ערן כבמאי, וכיצד השוני הזה מתבטא בסדרה (כדבריו " שתי סדרות שונות בסדרה אחת"). אני מצאתי אותו מאוד מעניין, ובאופן כללי, אני מאוד ממליץ על הסדרה הנפלאה והעשירה הזאת. ואם כבר אנחנו מדברים על חמישה גברים, אזי הפוסט האחרון שלי היה על הפסקול היוצא דופן של הסדרה, בו ראיינתי את מלחין הפסקול (שכתב את הפסקול גם עבור "ביקור התזמורת") והצעתי 5 קטעים מהפסקול לשמיעה ולהורדה - מומלץ להחריד. אה נכון... הראיון:

 

 

אני חושב שנסתפק בארבעה/חמישה קטעים להפעם. אך ארצה לסיים בתזכורת קלה -עדיין חסרות לנו 100 חתימות על מנת להגיע ליעד בעצומה למען עונה שנייה למתי נתנשק. קדימה פיפל! אני לא אוכל להראות את זה לדלית טרם נגיע לפחות ל-500 חתימות. חתמו על העצומה עכשיו! [כמובן, רק אם אתם רוצים. אני לא מכריח אף אחד.. :-) ]

 

ובזאת ההזדמנות, אני נורא רוצה להודות לכל מי שראה את הקטעים הללו ואחרים ששחררתי בחודשים האחרונים. תודה רבה לכולכם!! ושתהיה לנו המשך שנה נפלאה ופוריה ביחד.


חמישה גברים וחתונה - המוזיקה

אתמול שוחחתי עם המלחין הראשי של חמישה גברים וחתונה, חביב שחאדה חנא. לחביב, תושב חיפה, יש רקע עשיר במוזיקה. הוא הלחין פסקולים עבור מספר סרטים דוקומנטריים, מחזות, ולאחרונה הלחין את הפסקול של "ביקור התזמורת" (שערן קולירין, יוצר הסדרה, כתב וביים) וזכה על כך בפרס אופיר ("האוסקר הישראלי") על המלחין הטוב ביותר.

 

חביב, מהן ההשפעות שלך במוזיקה שאתה מלחין?

 

"אני רב סגנוני. אני כותב מוזיקה ערבית וגם מוזיקה מערבית. יש לי רקע והכשרה במוזיקה קלאסית מערבית וגדלתי על מוזיקה ערבית. בנוסף, אני מושפע גם מרוק ופופ וניתן לשמוע את ההשפעות הללו, את האנרגיה של הרוק, בנגינה שלי בסדרה. כלומר, מצד אחד אני מת על באך, אבל גם על אום קולתום, ועל סטינג. בקיצור - מגוון."

 

כתבת את כל המוזיקה לסדרה?

 

"אף פעם לא קורה שבן אדם אחד כותב את כל המוזיקה לסדרה. אבל כתבתי את כל מוזיקת המקור לסדרה [כולל את הפתיח ואת המוזיקה העוצמתית בסוף הפרקים]."

 

ראית את הסדרה לפני שכתבת את המוזיקה?

 

"בוודאי"

 

זה חשוב?

 

"חשוב מאוד. המוזיקה מתחילה להתגלגל בתוכי כשאני רואה תמונה. אני חושב שמוזיקה שאיננה מושפעת מתמונה, כמו מוזיקה לאלבום או להופעה מאוד שנה ממוזיקה לפסקולים".

 

יש גם הבדל בין מוזיקה לסרטים ומוזיקה לסדרות?

 

"לפי דעתי כן. בסרט, נגיד, יש לך סצינה של 15 שניות, אז אתה מלחין קטע של 15 שניות עבורה. מאוד מדויק. קונקרטי. בסדרה זה יותר כללי, הולכים על מודים/אווירות (דוג': מוזיקה לאווירה לירית, רומנטית, אקשן, מתח), ההרגשות הנובעות מהסדרה.  ניקח לדוגמא סצינה רומנטית - בסדרה, הסצינה הזאת יכולה להתגלגל על פרק 1, 7 ו - 13, אתה מבין. התחכום בסדרה היא לבנות מוזיקה שניתן לחבר אותה להרבה דברים. בנוסף, צריך ליצור את המוזיקה כך שיהיה ניתן לחתוך אותה באמצע ולהשתמש בחלקים ממנה בסצינות קצרות יותר והיא עדיין תהיה מתאימה, קוהרנטית."

 

מה חשבת על הסדרה?

 

"יש משהו מאוד מוזר בסדרה הזאת משום שהיא בוימה ע"י שני במאים. ארבעת הפרקים הראשונים ע"י ערן קולירין ותשעת הפרקים האחרונים ע"י אריק רוטשטיין. באופן כללי, הסדרה מאוד מעניינת ומרגשת, מסוג הדברים שאני מאוד אוהב. השאלה אם אפשר לבנות דברים עמוקים ואיטיים כמו בסרטים ולא סתם דברים מהירים, קצביים, הומוריסטיים, קומדיה של הרגע - זו שאלה שיוצרים תמיד מתחבטים איתה בטלוויזיה. אני, באופן אישי, אוהב את מה שהולך לכיוון המעמיק יותר. שלא תבין אותי לא נכון - הסדרה כולה יפה, מעניינת ומרגשת וגם עבור הפרקים של אריק כתבתי קטע מיוחד. אבל אריק לקח את זה למקום אחר. הקצב אחר. הביט של התמונה אחר. ערן מתעמק יותר... ערן התחיל את זה מאוד יפה וזה מתחבר לכל מה שיבוא מאוחר יותר. הוא התחיל את הקצב יותר לאט, הפרק השני יותר מהיר וכך זה תופס תאוצה. זו סוג של חשיבה שאני מאוד אהבתי."

 

מה אתה עושה כיום?

 

"אני עובד כרגע על הסדרה הדוקומנטרית החדשה של חיים יבין. חזרתי קצת ללמד. אני מנהל ביה"ס למוזיקה בחיפה. הכל ביחד."

 

[סוף הראיון]

 

בעיני המוזיקה של הסדרה פשוט נפלאה, וחביב הוא מלחין בחסד עליון. קבלו להנאתכם מספר קטעים מהפסקול:

 

נתחיל בקטע האהוב עליי (הקטע העוצמתי שמלווה את הסדרה ומופיע בד"כ בסוף הפרקים):

 

הגרסה הסימפונית:

 

 

גרסת הרוק:

 

 

הגרסה המשולבת:

 

 

פתיח הסדרה:

 

 

פתיח הסדרה (גרסה נוספת):

 

 

ניתן להוריד את הקטעים ע"י לחיצה על הכפתור הימני בעכבר ובחירה באפשרות "שמור יעד בשם"

 


חמישה גברים וחתונה: הצד שני - ראיון

אריק רוטשטיין הוא במאי ותסריטאי שעבד בעברו על הפוך, פלורנטין ושבתות וחגים. בנוסף לרפרטואר המפואר הזה הוא גם ביים את 9 הפרקים האחרונים של חמישה גברים וחתונה וכתב ושכתב מספר פרקים בסדרה. בעצם, ניתן לחלק את חמישה גברים וחתונה לשני חלקים:

 

פרק 1-4: במאי - ערן קולירין (עבד גם על שבתות וחגים וסדרות אחרות, ולאחרונה ביים וכתב את הסרט הנפלא ועטור הפרסים - ביקור התזמורת) 

פרק 5-13: במאי - אריק רוטשטיין.

 

ומסתבר שישנם הבדלים ניכרים בין הסגנונות של שני החלקים.

 

במה ההבדלים מתבטאים? רוצים לדעת מה מצפה לכם החל מפרק 5?

 

 צפו בראיון עם אריק. אני חושב שאתם תופתעו :)

 

 

 


לדף הכניסה של ישרא-בלוג
לדף הראשי של nana10
לחצו לחיפוש
חפש שם בלוג/בלוגר
חפש בכל הבלוגים