אני אפילו לא בטוחה איך לתמלל את השבוע האחרון. לו הפונטים של המחשב היו דיו כנראה שזה היה יוצא בדיו שחור שמרוח על הדף. כזה שהוא קצת בלתי קריא ומים נגעו בו. אולי דמעות. לא יודעת למה. ככה זה מרגיש. הפוסט הזה, אני חייבת להקדים ולומר לטובת מי שמתמצא בענייני הוא לא על הבת שלי ועל הלימבו הרפואי בו אנו מצויים שם. הפוסט הזה הוא על החברה שלי. הוא על צל של אישה ,על כאב, על חברות, על משהו שהשתבש בצורה נוראית. אולי הוא בכלל על לחץ, על הלחץ הנפשי שלי על המועקה על האחריות. על כמה ממנה מהאחריות אפשר לקחת וכמה להניח ואיפה עובר הגבול שבין כל העולמות.
השבוע שעבר היה לי קשה. כמעט קשה מנשוא. שבוע של יומולדת, שבוע של ליל הסדר ובכל זאת שבוע שלא ארצה לזכור אבל אי אפשר יהיה למחוק. המח שלי, כך גיליתי כל הזמן זרק אותי לאחור. אולי כמגננה. כך כשכרעתי לידה בתוך תא השירותים של בית החולים, עוזרת לה לתת בדיקת שתן נחוצה כי כבר אינה יכולה לבדה, חשבתי על הטיול ההוא, אז לפני שנים, כשהיא היתה כל כך מאושרת כשהיא למדה לגלוש על גלים. כך כשהיא שכבה שם במיטה, חבולה, רועדת ללא שליטה חשבתי על הפעם ההיא לפני שנים, כשהסתכלתי על הקלות והנינוחות שבה היא גולשת על ההרים המושלגים. למח יש מנגנונים מוזרים.
ולא היה לי את חומר המילוי הנכון. את החומר הזה למלא את הפער העצום בין מצבה הגופני העגום לבין מה שהיא חושבת שהיא יכולה. ביום השלישי כשהגעתי לבית החולים היא כבר לא היתה. הותירה את החפצים מאחוריה, שלפה את המחט של התרופות והתזונה שהזרימו לתוכה והלכה. ואני משתגעת. משתגעת ממה עכשיו עושים. מסתובבת מסביב לבניין שלה בחוסר אונים. מסוג הבניינים שהם יעד מבוצר. בלי שלט וקוד אי אפשר להכנס ללובי, אי אפשר להפעיל את המעלית, אפילו המדרגות נעולות. היא לא עונה. שוב מתנתקת. הנהלת הבניין לא מוכנה לעזור. לא בסמכותם. זו לא פעם ראשונה. ואלו הנקודות שבהם לא ברור מה לעשות. עד כמה. המועקה חונקת. למה אין כאן מבוגר אחראי. ליל הסדר אצלנו. אני נוכחת נפקדת. כל הזמן בטלפונים עם המשפחה הבעייתית שלה שנמצאת בחוף המזרחי. החלטה. משטרה. אין ברירה. המשטרה נכנסת לדירה לוקחת אותה שוב לבית חולים. אני מבקשת מאחד האורחים של הסדר להוריד אותי בבית חולים. בלי לשאול בכלל אני מגיעה לאותו בית חולים שבו היתה פעם ראשונה. טעות. היא לא שם. אני לוקחת מונית לבית חולים נוסף. בעודי משלמת לנהג, הדלת מנסה להפתח. אישה מנסה להכנס. אלוהים אדירים. זו היא. שניה אחת מאוחר יותר ושוב הייתי מפספסת אותה. שוב הוציאה את המחט מהזרוע ונוסעת הביתה. אני לא עוזבת לשנייה. לוקחת את כל המפתחות שלה ושומרת עליהם. בשלב הזה אח שלה אומר שיגיע בטיסה ראשונה בבוקר ויהיה שם עד הצהריים. זה הדבר היחיד שמחזיק אותי. התמקדות במשימה. לא לתת לה להסתגר בבניין, לא להשאיר אותה לבדה. כשהיא מבקשת יין אני הולכת לקנות יין. בשלב הזה אני כבר יודעת שהיא לא יכולה להפסיק שלא תחת השגחה רפואית. המצב שלה קשה מדי. כשאני חוזרת אני כבר מחייגת שוב לאמבולנס. הלב שלי דופק כמו משוגע. אבל היא מתעוררת ועוצרת אותי. אף פעם לא ראיתי מישהו כל כך נחוש וכל כך חזק מתוך כזה שפל המדרגה.
ככה אנחנו מעבירות את היום. צעד אחר צעד. רעד אחר רעד. כבר שבועיים לא אכלה. אני פוחדת. אני בעיקר פוחדת. אני נחרדת למחשבה איך היא בודדה את עצמה בדירה הזו, בקושי יכולה לנוע ממקום למקום, מתעלפת, מתעוררת, נחבלת. זה פשוט נורא.
אח שלה מגיע בצהריים. לוקח לה זמן לזהות אותו. בסוף היא מזהה ונשברת. סוף סוף אני רואה אותה בוכה ללא שליטה. גם הוא בוכה. הוא בהלם מהמצב בו היא נמצאת. אבל הוא לוקח את המושכות. סוף מישהו לוקח את הפיקוד מהידיים שלי שבעצמם כבר רועדות. אני תשושה.
יומיים אחר כך הם נוסעים יחד לאחד האיים הקרובים למרכז גמילה פרטי. היא תשהה שם מעל לחודש. הפעם היא הסכימה מרצונה. אני יודעת. אני יודעת שגם זה לא בהכרח הסוף. שהדרך יכולה להיות עוד ארוכה. אבל זו התחלה. אני מקווה. אני מאמינה.
הסיפור הזה מעיק עלי ברמות מטורפות. בגלל דברים שעשיתי, בגלל דברים שלא עשיתי, בגלל דברים שראיתי, בגלל מה שעוד יהיה, בגללה, בגלל הבנות שלה, בגלל הבנות שלי.
תמיד אמרתי ואני אמשיך לומר הריצה- היא מצילה אותי. ביום אחרי שאח שלה הגיע הכל היה נראה לי קטן. אם עד עכשיו העזתי את דרכי בקטעים קטנים בהרים של הגדולים הפעם זה אפילו לא דרש אומץ. כתבתי לי את סיפור הדרך בעזרת האיש שלי פניה אחר פניה. החניתי את האוטו לרגלי אחד ההרים הצפוניים התחלתי לרוץ ויצאתי משם רק אחרי שש שעות. טיפסתי, ירדתי, חציתי ערוצי נחל זורמים על גשרי עץ רעועים, הגעתי לאזורים מושלגים ולא היה שם דבר מלבדי ומלבד עצים, מפלים, סלעים, בוץ ושורשים. כי בריצות כאלו פתאום מוצאים מחדש את הדמעות כמו גם את החיוכים. מוצאים מחדש את האיזון ואת הידיעה הזו שבסדר, קשה לפעמים אבל החיים ממשיכים.