מערכת שקוף תכלול שני חלקים שווים: מחלקת החדשות השוטפות, ומחלקת תוכן ערך מוסף. אלה הן שתי הרגליים המרכזיות שיקדמו את הצלחת האתר, לצד עיצוב ידידותי וחידושים טכנולוגיים, שמטרתם להפוך את הגלישה לנעימה ומעניינת יותר.
עקרונות כלליים לפעולת המערכת
הרחבת דעת והשכלה
בניגוד למרבית כלי התקשורת המתמקדים בגישה בידורית – בעיקר בכותרות הראשיות – רואה לעצמו שקוף למטרה להשכיל את הציבור במידע ובידע מקיפים ומעוררי מחשבה ככל האפשר. הניסיון מלמד כי אנשים אוהבים ללמוד דברים חדשים, והכתבות הנצפות ביותר שלא מז'אנר הסנסציה הן אותן כתבות המרחיבות את הדעת.
יכול להיות טוב יותר!
יש מדינות שהוכיחו כי ניתן לקיים מערכת הוגנת המאפשרת למרבית תושביהן איכות חיים גבוהה. הנחת היסוד שלנו בשקוף היא כי גם כאן יכול להיות טוב יותר, על אף הקשיים האובייקטיביים, ושזוהי בעיקר שאלה של מוּדעוּת. על רקע הייאוש הגובר, מי שיצליח לשכנע כי יש תקווה וכי ניתן לשפר, יזכה לאהדה רבה. זוהי מטרתנו.
הדגשת המאחד לצד המפריד
נוסף על האינטרס המשותף בדמוקרטיה, קיימים נושאים קונצנזואליים רבים המשותפים גם לאוכלוסיות יריבות: אוויר נקי, הגנה על ילדים ומבוגרים מפני שטיפת המוח של הפרסומות, זכויות קשישים, זכויות עובדים, ועוד נושאי רוחב רבים.
הדגשת נושאים אלה בהקשר המאחד עשויה להביא קהל רב ומגוון, ובייחוד כאלה שמאסו במתח המתמיד, באנטגוניזם ובשנאה המלווים את השיח.
ייצוג אוכלוסיות מוחלשות
אחת הסיבות להקמת שקוף היא התובנה כי התקשורת המסחרית משרתת בעיקרה את שניים-שלושה העשירונים העליונים, שעליהם נמנים מחוללי השיח הציבורי – בעלי התקשורת, המפרסמים שבהם תלויה התקשורת, הפוליטיקאים, והעיתונאים הבכירים.
ייצוג הולם לערבים, קשישים, עניים, ארגוני עובדים, בדואים, מהגרי עבודה, מורים, עובדים סוציאליים וקבוצות נוספות, צפוי להביא קהל רב המרגיש כי אינו מיוצג מספיק בתקשורת.
העצמת ארגונים ופעילים לשינוי חברתי
ברחבי האינטרנט פזורים אתרים רבים של פורומים וקמפיינים - פורום לביטול הרפורמה בקרקעות, חברה אחרת אפשרית, פורום חוק ההסדרים, מאבק המטפלות במשפחתונים, ועוד - אך הפיזור ממעיט את החשיפה ומקשה על העברת המסרים לציבור הרחב.
נרכז את כל ההפניות לאתרים בעמוד מרכזי אחד כדי להגדיל את חשיפתם. במקביל, נפתח זירת שיח לפעילים חברתיים, לשם תיאום, איחוד כוחות והגברת האפקטיביות של הפעילויות השונות.
בנוסף, נסייע לארגונים להשתחרר מהתלות בתקשורת המסחרית להעברת מסריה ונשמש להם תיבת תהודה, כל עוד הדבר עומד בנורמות ובדרישות העיתונאיות. לצד זאת, נשתף פעולה עם אתרי תוכן הפועלים בזירת השינוי החברתי, דוגמת עבודה שחורה, העוקץ, הטלוויזיה החברתית, שתי"ל, ואחרים.
הפצת תכנים ברשת
תכני שקוף יהיו חופשיים להפצה, ונדאג להפעיל מתנדבים שיעבירו אותם ברחבי הרשת, באמצעות רשתות חברתיות, אתרי וידאו ועוד.
"תוכנית החלוקה" – שתי כותרות ראשיות
* הסקיצה הוכנה לשקוף, אך היא אינה מייצגת את העיצוב הסופי.
נספק כותרת חדשותית ולצידה כותרת מגזינית, שתציג תכנים מסוגים שונים: פוסט מוצלח מבלוג, מדור מעניין, כתבת מגזין או תחקיר, הפניה לפרויקט מיוחד, מכתב לנבחר ציבור בנושא חשוב, וכו'.
למבנה זה כמה הצדקות:
א. הרגלי צריכת תוכן – מרבית הגולשים קוראים את מה שמופיע בראש העמוד, ולכן נרצה לחשוף שם תוכן מעמיק.
ב. הניסיון מלמד כי יש עניין רב בתוכן מגזיני, ועל כן העלאתו למעלה תשרת את האתר.
ג. ייצוג התמונה הגדולה – המרדף אחר זנב האירועים השוטפים גורם לטשטוש והסטת הדיון מתמונת המאקרו.
ד. כותרת יחידה מאפשרת לבעלי הכוח להכתיב את סדר היום. הכותרת המקבילה תעגן את יכולת שקוף להוביל סדר יום עצמאי, על פי שיקול הדעת של המערכת.
ה. המשקל באתרי חדשות בין הדיווח השוטף לתכני עומק הוא בהערכה גסה 90/10 לטובת החדשות. תוכנית שקוף מחדשת בעניין זה, והאיזון בה הוא 50/50. המגזין אצלנו לא יהיה עניין רק לסופי שבוע.
עיסוק נרחב בפסיכולוגיה חברתית
שני גורמים מרכזיים מביאים בני אדם לגבש השקפות הפוגעות בעצמם או בזולתם: הראשון הוא מחסור במידע על הנושא המדובר, והשני הוא מאפיינים פסיכולוגיים המונעים יצירת שינוי, דוגמת פחד משתק, חוסר ביטחון, היעדר תשומת לב, ועוד.
למרות זאת, השיח הציבורי בישראל כמעט ואינו משקף את ההיבטים הפסיכולוגיים לצד שיקוף המציאות הגלויה. אנו נמלא חלל זה בהתמדה, ונסתייע לשם כך במומחים מתחומי הפסיכולוגיה השונים, במטרה לחדור מבעד לשריון שהקימו סביבם אנשים רבים מדי.
שיתוף הציבור הרחב
המרכיב הבסיסי במעורבות הציבור הוא בעלותו על האתר.
נוסף על כך, נשיק פרויקטים שהתוכן בהם יוזן על ידי הגולשים, נקים פורומים נושאיים של פעילים, בודקי עובדות ותחקירנים, שיסייעו ביצירת התוכן. נעשה ניסיון לייצר תוכן בגישת קוד פתוח, שבמסגרתה קבוצת אזרחים עובדים ביחד על כתבות. לשם כך נציע הכשרה בסיסית בעיתונות וכן הדרכה שוטפת.
נעודד בשקוף התפקדות אזרחים למפלגות – מבלי לנקוב בשמה של אף מפלגה – כדי להחליש את קבלני הקולות ולבחור נציגי ציבור ראויים. נפרסם במקום בולט מכתבים חשובים לנבחרי ציבור, כדי ליצור עליהם לחץ למלא את מלאכתם נאמנה ולעמוד בהתחייבויות ובערכי היסוד.
מתן כלים לצריכה ביקורתית של התקשורת
נכתוב באופן שוטף על בעיות בהתנהלות התקשורת הישראלית, נחשוף מניפולציות, אינטרסים זרים, שפה ומסגור בעייתיים, ודיווחים על מקרים של צנזורה או אירועים אחרים. דוגמא לעשייה כזאת תהיה מדור הסוקר בכל יום כתבה אחת ששודרה בחדשות הטלוויזיה במבט ביקורתי.
הצגת תוכן קבוע
תכני עומק תשתיתיים (כתבה על תקציב המשטרה, פרויקט על גזענות, פרויקט הדמוקרטיה, וכו') יקבלו מקום בולט לאורך זמן, כדי לאפשר להם לצבור את חשיפה דומה לאלה של כותרות ראשיות, ולהשפיע גם על מי שלא קרא אותם בזמן אמת. גם בעמודי מדורי הדיווח השוטף נקצה מקום לתכנים תשתיתיים קבועים, המסייעים להבנה של ההתרחשות השוטפת.
סגנון כתיבה
נכתוב בשפה בהירה ומובנת, במטרה לאפשר קריאה ידידותית לכל מי שמסוגל לקרוא עברית. עם זאת, לא ננמיך את השפה ונעשה הכל כדי לבטא את עושרה הרב. במידת הצורך נשתמש במילים לא מוכרות, אך נדאג לבאר אותן.
מדיניות ומנגנון תגובות (טוקבקים)
מטרתנו היא לקיים זירת דיון ציבורית שוקקת ומכילה, ויחד עם זאת למנוע שיח אלים.
נהיה סובלניים מאוד לכל טענה, אך רף השיח הגבוה שאנו רוצים להשיג יחייב אותנו לצנזר בקשיחות – הרבה מעבר למקובל באתרי החדשות היום – כל תגובה שיש בה הסתה לגזענות או לאלימות, השמצות, או הכללות גסות.
פינת הצנזורה
מטרת הפינה היא להתמודד עם המחאות הרבות הצפויות בעקבות מדיניות התגובות. בפינה, שתתפרסם מדי יום, נציג באופן שוטף תגובות שצונזרו יחד עם ההסבר לפסילתן.
בכך גם נשמור על אווירה נקייה ועל היכולת לדבר במקום לצעוק, להתלהם ולהשמיץ, וגם נסייע לגולשים להשתתף בדיון בדרך מועילה יותר.
חלוקת התגובות לאשכולות
מנגנון התגובות יציג הפרדה בין "דיונים", "הערות קצרצרות", "תגובות אד-הומינם" וכו' (נימנע מריבוי יתר של קטגוריות). מנגנון זה יסייע לגולשים לאתר את התגובות המעניינות אותם, ויעלה את רמת השיח.
כלי לניתוח טקסטים
נבחן אפשרות לבנות כלי במערכת התגובות, שיאפשר לגולשים לבצע ניתוח לטקסטים המתפרסמים, באמצעות הפרדה בין עובדות, טענות, ספקולציות וכן הלאה. עמידה של שקוף בביקורת מתמדת תגביר את אמינות האתר, ותחייב את הצוות העיתונאי לסטנדרטים גבוהים.
קורס ברטוריקה
אחת הבעיות הקשות של השיח הציבורי היא קלות דעת באמירת דברים חסרי בסיס או כאלה שלא ניתן להוכיחם. התוצאה היא יצירת דעות קדומות ומיתוסים לא נכונים, המשתרשים ומעוותים את שיקול הדעת ובהירות המבט.
קורס האינטרנט שנעביר ברטוריקה – הנותנת כלים להעלאת טיעונים בצורה מסודרת ומנומקת, וחתירה ממוקדת יותר ללב העניין – יסייע לציבור לאמץ שיח שקול ומנומק יותר, ולהבין כי יש להיות ספקניים וביקורתיים למול טענות שאמינותן לא הוכחה.
חדשות שוטפות - התנאי הבסיסי להצלחה
כלי תקשורת המונים בישראל הוא כזה שנחשפים אליו לפחות 100 אלף אזרחים מדי יום. זהו הרף המספרי המינימלי שאליו שואף האתר להגיע. פילוח האתרים הפופולאריים ביותר בעברית, מלמד כי רובם המוחלט מתאפיינים בהבאת חדשות שוטפות.
כ-3 מליון אישה ואיש קוראים מדי יום חדשות באינטרנט בעברית, וכמחצית מהם נחשפים לשני אתרי חדשות או יותר. לאור זאת, משימתו של שקוף בהחלט ניתנת להשגה. קהל היעד נמצא קרוב, משום שהרשת הישראלית קטנה מאוד.
אתר Ynet הוא דוגמא מובהקת לחשיבותה של מערכת דיווח שוטף. הפיכתו של Ynet לפורטל החדשות המרכזי בישראל, נבעה בראש ובראשונה מכך שבמשך שנים ארוכות הוא היה האתר היחיד שבו הועסקו בין 20 ל-30 כתבים בתחום האקטואליה.
מצב זה נמשך למעשה עד היום. בוואלה! פחות כתבים מאשר ב-Ynet, וב"הארץ", "נענע10", nrg-מעריב ואתרים אחרים, מתפרסמים תכנים של כתבים שמרביתם מחויבים קודם לכל לעיתון מודפס או למהדורת טלוויזיה, ורק אחר כך לאתר.
אם נקים בשקוף מחלקת חדשות גדולה בסדר הגודל של Ynet – סדר גודל של לפחות 40 כתבות ועורכות – על בסיס העקרונות האתיים והתוכניים הייחודיים לשקוף, ההצלחה להגיע לאנשים רבים תהיה מובטחת כמעט לחלוטין. במקרה הזה הגודל בהחלט קובע.
* התפתחות האתר תהיה הדרגתית, ומרגע שיהיו שני עורכים במשרה מלאה – כמפורט בתמצית תוכנית העבודה – נתחיל להפעיל אותו. בנוסף, בשל פניו הנוספות של האתר כארגון לשינוי חברתי, נהנה גם מסיועם של מתנדבים.
אגרגציה
לכל אורך הדרך נאסוף דיווחים וניתן הפניות לכתבות ברחבי הרשת, כאמצעי לחיסכון במשאבים על איסוף מידע שקיים באופן זמין במקומות אחרים. נפעל כדי להעסיק את כתבי האתר בהבאת חומרים ייחודיים.
מרכיבים ייחודיים במערכת החדשות
דיווח על מאבקים חברתיים
מחקר שהתפרסם במהלך 2008 גילה כי כלי התקשורת נוטים בדרך כלל להתעלם ממאבקי עובדים, ולהזדהות עם המעסיקים במרבית המקרים שבהם יש סיקור. היעדר חשיפה הוא בדרך כלל האלמנט החסר במרבית המאבקים.
במקרים שבהם היתה חשיפה, דוגמת מאבק המלצריות ב"קופי עלית טו-גו" בתל אביב – מסיבות של מיקום מרכזי וראשוניות מאבק המלצריות – נחל המאבק הצלחה. לקוחות בית הקפה הותירו אותו שומם כהזדהות עם המלצריות, וחייבו את בעלי הבית להתפשר עם העובדות.
מטרת המדור היא לסייע להצלחת מאבקים, ולהעביר אט-אט מסר כי בהחלט ניתן לנצח ולשנות וכי הייאוש אינו מוצדק.
אקולוגיה, סחר הוגן ותרבות הצריכה
התחום האקולוגי נחשף בשנים האחרונות לא מעט, אך הוא עדיין לא זוכה לתשומת הלב המספיקה. כך למשל, מרבית הציבור לא יודע מהי כלכלה אקולוגית, על אף חשיבותה הגדולה.
מודל הפרסום של התקשורת לא מותיר מקום לעיסוק בתחום הסחר ההוגן או בנזקי תרבות הצריכה. הסחר ההוגן למשל, מערב בין סביבה, כלכלה וזכויות עובדים, אך הוא לא מקודם מספיק בזירה הציבורית. תמונה הראי מתגלמת בנזקי תרבות הצריכה, אך גם הם כמעט ולא נדונים.
אנו מחוייבים להעלות נושאים אלה לראש סדר היום באופן מתמיד ובהבלטה הגראפית הנדרשת.
חלק רביעי ואחרון