לדף הכניסה של ישרא-בלוג
לדף הראשי של nana10
לחצו לחיפוש
חפש שם בלוג/בלוגר
חפש בכל הבלוגים
חפש בבלוג זה

וּבָחַרְתָּ בַּחַיִּים:


כינוי: 

בן: 40





מלאו כאן את כתובת האימייל
שלכם ותקבלו עדכון בכל פעם שיעודכן הבלוג שלי:

הצטרף כמנוי
בטל מנוי
שלח

RSS: לקטעים  לתגובות 
ארכיון:


<<    מרץ 2006    >>
אבגדהוש
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

 
הבלוג חבר בטבעות:
 
3/2006

הרהורים בעקבות "מקווה"


ההצגה "מקווה" בתיאטרון בית ליסין, מאת הדר גלרון, בבימוי מיכה לבינסון.

 

       "מקווה", בבית ליסין

 

תקציר: מקום המפגש החודשי של נשים חרדיות, חילוניות ומסורתיות. במפגש הזה נוצרת בין הנשים מערכת יחסים מרתקת, החושפת סודות ושקרים, מאווים וגעגועים. המחזה שופך אור על חייהן של נשים חרדיות המעיזות להתמודד עם המציאות שבה הן חיות. מאבקן של נשים חרדיות בחברה שמרנית ונוקשה, שאינה מאפשרת להן לחיות את חייהן כרצונן.

 

ומכאן – beware, ספוילר! ססספוילר!!!   [עמלתי כחמש־עשרה דקות על איתור האמוטיקון המקסים הזה ל"ספוילר", באדיבות תפוז מקווה שתעריכו את המאמץ.]

 

צפיתי בהצגה. די טובה, רוב המשחק די אמין ומעניק תחושה של 'החיים'.

ואז הגיע הסוף.

 

...למה היא התאבדה?

- בגלל החֶברה.

ואז הגעתי למסקנה, שבעצם הסיבות שמביאות אדם להתאבד הן כולן בשל החברה: לא הצלחת, לא תצליח, לא מצליח; כל אלה הם דברים שנמדדים בעיני החברה.

זה נעשה שקוף בפניי כשראיתי את זה מפרספקטיבה של צופה מן־החוץ, עם שיקול דעת שאפשר להפעיל רק כאשר אתה מביט בסיטואציה מעמדה מספיק מנוכרת.

לא שלא הייתי מעורב רגשית – המחזה הרתיח אותי, נגע לי בעצבים הכי רגישים: כניעה לחברה, ל"מה נכון"; זה מרגיז אותי ברמות שלא יתוארו.

אבל יכולתי להעביר שיפוט. ולהגיע, מן הסתם, למסקנות דומות לאלה שיוצרי ההצגה רצו שאני אגיע אליהן.

אבל מעבר להן, הגעתי למסקננונת משל עצמי; לגבי התאבדות.

ההחלטה להתאבד מתגבשת כמעט רק על רקע מצוקה בעלת שורש חברתי.

 

אני מסובב את המשפט הזה חזור והפוך, ועדיין מאמין שהוא נכון.

- וגם המקרה שלי מוכיח את זה.

 

שורשי הרצון להתאבד יונקים מסבל אישי – אבל רובו ככולו הוא תוצר של החברה שבה אתה גדל: התנגשות בין הרצונות שלך ל'רצונות' החברה; תחושה שלא תוכל "להצליח" בחברה, שנדונת להיכשל; ולבסוף, כמובן, התחושה הנוראה שלא מבינים אותך, מה שרק מחזק את הבדידות, חוסר־האונים והייאוש.

כולם חברתיים, כולם! כמה נורא..

 

קל בעיניי להבין את המצוקה של הומוסקסואלים, שעונה באופן קלאסי להתוויה ששׂרטטתי כאן.

וגם את מצוקתהּ של הנערה שהחליטה ליטול את חייה פשוט כיוון שהיא לא מצאה בחברה המקיפה אותה מוצא לייאוש שלהּ, אפשרות לפתרון או סיכוי להגשמה של הרצון הכן שלהּ.

 

וזה, חברים, עצוב.

 

[גלגלי־המוח ממשיכים לסוב....]

נכתב על ידי , 31/3/2006 10:20   בקטגוריות הרהור  
5 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
 



תגובה מן העבר


לא כתבתי רבות לאורך חיי.

התחלתי לנהל יומן רק בלחצה המבורך של גווינביר ואימהּ, ששכנעו אותי שכדאי; אבל זה היה רק בדצמבר 2003. לפני הזמן הזה, די נדיר למצוא משהו מקורי שכתבתי.

על רקע זה, נקל להבין את החיוך הרחב שעלה על פניי כשקיבלתי במייל את התגובה הזאת, לתגובה שאני עצמי כתבתי לסיפור שהתפרסם ב"במה חדשה" לפני שנים. זה גם המחיש עבורי פעם נוספת שכתיבה באינטרנט – לא תמיד ניתן לִצפות עד מתי תישאר שם, עדות כתובה לעבר; אולי לנצח..

 

הזמן עובר...

 

הגבתי על הסיפור בפברואר 2002, בן שבע־עשרה וחצי (י"ב);

את התגובה־על־התגובה קיבלתי (מעט באיחור...) לאחר מעט יותר משלוש שנים, באפריל 2005.

אך בקושי זכרתי שכתבתי את התגובה הזאת; כ"כ הרבה זמן חלף... אבל עם זאת, הייתה זכורה לי היטב המחשבה שהקדשתי בשאלה איך אכנה את עצמי, עד שבחרתי בשם "Lebensucher" – "מחפש החיים".

 

נתחיל מזו שלי:


החיים בצל החכמה

מאת: Lebensucher

22/2/02

 

                                        Was mich nicht umbringt, macht mich stärker.

 

 הכאב והסבל הם מנת-חלקם של אלה ש'זכו' (אני מהסס להשתמש במונח הזה) במתת-החכמה, כשם שהחיפוש אחר משמעות הקיום היא חלק  בלתי-נפרד מחייהם.

אין בידי התשובה לשאלת-החיים; ספק אם אי-פעם תהיה לי. אבל אני ממשיך לקוות, ובינתיים מנסה לשמור על עצמי, מבפנים ומבחוץ.

"אני לא רוצה למות. אבל זה לא נורא אם אתה יודע שזה חסר משמעות." – אני, לא פעם ייחלתי למות ו'ידעתי' שזה חסר משמעות, אבל כנראה שבתוך-תוכי האמנתי שכן יש לזה משמעות; שיש לי תפקיד בעולם, ושעליי למצוא אותו ולהתמסר לו.

מעטים מגלים את הייעוד האמיתי שלהם. אבל אם אתה מגלה אותו – אל תילחם בו.

מי שנלחם בגורל – הגורל יילחם בו; כמו במקרה של אדיפוס ושל סופוקלס, וכמו דקלה שלך.

רבים טוענים כי החכמה היא ברכה, אך בעת ובעונה אחת מתקיימת בה קללה; מי כמוני יודע. הכל תלוי באדם ובשימוש שהוא עושה בה.

החכמים טועים לחשוב שהם עליונים על השאר. טועים, מפני שלחכמה צורות רבות: המושג "חכמה" כולל בתוכו לא רק כושר אינטלקטואלי, אלא גם "חכמות" נוספות, כמו חכמה חברתית. ודווקא בגלל שזכו בזריזות מחשבתית וביכולת תפישתית העולה בהרבה על אלה של האנשים סביבם, חוטאים החכמים בחטא הגאווה וחוטאים כלפי עצמם, מפני שבחשבם את עצמם לעליונים וטובים מן האחרים הם מרחיקים את עצמם מהחברה ומפסידים כישורים חברתיים חשובים, ובכך פוגמים באושר העתידי שלהם וביכולתם ליצור קשרים חברתיים יציבים.

אף-על-פי שהגיבור חושב עצמו לעליון ומדגים זאת בספרו על השיחה עם אימו שהודתה בעליונותו, על התקריות עם המורים הנחותים שהכירו ביכולותיו ועם התלמידים שנכנעו לו, ועל כישורי-היצירה והבלשנות שלו – על אף עליונותו האינטלקטואלית הוא עדיין אנושי, עדיין אדם בעל רגשות משתקים, אדם שזכרונות הילדות הא-נורמלית שלו (כתוצאה מאותה חכמה, כאמור) מקרינים על חייו בהווה בצורה הרסנית ומזעזעים אותו. זה טיפשי. "זה טיפשי שזכרונות כאלה עולים"; זה טיפשי להיות אנושי.

דווקא משום היותו אנושי הוא מסוגל ליהנות מהחכמה שברשותו. רק בזכות היותו אדם ולא יצור-עליון יש ביכולתו להעריך רגשית את כישוריו. הוא לא מודה בכך, אבל ברור למדי שהוא נהנה מהביקורת המעריצה שהרעיף עליו עורך מוסף-הספרות.

"אתה משוגע? אתה משוגע כבר?" – חי על הקצה, על החבל הדק שבין גאון ושיגעון. היזהר לא ליפול!

על סף השיגעון, ולא בכדי. כל חייו קיווה למצוא מישהו שווה-ערך לו, והנה, לאחר שמצא – איבד. כל חייו ניסה להתמודד עם נפשו הדורשת, חופרת ונוברת במטרה למצוא משמעות; והנה, לאחר שהרגיש שהוא עומד על סף הגילוי – הכל נשלל ממנו. הוא חוצה את הגבול, לצד האי-שפיות.

לא פעם הייתי קרוב לחצות את הגבול שבין חכמה יתירה לשיגעון מוחלט, בין ילד מחונן למאושפז בכפייה; לא קל לחיות כשאתה מפקפק בכל חוק וכל גבול, בכל 'אמת' ונורמה, בכל משמעות או התחמקות. אבל, תודה לאל, הצלחתי לשמור על עצמי, בינתיים.

גם אני הייתי יותר חכם מההורים. גם אני הייתי יותר חכם מהמורים ומהתלמידים. גם אני נהיתי אחר המשמעות המיוחלת, והתייסרתי בייסורים שאי-אפשר לתאר. ובסופו של דבר, לא מצאתי משמעות. אולי טעינו, וצריך להמציא משמעות? נקודה למחשבה.

בין הבחירה להתמסר לתחושת העליונות (המוצדקת בחלקה?) או לחיות חיים של אושר ושלווה פנימית, אני בחרתי באחרון. האיזון הוא המעלה החשובה בעיני, והחכמה האמיתי היא לשמור עליו; אין קשה מזה.

אני אשאר אנושי. ובכל זאת אעבור לחיות בגרמניה. כאדם מלא בסתירות פנימיות, אין טוב מלהוביל את הסתירה הפנימית לאירוניה קיומית, בהתייסרות בין הזהות היהודו-ישראלית ובין הזיקה הפגאנו-גרמנית. נראה איך הסתירה והפראדוקס ייושבו.

אני מקווה שאתה מרוצה מגרמניה ומהחיים בצל הסתירה והתהייה התמידית. בקרוב גם אני.

וכך אני מגיע למשפט מההתחלה, או בעברית: מה שלא הורג אותי, מחשל אותי. אולי החכמה היא בחיים עצמם, והמשמעות היא בחוויות ובפירוש שאנו מעניקים להן, ובחיים שאחריהן, כלומר חוויית-הניסיון – הטוב או הרע – ובעצם יכולת השרידה.

אני הוא הילד העליון בן ה-7;

אני הוא החוטא.

אני הוא זה שצריך ללמוד;

אני אלמד.

 


והרי התגובה עליה:

 

מאת אלמונית (אדריאן)

30/4/05

 

שלום ג'והור.

אינני מכירה אותך, הגעתי אליך דרך תגובה שנתת לספור [  ]. את הספור עצמו לא כל כך אהבתי, אבל תגובתך נגעה בי מתוך שהזדהיתי איתה בצורה מאוד לא שגרתית עבורי.

 

אני לא יודעת מה גילך, אני משערת שמעל 24. איכשהו, כך נדמה לי.

דברת על המאבק ועל ההכרעה, לבסוף, לטובת "חיים של אושר ושלווה פנימית".

ודברת על הייסורים האדירים, מנת חלקו של זה המעיז להביט בכל בצורה החשופה ביותר. אותם ייסורים שאי אפשר לתאר. ייסורי הבגרות, או ייסורי הפרא שעה שהוא מבויית, מולבש ועל פיו מושם הרסן. תלוי איך אתה מסתכל על זה.

 

אני לא חושבת שכל אדם שיש בו כאב, שיש בו הכרה וחוכמה, יש בו גם גדולה.

ולמעשה, לא על מודעות אתה מדבר אלא על גדולה. וגדולה היא מתת, כמו שאהבה ואמונה הן מתת. היא מתת שניתנת לאנשים בודדים. בניגוד לאהבה שהיא מתת הניתנת לכל, במן סוציאליזם שכזה, ובניגוד לאמונה שנדמה כי נתנה לכל אך למעשה מעטים מעיזים לעשות בה שימוש, אלא שבפוטנציאל אכן יכולים כולם להאמין.

אמרת שבחרת בדרך השליוה, ואני תוהה, איך. כי אם האמת היא הערך העליון ולא המוסר, אז הבדידות והסבל כמעט תמיד כופים את עצמם עליך מתוך שאתה נכנס לא מוגן ולא חמוש ולא יודע מול מה בדיוק אתה אמור להתמודד, עד שזה פוגע בך.

 

בטח שצריך להמציא משמעות, אחרת אתה נשרף עד גיל 30. אם אתה רוצה לחיות, אם אתה רוצה לעבור את השלב האבולוציוני הבא אחרי שבגיל 17 פתאום בקול גדול מופיעה התודעה וממאנת ללכת.

לא יודעת אם אתה מכיר, אולי כן, אבל ארתור רמבו "עונה בגיהנום". כה אמר המודע הצעיר. אם יש לו קול, זהו קולו, ואם יש לו מילים, אלו מילותיו.

 

לא אי השפיות היא הערך, האמת היא הערך. האנשים החכמים המודעים והאמיצים חיים על הקצה. אבל האנשים החכמים באמת, שיש בהם תבונה ודעת, פונים מהקצה.

פונים הלאה. רואים את המורכב על כל פניו, את היפה ולא מתפרקים. ואם מתפרקים, בונים עצמם מחדש. כמו עוף החול על דמעותיו הטהורות כיין בקונכיות.


 

מעניין, באמת מעניין.

הרהרתי בזה מעט.

שעשע אותי שהיא הוסיפה לי שבע שנים לגיל המשוער.

 

עדיין לא עניתי. אולי, פעם...

נכתב על ידי , 29/3/2006 08:39   בקטגוריות זיכרון  
4 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
 



תיקָנים מחשבים את קיצם לאחור.


על פניו – רק סרטון פרסומת אמטיוויאי גרמני ל.. (למה, בעצם? לסלולארי?? לנוקיה? לא משנה); אבל אלוהים עדי: הג'וק הענקי והמגוחך הזה פשוט קורע אותי מצחוק כל פעם מחדש.

 

שנים (!) שחיפשתי את הסרטון הזה ברשת, מאז אותו יום סגרירי־אך־מצחיק בסוף שנת 2003 שבו דאגה האקסית להביא לי את הסרטון הזה על־גבי קלטת בדיוור ישיר מגרמניה ("I thought you'd find it funny...").

זה ללא ספק אחד הדברים המצחיקים שראיתי... (ותגידו שלא!)

לא עבר יום והסלולארי שלי אימץ לעצמו בחום את הרינגטון הזה. לא עבר יום נוסף, וחבר שלי ביקש שאלחין את זה גם בשלו (לא תאמינו כמה קשה לכתוב מוסיקה בפלאפונים שלא מתוצרת נוקיה...).

המכשיר שלי טבע בחוף דור – אבל שלו עדיין מנגן ומנגן, זכר חי לסרטון המשעשע.

 

MTV roque

(ותודה לך, גווינביר)

 

כיאה לגרמניה שלאחר־המלחמה, הסרטון טומן בחובו מסר אוניברסלי, בניחוח המוסר היהודי: אל תעשה לרעך מה ששנוא עליך (גם אם הוא אינו אלא תיקן); הגלגל מסתובב, ובעתיד אולי תמצא את עצמך במצבו.

 

ואגב, אם מי־מכם תהה איך אומרים "ג'וק" בגרמנית – נקו את האוזניים: Kakerlake ("קַאקֶרְלַאקֶה").

ואם זה לא מצחיק – אני לא יודע מה כן.

 

 

זוהי קטגוריה חדשה, בהשראת המורה האלמותי שלי ללשון – אדם יחיד בדורו, ד"ר קלאוס: [תלמיד צוחק בשיעור] "תגיד לי, אתה רוצה שאני אשלח אותך לד"ר שעשוע?!".

נכתב על ידי , 24/3/2006 18:33   בקטגוריות , ד"ר שעשוע  
4 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט
 



לדף הבא
דפים:  

הבלוג משוייך לקטגוריות: 20 פלוס , מתוסבכים , גאווה
© הזכויות לתכנים בעמוד זה שייכות לג'והור אלא אם צויין אחרת
האחריות לתכנים בעמוד זה חלה על ג'והור ועליו/ה בלבד
כל הזכויות שמורות 2025 © עמותת ישראבלוג (ע"ר)