אז בעקבות כמה חלומות מוזרים חזרתי לעיין בתורתו של פרוייד על משמעותם של החלומות.
למרות שתמיד התעניינתי בתחום הזה, עדיין לא הצלחתי לגבש דעה לגבי מהות החלום ומשמעותו.
כמוני, גם האנושות, והטיעונים שכביכול "מוכיחים" דעות שקראתי בנידון, לא ממש מספקים, ולדעתי לא ממש מוכיחים.
החלומות תמיד ריתקו אותנו, עוד מתקופת התנ"ך התעסקה האנושות בפשר החלומות. כאשר בתקופה ההיא האמינו שהחלומות הם דברי נבואה (חלומות פרעה, חלומות נבוכדנאצר, יעקב). הנושא נלקח ברצינות מלאה ומלכים אפילו מינו יועצים מיוחדים לתפקיד ממלכתי שנקרא מפרשי חלומות. אלכסנדר הגדול, החליט לכבוש את העיר צור, אחרי שבעה חודשי מצור, בעקבות חלום שהיה לו ובעקבות ניתוחם של מפרשי החלומות שלו (שהסתובבו איתו בכל העולם הישן) שהעיר תיפול לרגליו אם הוא יפסיק את המצור על העיר ופשוט יתקיף.
בעידן היותר מודרני, והיותר רציונלי אם תרצו, (המאה -19 תחילת המאה ה-20) הגיעו למסקנה כי החלומות הנם חסרי פשר, והם תוצאה של תהליכים ביולוגים שמתבצעים בתוך הגוף. הם הגיעו למסקנה הזאת מכיוון שאפשר לראות כיצד גורמים חיצוניים או גורמים פנימיים יוצרים חלומות. מכירים את ההרגשה שאתם חולמים ובחלום מישהו קורא לכם לעזרה, ופתאום אתם מתעוררים ורואים שמישהו קרא לכם בעולם האמיתי? או שאתם שומעים מנגינה בתוך החלום ואז מתעוררים לגלות שהשעון המעורר מצפצף? זה בדיוק מה שאותם מדענים קוראים גירויי חיצוני. לעומת זאת יש גם גורמים פנימיים, נגיד, חלום עם הרבה מים, ובדיוק אתם מתעוררים ומרגישים צורך ללכת לשירותים. כנראה שהלחץ בשלפוחית הוביל את הגוף לחלום. גורמים פנימיים נוספים: רעב, צמא, כאב ראש, צינון, זוית לא נכונה של הגוף וכו'.
ואז הגיע פרויד וטען בתוקף שכל מה שכתבתי הרגע נכון ויפה, אבל עובדה מעשית היא שאותם גירויים גורמים לאנשים שונים לחלום חלומות שונים. כלומר, מעבר לגירויים ישנם גורמים נוספים שמשפיעים על תוכן החלום. פרויד כמובן התכוון לגורמים שנמצאים בממלכת הלא מודע, בשכבות הנמוכות יותר של הנפש שלנו. ולכן הוא פסל את ההסבר הביולוגי לתופעת החלומות.
מה האלטרנטיבה שמציע פרויד להסבר תופעת החלומות? לזה אני אכנס בפוסט אחר. אבל בינתיים, ישנם כמה פרטים מעניינים בתופעה הזאת, מעבר לפרוש שלהם. כך לדוגמא, העובדה ששפת החלומות היא שפה פרימטיבית. שבודקים שפות פרימטיביות (נניח בודקים שפות של שבטים לא מפותחים באוסטרליה או בדרום אמריקה) מוצאים שהם מדברים בסמלים, לא בשפה רחבה. כלומר, בזמן ששפות יותר מפותחות השקיעו זמן בלפתח לעצמם גופים, זמנים ובניינים שונים, השפות הפרימטיביות יותר משתמשות בשפה הכי מינימלית שיש. בחלומות השפה היא פרימטיבית, הדמיון לא משקיע בפרטים הקטנים, ולעתים הדמות שאנחנו רואים בכלל לא נראית כמו הדמות במציאות, אבל אנחנו יודעים בדיוק למי הכוונה (או שאנחנו לא יודעים, ואז זה אומר שיש לנו בעיה שקשורה לתת מודע וזה לא לפוסט הזה).
אז לסיכום, מה הם חלומות? יכול להיות שהם ערוץ מיוחד להעברת דברי נבואה. יכול להיות שהנפש עוזבת את הגוף והולכת לטייל, והחלומות הם מה שהנפש רואה במשך הטיולים שלה. יכול להיות שכוחות שנמצאים בתת מודע, מוצאים את הדרך שלהם להימלט מ"ההדחיה" שנגזרה אליהם, ומופיעים בחלומות כסימנים למצוקה. יכול להיות שבזמן שהגוף נטען מחדש כלומר יושן, ישנם תופעות לוואי של כימיקאלים שונים, שמגיעים אל המח ויוצרים תמונות רק כדי שהחיישנים שבמח לא ייחלשו יתר על המידה (מעין שומר מסך שכזה), ויכול להיות כמובן, שאין לנו מושג מהם החלומות, או שיש לנו מושג אבל אני עוד לא נתקלתי בזה.
אני אשמח אם מי שמגיב יכתוב לי את הדעה שלו, לפחות במשפט אחד, לגבי מהות החלומות. מעניין אותי מה הדעה הרווחת בנושא הזה.