לדף הכניסה של ישרא-בלוג
לדף הראשי של nana10
לחצו לחיפוש
חפש שם בלוג/בלוגר
חפש בכל הבלוגים
חפש בבלוג זה

הבלוג של אורי הייטנר

מאמרים בנושאי פוליטיקה, חברה, תרבות, יהדות וציונות. אורי הייטנר, חבר קיבוץ אורטל, איש חינוך ופובליציסט

כינוי:  הייטנר

מין: זכר





מלאו כאן את כתובת האימייל
שלכם ותקבלו עדכון בכל פעם שיעודכן הבלוג שלי:

הצטרף כמנוי
בטל מנוי
שלח

RSS: לקטעים  לתגובות 
ארכיון:


11/2013

צרור הערות 13.11.13


* בסוף השבוע היה העולם על סף חתימת הסכם מינכן ב', הסכם כניעה של העולם החופשי לרודנות האסלאמית, שמקפיא את מצבה המסוכן של איראן כמדינת סף גרעינית, בהסכמה בינלאומית, תוך שחיקת הסנקציות הכלכליות, העשויות לגרום לאיראן לוותר על תכניתה ולייתר את ההכרח בפעולה צבאית.

 

שילוב של היחלצות הרואית של בנימין נתניהו, לחץ של אויבותיה הסוניות של איראן בראשות סעודה ועמידה איתנה ומעוררת הערכה של צרפת, בלמו זאת ברגע האחרון.

 

זהו ניצחון בקרב, אך המערכה לא תמה. הסכנה מוחשית והסכם מינכן ב' עלול להיחתם בתוך שבועות ספורים.

 

* בין שנות החמישים המוקדמות לאמצע שנות השישים, צרפת הייתה בעלת הברית הראשית של ישראל. "ידידתנו ובת בריתנו", כינה דה-גול, הנשיא הראשון של הרפובליקה החמישית, את ישראל באותן שנים.

 

בתקופת ההמתנה ערב מלחמת ששת הימים, דה-גול שינה את דרכו בקיצוניות, ב-180 מעלות. הוא תקף את ישראל ואת העם היהודי בבוטות, תוך שימוש בסטריאוטיפים האנטישמיים הזכורים לרע והטיל על ישראל אמברגו נשק. מאז חלו עליות ומורדות ביחסים בין המדינות, אולם הם מעולם לא חזרו לקדמותם. צרפת מיצבה עצמה כאופוזיציה לעומתית לארה"ב, וביטאה זאת, בין השאר, ביחסה המנוכר לישראל; במשך שנים רבות צרפת הייתה העוינת ביותר לישראל בין מדינות המערב. השפל במערכת היחסים הזאת היה הכור האטומי שצרפת בנתה בעיראק.

 

עמדתה הנחרצת של צרפת מול איראן וכנגד מדיניות הפייסנות של אובמה, כאשר שר החוץ פאביוס מסביר בפירוש שאחד הגורמים לעמדת ארצו היא התחשבות בצרכיה ובעמדתה של ישראל, היא הזדמנות להתקרבות גדולה וחזרה ליחסים ההדוקים בין המדינות.

 

בשבוע הבא יבקר הנשיא הצרפתי פרנסואה הולנד בישראל. יש לקבלו כידיד גדול ולנצל את הביקור להעמקת הקשר בין המדינות וחימומו.

 

* בשבועות הקרובים, על ממשלת ישראל לפעול בדבקות להכשלת מהלך הפייסנות של  אובמה, המוביל לחתימת הסכם הכניעה לאיראן – מינכן ב'. יש לעשות זאת באמצעות הידוק הקשר ושיתוף הפעולה עם צרפת, עידודה של סעודיה לקדם מצדה את האינטרס המשותף לנו ומעל הכל – לחץ מאסיבי על דעת הקהל האמריקאי ובעיקר על חברי הקונגרס האמריקאי, על שני בתיו, על שתי מפלגותיו. אסור להתייאש.

 

* קרי לנתניהו: "קודם שיהיה הסכם, אח"כ תתנגד". איזו אמירה גאונית. אחרי שהסוסים יברחו, אז תנסה לאסוף אותם. מאחר והמטרה היא למנוע הסכם כניעה, ההתנגדות האפקטיבית היא לפני חתימתו, במטרה למנוע את החתימה או למצער - להשפיע על תכניו. דבריו של קרי מעידים על לחץ של הממשל האמריקאי מן האמירה המוסרית שנתניהו מציג. הם מעידים על האפקטיביות של הלחץ הישראלי ועל הצורך להגביר אותו.

 

* "ניו יורק טיימס" בהיסטריה. סימן שהלחץ של נתניהו אפקטיבי.

 

* העיתונאי אלדד בק חזר מטהרן, ותיאר מציאות חדשה, של נשים בלבוש מערבי (מכנסיים צמודים), התנהגות מתירנית, אלכוהול בגלוי. הדבר מעיד על התרופפות שלטון הפחד של משטר האייתולות ומשטרת המוסר שלו. זו בשורה בהחלט מעודדת.

 

עם זאת, המשטר לא אמר את המילה האחרונה. אדרבא, דווקא התרופפות שליטתו עלולה לדרבן אותו לצעדי תגובה קיצוניים. ומה שמסוכן יותר – להתחמשות בנשק גרעיני, כתעודת ביטוח להמשכיות המשטר.

 

עובדה זו מחייבת את העולם הנאור להחריף את הלחץ על איראן, להדק את משטר הסנקציות, קודם כל כדי לבלום את תכנית הגרעין, אך גם כיוון שהדבר עשוי למוטט את המשטר החומייניסטי.

 

* על פי הדלפות מן המו"מ עם הפלשתינאים, אחד מסלעי המחלוקת הכבדים ביותר במו"מ עם הפלשתינאים, הוא סוגיית בקעת הירדן. למרבה הצער, על פי הדיווחים, נתניהו קרוב היום יותר לאולמרט מאשר לרבין. רבין עמד על כך שבהסדר הקבע, בקעת הירדן "בפירוש הרחב ביותר של המושג", תיכלל בגבולות הקבע של ישראל. בקעת הירדן בפירוש הרחב ביותר של המילה, כוללת את המורדות המזרחיים של הרי השומרון ואת מדבר יהודה. נתניהו מסתפק בדרישה לנוכחות צבאית מוגבלת בזמן לאורך נהר הירדן.

 

והנה, שלי יחימוביץ', יו"ר מפלגת העבודה, מי שמתיימרת לדבוק במורשת רבין, תוקפת את נתניהו על כך שהוא אשם בקיפאון במו"מ. כלומר, הקיפאון אינו נובע מהסירוב הפלשתינאי לכל פשרה, אלא מעצם העמידה על הדרישות הישראליות המינימליסטיות.

 

* התביעה לשליטה ישראלית בבקעת הירדן, היא נגזרת של תפיסת הפשרה הטריטוריאלית מבית מדרשה של מפלגת העבודה. לכאורה, מה ההגיון בשליטה דווקא בבקעת הירדן, שאינה מקיימת רצף טריטוריאלי עם מרכז הארץ ואין לה יתרונות טופוגרפיים? זה ההיגיון של תפיסת הפשרה הטריטוריאלית, אותה הציג לראשונה יגאל אלון בתכניתו, כבר ב-1967. אף שהממשלה ומפלגת העבודה לא אימצו רשמית את התכנית, בשל הוויתורים הטריטוריאליים הכרוכים בה, באופן בלתי רשמי הם פעלו על פיה, והיא הייתה המסד למדיניות ההתיישבות של ממשלות המערך ותנועות ההתיישבות המזוהות עם תנועת העבודה.

 

התכנית תמרנה בין מימוש זכותנו על א"י, אותה הגדיר אלון כיסוד המוסרי שלה, חובתנו להבטיח שישראל תהיה מדינה יהודית דמוקרטית בעלת רוב יהודי מכריע ושמירה על גבולות בני הגנה. מן הסיבות הדמוגרפיות, הציע אלון נסיגה ישראלית מן האזורים המאוכלסים בצפיפות בפלשתינאים, בעיקר על גב ההר, חרף יתרונותיו הטופוגרפיים. בסיטואציה כזאת, כדי למנוע מציאות שבה ישראל היא מדינה נטולת כל עומק טריטוריאלי, שרוחבה בחלק מן המקומות הוא בן 15 ק"מ בלבד, ובכך היא ממש מזמינה תוקפנות נגדה, הוא עמד על כך שלאחר נסיגה כזאת בקעת הירדן תהיה ישראלית ותבטיח לישראל גבולות בני הגנה, בלי לסכן את צביונה היהודי.

 

בתהליך אוסלו, דבק יצחק רבין בדרך הזאת, עד נשמת אפו האחרונה. ברק היה הראשון, שבאופן מופקר ויתר על התביעה לבקעת הירדן, כמו על ירושלים השלמה ועוד. מסתבר שאלף אנשים אחראים מתקשים להוציא אבן שמופקר אחד זרק.

 

* תומכי הנסיגה מבקעת הירדן, טוענים שמאחר ועידן המלחמות הכוללות תם, חשיבות העומק הטריטוריאלי נמוכה מבעבר. אכן, מאז מלחמת יום הכיפורים לא היו עוד מלחמות כוללות. האיומים השתנו, והאיומים החדשים הם ברובם בעצימות נמוכה - טרור, טילים תלולי מסלול ולוחמת סייבר. האמת היא שיש חשיבות לשטח גם מול טרור וטילים. אולם האם עלינו לקבל כהנחת עבודה, שאיום המלחמה הכוללת חלף לחלוטין?

 

על צה"ל לגלות גמישות ולהתאים את עצמו לאיומים המשתנים, כולל באמצעות צמצום מערך השריון וביטול יחידות. אולם כפי שאיננו מבטלים כליל את הכוח הקונבנציונלי, כך אסור לנו לוותר על גבולות בני הגנה. שינוי מערך צה"ל הוא הפיך – אם יחזור האיום במלחמה כוללת, ניתן יהיה לשוב ולהתאים את צה"ל לאיום החדש. אולם ויתור על גבולות בני הגנה הוא בלתי הפיך, אלא במלחמה, חלילה. יתר על כן, ויתור על גבולות בני הגנה מזמין חזרה למלחמות כוללות. דווקא העובדה שהכוח הקונבנציונלי של צה"ל מצטמצם (צעד מוצדק, כיוון שתקציב הביטחון אינו מאפשר מתיחה מקסימלית של צה"ל למענה מיטבי על כל האיומים במקביל), מחזקת את הצורך בעומק טריטוריאלי וגבולות בני הגנה.

 

* אם אכן תתממש מדיניותו הפייסנית של אובמה כלפי איראן, גדלה הסכנה של הפיכת איראן למעצמה גרעינית. הסיבה לכך שהמלחמות הכוללות פסקו, היא הצלחת ההרתעה של צה"ל – הן ההרתעה הקונבנציונלית והן ההרתעה הגרעינית. ההרתעה הגרעינית מבוססת על המונופול של ישראל על הרתעה כזאת במזה"ת.

 

הפיכתה של איראן למעצמה גרעינית, עלולה להחזיר את מדינות ערב למעגל המלחמות הכוללות נגד ישראל, מתוך תחושה שאיראן מנטרלת את כוחה של ישראל. ומקובל על הכל שבמלחמה כוללת, יש משמעות קריטית לגבולות בני הגנה. ולכן, ישראל חייבת לעמוד על המשך שלטונה בבקעת הירדן, בכל הסדר קבע.

 

* במפגש של בית מדרש "מעגלים" במרכז "יובלים", שאותו אני מנהל (עד סוף דצמבר), נערכה שיחה בסקייפ עם אגאתה, אינטלקטואלית פולניה, שבמשך שנים רבות נמצאת בתהליך הולך וגובר של עניין ביהדות והתקרבות ליהדות, הזדהות עם היהדות ועם היהודים עד תחושה שהיא נועדה להיות יהודיה. בשנים האחרונות היא חיה בברלין, פעילה בתחום הנחלת התרבות היהודית ועובדת, בתחום זה, בקהילה היהודית. כעת היא גם עוברת תהליך גיור בתנועה הקונסרבטיבית.

 

מסתבר שהיא לא לבד. קיימת תופעה, לא המונית – אך בהחלט תופעה, של אינטלקטואלים אירופיים המתקרבים ליהדות וחלקם מתגיירים; אנשים החשים שהיהדות מעניקה להם תוכן, הממלא את הריקנות הרוחנית והתרבותית המאפיינת את החיים האירופיים.

 

* בשיחה הפנימית, אחרי השיחה בסקייפ, אמרה אחת המשתתפות שאינה מבינה מדוע הקדשנו מזמננו לעניין אזוטרי כל כך. תמיד יש פה ושם מישהו ששומע קולות, שמרגיש שתמיד הוא היה יהודי וכו'. אבל זה לא רציני. מה שרציני הוא שבגלל שאנחנו מדינה קובשת, יותר ויותר מתרחקים מאתנו וכו' וכו'.

 

נזכרתי (וסיפרתי) ביום עיון שהשתתפתי בו, בבית התנועה הקיבוצית, לפני כשנתיים, בנושא בית הכנסת בקיבוץ. יום העיון היה מאוד מעניין ומשמעותי, והדיונים בו, בחוגי דיון ובמליאה, חרגו הרבה מעבר לשאלת בית הכנסת בקיבוץ, ועסק בזהותנו ובמהותנו כקהילה יהודית. ואז, בשיחת הסיכום, ביקש אחד הנוכחים את רשות הדיבור. "כל מה שדיברתם כל היום זה שטויות. כל עוד מתקיים אקיבוש, לכל זה אין ערך בלה בלה בלה".

 

הדובר הגיע ... מעין גדי. הבנאדם לקח יום חופש, השכים קום, הרחיק נדוד ליום שלם לת"א, כדי להשתתף ביום עיון המבזבז את הזמן על נושאים מיותרים רק כדי לקום בסופו ולומר שהכל שטויות וצריך לשים קץ ל"אקיבוש" וכו'. איזו אובססיה חולנית.

 

הנה, אנו משוחחים עם אישה הרואה עניין ביהדות, מקבלת השראה מן היהדות ומחפשת את דרכה אלינו, לעם היהודי. לא מעניין אותנו לשמוע מהו הדבר הזה בנו המהווה אבן שואבת לאישה כמוה? לא. מה שמעניין זה לגלגל שוב על הלשון את מילת הקסם "אקיבוש". צר עולמי כעולם אקיבוש. ואם מישהו רואה בנו איזה ניצוץ, שלא קשור ל"אקיבוש", אנחנו נמהר להעמיד אותו על טעותו. "והיינו בעינינו כחגבים וכן היינו בעיניהם", כפי שסיפרו עשרת המרגלים. פלא שהם מאסו בארץ חמדה?

 

יש קבוצה בציבור ש"אקיבוש" הוא בעבורם כבר יותר מאובססיה. הוא דת. ולפעמים אני חושב, מה יקרה לאותם אנשים אם יום אחד יעלם "אקיבוש". הרי הם יהיו אומללים. לא יהיה להם בשביל מה לקום בבוקר.

 

* אני חי בשלום עם הימין ועם השמאל ולא פעם מוצא את עצמי מזדהה עם אלה ועם אלה. אבל אני ממש סולד משמאלנות ויְמָנַנוּת. מה ההבדל? כמו ההבדל בין לאומיות ללאומנות. בין סוציאליזם דמוקרטי לסטליניזם. בין פמיניזם של שוויון המינים לפמיניזם של שנאת גברים. בין "מעשה ידיי טובעים בים ואתם אומרים שירה לפני?" ל"הטוב שבגויים הרוג" וכד'.

 

דוגמה עכשווית לימננות דוחה: הרשת מוצפת בביקורת חריפה, קיצונית ומכוערת, נגד משלוח סיוע לפיליפינים. "אנחנו הטמבלים של העולם... נותנים את הלחי השניה... כשאנחנו נצטרך אף אחד לא יבוא לעזור לנו... אנחנו תמיד קופצים בראש... וקולטים את הכושים לדרום תל אביב בסיוע הקרן החדשה להחרבת ישראל... כמובן שאנחנו הראשונים לסיוע, גם סיוע לאויב שרוצה להשמיד אותנו..." ועוד כהנה וכהנה מילים מגונות המתחברות לרעיונות מגונים.

 

רק השבוע קראנו את הברכה ליעקב: "ונברכו בך כל משפחות האדמה". כיהודי, אני רוצה לראות את המדינה היהודית כמעצמה הומניטרית.

 

* דרור פיילר הוא חלאה. ישראלי לשעבר המקדיש את חייו למלחמה נגד מדינת ישראל. הוא חי בשבדיה, עורר סנסציה כאשר יצר מיצג אמנותי המפאר את המחבלת הרוצחת שרצחה 21 ישראלים בפיגוע התאבדות במסעדת "מקסים" בחיפה. הוא עצמו השתתף בפיגוע "מרמרה" ואף נפצע בעימות עם חיילי צה"ל. בעקבות זאת הוצא נגדו, בצדק רב, צו הרחקה מן הארץ. מאחר והוא ויתר על אזרחותו הישראלית, אי אפשר לומר עליו שהוא התגלמות המושג "הישראלי המכוער". אבל הוא התגלמות המושג "הפוסט ישראלי המכוער". 

 

כעת הוא מבקש אישור לבקר בישראל כדי לסעוד את אמו החולה, בת ה-90, הנמצאת בביתה במצב קשה. בשל צו ההרחקה, בקשתו נדחתה. הוא עתר לבית המשפט נגד ההחלטה.

 

עם כל הסלידה מהאיש הנתעב הזה, אני סבור שמסיבות הומניטריות יש להיענות לבקשתו (בדיוק כפי שאני בעד מתן אפשרות לאסירים מסוכנים לצאת לחופשה מהכלא לחתונת ילדיהם, הלוויית הוריהם וכד').

 

* האופן הראוי לניהול משרד ממשלתי, הוא באמצעות אישיות פוליטית – שר בממשלה, העומד בראשו, קובע את מדיניותו ומוביל אותו. תחתיו פועלים משרתי ציבור מקצועיים, בראשות מנכ"ל המשרד. סגן שר הוא תפקיד מיותר, היוצר מתחים, מנפח את המנגנון (עוד מזכירות, נהג, רכב, לשכה) ומבזבז כספי ציבור. ניפוח הממשלה בסגני שרים מיותרים פוגע בעבודת הכנסת, מאחר והוא מוציא למעשה ח"כים מרכזיים ובולטים ממירב פעילותם הפרלמנטרית (על פי החוק, סגן שר, להבדיל משר, חייב להיות ח"כ).

 

תפקיד סגן שר מוצדק כאשר השר אינו יכול להקדיש למשרדו את הזמן הראוי לכך. למשל, כשראש הממשלה כיהן, עד לאחרונה, כשר החוץ, היה מקום לתפקיד סגן השר, אותו מילא ח"כ זאב אלקין. כהונתו של אלקין פקעה כאשר ליברמן חזר למשרד, אך הוא עומד לחזור לתפקידו. לשם מה? הרי כעת לא יהיה בו כל צורך. אין כל סיבה למנות מחדש את אלקין, או כל ח"כ אחר, לתפקיד.

 

* יוזמת החוק של ציפי לבני ונפתלי בנט לרב ראשי אחד, בעוד עשר שנים, היא צעד חשוב וחיובי שיצא לפועל באיחור של 75 שנים. זו הצעה המיישמת את הערך הציוני של קיבוץ גלויות. למה זה לקח, בהנחה שהחוק יעבור וייושם, 75 שנה? כי קל יותר להוציא את ישראל מהגלות, מאשר להוציא את הגלות מישראל.

 

יש צורך ברפורמה מקיפה יותר ברבנות הראשית, שתכלול בתוכה את כל הזרמים ביהדות, שיפעלו בצוותא בכבוד הדדי.

 

* בשנים האחרונות יש תופעה ברוכה, הולכת וגדלה, של בנות דתיות המתנדבות לצה"ל, חרף הפטור הגורף וחרף האיסור, כביכול, בשם ההלכה. וזאת לצד התנדבות של בנות רבות לשנה ולשנתיים של שירות לאומי משמעותי. לעומת זאת, יש תופעה המונית של בנות שכל הקשר שלהן עם הדת מסתכם בהצהרת הדתיות לצורך ההשתמטות מצה"ל.

 

* אור ליום א' נפטר אמרי רון. אמרי הוא מעמודי התווך ומהמנהיגים הבולטים של הזרם השיתופי בתנועה הקיבוצית. חבר קיבוץ נאמן, מאמין בכל לבו בדרך הקיבוצית, יצירתי בחיפוש דרכים חדשניות לקיום הקיבוץ השיתופי בימינו.

 

אמרי נולד בקיבוץ משמר העמק וכל חייו חי בו והיה מן הדמויות המרכזיות בתוכו. שירת בצנחנים בסדיר ובמילואים, עד תפקיד מג"ד. היה מזכיר הקיבוץ הארצי בשנות ה-70 וח"כ מטעם מפ"ם בסיעת המערך בכנסת התשיעית והעשירית. אמרי רון, כתלמיד מובהק של יעקב חזן, ייצג בקיבוץ הארצי ובמפ"ם את הקו הניצי, הביטחוניסטי, האקטיביסטי. הוא תמך בכל לבו בהתיישבות בגולן, וכמזכיר תנועתו הוביל להקמת קיבוצי "השומר הצעיר" בגולן גשור ונטור. גם כח"כ היה בין הח"כים הניציים בסיעת המערך, תמך במבצע "שלום הגליל" בו השתתף, בהיותו ח"כ, כקצין מטה בחטיבת הצנחנים. לאחר הצטרפות מפ"ם למרצ פרש ממנה אמרי רון והצטרף למפלגת העבודה.

 

גם בתקופת מחלתו, המשיך אמרי לפעול בקיבוצו, בהנהגת הזרם השיתופי בתק"צ ובקבוצת "פנסיה בראש", הנאבקת למען הזכויות הסוציאליות של ותיקי הקיבוצים. לפני שלוש שנים הושתל לאמרי רון לב מלאכותי, והוא חזר לפעילות אינטנסיבית יותר. אמרי הוא בעל השיא העולמי של אורך חיים עם לב מלאכותי מן הסוג שהושתל לו.

 

אמרי היה איש חכם, ישר, חם ונעים הליכות.

 

הוא הלך לעולמו בגיל 77. יהיה זכרו ברוך!

 

* חמישה ח"כים מקיבוץ משמר העמק כיהנו בכנסת: יעקב חזן, מאיר תלמי, אשתו - אֶמה תלמי, יעקב בנטוב ואמרי רון (חתנו של בנטוב). עליהם ניתן להוסיף את אמנון לין ומשה שמיר, יוצאי הקיבוץ.

 

* "המשטרה השתגעה?! לעצור רב?!" הגיבו בהלם חסידי הרב יורם אברג'יל על מעצרו, בחשד לסחיטה באיומים והפרעה לבחירות תוך שיתוף פעולה עם ארגון פשע. ההלם אינו על כך שרב (!) חשוד בפשעים כה חמורים, אלא על כך שהמשטרה עצרה רב. כאשר "גדול הדור" מעמיד פושע משוחרר בראש מפלגה הנושאת את שמם של ששה סדרי משנה, איזה חילול השם עוד עלול להפתיע אותנו?

 

* ביד הלשון

 

כחיזוק לדברים שכתבתי כנגד תופעות ה"כאילו" ו"בעצם" הזכיר אהוד בן עזר את "חבל על הזמן". בעיניי, מדובר בתופעה אחרת לגמרי. ה"כאילו" ו"בעצם", מבטאים עילגות, דלות שפה והעדר שטף דיבור. "חבל על הזמן" הוא ביטוי בסלנג. אפשר לאהוב אותו או לא לאהוב אותו, כמו כל ביטוי סלנגי. אבל באופן כללי, הסלנג מתבל את השפה ומעשיר אותה. דמיינו לעצמכם שפה נטולת סלנג?

 

אני דווקא אוהב את הביטוי "חבל על הזמן" ובגרסתו המקוצרת - חבל"ז. למה? אין לי תשובה.

 

וגם נעמי שמר אהבה אותו, וכך כתבה בשירה "המעיל": "החברים שלי עשו לי מעיל / מעיל בלתי רגיל / הוא עוטף את הכתף והוא מסתיר את הגיל / מעיל בלתי רגיל // הוא מחמם בחורף, הוא מצנן בקיץ / לפעמים הוא אוהל, לפעמים הוא בית / והצבעים שלו הם קשת בענן / מעיל שחבל על הזמן".

 

* "חדשות בן עזר"

נכתב על ידי הייטנר , 13/11/2013 00:45   בקטגוריות אנשים, דת ומדינה, הגולן, הגרעין האיראני, הזירה הלשונית, היסטוריה, המלחמה בלבנון, הספדים, התיישבות, התנועה הקיבוצית, חברה, חוץ וביטחון, יהדות, יובלים, מנהיגות, עולם, פוליטיקה, ציונות, קיבוץ, תקשורת, תרבות  
1 תגובות   הצג תגובות    הוסף תגובה   הוסף הפניה   קישור ישיר   שתף   המלץ   הצע ציטוט




© הזכויות לתכנים בעמוד זה שייכות להייטנר אלא אם צויין אחרת
האחריות לתכנים בעמוד זה חלה על הייטנר ועליו/ה בלבד
כל הזכויות שמורות 2025 © עמותת ישראבלוג (ע"ר)