אולי אתם כבר לא זוכרים, אבל בין השנים 1983-1985 התלוויתי להוריי לשליחות בארגנטינה.
הייתי אז בת 11, בכיתה ה'. בארץ התחילה מלחמת לבנון הראשונה. אני זוכרת שאורלי, המורה הנערצת, הייתה מביאה טרנזיסטור לכיתה כדי שנאזין לחדשות. כשכבר היינו ברוסריו היינו מקבלים "מעריב" בדואר, מודפס על דפים דקיקים ועדינים, של דואר אוויר.
1983 הייתה שנת מפנה בארגנטינה, באותה שנה, אחרי כ-17 שנה של שלטון צבאי איום ונורא, שעולל זוועות והרס את המדינה, נערכו בחירות דמוקרטיות ראשונות.
אמנם הייתי רק בת 11, אבל בדיוק כמו בביקור סאדאת, ידעתי שמדובר ברגע היסטורי. אחרי שלטון דיקטטורי כל כך ארוך הבחירות היו סוג של נס. אנשים לא האמינו שמותר להם להביע דעות שונות, שהבחירות הן על באמת, לא פארסה מגוחכת.
שלושים שנה קדימה.
מעולם לא חשבתי לוותר על זכות הבחירה שלי. אני מניחה שלבחירות אז בארגנטינה יש קשר לעניין. אני עדיין חושבת שהאפשרות לקום ולהצביע היא זכות אדירה שנפלה בחלקנו. לא עול, לא מועקה, זכות. יום הבחירות הוא יום של חג. תמיד.
מחר שוב יהיה יום חג.
כל פעם שאני שומעת שמישהו לא הולך להצביע כי "לא בא לו" "הוא מיואש" "מה זה משנה" "כולם אותו דבר" "כמה כבר הקול שלי נחשב?" אני מזדעזעת. כידוע לכם, לא קל לזעזע אותי.
איזה מין אדם בוחר להפקיר ככה את גורלו, את גורל ילדיו, את גורל המדינה ואת מה שהוא מאמין בו כי "לא בא לו?" מה זה השטויות האלה? נכון, אין מפלגה מושלמת. אפילו המפלגה שלי לא מתאימה לי ב-100 אחוז, אז מה? אני חיה במציאות, לא באוטופיה. גם הג'ינס שקניתי אתמול לא מתאים לי ב-100 אחוז, זה לא אומר שאני יוצאת בתחתונים לרחוב. אני מתפשרת.
קחו כמה דקות, תחשבו מה הכי חשוב לכם, תעשו סדר עדיפויות, ותחליטו איזה מפלגה הכי מתאימה לכם. מחר קומו, תתלבשו יפה, כי זה יום חג, ולכו לקלפי להצביע עבור המפלגה הזאת. אם יש לכם ילדים, קחו אותם אתכם, שידעו איך נעשית דמוקרטיה בפועל, אין חינוך טוב מזה.
ויודעים מה? בכלל לא משנה מי יזכה, טוב, ברור שמשנה, אבל מה שבאמת חשוב הוא ההחלטה לממש את זכות הבחירה, ולנסות להשפיע על העתיד של כולנו.