א
לַמְּדֵנִי, אֱלֹהַי, בָּרֵךְ וְהִתְפַּלֵּל
עַל סוֹד עָלֶה קָמֵל, עַל נֹגַהּ פְּרִי בָּשֵׁל,
עַל הַחֵרוּת הַזֹּאת: לִרְאוֹת, לָחוּשׁ, לִנְשֹׁם,
לָדַעַת, לְיַחֵל, לְהִכָּשֵׁל.
לַמֵּד אֶת שִׂפְתוֹתַי בְּרָכָה וְשִׁיר הַלֵּל
בְּהִתְחַדֵּשׁ זְמַנְּךָ עִם בֹּקֶר וְעִם לֵיל,
לְבַל יִהְיֶה יוֹמִי הַיּוֹם כִּתְמוֹל שִׁלְשׁוֹם,
לְבַל יִהְיֶה עָלַי יוֹמִי הֶרְגֵּל.
(לאה גולדברג, שִׁירֵי סוֹף הַדֶּרֶךְ ג')

קוֹרוֹ מושך במכחולו בשפע צבעים קרים - ולפעמים חמים וכהים, כמו כאן.*

סרפנטין [נוסחה כימית: (Mg,Fe)3Si2O5(OH)4); או ברזל סיליקת ברזל מגנזיום מימני (Magnesium Iron Silicate Hydroxide)]: מינרל סיבי. קשיות חריצה 4.5-3. צבעו ירוק־זית, צהוב, זהוב, חום או שחור; בעל ברק. משיי ורך למגע.**
מן האתר של ספריית מדינת קליפורניה*** ניתן ללמוד שסרפנטין מוכר בתור "הסלע הרשמי" [state rock] של הסטייט:

בספרדית יש שם־תואר מיוחד המתאר אדם ללא זקָן: lampiño.
למה? ככה.
הסְפָרוֹת המערביות שאנחנו משתמשים בהן כיום הן בכלל יבוא מהודו: במאה הראשונה התפתח בהודו הכתב הברהמי [Brahmi], שבו יוחדו סימנים שונים למספרים 1־9, למספרי העשׂרות (10, 20, 30 וכו') וכן ל־100 ול־1000, כמו בדוגמה כאן:

כזכור, שיטת המספור שרווחה באזורנו באותה תקופה הייתה השיטה הרומית, שבה רק שני מספרים מהשורה השניה בדוגמה שלמעלה זכו לייצוג מיוחד: 10 ו־50.
כפי שניתן לראות, המספרים 1, 2 ו־3 נבדלים זה מזה בשיטה זו רק במספר משיכות הקולמוס. מאוחר יותר, במאה השביעית, התפתחו הספרות למה שמכונה "ספרות נגארי" [Nagari]. בעמודה הימנית כאן ניתן להבחין בדמיון הרב לספרות שאנו משתמשים בהן כיום:

התרבות החוץ־הודית אשר נחשׂפה לכתב המתמטי הזה לראשונה הייתה תרבות ערב, שלמדה מההודים עקרונות יסוד מתמטיים רבים. בהקשר זה ראוי להזכיר את המתמטיקאי הפרסי אל־ח'ואריזמי, שפעל במאה התשיעית. אל־ח'ואריזמי פיתח את רעיון האלגוריתם, הקרוי על שמו, והשיטות שערך הביאו לפיתוחה של האלגברה (המונח עצמו לקוח למעשה משם ספרו "חיסאב אל־ג'אבר ואל־מוקאבלה", 'חשבון ההשלמה וההקבלה'). בעקבותיו החלו גם המוסלמים להשתמש בספרה אפס, שלא הייתה מוכרת קודם לכן בעולם הישן מחוץ לתחומי הודו, והשיטה ההודית נפוצה ברחבי העולם הערבי והגיעה עד לערבים שבספרד עוד לפני סוף המאה העשירית. הספרות השתנו מעט, עד לצורתן המוכרת לנו היום. האירופים לא קיבלו מיד את השיטה החדשה, בין השאר כי מאוד התקשו להבין את הספרה אפס - שפירושה לא־כלום, ובהּ בעת כאשר מוסיפים אותה מימין למספר היא מכפילה את ערכו פי עשרה. רק במאה השלוש־עשרה, בעקבות מתמטיקאיים ובראשם האיטלקי פיבונאצ'י [Fibonacci], שספרו המפורסם Liber Abaci ("ספר החשבוניה") הדגים את השיטות ההודו־ערביות והוכיח את עליונותן על הספרות הרומיות, אומצה לבסוף השיטה ההודו־ערבית כשיטה המערבית.****

מספרי פיבונאצ'י הם סדרה שכיף לשחק איתהּ: כל איבר בסדרה מתקבל מחיבורם של שני האיברים הקודמים לו (וכך 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13 וכו'). ככל שעולים בסדרה המנה בין איבר לאיבר שלפניו שואפת ליחס הזהב (או חיתוך הזהב) - יחס בעל מקום של כבוד בקרב אלה שניתן בביטחה לומר עליהם שהם מניעים את העולם.

שופן - נוקטורן בדו דיאז מינור [Chopin - Nocturne in C-sharp minor, posthumous]; אח...
אין באמת צורך להוסיף מילים. איזו מוסיקה!
*****
אגב, ההודים לא היו הראשונים שגילו את מושג האפס; קדמו להם האולמקים [Olmecs] - תרבות־העל הראשונה באמריקה, שנולדה הרבה לפני האצטקים או המאיה. כשבע מאות שנה (!) לפני ההודים כבר הכירו האולמקים את האפס והשתמשו בו בלוח־השנה שלהם - זה שעליו מבוססים לוחות־השנה האצטקיים והמאיים. כמה אגוצנטרי, אתנוצנטרי הוא הדיבור על "גילוי אמריקה"; כמו פרפראזה סרקסטית על האמרה שההיסטוריה נכתבת תמיד בידי המנצח. חרף היותם כאמור תרבות־העל הראשונה באמריקה, נותרו האולמקים רחוקים מ"הידע הציבורי" (אם ניתן לומר כך) - אולי כיוון שנותרו להם שרידים מעטים יחסית, וטרם הצלחנו לפענח את הכתב שלהם. השם "אולמקים" משמעו בקירוב בספרדית - 'היושבים בארץ הגומי'; כמובן שזה לא השם בו הם כינו את עצמם. השרידים העיקריים לתרבותם הם פסלי הראשים הענקיים שהשאירו אחריהם. הפסלים נמצאו כולם קבורים באדמה, פניהם מטה; בנוסף, נראה כי חלק ניכר מהפסלים הושחת בכוונה תחילה. נסיבות שתי העובדות הללו טרם פוענחו. מרבית הפסלים, אגב, נמצאו רק במאה האחרונה - מה שמזכיר לנו כי עוד רב הנסתר על הנגלה, אפילו בתחומים של ידיעת־עצמנו.

תאריך הלידה שלי.
וגם תמיד היה המספר האהוב עלי.
X
סגירת מעגל:
כי תמצית השיר הזה היא בעצם לב ליבו של הפוסט.

לילה טוב.
* התמונה מובאת מתוך אתר המוזיאון ע"ש ג' פול ג'טי בלוס־אנג'לס. עוד מומלץ לבקר באתר ArtCycolpedia, שבו מידע על אמנים ואומנות למכביר.
** לקוח מתוך Amethyst Galleries' Mineral Gallery.
*** באותה רשימה של סמלי המדינה מופיעים גם החיה הרשמית (הגריזלי הקליפורני), הזוחל הרשמי (צב!) והחרק הרשמי (פרפר פני־הכלב); כמו גם הציפור, הפרח, דג־הנהר ודג־הים. מעניין כי על פי הכתוב, נוסף על הסרפנטין לקליפורנים יש מינרל רשמי (שהוא למרבה ההפתעה זהב) וגם אבן־חן רשמית אחרת.
**** התמונות לקוחות מתוך העמוד The History of Indian numerals, באתר העוסק בהיסטוריה של המתמטיקה כפרויקט תיכוני חינוכי בין־אירופי.
***** תמונות המספרים הן מהאתר Numbers: Facts, Figures & Fiction.